Lefevere: “Nederlands akkoord niet belangrijk”

Lefevere

foto: Sirotti

Een akkoord tussen wielerploegen om dopinggebruik collectief aan te pakken, zoals dat afgelopen week in Nederland gesloten is, zal volgens Patrick Lefevere geen navolging krijgen in België. Lefevere zou het liefst een mondiaal akkoord zien, maar ziet dit voorlopig niet gebeuren. “Ik betreur dat dit niet op wereldniveau van de grond komt,” vertelde de manager van Omega Pharma-Quick Step aan WielerFlits.

Afgelopen week presenteerden Blanco, Vacansoleil-DCM en de nationale wielerunie KNWU een plan om het gebruik van doping een halt toe te roepen. “Dat akkoord vind ik niet belangrijk,” reageerde de ervaren ploegbaas. “Nederland is maar een klein landje, net als België trouwens.” Hij denkt niet dat het initiatief in België navolging zal krijgen. “Hier heb ik te maken met een collega die niet begrijpt dat je collectief sterker staat,” sneerde hij.

De teambaas van onder meer Boonen en Cavendish is van mening dat een dergelijk plan enkel effect heeft, wanneer alle ploegen zich er aan conformeren. Lefevere heeft zich als voorzitter van de vereniging van wielerploegen jarenlang ingezet voor meer eenheid onder de teams. Inmiddels heeft hij het opgegeven. “Wereldwijd hebben we te maken met twintig topploegen. In 2004 heb ik al eens een charter opgesteld. Dat zou vandaag meer dan ooit toepasbaar zijn. Maar dat is er door politiek onderling toen niet doorgekomen. Het ontbreekt de ploegen aan langetermijnvisie. Er zijn bepaalde ploegen die maar twee of drie jaar vooruit willen kijken en in die periode enkel willen scoren. Dat frustreert mij.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair