Kruijswijk verliest anderhalve minuut in Catalonië: “Mindere dag”

woensdag 24 maart 2021 om 20:41
Kruijswijk verliest anderhalve minuut in Catalonië: “Mindere dag”

foto: Cor Vos

Steven Kruijswijk stond na twee dagen op een hoopvolle vierde plek in de Ronde van Catalonië. In de eerste bergetappe naar Vallter 2000 verloor de Nederlander echter de aansluiting met de andere klassementsrenners, waardoor hij uit de top tien wegviel.

Jumbo-Visma kwam met drie kopmannen naar de Ronde van Catalonië, maar in de eerste bergrit was eigenlijk alleen Sepp Kuss op de afspraak. De Amerikaan kwam als zesde over de streep, op een halve minuut van winnaar Adam Yates, en klom naar de elfde plek in het klassement. Steven Kruijswijk verloor anderhalve minuut op Yates en zakte van de vierde naar de vijftiende plek. De derde kopman, George Bennett, moest meer dan elf minuten toegeven.

Grischa Niermann, ploegleider van Jumbo-Visma in Catalonië, baalde. “Ik denk dat Sepp vandaag over de hele slotklim gezien de op een na beste in koers was. Enkel Adam Yates was beter, want niemand was tegen hem opgewassen. Helaas blies Sepp zichzelf op in de laatste kilometers. Het is dan jammer dat hij uiteindelijk als zesde eindigt. We hadden op meer gehoopt. De etappezege zat er achteraf gezien niet in.”

“Steven en George hadden een mindere dag. We gaan met zijn allen de balans opmaken en daaruit zullen de plannen voor de komende dagen voortvloeien”, aldus Niermann.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Marik 24 maart 2021 om 20:57

Kuss moet nog wel echt leren om te doseren, die man smijt met zijn krachten. Niet met alles meespringen.

skylimit 24 maart 2021 om 21:07

Kuss is gewoon niet goed genoeg, het is een aardige pocketklimmer, maar mist inhoud, taaiheid en koersslimheid/inzicht. Hij zou toch onderhand moeten weten hoe lang hij een inspanning tegen het maximale aan kan volhouden op een klim en daarop proberen te anticeperen. Hij maakt veel te vaak deze fout door te vroeg te gaan.

ProfrondeZevenbergen 24 maart 2021 om 21:47

Was je tv vorig jaar tijdens de Vuelta stuk?

Jotto-Lumbo 24 maart 2021 om 22:43

Mist inhoud / taaiheid.. lol. Een van de weinige renners die 3 weken lang op het hoogste niveau in de grote rondes rond rijdt.. vaak in de laatste week nog sterker dan zijn kopman.

Dat is noujuist zijn kracht lijkt het. Hij is een soort diesel die toch altijd even op gang moet komen in een meerdaagse ronde, daarom denk ik dat dit soort rondjes (nog) niet echt zijn ding zijn.

Neemt niet weg dat hij top 3? Beste klimmers van de wereld is.

adelaarvanantwerpen 24 maart 2021 om 23:17

Kuss is een goede klimmer, maar top 3. Laten wij serieus blijven aub. Kuss kan op een goede dag dicht in de buurt komen tov Roglic, Pogacar, Bernal en co, maar dat kunnen wel meer renners met meer consistentie. Kuss zit dichter bij plek 18-20 als klimmer dan 1-3 in de wereld.

Jacob Lohof 24 maart 2021 om 21:07

Kuss op 1 na beste, hij was toch geen tweede.? Maar ja dat is weer arrogante Jumbo praat

Chaba 24 maart 2021 om 21:29

Jeetje wat een zure reactie, wat had hij dan moeten zeggen?

wilbertdh 24 maart 2021 om 22:01

2 na beste, Valverde was ook actiever over de hele slotklim genomen

Jan Blokland 24 maart 2021 om 22:02

@skylimit, ’t Jonge, jonge, wat een opmerking. We zijn net bezig met het wielerseizoen en dan met zo’n opmerking komen.
Kuss heeft zich altijd uitgesloofd voor de anderen.
Nu mag hij voor zijn eigen kans gaan en wordt hij niet 1e maar 6e. En dan kom jij met een opmerking dat hij geen inhoud heeft in een zware bergetappe.
Waar haal je het lef vandaan.

Derierre de la course 24 maart 2021 om 21:26

Beter nu een slechte dag dan eind juli.

RobertMollema 24 maart 2021 om 21:52

Ik vrees dat die derde plek in de Tour het hoogst haalbare voor Kruijswijk was. Sinds die Tour bergop nooit meer top geweest. Jammer!

Romāns Vainšteins 24 maart 2021 om 22:15

Het hoogst haalbare waren winst in de giro en op de Alp geweest.

Het is zo’n bizar renner, onwaarschijnlijk goede niet-winnaar met de kop van een militair er op, een boek waardig eigenlijk.

Lance4eva 25 maart 2021 om 08:08

Kruijswijk lijkt mij een ontzettend saaie vogel. Laten we zo’n volgende derderangs sportbiografie maar niet doen.

Theo H 25 maart 2021 om 08:42

Welke Giro, die van 2016 of 2020? Verder eens.

skylimit 24 maart 2021 om 22:01

@profronde dat was in dienst van en met ondersteuning van Roglic. Kuss heeft veel meer in de mars. Intrinsiek een van de beste echte klimmers momenteel, maar het komt er nog veel te weinig uit.

Kruijswijks tijdperk nadert ook zijn einde.

ProfrondeZevenbergen 24 maart 2021 om 22:42

@sky

“Kuss is gewoon niet goed genoeg, het is een aardige pocketklimmer, maar mist inhoud, taaiheid en koersslimheid/inzicht.”

“Kuss heeft veel meer in de mars. Intrinsiek een van de beste echte klimmers momenteel, maar het komt er nog veel te weinig uit.”

Wat is het nou?

S. Morgenstern 24 maart 2021 om 23:33

Vorig jaar was de slotrit van de Dauphine niet in dienst van Roglic. Was ook op tv en een aardig voorbeeld van inhoud, taaiheid en koersinzincht.

Maar ja, als je niet wint kan er van alles over je worden gezegd..

YogiBear 25 maart 2021 om 03:04

@skylimit Als je mbt Kuss nu eens eerst even je standpunt bepaalt ipv zowel a als z te roepen. Maakt het een stuk makkelijker om inhoudelijk te reageren.

Wheely 24 maart 2021 om 22:22

Het is f**king Catalunya maar he, dit zijn we over een maand al weer vergeten. Sinds wanneer gaat Kruijswijk opeens dit soort rondjes domineren.

SteVwonder 24 maart 2021 om 22:53

Ik zou bijna zeggen, ‘precies dit’…..

Zijn mensen vergeten dat Kruijswijk altijd op stoom moet komen. De eerste bergetappes verliest hij altijd tijd om vervolgens in de 3e week de sterkste te zijn. Helaas heeft Catalunya geen 3 weken.

platteprijs 25 maart 2021 om 07:37

Dat van die 3e week is een sprookje, dat is inmiddels toch wel duidelijk.

Kees Kameel 25 maart 2021 om 09:22

ik denk niet dat iemand verwacht dat kruiswijk uberhaupt ergens nog gaat domineren. Misschien haalt hij nog ergens top 10 of eerder top 20 in een algemeen klassement maar dat zal het dan ook zijn. Hij heeft zijn kans gehad op glorie in die ene giro, en ernaast gegrepen.

skylimit 25 maart 2021 om 09:42

@wheely Kruijswijk domineert nooit, dat is precies het probleem. Als puntje bij paaltje komt is er altijd wat met Kruijswijk. Dit soort rondjes zou hij best wel eens keer mogen laten zien dat hij zo’n geweldige klimmer is. Maar nee, het is nog te vroeg in het seizoen, hij is nog in opbouw naar de Tour de France en zijn befaamde 3e week.
Kruijswijk leeft nog in het verleden, het huidige wielrennen is veranderd door de komst van al die jonge gasten. Die verstoppen zich niet en laten zich zien en belangrijker die winnen nog eens wat…

skylimit 25 maart 2021 om 09:49

@yogibear / @profronde Dat is nu exact het probleem bij Kuss. Het oogt allemaal zo makkelijk als je hem ziet klimmen, maar hij kan het dan toch op een of andere manier niet doortrekken. Het motortje is dan blijkbaar toch te klein, of er blokkeert iets op het moment dat hij in een kansrijke positie komt voor een overwinning.
Vandaar dat ik zweef tussen pocketklimmer en intrinsieke de beste echte klimmer.
Met zijn kwaliteiten zou je verwachten dat hij overwinningen in bergetappes aan een reigt c.q. kan reigen, maar helaas lukt hem dat nog niet,

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone