‘Kutseizoen’ brengt Ide Schelling niet aan het wankelen: “Eigen kansen dwing je zelf af”
foto: Cor Vos
Nick Doup
vrijdag 18 november 2022 om 17:00

‘Kutseizoen’ brengt Ide Schelling niet aan het wankelen: “Eigen kansen dwing je zelf af”

Interview Ide Schelling zal het wielerjaar 2022 snel willen vergeten. Waar de jonge Nederlander van BORA-hansgrohe een jaar eerder doorbrak met een overwinning in de GP Kanton Aargau en zijn debuut in de Tour de France, was hij dit seizoen vooral aan het kwakkelen. Zelf noemt hij het een ‘kutseizoen’, maar zijn blik is al gericht op 2023. “Ik heb zin om deze winter er tegenaan te gaan en volgend jaar echt te knallen”, vertelt hij aan WielerFlits.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het is bij een berghut in de Tiroler bergen als we Ide Schelling spreken. BORA-hansgrohe belegt er het afsluitende trainingskamp en de 25-jarige Schelling heeft er net een spectaculaire mountainbiketocht opzitten. Na de lunch blikken we met hem terug op het voorbije seizoen. Een uiterst teleurstellend jaar, zonder ook maar een top-10-notering. “Ik had dit niet in eigen hand”, is de conclusie van Schelling zelf.

“Na mijn coronabesmetting is mijn immuunsysteem heel erg verslechterd. Ik ben zeven à acht keer ziek geweest, terwijl dat normaal maximaal één keer was per jaar. Er zijn dan geen goede momenten. Dat heeft mij enorm tegengehouden, in alles. In trainingen, in koersen…”

Is het dan fijn dat je wist dat je voor 2023 nog een contract had?
“Zeker. Je hebt een kutseizoen en alles gaat slecht, maar ik weet dat ik het opnieuw kan proberen volgend seizoen.”

Ga je komende winter iets veranderen aan je aanpak?
“Nee, ik heb niet het gevoel dat we iets verkeerd hebben gedaan. Iedereen is vaker ziek, corona is er nog altijd… Het is moeilijk zeggen of in de aanpak richting het seizoen 2022 iets verkeerd is gegaan. Er zat honderd keer meer in en ik weet wat ik kan, maar dit seizoen ging het niet ideaal.”

Ben je iemand die zijn voorbereiding van het vorige jaar kopieert? Of kijk je wel wat anders kan?
“De afgelopen jaren zijn allemaal anders geweest, en ik ben ook nog niet zo lang prof. Dus het is niet alsof ik al acht jaar hetzelfde riedeltje doe. Ik heb niet het idee dat er iets moet veranderen. Ik wil gewoon een goede winter draaien en niet ziek worden, dat ik lekker kan opbouwen. Ik ben klaar met het verkouden zijn…”

“In Parijs-Tours kwam dat weer een beetje terug. Ik heb het jaar dus afgesloten zoals het het hele jaar een beetje gaat, een beetje ziekjes. Het is gewoon balen, ik weet dat er zoveel meer in zit. Wat fijn is, is dat ik nog jong ben. Dus die stress is er niet.”

In de Tour 2021 droeg Schelling enkele dagen de bolletjestrui – foto: Cor Vos

Voor aanvang van dit seizoen had je geen grote ronde op de planning staan. Wil je dat volgend jaar wel?
“Ik denk dat ik dat wel wil volgend jaar. Ik probeerde me dit jaar te focussen op eendagswedstrijden, maar dat hele plan is in duigen gevallen. Ik vind een grote ronde wel vet, maar wilde mij dit seizoen meer op de klassiekers focussen.”

Heb je een voorkeur voor een grote ronde?
“Ik zou de Giro d’Italia ook wel eens willen doen. Al denk ik dat ik daar ook niet al te veel in te zeggen heb. Ik heb de Vuelta a España gedaan in 2020, dat was een mooie grote ronde voor de eerste keer. Maar als ik mag kiezen, kies ik voor de Tour natuurlijk. Dat is niet zo moeilijk.”

Sam Bennett gaf aan dat in een grote ronde de combinatie met vier man voor een sprinter en vier klimmers best kan. Zie je jezelf daar tussen rijden?
“Nee, ik pas niet echt in een sprinttrein. Ik ben een allrounder die kan knechten en ook in de aanval kan gaan voor een mooi resultaat. Dat past het best in een vrijbuitersploeg, maar in de Tour de France is dat lastiger. Ik had geluk vorig jaar dat ik erheen kon en dat ging goed.”

Heb je in dat jaar, in 2021, profijt gehad van die Vuelta van 2020? Ook al was die wel iets ingekort.
“Nou, ik weet nog wel dat ik in de winter begon met trainen en dat ik echt heel goed was. Na die Vuelta nam ik gelijk drie, vier weken rust… Waarschijnlijk was ik die eerste week in rust in mijn beste vorm ooit. Dat was wel een lekkere timing toen.”

Hoe ga je deze winter aanpakken dan? In december gaan jullie naar Mallorca voor een trainingskamp.
“Ik wil wel vroeg beginnen aan het seizoen, maar bijna iedereen begint vroeg. We hebben een programma in Australië en Argentinië, dus dat zijn al veertien man die half januari beginnen. Dan heb je nog de UAE Tour. Dus bijna iedereen start vroeg aan het jaar. Op zich is dat prima voor mij.”

Dan naar de ploeg, die heeft de stap gemaakt naar het rijden voor een algemeen klassement in de grote rondes. Door die focus liggen er ook kansen voor jou in de klassiekers, denk ik?
“Die klassementsrenners kunnen ook goed rijden in de klassiekers, hoor. Als je kijkt naar wat Aleksandr Vlasov (dit jaar derde in de Waalse Pijl, red.) heeft gepresteerd…  Ik vind het leuk om het klassieke voorjaar te rijden. Misschien niet heel het voorjaar, maar net als vorig jaar het openingsweekend en misschien nog eentje erbij. En dan de heuvelklassiekers. Dan vind ik het goed geweest.”

“Dat zijn de wedstrijden die ik lekker kan rijden. Voor mij komt het erop aan dat ik goed moet zijn, dan komen de kansen wel. Die dwing je zelf af door goed te zijn. Het is niet dat je ze zomaar krijgt.”

Ide Schelling won in 2021 de GP Kanton Aargon – foto: Cor Vos

Zoals in Zwitserland, toen je de GP Kanton Aargau won, als alles op zijn plek valt. Zoek je wat dat betreft ook nog naar bevestiging van iets?
“Ja, van mezelf.”

Leg je die druk op jezelf?
“Nee, ik ben heel makkelijk daarin. Ik ben ook niet degene die in zijn carrière het meest moet hebben gewonnen. Als ik een leuk jaar heb gehad, dan ben ik al blij. Ik ben niet al te prestatiegericht.”

Is dat een kant waar de ploeg je op kan afrekenen? Omdat je de doelen niet haalt of omdat je niet presteert?
“Dat ik niet prestatiegericht ben, of dat ik niet per se de grootste resultaten haal of mezelf die druk opleg, betekent niet dat ik niet mijn best doe. Dat je dat jezelf niet oplegt, wil niet betekenen dat je het niet haalt. Ik heb vorig jaar ook niet gezegd: ik wil naar de Tour en een wedstrijd winnen, maar dat gebeurde wel.”

“En dat werkt beter voor mij dan andersom. Dat is het gewoon. Zo ben ik. Het werkt niet als ik iets móét winnen. Als het lekker draait, het gaat goed en ik zit lekker in m’n vel, dan rijd ik mijn beste resultaten. Of dat een sprintwedstrijd is of een klimkoers, dat maakt mij niet uit.”

En dat gevoel had je in 2021 wel, dat lekker in je vel zitten?
“Ja, alles zat dat jaar mee. Alles rolde van het ene goede in het andere.”

En is dat een gevoel waarbij je denkt: als je het eenmaal hebt gehad, wil je er naar terug?
“Zeker, ik weet wat ik kan behalen.”

Je wil terug naar dat ene gevoel en het lijkt me dat je altijd de betere versie van jezelf wil worden. Ben jij iemand die zulke doelen opschrijft? Of heb je dat in je hoofd?
“Dat doe ik in mijn hoofd. Ik ben niet iemand die dat zwart op wit moet gaan zetten. Ik ben altijd een beetje go with the flow geweest. Zo leef ik mijn leven. Hetzelfde geldt voor het fietsen. Als dat voor iemand werkt, moet je dat ook niet gaan veranderen. Dat ging vorig jaar super goed en het zou dit jaar ook goed zijn gegaan, mits ik niet tien keer ziek was geworden. Dus ik reken mezelf niets aan.”

“Ik kan natuurlijk niet tevreden zijn, maar het is niet dat ik spijt heb of baal. Ik heb gedaan wat ik kon. Aan de andere kant is het gewoon jammer. Dat is het. Best simpel eigenlijk. Maar, ik merk wel dat ik al gemotiveerd ben richting volgend jaar.”

Is het omdat je dit slechte seizoen hebt gehad, dat je sneller die knop hebt omgezet?
“Ja. Ik heb het idee van: ik heb zin om er deze winter tegenaan te gaan, en volgend jaar echt te gaan knallen en te laten zien wat ik in me heb. Ervan uitgaande dat het een beetje mee gaat zitten. Het kan niet altijd zoals dit jaar gaan natuurlijk…”

foto: Cor Vos

Soms heb je er dan ook geen plezier meer in, denk ik. Heb je momenten gehad dat je dacht: pff, daar gaan we weer?
“Eén keertje, dat was tijdens de Tour de France ongeveer. Toen was ik voor de derde keer goed ziek geweest en daarna ging het trainen voor geen meter. Ik deed twee uur en was helemaal naar de getver. Daar kon je ook niets mee, weet je? Dan ga je op de fiets zitten, en heb je na twee uur het gevoel alsof je er vijf uur met intervals op hebt zitten. Dan ga je echt nadenken wat er mis is met je lichaam.”

Ben je dan iemand die zelf de ploeg inlicht dat het niet gaat? Sommige renners zijn daarin wat terughoudender.
“Natuurlijk, ik zoek dat zelf op. Met mijn trainer heb ik toen besloten dat we een tijdje maar twee uur zouden fietsen, totdat het beter zou gaan. Maar dat duurde nog wel even. Toen heb ik een periode gehad dat ik wel chagrijnig thuiskwam. Dat ik dacht: godver, wat is dit?”

Die momenten zitten er dus ook tussen. Als je er maar weer bovenop komt…
“Ja, dat was de enige periode… In het najaar heb ik nog veel eendagswedstrijden gedaan. Op zich was die periode redelijk positief en heb ik het jaar goed kunnen afsluiten. Ook al was er niet een periode in 2022 dat ik langere tijd een constant goed niveau had. Ik hoop niet dat dat veel tegenhoudt voor volgend jaar, maar ik denk dat dat wel goed komt.”


RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
17 november 2022 23:32
Ben ik de enige die aanstoot neemt aan deze titel? Die jongen kan die woorden in een interview gebruiken, maar dat hoeft niet in een titel gebruikt worden. Een beetje fatsoen kan geen kwaad op deze site.
    19 november 2022 12:30
    Eens... maar verder de reacties lezend, is fatsoen allang verdwenen hier, als dat er al was.
    19 november 2022 14:41
    Niks mis met die titel. Zo zegt men dat nu eenmaal in de volksmond. Eigenlijk prima, want dan was het dus iig geen klote seizoen.
17 november 2022 07:30
Zuur dat ie zoveel ziek is geweest, hoop dat volgend jaar weer beter voor 'm wordt. Gevoelsmatig komt dat wel heel vaak terug dit interview trouwens, of ligt dat aan mij?
    17 november 2022 07:44
    Het is heel leuk om over Schelling te lezen, maar idd het is een artikel van déjà vu's en helaas een paar opvallende taalfouten. Verder hoop ik volgend seizoen weer de oude Schelling te zien, dus veel vuurwerk!
17 november 2022 09:37
Go go go, Ide!
17 november 2022 15:50
Met Jungels en Denz is er nog aardig wat concurrentie bijgekomen voor de grote rondes en als zo'n Aleotti, Zwiehoff en Wandahl enzo dan ook nog eens beginnen te presteren (in hun rol als knecht) dan worden de plekjes wel schaars...
19 november 2022 12:36
Prikvertrouwen, vertrouwensprik, prikspijt, vergisprik. De wereld prikt wat af en of het nou helpt of niet, het maakt veel voor- en tegenstanders prikkelbaar en geprikkeld om als cactussen elkaar te prikken.
Is dit nog een wielersite? Al dat geprik geeft een hoger risico op lekke banden. Ik ga maar weg hier en prik gezellig een blokje kaas en drink een glaasje prik.
17 november 2022 09:50
Branie is mooi als het goed gaat. Maar als het minder gaat, dan kan het ook wel eens tegen je werken. Want dan passen de praatjes ineens niet meer bij je prestaties, en heeft iedereen een veel hardere mening. Waar je vervolgens mee om moet kunnen gaan.

Ik hoop dat we het beste van deze jongen nog gaan zien. Maar iets in mij vreest ervoor dat Ide zijn 15 minutes of fame heeft gehad toen hij er zo onbevangen in knalde in de TdF....
    17 november 2022 14:44
    Gek, dat laatste is ook het “gevoel” dat ik heb. Overigens helemaal nergens op gebaseerd en ik hoop dat mijn ongelijk in de eerste de beste wedstrijd van 2023 bewezen wordt!
17 november 2022 08:47
Hij is 7 a 8 keer ziek geweest... ik zou willen weten of hij g*v*cc*neerd is...
    17 november 2022 09:11
    Waarom wil je dat weten? Om je eigen gelijk te halen? Maak je je oprecht bezorgt om 'm? Ben je professor in microbiologie/virologie en ben je bezig met een volksonderzoek? Of wil je gewoon lekker ongenuanceerd onzin de ether in spuien?
    17 november 2022 10:33
    Vermoeiend deze types.
    17 november 2022 10:37
    Leven wij in een dictatuur waar het verboden is om vragen te stellen?!

    DonQuijote zijn vraag kan toch perfect alle kanten uit:
    van "hij had zich maar moeten vaccineren" tot "het vaccin werkt niet".
    17 november 2022 10:53
    Jemig jongens wat een reacties. Ik had wel wat vollediger kunnen zijn ja, op deze manier is het makkelijk in de gepolariseerde valkuil te vallen.

    Het is een oprechte vraag omdat er langzamerhand overal berichten beginnen door te sijpelen dat het misschien raadzaam is te onderzoeken of er correlatie is tussen de c*or*n* v*acc*ns en eventuele (ernstige) gevolgen daar van.

    Dus ja Luipaard, ik ben oprecht bezorgd.

    En ja, die aterisks dienen er voor om geen argwaan te wekken bij bots want je kunt er geen vragen over stellen zonder in een bepaalde hoek geduwd te worden.
    17 november 2022 11:37
    Als dit de vragen zijn die je in het leven bezighouden zou ik eens met een psycholoog gaan praten.
    17 november 2022 12:37
    Maar wat is het nut ervan om deze vraag hier te stellen? Daarmee poog je toch, helemaal met je tweede bericht, een bepaald beeld neer te zetten. Waarom laat je het onderzoeken van dat soort materie niet aan de experts over in plaats van op een random wielernieuwssite daar vragen over te stellen?

    @Leor
    Klopt, daarom mag ook ik gewoon mijn vragen stellen toch?
    17 november 2022 13:57
    @Luipaard
    "Maar wat is het nut ervan om deze vraag hier te stellen? Daarmee poog je toch, helemaal met je tweede bericht, een bepaald beeld neer te zetten."
    Ik zeg juist dat het een oprechte open vraag is. Dat beeld schep jij door mij in een bepaalde hoek te duwen.

    "Waarom laat je het onderzoeken van dat soort materie niet aan de experts over in plaats van op een random wielernieuwssite daar vragen over te stellen?"
    Dat bedoel ik ook met te zeggen dat het misschien raadzaam is te onderzoeken etc.
    En ik stel niet voor dat we dat onderzoek hier op WF doen maar dat, inderdaad, experts dat doen :)

    Een vraag erover stellen lijkt me nogal belangrijk omdat er dus overal allerlei berichten doorsijpelen etc.
    Kijk bijvoorbeeld wat de door miljoenen gevolgde Dr. John Campbell hier over zegt:
    https://youtu.be/wj4rE0LrpR0
    Of wat de Telegraaf publiceert over de grote zorgen van 2 artsen:
    https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1283490822/moet-oorzaak-oversterfte-niet-eerst-boven-water
    17 november 2022 14:23
    Dat een dokter door 'miljoenen' gevolgd wordt, betekent niet dat ie gelijk heeft. En van de Telegraaf weten we allemaal dat het een opportunistische rotzooikrant is.

    Maar als je deze discussie echt wil voeren, prima. Laat me dan een paar vragen stellen die handig zijn om eerst te kunnen beantwoorden voordat je allerlei assumpties maakt over de vaccinaties, zoals jij doet. Want jouw 'open vraag' stuurt al wel meteen richting vaccinaties, dus zo open is ie helemaal niet. ;)

    - Is er een verband tussen de hoeveelheid vaccinaties en de oversterfte?
    - Is er een verband tussen het aantal (ernstige) covid-19-gevallen en oversterfte?
    - Is het mogelijk dat de oversterfte verband houdt met langetermijn-effecten van Covid-19?
    -Is het mogelijk dat de effecten van de lockdowns verband houden met de oversterfte?

    Mijn punt is: ja er is oversterfte, maar de oorzaak is helemaal nog niet duidelijk. En ja, dat moet onderzocht worden (voor zover mogelijk met privacywetgeving). Jij legt meteen de koppeling met vaccinaties terwijl het ook allerlei andere oorzaken kunnen zijn, waarbij al die andere opties (die ik oa hierboven noem) allemaal vrij logisch zijn. Dus dat jij je meteen richt op vaccinaties bewijst vooral dat jouw vraagstelling niet 'open' is.
    17 november 2022 14:37
    En van de Telegraaf weten we allemaal dat het een opportunistische rotzooikrant is.

    Praat aub voor jezelf. Ik lees liever de Telegraaf tegenwoordig dan de Volkskrant, een krant voor bakfiets Nederland, bovenmodaal, vol met meningen en columns die de meeste mensen met een laag of gemiddeld inkomen niet meer lezen.

    Ik zelf ben voor vaccinatie, alleen nu met de mildere versie zou ik het zelf niet meer zo snel doen, gezien de bijwerkingen die ik heb ondervonden. En natuurlijk Kuipers en co die eerst nog ff een half miljoen oude vaccins moesten opmaken terwijl die niet geschikt waren voor de nu heersende variant.

    En ik hoop tot slot dat Ide snel weer de oude is. Hij was een paar jaar terug een heerlijke, aanvallende renner.
    17 november 2022 15:57
    Het interesseert mij inmiddels geen moer meer. Ik zie iedereen ziek worden en weer beter worden, gevaccineerd of niet. Ooh en als het over kranten lezen gaat, dat doe ik al jaren niet meer.
    17 november 2022 17:15
    Gewoon vragen stellen doe je op een andere manier lui paard
    17 november 2022 18:10
    Als je wilt weten of er een verband zit tussen vaccinaties en oversterfte, dan is toch het eerste waar je naar kijkt wat de oversterfte en vaccinatiegraad per gemeente is?
    17 november 2022 19:31
    @Luipaard.
    "Maar als je deze discussie echt wil voeren, prima. "
    Nee dat wil ik juist niet hier zoals ik eerder zei. Ik vind dat we dat aan experts over moeten laten.

    "Dat een dokter door 'miljoenen' gevolgd wordt, betekent niet dat ie gelijk heeft."
    Hij is ook niet uit op gelijk. Als je video helemaal bekijkt dan zie je dat hij vraagt om onderzoek. En voor die vraag heeft hij goede redenen zoals in de video te zien is.


    "En van de Telegraaf weten we allemaal dat het een opportunistische rotzooikrant is."
    Een rotkrant die huisarts Felix van der Wissel en Jorine Hammink, arts en specialist ouderengeneeskunde aanhaalt. Het gaat me om de in het artikel genoemde artsen, die dus de vraag stellen: Is er een mogelijke link tussen de aanhoudende oversterfte en de coronavaccins?

    De vier vragen die jij stelt zouden ongetwijfeld aan bod komen in een goed onderzoek.
    Peer reviewed onderzoeken die er overigens al zijn.
    17 november 2022 20:07
    De oversterfte zal waarschijnlijk een combi van factoren zijn toch? De uitgestelde zorg die zo'n 2 jaar geleden begon en wellicht nog steeds niet is ingelopen, zal waarschijnlijk toch wel een keer z'n tol eisen? Of kwetsbare mensen die zijn overleden en hun laatste booster begin dit jaar hebben gehad. Volgens mij werkten ze maximaal 6 maanden en zijn we half september pas weer begonnen met opnieuw vaccineren. Niet dat ik de overheid de schuld geef (er is al genoeg reden boos om op ze te zijn), maar mijn moeder is overleden door Corona. Ze had haar laatste booster in februari gehad en raakte begin september besmet in het huisje waar ze met 5 andere Alzheimer patienten woonde, binnen een verzorginstehuis waar ze verbleef. Ik heb wel eens gedacht, had die booster nou in augustus gegeven. Maar dat is het dus niet waard. En misschien is een deel van de oversterfte ook te verklaren dóór Corona vaccins. Waarom niet. Je kan pittige bijwerkingen krijgen, je hartspier kan vd leg raken, je immuunsysteem kan ff uit het lood geslagen zijn. Dan ben je wellicht ook kwetsbaarder voor een bepaalde periode als 'je ergens tegaan loopt'. Dat we vanwege die verdomde privacy regels geen data vergeleken mogen worden is natuurlijk insane. Het gaat wel om leven en dood he.

    Hoge bomen vangen de wind, en nemen het mee in een doosje. Zo klein, maar juist het kleine in het leven, doet in mij het kleine laten leven. Een groot gevoel maar klein gegeven

    Ty
    18 november 2022 15:05
    @DonQuijote: Felix van der Wissel was mijn huisarts. Met de nadruk op was, want met zijn zweverige, zogenaamd holistische aanpak zijn we geen steek verder gekomen. Inmiddels runt hij een of andere vage kliniek in de buurt van Malaga voor retraites en persoonlijke transformaties. Ik zou deze man niet aanhalen als overtuigend argument, want hij is ver verwijderd van wetenschappelijk onderzoek en zit veel meer in de esoterische hoek. Daarbij was het een waardeloze huisarts, die gelukkig wel goede collega's om zich heen had, zodat mensen toch nog geholpen konden worden.

Reacties zijn gesloten.