Koen Bouwman, verrassende deelnemer tijdens NK baan

Koen Bouwman, verrassende deelnemer tijdens NK baan

foto: Marcel Koch

Door Tim van Hengel
vrijdag 28 december 2018 om 18:00
Interview

Op het middenterrein van het Omnisport Apeldoorn reed gisteren een opmerkelijke renner zich warm voor het NK baan. Omringd door enkele klapstoeltjes en zijn eigen aanhang maalde namelijk Koen Bouwman de meters weg op zijn fietstrainer. De 25-jarige renner van Jumbo-Visma had zich ingeschreven voor de individuele achtervolging, waarin hij het schopte tot de finale. Nochtans staat hij niet bekend als baanwielrenner. “Dat klopt, eigenlijk heb ik dat ook nog nooit echt gedaan”, zei Bouwman tegen WielerFlits.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Vrijdag kreeg ik mijn fiets, dus dat is een kleine week geleden. Ik heb twee keer een beetje geoefend en vandaag het NK gereden.” Het idee om mee te doen kwam van hem zelf. “Volgend jaar ben ik één van de belangrijke mannen in de ploegentijdrit en normaal gezien train ik in de winter veel te weinig op de tijdritfiets. Ik heb mijn baanfiets precies hetzelfde afgesteld als mijn tijdritfiets en elk uurtje dat ik nu op de baan maak, is ook weer goed voor volgend jaar. Ik dacht, ik heb die fiets nu toch – dan ga ik ook meedoen aan het NK en er een leuke dag van maken.”

En, beviel het? “Ik moet zeggen, die vier kilometer doet echt veel meer pijn dan ik dacht. Ik dacht, op het NK tijdrijden rijden we vijftig kilometer – dat doet écht pijn. Maar dit is gewoon een heel andere inspanning, iets dat een wegrenner zeker niet gewend is. Ik weet echter zeker dat het goed is voor het komende wegseizoen. En wat ik zeg, het is superleuk om te doen en ik heb genoten.” Wat de jonge renner betreft is zijn baanavontuur dan ook voor herhaling vatbaar.

Koen Bouwman tijdens zijn finale tegen Joost van den Burg – foto: Marcel Koch

“Ik probeer als ik thuis in Nederland ben hier zoveel mogelijk op de baan te blijven trainen. Hoe meer ik dat doe, des te leuker ga ik het misschien wel vinden. Ik zou niet weten waarom ik volgend jaar niet opnieuw zou meedoen.” Naast dat hij zijn deelname aan het NK leuk vindt, zorgt het NK ervoor dat hij ook in de winter iets heeft om naartoe te leven. “Het geeft toch ook een beetje spanning. Ik denk dat het wel goed is om dat in de winter een keer te hebben.”

‘Te hard vertrokken’
Hoewel Bouwman dus amper ervaring heeft op de piste, sloeg hij in het Omnisport Apeldoorn bepaald geen modderfiguur. Zijn tijd in de kwalificatieronde (4:29,284) was goed voor een tweede plaats, op slechts vier tienden van een seconden achterstand van Joost van den Burg. Zijn leeftijdsgenoot van Vlasman, die geldt als een specialist op de baan, kwam hij dan ook in de finale tegen. Bouwman ging snel van start, maar moest zijn inspanningen bekopen naarmate de titelstrijd vorderde. Uiteindelijk klokte Van den Burg eerder af en won zo het rood-wit-blauw.

“De kwalificatieronde ging eigenlijk best goed. In de finaleronde ben ik dan – omdat ik nul ervaring heb – te hard vertrokken en uiteindelijk stilgevallen.” Een plekje op het podium was toen al in de tas en zijn optreden was goed voor een zilveren medaille. En wie weet staat hij volgend jaar wel op het hoogste treetje? “Dat zou leuk zijn natuurlijk, maar ik heb vooral een leuke dag gehad. Het was een goede prikkel voor het nieuwe seizoen en daar gaat het om.”

Op het podium met Joost van den Burg en Ryan Schilt – foto: Marcel Koch

Dit artikel delen:

12 Reacties

Thijs E 28 december 2018 om 18:05

Goed bezig, die komt er wel.

Titaantje 28 december 2018 om 18:18

Die nummer drie is een iel ventje in vergelijking met de andere twee zeg.

Fanny 28 december 2018 om 20:41

Mooi verhaal over een jonge wielrenner die alles voor de sport over heeft om te kunnen slagen in het profwielrennen en daarbij het baanwielrennen niet links laat liggen met als resultaat een knappe 2e plaats op het NK tussen de andere echte baanrenners.
Wat dat betreft is Bouwman een alleskunner bij TJV.
Trouwens is zijn prachtige baanfiets gespoten in de mooie Jumbo-Visma kleur.
Het is zeker géén Bianchi want die hebben volgens mij geen baanfiets in de collectie.
Weet iemand op welk fietsenmerk hij rijdt want daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Merlinappa 28 december 2018 om 21:59

De meeste tt fietsen, ook die van Bianchi, hebben horizontale drop-outs en zijn vrij makkelijk om te bouwen naar een baanfiets. Kan me voorstellen dat dit is gebeurd

Thijs E 29 december 2018 om 00:57

Lijkt toch niet helemaal op de Aquila/TT- Bianchi, met name de staande achtervork is anders.

Nicky Elfring 29 december 2018 om 09:35

Het merk waar hij op rijd is Edelsten.

Wheely 29 december 2018 om 00:18

Zouden er meer moeten doen, Terpstra rijdt in de winter ook op de baan en kijk die eens gaan.

Fanny 29 december 2018 om 09:55

@Nicky Elfring
Bedankt voor de Info. Hij heeft hem dan waarschijnlijk in de TJV kleur laten spuiten.

Col du Bramont 29 december 2018 om 10:06

https://www.edelstenbikes.com/

Vrij jong nog niet zo bekend Duits merk, op hun site zie ik geen tijdritframes of baanframes staan. Als je naar de achterpad kijkt lijkt het wel een echte baanfiets te zijn.

Fanny 29 december 2018 om 10:37

@Col du Bramont
Dank voor de leuke informatie.
Inderdaad een niet zo bekend merk (althans bij ons in NL, alhoewel er een NLdealer is), maar wel erg mooie fietsen voor een nette prijs.
Misschien zijn deze baanframes (c.q. tijdritframes) nog hagelnieuw en staan ze nog niet op hun website of is dit model speciaal voor Bouwman gemaakt.

Elfring 29 december 2018 om 11:18

Mocht je meer informatie willen hebben over het merk dan zou je eens contact op moeten nemen met de Eltener Fahrrad Profi uit Elten ( Duitsland)
Ligt aan de grens van Nederland en ze spreken ook gewoon Nederlands.

Fanny 30 december 2018 om 10:47

@Elfring
Thanks

Headlines

Materiaalzone