Lavreysen en Wild zorgen voor Nederlands succes in UCI Track Champions League
Kirsten Wild in actie in Londen - foto: Cor Vos
zaterdag 4 december 2021 om 08:36

Lavreysen en Wild zorgen voor Nederlands succes in UCI Track Champions League

De UCI Track Champions League zou eigenlijk nog een week doorlopen, maar omdat de laatste ronde in Tel Aviv niet kan doorgaan vindt dit weekend al in het Lee Valley Velopark in Londen de apotheose plaats. Op de voorlaatste dag waren er zeges voor onder meer Harrie Lavreysen en Kirsten Wild.

Liefst drie renners keerden een week geleden met een 100% score terug van de tweede ronde van de UCI Track Champions League in Panevėžys: Harrie Lavreysen was in zowel de sprint als de keirin de beste, terwijl Sebastián Mora en Katie Archibald allebei de duuronderdelen wonnen. Alleen de sprintnummers voor vrouwen kregen twee verschillende winnaars, overigens wel weer allebei uit Duitsland: Emma Hinze en Lea Sophie Friedrich.

De baanwielrenners kwamen vrijdagavond opnieuw in actie in het Lee Valley Velopark in Londen, en opnieuw deed Lavreysen van zich spreken. De krachtpatser uit Luyksgestel bleek in zijn lichtblauwe leiderstrui opnieuw de beste in de sprint, Stefan Bötticher moest zijn meerdere erkennen in Lavreysen. De Duitser wist de rollen echter om te draaien in de keirin-wedstrijd en zo Lavreysen op een zeldzame nederlaag te trakteren. Die laatste blijft echter wel de leider in het sprintklassement.

Sebastián Mora gaat nog altijd aan de leiding in het duurklassement. De ervaren Spanjaard wist met een derde plaats in de scratch, gewonnen door de Zwitser Claudio Imhof, belangrijke punten te sprokkelen met het oog op een eventuele eindzege. In de afvalkoers ging de overwinning naar de Amerikaan Gavin Hoover, maar was Mora met een derde plek opnieuw bij de pinken.

Vrouwen
Bij de vrouwen gaat Emma Hinze na drie wedstrijddagen aan de leiding in het sprintklassement. De Duitse wist op het onderdeel sprint de volle buit te pakken door haar landgenote Lea Friedrich te verslaan. In de keirin-wedstrijd was het dan weer Friedrich die als eerste over de finish wist te komen, voor de Colombiaanse Martha Bayona Pineda en de Litouwse Simona Krupeckaitė. Hinze bleef puntloos na een botsing met de Canadese Lauriane Genest.

Op de duuronderdelen wist een Nederlandse een hoofdrol te vertolken. De inmiddels 39-jarige Kirsten Wild, die na de UCI Track Champions League echt zal afzwaaien als wielrenster, zegevierde namelijk in de scratch en werd ook nog tweede in de afvalkoers. In de afvalkoers ging de zege naar Katie Archibald en de Britse gaat nog altijd aan de leiding in de Women’s Endurance League.

Uitslagen UCI Track Champions League
Derde wedstrijddag in flag-gb Londen 

Mannen sprint
flag-nr1 flag-nl Harrie Lavreysen
flag-nr2 flag-de Stefan Bötticher

Mannen keirin
flag-nr1 flag-de Stefan Bötticher
flag-nr2 flag-nl Harrie Lavreysen
flag-nr3 flag-lt Vasilijus Lendel

Mannen scratch
flag-nr1 flag-ch Claudio Imhof
flag-nr2 flag-jp Kazushige Kuboki
flag-nr3 flag-es Sebastián Mora

Mannen afvalkoers
flag-nr1 flag-us Gavin Hoover
flag-nr2 flag-pl Alan Banaszek
flag-nr3 flag-es Sebastián Mora

Vrouwen sprint
flag-nr1 flag-de Emma Hinze
flag-nr2 flag-de Lea Friedrich

Vrouwen keirin
flag-nr1 flag-de Lea Friedrich
flag-nr2 flag-co Martha Bayona Pineda
flag-nr3 flag-lt Simona Krupeckaitė

Vrouwen scratch
flag-nr1 flag-nl Kirsten Wild
flag-nr2 flag-pt Maria Martins
flag-nr3 flag-gb Katie Archibald

Vrouwen afvalkoers
flag-nr1 flag-gb Katie Archibald
flag-nr2 flag-nl Kirsten Wild
flag-nr3 flag-ca Annette Edmondson

Algemeen klassement na drie wedstrijddagen
Sprintklassement vrouwen: flag-nr1 flag-de Emma Hinze
Duurklassement vrouwen: flag-nr1 flag-gb Katie Archibald
Sprintklassement mannen: flag-nr1 flag-nl Harrie Lavreysen
Duurklassement mannen: flag-nr1 flag-es Sebastián Mora

Zaterdagavond zal de apotheose plaatsvinden van de UCI Track Champions League en kennen we alle eindwinnaars.

RIDE Magazine