Lefevere: “Quick Step is niet per definitie minder geworden”

vrijdag 21 januari 2011 om 16:45

Quick Step staat aan de vooravond van een nieuwe periode. Hoewel teammanager Lefevere door een beperkt budget niet meer beschikt over de klassieke topploeg van weleer, ziet de West-Vlaming voldoende lichtpuntjes in zijn talentvolle selectie voor 2011. Hier zijn maar liefst twaalf nieuwe namen aan toegevoegd. “Wanneer enkele renners doorgroeien, zijn we misschien niet verzwakt, maar misschien zelfs versterkt,” verklaarde Lefevere vandaag tijdens de voorstelling van de ploeg in Kortrijk.

Quick Step 2011

foto: Quick Step

Voor manager Lefevere was het een zware klus in 2011 een kwalitatief sterke ploeg op de been te brengen. Hij zag maar liefst twaalf renners vertrekken, waaronder vaste waarden als Devolder, Barredo, Wynants en Weylandt. De ploeg bleef lang in onzekerheid over de financiële toekomst. Nadat Zdenek Bakala het team overnam lijkt deze de komende jaren gewaarborgd. De Tsjech nam 70% van de aandelen over en garandeert dat het team ook in 2012 en 2013 door kan gaan. “Ik zie Quick Step als een goede investering,” verklaart de Tsjechische investeerder zijn stap. “De wielersport trekt enorm veel aandacht naar zich toe en het staat aan de vooravond van een grote reorganisatie. Er liggen enorme commerciële mogelijkheden.” Hij is niet van plan Quick Step om te vormen tot een Tsjechisch team. “Dat de ploeg met Stybar in onderhandeling was, was compleet toeval. Dit team draait om talent, niet om nationaliteit. Ik zal geen verband leggen tussen mijn nationaliteit en het aantrekken van renners.” Zijn doelen zijn niettemin ambities. “Binnen drie tot vijf jaar wil ik dat deze ploeg bij de beste vijf ploegen ter wereld behoort.” Met de steun van Bakala wil Lefevere opnieuw een wielerschool opzetten, zoals hij eerder bij Mapei succesvol deed.

In 2010 viel het voorjaar van Quick Step tegen. Het brak met een traditie en won geen enkele voorjaarsklassieker, maar verraste daarentegen met twee ritzeges in zowel de Giro als de Tour. “Het verraste me dat de ploeg meer in petto heeft dan eendagskoersen,” vertelde Lefevere. Ondanks het vertrek van enkele toppers ziet hij het nieuwe seizoen optimistisch tegemoet. “Deze ploeg is niet automatisch minder dan vorig jaar. Wanneer enkele renners doorgroeien, zijn we misschien niet verzwakt, maar misschien zelfs versterkt.”

Tom Boonen is opnieuw de onbetwiste kopman in het voorjaar. “Ik denk dat hij afgelopen winter opnieuw geleerd heeft dat het fantastisch is om met iets wat je graag doet je geld te verdienen. De jongens zullen voor hem door het vuur gaan.” Niki Terpstra is aangetrokken als schaduwkopman. “Ik heb hem een paar jaar gevolgd, nu is het me eindelijk gelukt hem vast te leggen. Het zegt veel dat hij niet voor het grote geld is gegaan. Het is een jongen van eer, die doet aan carrièreplanning. Hij heeft laten weten dat hij het een eer vindt om voor ons te komen rijden. Voor hem geldt wat ik ook over Devolver gezegd heb. Bij Quick Step zal hij eerder een grote wedstrijd gaan winnen.”

Naast Boonen en Terpstra beschikt Quick Step ook over Gert Steegmans, die terugkeerde op het oude nest. “Gert heeft het niet verleerd,” aldus Lefevere, die niet bang is dat hij een moeilijke renner binnen haalt. “Ik heb liever een moeilijke jongen met ballen aan zijn lijf.” In de Ardennenklassiekers rekent Quick Step op de Fransen Chavanel en Pineau. In de Tour krijgt Kevin de Weert ‘carte blanche’. Ook in Kevin Seeldrayers is veel vertrouwen. “Hij kan top tien rijden in een grote ronde.”

Selectie Quick Step 2011
Nieuwe renners:
Marco Bandiera (Katusha), Andy Capelle (Verandas Willems), Francesco Chicchi (Liquigas), Gerald Ciolek (Team Milram), Marc de Maar (United Healthcare), Fréderique Robert (neo-prof), Gert Steegmans (RadioShack), Niki Terpstra (Team Milram), Jan Tratnik (neo-prof), Kristof Vandewalle (Topsport Vlaanderen), Guillaume van Keirsbulck (neo-prof), Julien Vermote (neo-prof)
Gebleven:
Tom Boonen, Dario Cataldo, Sylvain Chavanel, Dries Devenyns, Kevin De Weert, Addy Engels, Iljo Keisse, Nikolas Maes, Davide Malacarne, Jerôme Pineau, Francesco Reda, Kevin Seeldraeyers, Andreas Stauff, Kevin van Impe.

Binnenkort op WielerFlits:
Interviews met Quick Step-renners Niki Terpstra en Marc de Maar

Lees ook:
Eddy Merckx: “Quick Step gaat er weer staan in het voorjaar”
Ploegenpresentatie: Quick Step Cycling Team 2011

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone