‘Landis bekent dopinggebruik en beschuldigt Armstrong’
donderdag 20 mei 2010 om 10:38

‘Landis bekent dopinggebruik en beschuldigt Armstrong’

Vier jaar na zijn positieve test in de Tour de France van 2006 is Floyd Landis eindelijk met een bekentenis naar buiten gekomen. De Amerikaan stuurde diverse e-mails aan officiële instanties waarin hij aangeeft dat hij het grootste gedeelte van zijn wielercarrière gebruik heeft gemaakt van doping.

“Ik wil een schoon geweten hebben,” verklaarde Landis in een telefonisch interview tegenover ESPN. “Ik heb verkeerde keuzes gemaakt. Ik kan wel zeggen dat ik het nu anders zou doen, maar ik heb die keuze niet meer.” Landis betuigt geen spijt. “Ik voel me niet schuldig dat ik doping gebruikt heb,” verklaarde hij. “Ik heb gedaan wat ik gedaan heb omdat dat was wat wij deden en die keuze heb ik gemaakt na 10 of 12 jaar hard werken. Het was nodig om de volgende stap te maken.”

Landis zou verboden middelen als testosteron, EPO, groeihormonen en insuline hebben gebruikt om zijn prestaties te verbeteren. Daarnaast overhandigde hij de anti-dopingorganisaties namen van Amerikaanse profsporters die eveneens verboden middelen gebruikt hebben. Bij deze namen zou ook die van zijn oud-ploeggenoot Lance Armstrong staan. Zijn oud-ploegleider Johan Bruyneel zou hem kennis hebben laten maken met verboden middelen. Armstrong en Bruyneel hebben nog niet gereageerd.

Lees ook:
‘Armstrong kocht positieve dopingtest af’
Bruyneel: “Landis heeft hulp nodig”
Armstrong weerlegt aantijgingen Landis
WADA gaat beschuldigingen Landis onderzoeken

Lees verder:
artikel ESPN
artikel Wall Street Journal

RIDE Magazine