Landa ziet kansen in ‘open’ Tour: “Het podium is mogelijk”
foto: Cor Vos
dinsdag 2 juli 2019 om 14:41

Landa ziet kansen in ‘open’ Tour: “Het podium is mogelijk”

Het Spaanse Movistar rekent in de aankomende Tour de France opnieuw op El Tridente: Mikel LandaAlejandro Valverde en Nairo Quintana. Landa is de enige coureur die al de Giro d’Italia in de benen heeft, maar de Spanjaard staat met de nodige ambitie aan de start. “Ik ben in staat om voor een podiumplek te vechten”, zo vertelt hij aan de Baskische krant Deia.

“De ambitie is om de Tour te winnen”, zo vertelde Landa begin juni nog zonder blikken of blozen. Een maand later is de 29-jarige klimmer iets voorzichtiger, maar is hij nog altijd ambitieus. “Ik ben in staat om voor een podiumplek te strijden, mits ik geen pech krijg. In de Giro d’Italia was ik er dichtbij.”

Een ding is zeker: de kansen van Landa zijn gestegen na het wegvallen van Tourfavorieten Chris Froome en Tom Dumoulin. “Door de afwezigheid van Froome zal het een open Tour worden”, zo is de Spanjaard van mening. “Er is nu geen absolute topfavoriet. Ik ben niet minder dan mijn concurrenten.”

De factor Froome 
Desalniettemin is Team Ineos nog altijd dé te kloppen ploeg, aangezien de Britse formatie – bij afwezigheid van Froome – nog altijd titelverdediger Geraint Thomas en het Colombiaanse toptalent Egan Bernal kan uitspelen. De twee kopmannen krijgen het gezelschap van sterke renners als Michal Kwiatkowski en Wout Poels.

“Team Ineos is niet bang om zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar ze beschikken nu niet over de topfavoriet. Dit geeft andere renners de kans om te schitteren, waardoor we wellicht een leuke wedstrijd krijgen”, aldus Landa, die een ideaal parcours krijgt voorgeschoteld met veel beklimmingen en relatief weinig tijdritkilometers.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2019 14:46
Ze beschikken wel over de twee topfavorieten.
2 juli 2019 14:59
Dat gaat lekker. Quintana noemde Zichzelf nog de kopman maar landa denkt daar anders over. Valverde net bijgetekend en Spaans kampioen.. die zie ik ook niet alleen maar knechten.

Kan me niet voorstellen dat een Nibali of landa hier podium rijden...maar je weet het niet. Wellicht dat quintana met dit parcours en frisheid iets meer kan dan vorige edities?
    2 juli 2019 17:13
    Valverde zal zich voor het klassement wel rustig houden denk ik. Die hoop heeft hij inmiddels wel laten varen. Maar hij zal vast proberen voor ritzeges te gaan. En als knecht heb je meestal niks aan hem. Hij hangt liever achteraan het groepje dan vooraan voor een ploegmaat te rijden.
2 juli 2019 15:10
Ik blijf het toch vreemd vinden dat veel renners er in geloven dat de giro-tour-combi kan met prestaties in beide. Vorig jaar was ander verhaal door week extra rust, maar ik geef Landa weinig kans om na 3 weken Giro nu nog hoog te eindigen in de Tour. Helemaal omdat Valverde en Quintana in dezelfde ploeg zitten, die op papier frisser zouden moeten zijn...
2 juli 2019 15:25
Wel grappig dat Tom nu elke keer als DE Favoriet (met Froome) bestempeld wordt terwijl Sunweb “wetenschappelijk” aantoonde dat Tom hier niets te zoeken had....
2 juli 2019 15:30
Dit moet toch een geweldige tour worden???
Bardet, Fuglsang, Nibali, Mas, Pinot, A. Yates, Landa, Quintana, Thomas, Bernal, Kruijswijk, Porte, Martin.

Dit zijn al 13 renners die heel dicht bij elkaar zitten en allemaal op het podium kunnen komen, maar 3 ervan zullen niet eens in de top 10 komen...

Tel daarbij de iets mindere goden (Mollema, Buchmann, Zakarin, Uran, Valverde, Aru etc). bij op die misschien stiekem ook voor een top 10 willen gaan.

Dit moet wel vuurwerk opleveren!
    2 juli 2019 16:01
    Ben het helemaal eensch met je opsomming. Er valt geen pijl op te trekken deze keer. Bij die 13 man kom ik ook zo ongeveer uit. En dan zou ik er nog Uran Uran bijzetten. Dat is het grote vraagteken (zoals altijd eigenlijk). Het ontloopt elkaar echt weinig ditmaal
    2 juli 2019 16:24
    Zakarin, Valverde, Uran, Aru, zijn wel van de weinige deelnemers die al eens een podium reden in een grote ronde of er één wonnen. Ik begrijp wat je bedoelt maar om die dan "mindere goden" te noemen tov van renners die al blij zijn met een top-10 notering...
    2 juli 2019 16:42
    De ingrediënten voor een spannende en verassende Tour zijn aanwezig: veel kanshebbers en onderscheidend parcours. Zeker met je eens op dat gebied.
    Echter heeft de ervaring van vorige jaren mijn verwachtingen een beetje getemperd: als Ineos de wedstrijd wil controleren en kan controleren, wordt het een supersaaie boel.. en alleen het wegvallen van Froome is vrees ik te weinig. Ze hebben bij de bookmakers nog steeds de 2 topfavorieten voor de eindzege in hun team, met superknechten Kwiat en Poels als ondersteuning.
    Maar men mag altijd hopen en mijn hoop is dat Thomas tegenvalt en Bernal nog niet rijp genoeg is.. dan krijgen we mooie duels bergop!
    2 juli 2019 17:44
    Behalve dan dat we na een week, nog ruim voor de Pyreneeën, vijf of zes van deze namen kunnen wegstrepen vanwege val, ziek, toch niet zo goed, of rijden op de spaarstand.
    Alleen weten we nu nog niet wélke namen dat zijn, dus wat dat betreft ben ik vol verwachting!

    On: Landa gaat tekortkomen na de Giro, maar hopelijk wel lekker aanvallend rijden in de bergen.
2 juli 2019 15:34
Na twee weken staat Mikel Landa al op een paar minuten om dan in de laatste week nog wat op te schuiven in het AK nadat hij vroeg ten aanval trok om een bergetappe te winnen. Om de Tour te winnen, verliest hij te veel tijd in nerveuse eerste etappes en in het tijdrijden.
    2 juli 2019 16:45
    Eens: na etappe 2 is Landa al kansloos voor het klassement. Extra issue voor hem: het zware klinkwerk is nergens megasteil.
    2 juli 2019 17:51
    Zijn laatste tijdrit in de Giro was zeer behoorlijk.
2 juli 2019 15:36
De vraag is hoe diep Landa is gegaan in de Giro. Als hij echt diep is gegaan dan kan hij zonder te snoepen echt niet op het podium rijden.
    2 juli 2019 18:00
    Landa is echt wel een derdeweekman, net als Kruijswijk. Dit in tegenstelling tot Fuglsang, Porte, Aru en Yates. Renners die er drie weken staan zijn dun gezaaid, en dan kom je toch weer op INEOS uit. En Kruijswijk, misschien Pinot.
2 juli 2019 16:24
In 2017 reed hij een goede Tour na een aardig goede Giro, waar hij in het begin zijn klassement verloor. Dus hij kan het op zich wel, al had hij toen als Sky meesterknecht het misschien wel gemakkelijker.

Reacties zijn gesloten.