Lars Boom over Kata Blanka Vas: “Technisch moet ik haar niet veel meer leren”
foto: Cor Vos
Nico Dick woensdag 3 november 2021 om 19:00

Lars Boom over Kata Blanka Vas: “Technisch moet ik haar niet veel meer leren”

Interview Lars Boom genoot zondag met volle teugen van de allereerste overwinning van Kata Blanka Vas ooit in de Wereldbeker veldrijden. Boom is sinds deze zomer haar coach bij SD Worx en beseft dat hij goud in handen heeft. “Op technisch vlak hoef ik haar niet al te veel meer bij te brengen”, vertelt de Nederlandse ex-prof aan WielerFlits.

Bijna tien jaar nadat hij zelf zijn laatste veldrit won (het NK in januari 2012 in Huijbergen, red.), mocht de 35-jarige Vlijmenaar opnieuw juichen. Met dank aan Kata Blanka Vas, het Hongaarse toptalent dat hij sinds 1 oktober officieel begeleidt bij SD Worx. Boom komt over van Liv Racing, de ploeg die hij in juni verliet.

Het was zondagmiddag rond kwart na drie, dat we Boom troffen in de aankomstzone van de Druivencross te Overijse. Kata Blanka Vas was net weggereden van Puck Pieterse, haar laatste concurrente, en op weg naar haar grootste zege in het veldrijden ooit. “Ik ben toch een klein beetje nerveus”, lachte hij. “Dit is niet min voor haar, hè. Een eerste zege in de Wereldbeker.”

VS-trip
De samenwerking is nog pril, maar verloopt bijzonder vlot. “We waren al samen op pad voor de Amerikaanse wereldbekerwedstrijden”, vertelt hij. “Dan ben je op elkaar aangewezen en leer je elkaar snel beter kennen. Het klikt. Het is een meisje dat snel leert.”

Zelf spraken we Vas voor het eerst in Essen, twee jaar geleden. Ze werd toen tweede en mocht voor het eerst het podium op in een Belgische wedstrijd. Maar de antwoorden op onze vragen beperkten zich tot ‘I am happy’. Gelukkig draait in het veldritwereldje al jaren een Hongaarse fotograaf (Balint Hamvas) mee, die af en toe als tolk optrad. Nu, twee jaar later, kan Vas zich wel uitdrukken in het Engels. “Moet ze ook”, vertelt Boom. “Als we samen op pad zijn, praten we alleen Engels. En in de VS is er sowieso al geen andere optie. Ze evolueert snel.”

Eerste WB-zege uit de carrière van Kata Blanka Vas – foto: Cor Vos © 2021

Of Boom bij Vas de rol vertolkt van Sven Nys bij Lucinda Brand, wilden we weten. “Dat is toch niet helemaal hetzelfde”, geeft hij aan. “Lucinda hinkte op technisch vlak toch achterop toen ze bij Baloise-Trek aankwam. Sven heeft haar heel veel bijgebracht. Dat is bij ons veel minder het geval, Kata Blanka staat technisch al op een heel hoog niveau.”

Balkjes springen
“Wat ik haar dan wel bijbreng? Laat ons zeggen dat het over kleine dingetjes gaat, die meer te maken hebben met ervaring. Tactisch ook. Ze durft er in te vliegen, zonder na te denken. Maar dat heeft veel met haar jeugdige leeftijd te maken, natuurlijk.”

Ander werkpuntje is het balkjes-springen. Bij de toppers uit het vrouwenveldrijden lijkt voorlopig alleen Puck Pieterse dit onderdeel perfect te beheersen. Waarom blijft de rest achter? “Dat heeft veel met lef te maken”, legt Boom uit. “De meeste doen het volgens mij wel op training, maar nog niet in koers. De eerste balk, dat gaat vlot, maar de combinatie met de tweede ligt moeilijker. Je moet echt durven. Bij Vas is het een kwestie van tijd. Maar dat komt wel…”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
3 november 2021 14:09
Leuk, Lars 1 terug in het veld! Ben benieuwd hoe hij als coach evolueert. Hij heeft niet altijd evenveel zelfreflectie laten zien, maar het kan natuurlijk best dat het er wel is intern. Of dat het met de jaren er wel is, of dat de frustratie die hij einde cariere had er nu niet in sluipt. Ik hoop het want ik vind hem altijd een markant persoon die de cross kan verrijken
  Volgens mij doet hij het als ploegleider prima. Wordt ook niet voor niks door het beste vrouwen team aangetrokken.
  3 november 2021 14:35
  Sluit me aan bij de Cabybara. Ik denk dat Boom heel goed in zijn vel zit in de rol die hij nu heeft. Terwijl hij op de fiets altijd het gewicht heeft moeten meetorsen van "geweldig talent", en iedereen klaar stond om hem te fileren als hij niet leverde.

  Ik vind hem nu een stuk aangenamer om aan te horen dan in zijn tijd als renner. Ook als hij te gast is bij Sporza, dan komt er gewoon een prima verhaal uit.

  En met Vas hebben ze denk ik een pareltje in handen, zeker in het veld en op de MTB. Als het al ergens lastiger is dan is het op de weg, aangezien daar meer nodig is dan skills op het onverharde. Vraag is hoe groot de "motor" is die erin ligt ten opzichte van andere wegrensters.
  3 november 2021 22:17
  denk dat vas qua motor nu al tegen de top op de weg zit. zeker nog geen van vleuten of van der breggen, maar denk dat ze wel al in de buurt van Ludwig, Garcia en Brennauer zit. zo eentje die in de meeste koersen serieuze top 10 kansen heeft.

  heeft een handvol topkoersen gereden en reed daar telkens vlotjes top 10. in het dameswielrennen hoor je er dan gewoon meteen bij
3 november 2021 14:19
Ik vind het wel een ontwapenende figuur, die Vas, met een mooie stijl.

Hoe komt het dat zij technisch al zo sterk is? Is dat puur door het mountainbiken?
  3 november 2021 14:54
  En talent natuurlijk!
  3 november 2021 14:59
  Dat was ze blijkbaar al toen ze vier jaar geleden als 16-jarige voor het eerst naar België kwam.
  Franky Van Haesebroucke in een artikel op Sporza enkele weken geleden:
  "Toen Kata Blanka voor het eerst op stage mocht met haar team Doltcini-Van Eyck, reed ze de eerste berg op haar achterwiel omhoog. Dat was in Turkije."
  "Ze benadrukte haar techniek ook nog eens door op haar achterwiel te rijden op een smalle stoeprand. Ik zag daar toen een jonge Sanne Cant in, die was ook al op jeugdige leeftijd een technische crack."
Springen Van Alphen en Bakker ook niet over de balkjes?

Verder benieuwd hoe de Sd Worx combine Kopecky/Vas gaat functioneren. Is het al bekend of Boom Kopecky momenteel ook al (weer) onder zijn hoede heeft?
3 november 2021 17:06
En wat te zeggen van Puck Pieterse, volgens mij een jaar jonger dan Vas en doet amper onder voor Vas, daar zie ik meer potentieel in.
  3 november 2021 18:33
  Veel potentieel zeker. Meer potentieel vind ik nogal voorbarig. Dat zullen we de komende jaren pas gaan zien
  3 november 2021 22:30
  mja, qua onderlinge resultaten is 't gewoon 15-2 voor vas of zoiets. het zijn maar 8 maanden, geen 3 jaar, vas lijkt me intrinsiek echt wel de meest talentrijke.

  pieterse lijkt me iemand waarbij ze over enkele jaren gaan zeggen dat er een aantal echt typische pieterse-parcoursen zijn, daar waar vas gewoon op elk parcours een favoriet gaat zijn.
4 november 2021 02:24
Wat ik me dan afvraag, zou de overwinning van Vas in Overijse ook nieuws zijn in Hongarije?
  4 november 2021 08:30
  Let me Google that for you :-)

  Sowieso in de gespecialiseerde media, maar ik heb toch ook een artikeltje teruggevonden op de grootste nieuwswebsite index.hu.
4 november 2021 21:42
Wat is zijn rol als hij haar niks meer bij hoeft te brengen ...??? Als een boom langs de kant van het parcours staan?
  4 november 2021 22:44
  Anders lees je het artikel gewoon even. Of tenminste de titel en je denkt vervolgens even (logisch) na.

  Verder gaat Boom natuurlijk op de grond liggen, zodat ze beter over de balkjes gast springen. Daar gaat het onder meer over en dat had je geweten als je de moeite had genomen even die paar alinea's te lezen.

Reacties zijn gesloten.