Lefevere: “Alles staat vanaf nu in het teken van 2022 voor Evenepoel”

dinsdag 10 augustus 2021 om 14:37
Lefevere: “Alles staat vanaf nu in het teken van 2022 voor Evenepoel”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel gaat vandaag van start in de Ronde van Denemarken. Deceuninck-Quick-Step wil de klassementsrenner de rest van dit seizoen ‘gewoon laten koersen’, zoals ploegmanager Patrick Lefevere dat zegt. “Alles staat vanaf nu in het teken van 2022”, aldus Lefevere in Het Laatste Nieuws.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Evenepoel rijdt nog een paar eendagskoersen en dan zien we wel. We willen hem gewoon laten koersen tot het einde van dit seizoen”, zegt de manager. Evenepoel verschijnt na de PostNord Danmark Rundt onder meer in de Druivenkoers Overijse en de Brussels Cycling Classic. Daarnaast betwist hij de Benelux Tour en mogelijk ook het EK en het WK.

Vorig jaar won de 21-jarige klimmer nog de Ronde van Polen, maar daar wilde Lefevere hem niet nog eens heen sturen. “Hadden we dat gedaan, dan waren de verwachtingen veel te hoog. Dan had hij toch weer moeten doen wat hij vorig jaar heeft gepresteerd. Dat wilden we niet. We laten hem gewoon koersen. Wat hij doet is goed. Doet hij niets, is het ook goed. Voor jullie misschien niet, maar wel voor ons”, stelt Lefevere.

Evenepoel: “Leren om in waaiers te rijden”
Zelf verwacht Evenepoel niet al te veel van zijn optreden in Denemarken. “Het is een nieuwe koers voor mij, overwegend vlak. Het zal niet de koers zijn die mij het best ligt”, zegt hij in Het Nieuwsblad. Wel heeft de Belg een groot doel. “Leren om in waaiers te rijden. Als je hier niet in de juiste echelon zit, mag je je valies maken en naar huis gaan. We hebben veel ervaren gasten in de ploeg die het mij kunnen leren.”

In Denemarken rijdt Evenepoel met Mark Cavendish aan zijn zijde. De Britse sprinter koerst er voor het eerst sinds de voor hem succesvolle Tour de France. Kort daarna sprak Lefevere nog met Cavendish. “Het was vooral nagenieten van de Tour. We waren met vijf en over de toekomst hebben we niet gesproken”, vertelt Lefevere daarover.

Dit artikel delen:

36 Reacties

Turtlehead 10 augustus 2021 om 14:43

Duidelijk verhaal. Half jaar te laat, maar goed om het zo uit te spreken.

Michelangelo 10 augustus 2021 om 14:55

Als collega turtle sluit ik me daar volledig bij aan!

Gelukkig voor ome Pat zijn de sponsors binnengehaald over de rug van de gezondheid van een 21 jarig ventje, dus kan het ook eindelijk gezegd worden nu.

En wat mij betreft ook lekker thuis laten op het WK. Hij heeft in Tokyo laten zien om niet volledig de kaar Belgie te trekken, en ook nog niet op niveau te zijn dat hoort bij iemand als Evenepoel. Dus lekker andere klassieke types selecteren die wel bereid zijn om in dienst te rijden van hun kopman. En voor de tijdrit Lampaert zo snel mogelijk aanwijzen.

Pole Pole 10 augustus 2021 om 15:05

Hij heeft in Harrogate laten zien wel volledig de kaart België te trekken.
Hij heeft in Tokio proberen anticiperen en kort daarna brak het helemaal los. De benen waren afgesneden. U probeert uw fantasie op te dringen als realiteit maar ze klopt niet.

Dat gezegd zijnde, is het niet het beste type voor Leuven, maar misschien wel een leuke bliksemafleider om vooruit te sturen.

Michelangelo 10 augustus 2021 om 17:55

Harrogate…. laat me denken, dat was jaaaren geleden, toch? Toen Evenepoel vast een keer mee mocht om rond te kijken op een prof-WK. En waar hij probeerde Gilbert terug te brengen na een valpartij.

Sinds die tijd is er veel veranderd. Gilbert rijdt niet meer in een blauw DQS pakje, en Evenepoel vindt zichzelf geen junior meer maar een volledig gearriveerde renner. En dat zag je terug in Tokyo. Waar hij tegen de ploegtactiek in voor zijn eigen kans ging, en, toen dat niet lukte, in de spaarmodus ging voor zijn tijdrit.

Als ik Van Aert was dan zou ik op het WK mijn eisen stellen. Enkel renners mee die onvoorwaardelijk in zijn steun willen rijden. En aan die eis voldoet die kleine uit Schepdaal niet als je het mij vraagt.

LaDoyenne 10 augustus 2021 om 18:21

@Michelangelo

"over de rug van de gezondheid van een 21 jarig ventje"

Gegeven de commerciële waarde van Remco, denk ik dat zijn deelname aan de Giro, voorafgegaan door een periode zonder enige andere wedstrijd, geheel Remco's eigen beslissing was. Het is nu pas, na twee opeenvolgende fiasco's, dat Lefevere Remco een schema kan opleggen.

Reiger 10 augustus 2021 om 18:37

@LaDoyenne Maar dat moet in zo’n ploeg met zulke kundige mensen toch onmogelijk zijn om dat toe te staan? Dan ga je toch volledig mee in de waan van een onervaren jonge coureur? Een mispeer van de bovenste plank als je ziet hoe de Giro is verlopen voor REV.

LaDoyenne 10 augustus 2021 om 18:55

@Reiger

"Israel Startup Nation" deed onlangs iets gelijkaardigs: met veel poeha aankondigen dat een renner wiens commerciële waarde vele malen groter is dan diens sportieve waarde meedoet aan een grote ronde.

Reiger 10 augustus 2021 om 20:55

@LaDoyenne Ja dat klopt helemaal wat je schrijft. Maar er is in mijn ogen een lichtjaar verschil tussen een gearriveerde renner die 4 Tourzeges op zijn naam heeft en een jongen (want dat is het nog) die eigenlijk nog wegwijs gemaakt moet worden ook al denkt en gedraagt hij zich niet zo. Froome ging af als een gieter en dat was triest om te zien. Wellicht heeft hij een clausule in zijn contract dat hij bepaalt of hij in een ronde start of niet. Mijn mening is dat REV tegen zichzelf in bescherming had moeten worden genomen. Dat dat niet is gebeurt kun je hem niet kwalijk nemen maar het teammanagement wel degelijk. Daar zijn ze tenslotte ook voor lijkt mij.

Bart 11 augustus 2021 om 14:07

Is het niet allemaal weeral wat overdreven negatief vanuit het anti-kamp, ze kunnen ook niets doen of zeggen zonder dat het slecht is.

Voor hetzelfde geld hebben ze hem misschien wel bewust door het ijs laten zakken in de Giro als leermoment. Met de gedachte dat hij lastig in te tomen is en dat het beter is om tegen de denkbeeldige muur te knallen onder toezicht van een equipe? Een kind laat je toch ook bewust soms een fout maken, hopende dat het eruit leert zonder zijn/haar enthousiasme te verpesten Ik denk ook dat Evenepoel te belangrijk is voor de rondetoekomst van DQS om hem nu al stuk te maken. Hem willen ze over een tijd pas echt inzetten en alles ervoor is ‘opleiding’…

Hij heeft me daarnaast wel wat teleurgesteld in de olympische wegrit, daar had op voorhand zijn helper(s) aan van Aert moeten geven als hij wist dat hij niet 100% was wat hij kan zijn of moest zijn voor die wedstrijd.

xistnc 10 augustus 2021 om 14:53

Ik meen dat Lefevere daar laatst tijdens de OS de term ‘spartelen’ voor gebruikte. Is hij daar nu ook op teruggekomen, of komt dit op hetzelfde neer?

Pole Pole 10 augustus 2021 om 14:57

De Nederlandse trainer Koen Pelgrim had toch moeten zien dat hij niet klaar is voor de Giro. Als hij een beetje persoonlijkheid heeft dan had hij er alles aan gedaan dat Evenepoel niet zou starten in de Giro. Maar goed, meningeen raakt wel eens vertroebeld door wishful thinking. Zeker wanneer het een uitzonderlijke atleet betreft.

Hij kan prima een tijd niet als Alberto Contador beoordeelt worden. Hij rijdt een heel net seizoen voor een 21-jarige.

nickdt 10 augustus 2021 om 17:36

Als de brulkikker gaat brullen kom je er niet doorheen. Als die zegt hij moet starten, dan start ie ook.

Marco 10 augustus 2021 om 15:08

Ach, hoe lief.. Remco gaat leren om in waaiers te rijden

Heeft iemand een idee wat ome Pat had moeten doen als hij geen sponsor had?

girardengo 10 augustus 2021 om 15:08

Ik las het eerst verkeerd: “alles staat vanaf nu in het teken van Evenepoel voor 2022”. Mijn excuses!

Anders kijken 10 augustus 2021 om 15:22

Heel verstandig.

VespavanBern 10 augustus 2021 om 15:33

“Leren in waaiers te rijden”

Ik wist dat deze jongen nog veel aspecten van het wielrennen buiten het hard fietsen moest leren, maar dit verbaast me. Heeft hij als junior dan echt alleen maar klimkoersen gereden waar hij met een schandalig hoog ftp/kg overal minuten wegreed? Als jonge Belg rij je toch ook de Vlaamse UCI koersen? Of ben ik nou gek?

Daniel17 10 augustus 2021 om 15:36

Hij ging gewoon een stuk harder dan zijn leeftijdsgenoten, ook op vlakke parcoursen. Hij heeft genoeg vlakke wedstrijden gereden en gewonnen als Junior.

Pedalo 10 augustus 2021 om 15:54

Ben bang dat deze renner al verpest is. Heeft gewoon niet de inhoud van Pogi en Bernal, nog niet, en niet het geduld van Mohoric. Jammer van zijn valpartijen maar ook de intense druk in Belgie maakt het niet beter. Waarom de Giro als kopman starten en zich ook zo gedragen…..Almeida terug laten zakken en veel misbaar maken. Laat die jongen in de luwte groeien…Maar ja, dan had Patje geen sponsor gehad. Jumbo en Visma kiezen wel een duidelijk traject met opleiding van zoveel mogelijk Nederlandse en Noorse renners nu, hopende dat de druk niet bij 1 renner en vooral niet bij te jonge renners komt. Een Gesink heeft daardoor mss ook weleens gefaald op jonge leeftijd. En je ziet het nu met Remco. Er werd in Belgie gesproken over goud..Ook door Remco.

Pole Pole 10 augustus 2021 om 16:51

onjuistheden:
U zegt dat Evenepoel Almeida liet terugzakken. Dat klopt niet. Dat misbaar werd gemaakt omdat ze schreeuwden in de radio naar een deloyale Almeida die nogal ostentatief een hoger tempo ging rijden en opzettelijk niet achter zich keek of zijn kopman nog mee was.

skeltik 10 augustus 2021 om 16:55

Het Jumbo-Visma traject met opleiding van veel Noorse renners zie ik niet echt.
Ze hebben 1 Noor en 1 Deen, en nog 1 Noor in hun development team.
Voor het overige wel correcte opmerking ivm met de (te)hoge druk voor jonge Belgische en Nederlandse talenten

Wigo 10 augustus 2021 om 19:46

Almeida was de kopman in de Giro.
Dat bleek later wel!

Lalsacien 10 augustus 2021 om 21:16

@Pole Pole je hebt het er maar druk mee. Ieder zijn waarheid natuurlijk.

Aart van Woud 10 augustus 2021 om 15:59

No pressure there..

Jean Dumas 10 augustus 2021 om 16:12

Eerst de Ronde van Denemarken maar eens winnen.

LaDoyenne 10 augustus 2021 om 16:22

Het duo Evenepoel-Lefevere beseft dat de concurrentie, zowel de huidige als de toekomstige, niet stil staat. Remco’s toekomst is niet meer wat zij ooit was.

peervaneynthoven 10 augustus 2021 om 16:27

Volkomen doorgeslagen in België en…..Lefevere: ‘keep your mouth een keer shut over deze zwaar overschatte blaag!” Idem overigens bij de OS waar de egoïst zich “spaarde” voor zijn ‘fantastische’ tijdrit en Wout van Aert alleen de kastanjes uit het vuur liet halen. Onsympa mannetje dat al in de Giro met Almeida zijn ware aard liet zien.

klootje kriekeljon 10 augustus 2021 om 16:34

Evenepoel zou naar een andere ploeg moeten, waar ze hem daadwerkelijk begeleiden en beschermen.

Gr.R. 10 augustus 2021 om 17:10

Team DSM, dan?

Derierre de la course 10 augustus 2021 om 20:43

Zou serieus niet verkeerd zijn voor hem.

Jean Dumas 10 augustus 2021 om 21:58

Een topploeg waar men hem niet op handen draagt, zoals INEOS.

Romāns Vainšteins 10 augustus 2021 om 17:08

Evenpoel kan 2022 gewoon met een schone lei aanvangen. Zijn seizoen was nogal all over the place maar wel ontzettend leerzaam, moet je nagaan wat die binnen een jaar qua omgaan met tegenslagen heeft meegemaakt. Mathieu Van der Plank is dat traject net pas begonnen om maar eens iemand te noemen.

Ik verwacht een veel beter 22 voor REV met sowieso goede sier in de Ardennen en hopelijk een tourdebuut. Of het moet zijn dat de vuelta met een ideaal parcours aankomt. Giro zou ik niet doen.

Michelangelo 10 augustus 2021 om 18:03

Hij heeft in ieder geval genoeg leermomenten gehad. Of het ook leerzaam was, dat moet nog blijken. In ieder geval hebben ze (aan het eind van seizoen 2021) de les getrokken dat het allemaal niet meer voor dit jaar zal zijn.

Of het verhaal “schone lei” op zal gaan weet ik niet. Dat zal er vanaf hangen of hij op zijn oude elan verder gaat, of dat we ook qua gedrag en media optredens een “Evenepoel 2022” gaan zien. Hij heeft in ieder geval nu de kans als je het mij vraagt.

Romāns Vainšteins 10 augustus 2021 om 18:35

Die media optredens zijn, net zoals mentale kracht, gewoon een projectie van hoe de benen zijn, het stuur gebruikt wordt, de geluk/pech verhouding de goede kant oprolt en de juiste keuzes in de koers gemaakt worden. Gaat dat niet is het arrogant en zwak, gaat het wel zelfverzekerd en sterk. Verwaarloosbaar gedoe in de slipstream, verre van hoofdzakelijk, voer voor hoofd randzaken.

Reiger 10 augustus 2021 om 17:37

Goeie teksten van Patje en REV dit keer. Behalve het sneertje naar de pers over verwachtingen. Daar zijn ze zelf natuurlijk ook schuldig aan samen met de pers. Maar soit, daar is natuurlijk al genoeg over gezegd. REV is herstellende van een breuk en maakt daardoor, vergeleken met zijn 2 eerste jaren als prof, een matig seizoen door.
Geduld bewaren is voor een aanstormend talent lastig dus ook voor hem. Laat dit seizoen dan ook in alle opzichten een goede les zijn voor hem en hopelijk kan hij volgend jaar dan laten zien wat hij écht in zijn mars heeft. Vooral in een grote ronde heeft hij nog alles te bewijzen dus zou het wenselijk zijn dat men hem ook zonder verwachtingspatroon zo’n grote ronde laat rijden. Maar daar heb ik op dit moment de grootste twijfels over..

Michelangelo 10 augustus 2021 om 18:10

Goeie teksten ook van de reiger.

Als je het mij vraagt zou Evenepoel in 2022 de Giro moeten rijden, met als doel om hem uit te rijden, en iedere week 1 etappe uit te kiezen waar hij vol voor gaat. En de rest van de tijd: meefietsen, op tijd lossen, knechten, en zorgen dat je niet opgebrand de Giro uit komt.

En als dat goed gaat, de blik op de Vuelta voor een daadwerkelijk klassement. En voorafgaand aan de Giro een keer een sterkbezette ronde van een week uitkiezen om te zien wat je kunt tegen de toppers. Tirreno, Parijs Nice of Baskenland.

Mocht het in de GIro of Vuelta toch niet lukken om 3 weken op niveau te blijven, dan gaat ergens een keer de vraag moeten komen of Evenepoel misschien niet geschikt is voor 3 weekse rondes. Al is het op die leeftijd vroeg om definitieve conclusies te trekken.

Reiger 10 augustus 2021 om 18:26

Het gaat in een grote ronde natuurlijk niet alleen om het atletisch vermogen van een renner. Wanneer je zoals REV niet de allerbeste wringer bent en een matige daler, zal dat in 3 weken tijd bakken energie kosten die je in de laatste week kunnen opbreken. Dan zul je in dit geval moeten zorgen voor een goede omkadering om dat te compenseren. Daarin zit op dit moment ook een beetje de kneep bij DQS. Een geweldige ploeg voor de klassiekers en om ritten te kapen maar een matige ploeg om een kopman met (eventuele) winstkansen bij te staan.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone