Lennert Van Eetvelt mag weer koersen, zaak over neusspray komt te vervallen
foto: Cor Vos
vrijdag 12 mei 2023 om 13:55

Lennert Van Eetvelt mag weer koersen, zaak over neusspray komt te vervallen

Lennert Van Eetvelt mag weer koersen voor Lotto Dstny. De Belgische coureur werd eind april op non-actief gezet wegens een ‘vermeende inbreuk op de anti-dopingwet’ door het gebruik van een neusspray tijdens de Tour des Alpes Maritimes et du Var op 19 februari. Van Eetvelt heeft een verklaring afgegeven en daardoor is de lucht geklaard volgens de Franse dopingautoriteit.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de Alpes Isère Tour, die op 24 mei van start gaat, zal hij zijn rentree maken voor Lotto Dstny, laat het Belgische team weten. Van Eetvelt komt zelf ook nog terug op het voorval: “Bij de dopingcontrole had ik de neusspray ook duidelijk aangegeven op het formulier. Het was voor mij dan ook een verrassing dat de AFLD vragen stelde, want eerlijk gezegd zou ik me niet moeten verantwoorden voor het gebruik ervan. Ik heb hen nu de gevraagde toelichting gegeven.”

“Ik kon perfect uitleggen waarom en hoe vaak ik de spray gebruik. De dokter schrijft me deze spray voor om mijn allergieën te behandelen”, gaat de Belg verder.  “(…) De AFLD heeft dit aanvaard en zet de zaak dus niet verder. Logisch, want er was niets aan de hand en ik ben een beetje verontwaardigd dat hier een zaak van gemaakt is. Hoe dan ook, dit ligt nu gelukkig achter ons en ik ben blij dat ik weer kan racen. Ik wil dit nu zo snel mogelijk achter me laten.”

De CEO van Lotto Dstny, Stéphane Heulot, is vanzelfsprekend ook zeer blij met het nieuws. “We waren nooit bezorgd en hadden altijd vertrouwen in een goede afloop. Lennert werd slechts tijdelijk op non-actief gesteld vanwege de toepassing van de MPCC-richtlijnen (Mouvement pour un Cyclisme Crédible) waaraan de ploeg voldoet. Intussen kon Lennert de aanvullende informatie aan het Franse agentschap verstrekken. We zijn erg blij dat de AFLD deze zaak zo snel heeft opgevolgd en het dossier al na drie weken kan worden afgesloten zonder verdere gevolgen voor Lennert.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2023 14:36
Belachelijk toch dat een renner voor zoiets 3 weken door een nachtmerrie moet. Als je dat zo leest heeft die echt helemaal niets mis gedaan, alles volgens protocol gedaan en toch wordt hij ondervraagd en toch verplicht het MPCC Lotto om hem op non actief te plaatsen?
12 mei 2023 15:23
Ik zie niet in op basis waarvan een schadevergoeding kan worden gevraagd. Van de officiële instanties mocht Van Eetvelt gewoon fietsen en de ploeg is vrijwillig lid van de MPCC.
12 mei 2023 14:27
Hopelijk is bij het klaren van de lucht niet van een verboden luchtverfrissende spray gebruik gemaakt, of we zijn weer terug naar af...
12 mei 2023 14:36
Schadevergoeding?
12 mei 2023 15:06
Inderdaad schadevergoeding eisen. Er waren geen toch geen inkomsten???
12 mei 2023 15:10
Fijn dat dit snel opgelost is!
12 mei 2023 17:45
Wat een opluchting.
12 mei 2023 23:03
@Redactie, kan dit s.v.p. met koeienletters 3 dagen op de voorpagina blijven staan om die jongen zn imagoschade proberen te beperken?
12 mei 2023 14:15
belachelijk dat dit uberhaupt een zaak was, al is 't wel interessant op te zien dat de moderne renner blijkbaar nog steeds voor zowat alles allergisch is
12 mei 2023 16:19
Wel verdacht dat het omdat het meestal wél zo is. Rest van zijn carrière besmet, niet handig van hem.
    12 mei 2023 16:46
    Echt niet. Over 3,4 dag is dit een voor eeuwig vergeten voetnootje.

    Enige hypersensitieve Jos Jasjes daargelaten, wiens pissen in de steeg achter het buurtcafe in 1982 nog altijd menig buurtbewonerwenkbrauw fronsen doet, overigens.

Reacties zijn gesloten.