Laporte wint door valpartij ontsierde etappe in Ronde van Luxemburg

donderdag 31 mei 2018 om 17:53
Laporte wint door valpartij ontsierde etappe in Ronde van Luxemburg

foto: Sirotti

Christophe Laporte heeft na een imposante spurt de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg op zijn naam geschreven door Alex Kirsch en Andrea Pasqualon te kloppen. In de laatste kilometer, vlak na een valpartij voorin het peloton, kwam de Cofidis-trein op kop van het peloton om Laporte naar de overwinning te piloteren. Damien Gaudin blijft leider in de Luxemburgse etappekoers.

Met Gaudin in de leiderstrui vertrok het peloton vanuit de stad Luxemburg naar Hesperange om daar de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg te betwisten. De Wuermer Mauer kon voor spektakel zorgen, maar lag te ver van de finish om dat te doen, waardoor de wedstrijd volgens het vaste stramien verliep.

Jan-Willem van Schip in de vroege vlucht
Een kopgroep met daarin vier renners reed weg vanuit de start met daarin Jan-Willem van Schip als grote naam. Van Schip kreeg Patryk Stosz, Florian Nowak en Lukas Meiler met zich mee. De vier coureurs vooraan werkten goed samen en reden een voorsprong van bijna vijf minuten bij elkaar.

Direct Energie jaagt, Van Schip vlucht
Het was op dat moment dat het team van leider Gaudin, Direct Energie, zich bedreigd voelde en zich op kop van het peloton nestelde. De voorsprong werd teruggebracht tot veertig seconden met nog twintig kilometer te gaan, maar toen demarreerde Van Schip. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij liet zijn vluchtgenoten achter en pakte al gauw dertig seconden terug op het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide tot meer dan een minuut.

Van Schip capituleert, Ligthart valt, Laporte wint
Van Schip gaf alles wat hij in zich had, maar moest met nog vier kilometer te gaan capituleren op het laatste klimmetje. Daarna reed het peloton in sneltreinvaart richting Hesperange om de etappe te betwisten met als gevolg dat Roompot-Nederlandse Loterij-renner Pim Ligthart betrokken raakte bij een valpartij. De oud-Nederlands kampioen werd de lucht in gekatapulteerd en bleef daarna stil liggen. Cofidis kreeg dat niet mee vooraan het peloton en begeleidde zo sprinter Laporte naar de zege.

Dit artikel delen:

11 Reacties

tvm 31 mei 2018 om 17:58

Welke Roompotrenner(s) lag(en) er bij? Meijers in ieder geval, maar nog iemand of niet? Ik vrees van wel en dat het Ligthart is.

vanSpringel 31 mei 2018 om 18:13

@tvm
De Luxemburgse reporter sprak inderdaad van Lighthart.
Of dat ook zo is ?
Nog even wachten op het communique.

Dumoulist 31 mei 2018 om 18:27

Wie gaat er eigenlijk in de Tour sprinten voor Cofidis?

Sagan=hulk 31 mei 2018 om 18:27

Lekker bezig die Laporte.

Arry1337 31 mei 2018 om 18:36

Nevermind

Frits des Jeux 31 mei 2018 om 18:50

@Dumoulist In Milaan-San Remo kozen ze voor Laporte. Bouhanni was destijds daar nogal verontwaardigd over. Kan me zo voorstellen dat ze Laporte de kans geven. Reed in 2005 al top 10 in sprints in een Touretappe. Bouhanni en de Tour is (helaas) nooit een gelukkige combi gebleken.

WernerFranke 31 mei 2018 om 18:56

Laporte heeft nog alles te bewijzen in massasprints op een hoger niveau. Op hellende aankomsten of in een sprint met een uitgedund peloton zal hij wel zijn kans krijgen, maar in een gewone sprint zou ik toch voor Bouhanni gaan.

Sagan=hulk 31 mei 2018 om 19:37

Als Bouhanni nog wat knappe dingen laat zien voor de Tour dan zullen ze wel voor hem kiezen, dan kan Laporte lekker op ritzeges jagen in de Vuelta. Laporte kan je nog wel overtuigen om voor de Vuelta te gaan, zodat hij daar ervaring kan opdoen om volgend jaar in de Tour te knallen.

Als je nu tegen Bouhanni zegt dat hij naar de Vuelta moet, dan weet je dat hij niet meer zal trainen en gaat vertrekken aan het einde van het seizoen. Terwijl hij toch veel talent heeft, dus dat zou zonde zijn voor Cofidis. Desondanks zal Vasseur hem wel gezegd hebben dat dit zijn laatste kans is bij dit team en dat hij mag vertrekken als hij het zich nog eens permitteert om een hele winter niet te trainen. Enorm belachelijk was dat van Bouhanni, als die man eens wat traint in de winter dan kan hij zo MSR winnen.

EDIT:
Laporte nog even op PCS opgezocht. Cofidis heeft die jongen blijkbaar al 3 jaar op rij naar de Tour gestuurd, werd vorig jaar zelfs vijfde in een rit. Dit wordt een lastige keuze voor Vasseur.

djerkson 31 mei 2018 om 20:18

Laporte was in 2005 nog maar 13 jaar, ik vrees dat jij een andere bedoelt of die van 2015 bedoelt, Frits des Jeux. Daar eindigde hij inderdaad 7de in een sprint.

Frits des Jeux 31 mei 2018 om 20:33

@djerkson 2015 inderdaad.

Mwielerfan 31 mei 2018 om 23:29

In de tour moet laporte op of na heuvels sprinten tegen sagan gva matthews kristoff ebh demare. Lijkt me al heel wat als ie dan 5de wordt.
Overgangsetappes zijn de laatste jaren weinig meer voor vluchters dus voor dag succes uit vlucht zie ik hem ook niet echt als kanshebber.
Dan kunnen hebben ze een grotere kans op winst in etappes door bouhanni, ook al is daar een fors risico bij. En 3 klimmers want in de bergen mag de break vaak wel weg.

Headlines

Materiaalzone

Populair