Lars van der Haar ziet licht aan einde van de tunnel: “Motivatie is er nog”

Lars van der Haar ziet licht aan einde van de tunnel: “Motivatie is er nog”

foto: Cor Vos

zondag 12 januari 2020 om 07:00
Interview

Lars van der Haar zou zondag op het Nederlands kampioenschap veldrijden in Rucphen altijd een van de grote uitdagers van Mathieu van der Poel moeten kunnen zijn, maar de tweevoudige kampioen heeft er niet de meest gelukkige eindejaarsperiode opzitten. Van der Haar stapelde de pech op, maar ziet nu toch eindelijk licht aan het einde van de tunnel. “Op het NK zal ik nog geen honderd procent zijn, maar ik hoop wel weer door te werken naar dat andere grote kampioenschap”, vertelt hij aan WielerFlits.

We laten Van der Haar om te beginnen zelf even uitleggen wat hij de afgelopen periode zoal heeft meegemaakt. “Ik had toegewerkt naar de kerstperiode en had het gevoel dat ik goed in orde was. Maar in Ronse sloeg het noodlot toe: ik ging dwars door mijn rug. Daar heb je natuurlijk in Namen nog last van, maar dat ging eigenlijk nog veel beter dan verwacht. De cross in Namen was desondanks heel lastig en ik denk dat ik die kou een beetje heb meegepakt naar de komende crossen, maar op zich kon ik de ziekte wel weghouden.”

“In Heusden-Zolder had ik vervolgens eigenlijk een superdag, maar net dan ga ik op mijn kokosnoot. Dat heeft ook niet veel goeds gedaan aan mijn fysieke gesteldheid. Loenhout heb ik na een doktersbezoek kunnen rijden, en in Diegem was ik alweer goed. Toen dacht ik: nou, dat gaat alweer de goede kant op. Maar toen werd ik op oudejaarsdag plots heel ziek met 39,5 graden koorts. Vrijdag zat ik alweer op de fiets, maar in Brussel had ik totaal geen power. Toen verrekte ik met het inrijden ook nog mijn lies. ‘Godsamme, moet dat er nog bij?’, dacht ik. Maar ik heb de training wel weer opgepakt. Tijdens het NK zal ik nog geen honderd procent zijn, maar ik hoop wel weer door te werken naar dat andere grote kampioenschap.”

Te zware parcoursen
Een frustrerende eindejaarsperiode dus voor Van der Haar, die desondanks wel tevreden is met zijn seizoen tot nu toe. Hoogtepunten waren de zege in de Nacht van Woerden, samen met een tweede plek in Gavere en een derde stek in Tábor. “Ik vind dat ik mag spreken van een super constant seizoen”, aldus Van der Haar. “Ik rij quasi alleen maar top-5. Alleen heb ik een beetje de pech dat de andere renners een beetje jojo spelen. Ze zijn de ene week heel goed en de andere week helemaal niet. Het is nooit dat ze allemaal in een weekend minder zijn, dus blijf ik daardoor een beetje op mijn plekje zitten. Ik mis gewoon de uitschieters. En als ik dan dacht dat ik een uitschieter kon pakken, had ik pech.”

Ligt het dan alleen daaraan? Of moeten we de oorzaken dat Van der Haar minder makkelijk voor de overwinning meedoet dan een aantal jaar geleden ook elders zoeken. Het is immers nog geen eeuwigheid geleden dat de tweevoudige Nederlandse kampioen de wereldbeker in Hoogerheide won, of Van Aert ei zo na de wereldtitel ontnam in Heusden-Zolder.

Op het podium na de Superprestige Gavere – foto: Cor Vos

“De grote verschillen met toen zijn voor mij vooral de parcoursen. Die lagen mij toen veel beter. Dit jaar heeft het sinds september zoveel geregend dat er maar weinig parcoursen volledig op mijn maat waren. Alle parcoursen die me goed hebben gelegen, lagen nu in de drek. Anderen zijn daar nu eenmaal beter en dan val ik terug op die vierde à vijfde plek, hoe goed ik ook in orde ben. Maar ik weet dat als ik een parcours op mijn maat vind en een goede dag heb, ik nog steeds veel renners pijn kan doen. Dat zag je duidelijk dit seizoen in Tábor. In Gavere ook, daar was het ook eindelijk een keer droog en dan doe ik direct mee. Daarom dat het zo jammer is dat ik direct val in Heusden-Zolder en me daar niet kan bewijzen.”

Gemotiveerd
De eerstvolgende afspraak voor Van der Haar is nu het Nederlands kampioenschap. Daar lijkt een ereplaats het hoogst haalbare gezien de dominantie van Mathieu van der Poel. Kan een winnaar als Van der Haar, die in 2013 en 2014 met de titel naar huis ging, zich daar makkelijk voor motiveren? “Het is moeilijk, maar niet dat ik het moet afleggen tegen een pannenkoek. Ik rij wel tegen de allerbeste ter wereld en misschien ooit. Dan moet je kunnen relativeren. Natuurlijk wil je winnen. Maar zondag is het eigenlijke doel om vol voor plek twee te gaan en je in een positie te zetten dat, als Mathieu een slechte dag heeft of materiaalpech heeft, je alsnog een titel kan pakken. Dat wens ik hem natuurlijk niet toe, dat spreekt voor zich.”

Eigenlijk is het NK voor Van der Haar vooral een belangrijke test in opbouw naar dat andere kampioenschap, het WK in Dübendorf. “Als het er voor mij ideaal bij ligt, dan zie ik kansen voor een podiumplek. De weg is nog lang en ook andere renners kunnen nog stappen zetten, maar ik heb nog wel wat in de tank. Zeker qua motivatie. Wat me eigenlijk verrast, is dat mijn conditie er nog wel is. Het enige wat me tegenvalt, zijn mijn power en explosiviteit. Maar dat komt nog terug, verzekerde de dokter mij. Ik ga kneiterhard werken om goed te zijn in het laatste kwart. Niet alleen op het WK, maar ik wil ook nog goede wereldbekers rijden en de klassementen behouden.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Baik-Baik 9 januari 2020 om 10:56

Valt mij op dat zijn start dit jaar in koers slecht is terwijl dit in het verleden juist één van zijn wapens was.

Hopelijk weet hij nog op niveau te komen, er was een periode dat hij na MvdP en Van Aert de beste was.

0
kampie 9 januari 2020 om 12:06

Klinkt goed; leuk verhaal en een renner die inmiddels ervaring genoeg heeft om zich te herpakken. Zet hem op ! Ps die slechte starts snap ik ook niet

0
Samlambeej 9 januari 2020 om 12:19

Dat zou er nog aan ontbreken. Geniet nog steeds het kopmanstatuut ondanks z'n jaarlijkse kwaaltjes, waslijst wanprestaties en huilverhaaltjes. Een goeie uitslag, 4 koersen rondbengelen. Geldt ook voor Sweeck. Armoe troef in het veld.

0
chasse patat 9 januari 2020 om 12:48

Het taalgebruik van Lars valt mij op. Even een greep:
“…ik ging dwars? door mijn rug…”
“…ik denk dat ik die kou een beetje heb meegepakt… ” (de kou vatten of had de kou hem gepakt? )
“…op zich kon ik de ziekte wel weghouden” (dat wil ik ook leren!)
“op je kokosnoot vallen”
“jojo spelen”
“drek” (Is oorspronkelijk overigens mest)
“het af moeten leggen tegen een pannenkoek”
“een parcours op mijn maat” (gesneden?)
Viel mij gewoon op. Veel wielerjargon en verdraaide uitdrukkingen die een nieuwe betekenis krijgen.

0
Emergo 9 januari 2020 om 12:53

Alleen chasse patat zat er niet tussen.

0
veteraan 9 januari 2020 om 15:35

Mens erger je niet.

0
Mr10B 9 januari 2020 om 17:21

Mooie intro:
” altijd een van de grote uitdagers van Mathieu van der Poel moeten kunnen zijn”
Eerst beweren dat Van der Haar -altijd- een van de uitdagers van MvdP zou moeten kunnen zijn, en vervolgens een heel artikel schrijven waarin dat weersproken wordt. Dan klopt die ‘altijd’ uit de opening dus niet.

0
Thijs E 9 januari 2020 om 19:27

Qua conditie lijkt hij iets minder dan in zijn goede tijd en qua techniek ligt hij achter op de rest. Rijdt ook regelmatig buiten beeld.

0
Pizzi 9 januari 2020 om 21:01

Vind ‘m al een tijd wat flets rondrijden. Hup Lars!

Wanneer leert Nys ‘m trouwens eens deftig over die balkjes te springen?

0
freirefreire 9 januari 2020 om 23:03

Ploegen door zwaar terrein kan hij als een van de besten, maar op technische rondjes heeft hij vrijwel altijd problemen. Ik gun hem dat hij zich herpakt, maar hij zal vooral nog een stap moeten maken als het gaat om techniek op de fiets. Misschien een tijdje trainen op een MTB?

0
Thijs E 9 januari 2020 om 23:27

VDH is juist van de snelle droge parkoersen, liefst met wat klimwerk. Dikke bagger is niet zijn forté

0
ParijsTours2004 11 januari 2020 om 16:03

Als je denkt dat Van der Haar een van de besten is in ploegen op zwaar terrein heb je én het artikel niet gelezen én volg je het veldrijden niet. Geeft verder niks hoor.

0
Arry1337 11 januari 2020 om 17:27

Repost?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone