Lefevere over seizoensstart Evenepoel: “Ronde van Valencia of UAE Tour. Of allebei”

maandag 3 januari 2022 om 16:18
Lefevere over seizoensstart Evenepoel: “Ronde van Valencia of UAE Tour. Of allebei”

foto: Cor Vos (archief)

Remco Evenepoel moet terug naar de tekentafel. De renner van Quick-Step-Alpha Vinyl zou het nieuwe seizoen eigenlijk beginnen in de Vuelta a San Juan, maar de Argentijnse rittenkoers gaat voor het tweede opeenvolgende jaar niet door. Wat nu? Teambaas Patrick Lefevere noemt in gesprek met Het Nieuwsblad de mogelijke opties.

<!-- Castelli -->

Lefevere, die dit jaar als eregast was uitgenodigd voor de Vuelta a San Juan, spreekt van een ‘flinke domper’. “Net als vorig jaar kan het puzzelen opnieuw beginnen om de renners zo snel mogelijk koersgelegenheid te bieden. Ik houd mijn hart vast dat er niet nog meer wedstrijden sneuvelen. Dan denk ik in de eerste plaats aan de Saudi Tour en de UAE Tour. Laat ons hopen dat deze koersen overeind blijven.”

De renners en stafleden zullen dus opnieuw moeten puzzelen om tot volwaardige programma’s te komen. Neem nu Evenepoel. De Belg zou eigenlijk de Vuelta a San Juan en de Volta ao Algarve betwisten, maar dat is nu geen optie meer. Binnen de ploeg denkt men nu aan een seizoensstart in de Ronde van Valencia (2-6 februari) en/of de UAE Tour (20-26 februari). “Ofwel één van de twee. Of allebei”, aldus Lefevere.

Eerste test
De UAE Tour is volgens Lefevere een goede eerste test voor Evenepoel. “De UAE Tour is zowat het wereldkampioenschap voor Tadej Pogačar. De sjeiks hebben bij manier van spreken liever dat hij daar wint dan in de Tour. Het is de allereerste World Tour-wedstrijd, die meteen ook een zware bezetting heeft. Dan weet Remco meteen waar hij zich conditioneel ten opzichte van de anderen bevindt. Twee ritten eindigen bergop en er is een tijdrit.”

Op 6 januari begint in Calpe de tweede winterstage van Quick-Step Alpha Vinyl, die loopt tot 14 januari. “Daar wordt meer duidelijk”, geeft Lefevere nog mee.

Dit artikel delen:

41 Reacties

Jean Dumas 3 januari 2022 om 16:30

Remco moet terug naar de tekentafel? Is er iets dat wij niet weten?

0
Michelangelo 3 januari 2022 om 16:35

Ja, niet verder vertellen, maar hij is eigenlijk de nieuwste versie van de terminator. Niet groot en stoer, maar klein en schattig. Een geavanceerde robot uit de toekomst, maar met een klein fabrieksfoutje erin… herontwerp is daarom nodig ;-)

0
Panache 3 januari 2022 om 16:39

Je bedoelt eigenlijk een Napoleon in de vorm van een Cuberdon?

0
bellevue 3 januari 2022 om 16:44

hij heeft zijn potloden niet opgeruimd

0
wimvl 3 januari 2022 om 19:48

@ Michelangelo. Ook bij Mathieu zijn er een paar foutjes die opgelost moeten worden. De rug moet terug in orde gebracht worden en plankjes moeten vermeden worden. Wat zijn we beide toch grappig.

0
Blackcanyon 4 januari 2022 om 06:13

Terug naar de tekentafel om een contractaanpassing te tekenen. De Vuelta gaat niet door, niet fietsuh is minimumloon volgens Patlev. Voor meer dan minimumloon moet je meer dan 4 touretappes in een jaar winnen of de Vuelta. En dan liever die van Spanje dan die van Juan.

0
Michelangelo 3 januari 2022 om 16:31

Denk dat Lefevere toch wat overdrijft als het gaat om de UAE tour als “het wereldkampioenschap voor Pogacar”. En ik denk ook niet dat Pogacar hier nou een groot doel van maakt, dat hij piekt naar deze ronde om wat sheiks te pleasen.

Neemt niet weg dat het mooi is als er sterke renners aan de start staan waar Evenepoel zich mee kan meten. Ik acht hem ook niet kansloos, aangezien hij al heel vaak heeft laten zien dat hij goed is in rondjes van een week, ook vroeg in het seizoen.

Maar wat mij betreft zijn de echte meetlatten toch gewoon Parijs-Nice/TA, eventueel Baskenland, de monumenten/grote klassiekers en de grote rondes. Met eventueel daarbij een RvZwitserland of Dauphinee, die renners gebruiken om zich klaar te stomen voor de TdF. En niet (met alle respect) een UAE tour, een tour Down under, San Juan of RvValencia….

0
Melkzuur 3 januari 2022 om 16:40

Ja maar, Michelangelo, straks zijn er WielerFlitsers die denken dat je je nu reeds aan het indekken bent.
ALS hij zou meedoen, en ALS hij zou winnen van o.a. Pogacar, DAN zet hij een mooie stap voorwaarts. Daar moet niemand flauw over doen.

0
bellevue 3 januari 2022 om 16:49

Dit soort types blijft ontkennen tot Evenepoel alle absurdistische verwachten heeft ingelost en laten dan hun stromannen à la la Doyenne nog dwazere verwachtingen scheppen.

Dusjah… straatje zonder eind

0
Deel Koeper 3 januari 2022 om 16:59

UAE gaat verwachten dat Pogacar het daar even regelt. Als dat op routine kan, zoveel te beter, maar als het wat meer moeite kost, dan gaan ze wel verwachten dat hij die inspanningen doet.

Ze gaan hun UAE-onding niet belangrijker vinden dan de Tour, maar toch wel dan de Tirreno. Voorjaarspiekje liever daar dan een maand later.

0
Michelangelo 3 januari 2022 om 17:00

@Melkzuur,
Daar ga ik zeker niet flauw over doen. Maar ik heb ook de keerzijde gezien, namelijk dat de Remco wappies dan ook weer meteen denken dat hij de TdF gaat winnen als hij een voorbereidingsrondje van een week wint.

Mocht hij de UAE tour winnen (en ik sluit dat echt niet uit), dan is dat echt wel een mooie zege. En misschien meteen ook wel zijn mooiste zege in een weekse ronde. Zeker mooier en groter dan de Ronde van Denemarken….

En of hij echt een stap voorwaarts heeft gezet, moet uiteindelijk blijken in de wedstrijden die ik hierboven heb genoemd. Richie Porte wint immers ook bijna altijd Down Under, omdat hij dat als zo’n beetje enige topper neemt als eerste grote doel…

0
LaDoyenne 4 januari 2022 om 08:25

@bellevue

“alle absurdistische verwachten” die groupies zoals bellevue -onder een andere naam- zelf gecreëerd hebben. Hoe luidden ze alweer na zijn 1e plek op het EK tijdrijden en 2e plek op het WK tijdrijden? Hij zou geen tijdrit meer verliezen de komende 15 jaren.

0
Eljorro 3 januari 2022 om 17:16

Evenepoel heeft zeer goed getraind deze winter. Die zal er direct staan.

0
LaDoyenne 3 januari 2022 om 18:00

De wereldtop daarentegen heeft zich te pletter gefeest. Roglic is nu nog niet nuchter. DJ Pogacar fuift hele weekenden onafgebroken. Op de dansvloer dans Bernal zich een hernia. Pidcock heeft amper een fiets aangeraakt. Hirschi heeft een "burnout": die denkt nog steeds na over de kleine lettertjes in z'n oude contract.
Dat zal hen nog zuur opbreken in de wedstrijden waarin ze samen met Remco aan de start verschijnen.

0
Dikke Man 3 januari 2022 om 18:38

Que Siii Que noooo quelalalalalambaa!! Dj Pogiboy met een nieuwe cover van Jjjjodii!

0
Beer 3 januari 2022 om 17:31

Ik verwacht dat Evenepoel verder gaat met zijn ontwikkeling waar hij gebleven was eind 2020. Door zijn val heeft hij een jaar verloren, wat zijn criticasters in de mogelijkheid stelde om zwaar uit te halen. Nu is het terug aan Evenepoel. Waar zijn evolutie zijn plafond zal bereiken moeten we nog even afwachten, maar dat hij hard kan rijden en nog mooie dingen zal laten zien, daar twijfelt toch niemand aan. Mijn gevoel zegt dat het al niveau Pogacar/Roglic zal moeten zijn om hem in de iets verdere toekomst te stoppen. Met een Carapaz of Yates ga je er niet geraken denk ik om hem van de overwinning af te houden. Time will tell.

0
Marik 3 januari 2022 om 18:35

Beste wensen beer

0
Reutemeteut 3 januari 2022 om 18:44

Het kan vriezen, het kan dooien.

0
Panache 3 januari 2022 om 19:16

Zie jij een meervoudig grote ronde winnaar in Evenepoel, Beer?
Ik niet. Ik denk ook dat de Evenepoel van 2021 redelijk op zijn niveau was. Ik zie hem meer als een type Fuglsang, dus een renner die in weekse ronden altijd voor de knikkers zal kunnen meedoen en ik denk ook dat hij hard gaat werken aan explosiviteit (zijn team weer daar ook wel raad mee). Dat plus wereldtop tijdrijden natuurlijk.
Ik zie Evenepoel niet met de echte berggeiten (zoals Bernal) wedijveren en in die loodzware bergetappes (die je vooral in de Giro ziet) en waar iedereen op zichzelf is aangewezen zie ik het zelfs als een groot fysiek gevaar met zijn overmoed in het dalen. Het niveau van Pogacar lijkt voorlopig voor iedereen buiten bereik.

0
Beer 3 januari 2022 om 19:44

Ik schrijf hem zeker nog niet af als winnaar van een grote ronde. Zijn wapen in de bergritten zou dan moeten worden om versmachtend hard tempo te rijden om de explosiviteit van de concurrentie af te botten. In combinatie met zijn tijdrijderscapaciteiten, winnaarsmentaliteit en alfawolf-instelling is er dan wel wat mogelijk; denk/hoop ik.

0
Gunther Leonhardt 3 januari 2022 om 19:57

@Panache: Waarom niet? Het is een type Dumoulin of Thomas. Ik denk dat hij dat niveau ooit kan bereiken.
Een 21-jarige afschrijven lijkt me wat voorbarig, zeker omdat hij in de Giro van vorig jaar niet in zijn beste vorm stak.
Een 2022 zonder grote incidenten gaat ons veel duidelijk maken.

0
Panache 3 januari 2022 om 21:41

Het gaat natuurlijk niet over afschrijven, gunnen. Slechts over het uitwisselen van onderling reële verwachtingen. De toekomst zal uitwijzen waar zijn kracht ligt, want iemand met zijn talent (fysieke mogelijkheden) moet zijn carrière niet verprutsen buiten zijn niche. Door te doen waar je goed in bent kan je zo +50 serieuze profzeges binnen harken. Probeer je iets te zijn wat je niet bent dan zal het tegen gaan vallen. Je juiste niche vinden is ook een kwaliteit.

0
Alfons Haavers 3 januari 2022 om 21:52

Eventjes los van de grote ‘De nieuwe Merckx’-theorieën heeft Evenepoel nog vele jaren de tijd om zijn doelen te behalen.

Wat mij betreft is 2022 niet hét jaar waarin hij zijn voet naast Pogi, Bernal of Roglic moet zetten.

Zijn tekortkomingen als renner t.o.v. bovenstaande namen werk je niet op een paar maanden weg. Explosiviteit, stuurvastheid, daalkunsten, positioneren in het peloton, klimmen in het hooggebergte… Evenepoel is met zijn watt/kilo-waarden een ruwe diamant die verder moet fijngeslepen worden en dat gebeurt niet van vandaag op morgen.

Hem nu met de druk opzadelen om het allerhoogste niveau te bereiken komend jaar, lijkt me niet opportuun. Gewoon vrank en vrij laten koersen in zowel enkele eendagswedstrijden als een paar kleinere en 1 grote ronde, en niet van: je moet dit jaar de Giro of Vuelta winnen of het wordt nooit nog wat met je carrière.

Bij Quick-Step hebben ze ook nog wereldtoppers als Alaphilippe en Asgreen, hun sprinters en andere eendagskleppers in huis om de komende jaren successen te boeken, het team hangt niet af van deze ene renner. Ze hebben dus gewoon de ruimte om Remco gestaag te laten groeien tot zijn beste niveau.

0
bellevue 3 januari 2022 om 22:42

Sommige zijn gewoon een hardnekkig kwatongetje wat Evenepoel betreft.
Ik vind 'm meer een type van die andere Deen: Vingegaard

Waar eindigt Evenepoel met eenzelfde reuzesprong in ontwikkeling op de voor een wielrenner volledig ontwikkelde leeftijd van 22? Ahnee Vingegaard was 24…

"Maar Evenepoel voet..voetvoetvoet"

Oh maar ik wed dat Vingegaard ook wel geschaatst heeft en bij de scouts was.

0
Panache 4 januari 2022 om 08:15

Vingegaard heeft drie stappen overgeslagen, dat vind ik geen voorbeeld qua normale ontwikkeling (dat was een uitzonderlijke ontwikkeling). In feite kan je beargumenteren dat Evenepoel in 2019 ook drie stappen heeft overgeslagen en dat hij sinds toen al dichter op zijn maximale capaciteit zit. De Deen fietst voor een ploeg die bewezen renners voor het rondewerk opleidt, dat zit in het dna van de ploeg. In het dna van Quickstep zit punchen/tijdrijden/klassiek werk. Sparen komt niet in dat woordenboek voor. Ook dat is voor mij een aanwijzing (vermoeden) voor de richting die Evenepoel uit zal gaan.

0
LaDoyenne 3 januari 2022 om 17:39

Indien Remco dit jaar de UAE Tour wint, dan wint ie een paar maanden later ook de Tour de France. Zo simpel is dat. Lefevere zegt het zelf: een tijdrit, paar keer bergop en niemand maakt nog een schijn van kans tegen Remco. Gewoon een kwestie van conditie.

0
peter s 3 januari 2022 om 18:26

Helder verhaal,maar ik denk Remco sowieso de Tour wint…..,Zelfs als Hij net top 3 rijdt

0
nickdt 3 januari 2022 om 21:51

En toen werd je wakker.

0
djerkson 4 januari 2022 om 11:16

Je leest vooral maar wat je wilt lezen. De grote meerderheid hier weet wel beter.

0
Dikke Vrouw 3 januari 2022 om 18:06

Remco racet graag hij moet ze maar allebei doen! Eindklassement vergeten of meenemen als hij in die positie zit. Gewoon een paar nummertjes doen en ik ben al blij

0
Michelangelo 3 januari 2022 om 19:57

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

0
Franco Ballerini 3 januari 2022 om 20:24

Het blijspel van het vlees maakt iedereen gelukkig.

0
Romāns Vainšteins 3 januari 2022 om 20:50

Dat Pogacar die ronde winnen moet lijkt me nogal gelul en ook REVKET zelf weet natuurlijk dat het maar een shit rondje is. Ik vraag me vooral af of men, wat ik zou doen, het seizoen opgedeeld wordt met eerst een focus op de eendaagse koersen (waar hijzelf duidelijk gepassioneerd voor is) en daarna rustig naar het rondewerk toe of dat het van meet af aan rondjes, rondjes, grote ronde is.

0
Gunther Leonhardt 4 januari 2022 om 00:25

Dat is geen shit rondje. In de top tien van het klassement van 2021 zaten de winnaar van de TdF, de tweede van de Giro, de winnaar van San Sebastian, de winnaar van de Ronde van Polen, de winnaar van de Ronde van Catalonië en de tweede in de Ronde van Lombardije.

Ik schat dit deelnemersveld hoger in dan de meerderheid van de rondes van een week.

0
Napoleon 4 januari 2022 om 06:29

Lefevere heeft ook gewoon gelijk. Natuurlijk zegt dit rondje niet alles, maar Evenepoel kan hier een mooie indicatie krijgen waar hij staat na een blessurevrije winter.

0
LaDoyenne 4 januari 2022 om 11:27

@Gunther Leonhardt

Maar de hamvraag is: rijden die de UAT, een zeer prille koers, om te winnen?

0
Turtlehead 3 januari 2022 om 22:19

Tjongejongejonge. Een (jawel) totaal mislukt klassements-seizoen is nog niet uit het geheugen verdwenen, of de lat wordt meteen op het hoogste niveau gelegd: ‘het WK voor Pogacar’.
Ik gun die jongen toch eens wat meer luwte (maar ja, Patje heeft sponsoren te pleasen- en zichzelf uiteraard).

0
bellevue 3 januari 2022 om 22:38

Ik kan er echt niet bij hoe Vingegaard van een 9e in Deutschland Tour (2019) en 8e in Ronde van Polen (2020) naar 2e in Tour de France (2021) is gegaan.

Laten we dus ook niet te voorbarig zijn over de mogelijkheden van Evenepoel.

0
peter s 4 januari 2022 om 07:28

De rest zag dat wel aankomen hoor!! Vingegaard reed een hele sterke Vuelta in 2020, ontpopte zich als meesterknecht. Velen zagen hier dan ook die ” steigende lijn”. Desalniettemin was de Tour natuurlijk een knap staaltje

0
Murcia 4 januari 2022 om 11:24

Vingegaard zijn tweede plek was natuurlijk boven verwachting, maar dat er veel potentie in hem school was wel duidelijk. Met een geweldige Vuelta als knecht in 2020 en een heel goede entree in 2021 met overwinningen in de UAE tour en de Settimana + een tweede plek in de zwaarste rittenkoers van een week (Baskenland) en ook een zeer goede tijdrit + bergetappe in de Dauphine vlak na een blessure werd wel duidelijk dat hij forse stappen had gemaakt.

0
Mystery Rider 4 januari 2022 om 07:25

UAE Tour is perfect voor Remco, allemaal lange rechte wegen, de ‘bergritten’ hebben geen gevaarlijke afdalingen, een tijdrit plus twee aankomsten bergop die hem op het lijf geschreven zijn!

Als Remco aan de start staat van de UAE Tour is hij sowieso kandidaat podium en waarom ook niet, zelfs topfavoriet.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone