Kohl en Rasmussen ontsnappen aan vervolging
donderdag 10 juni 2010 om 19:53

Kohl en Rasmussen ontsnappen aan vervolging

Wielrenners Bernard Kohl en Michael Rasmussen worden net als skiloper Christian Hoffmann niet strafrechtelijk vervolgd voor hun aandeel in een Weense bloeddopingzaak rond de Weense bloedbank Humanplasma. Dat meldt de Oostenrijkse justitie vandaag. De drie zouden illegale bloedtransfusies hebben uitgevoerd, maar worden daarvoor niet vervolgd.

“Het gebruik van de centrifuge waarvan sprake vond plaats voordat een nieuwe dopingwet in werking trad, in augustus 2008”, verduidelijkt een woordvoerder van Oostenrijkse justitie. “We hebben geen bewijs van gebruik na die datum. Je kan stellen dat ze geluk hebben.”

Stefan Matschiner, de Oostenrijkse manager van Kohl, wordt dan weer wel strafrechtelijk vervolgd. De openbare aanklager had hem beschuldigd van het overtreden van de antidopingwet door jarenlang sporters illegale middelen te hebben gegeven.

Over het tuchtonderzoek dat moet onderzoeken of bepaalde sporters het dopingreglement hebben overtreden, is evenwel nog geen uitspraak gedaan. “We gaan nu bepalen of er een tuchtrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar bepaalde sporters. Daar kan ik verder geen enkele mededeling over doen”, aldus Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit.

RIDE Magazine