Koen Bouwman: “Opgave Tom Dumoulin is klap in het gezicht, het zit hem niet mee”

zaterdag 21 mei 2022 om 18:58
Koen Bouwman: “Opgave Tom Dumoulin is klap in het gezicht, het zit hem niet mee”

foto: Cor Vos

Koen Bouwman baalt na de opgave van zijn ploeggenoot Tom Dumoulin. Dumoulin stapte in de veertiende etappe af nadat hij de laatste dagen fysiek aan het worstelen was in de Giro d’Italia. “Dat hij een dag na de rustdag door zijn rug gaat tijdens het omkleden, dat verzin je echt niet”, zei Bouwman. 

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Dat doet wel wat met de ploeg, dat hij afstapt. Hij kwam hier natuurlijk met heel andere ambities dan waar hij stond na de eerste week, maar hij heeft nooit zijn kop laten hangen. Hij was de sfeermaker aan tafel en mengde zich in meetings. We gaan hem zeker missen”, vertelde Bouwman na afloop bij Eurosport.

De Nederlandse ritwinnaar was duidelijk teleurgesteld. “Het is wel weer een klap in het gezicht ja, in een seizoen waar het voor Tom nog niet meezit. Hij heeft alles gegeven in de etappe die ik win, maar dat hij een dag na de rustdag dan door zijn rug gaat tijdens het omkleden, dat verzin je echt niet”, aldus Bouwman. “Als je pijn blijft hebben, is er geen andere optie dan opgeven.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Murcia 21 mei 2022 om 19:15

Koen is altijd een straight shooter in zijn interviews en nu weten we dus dat Tom ook nog moest meemaken dat hij zich blesseert tijdens het omkleden. Pijnlijk, en het past in het beeld van de afgelopen jaren maar ook voor deze ‘kleding’ uitglijder was diens vorm al niet passend bij een kopman natuurlijk. Dat wordt een moeilijk verhaal om langer bij de ploeg te blijven.

roeleur 21 mei 2022 om 19:48

Volgens Dumoulin zelf hier elders op de site was het niet de rug maar was het helemaal op. Dat is zorgelijker. https://www.wielerflits.nl/nieuws/tom-dumoulin-heeft-geen-verklaring-voor-opgave-het-lichaam-is-op/

Het Jachtluipaard van Numansdorp 21 mei 2022 om 19:53

Dumoulin zelf zegt dat hij geen verklaring heeft voor zijn opgave en dat het lichaam gewoon op is. En nu komt Bouwman opeens uit het niets met het nieuwtje dat hij een paar dagen terug door zijn rug is gegaan. Dat strookt niet met elkaar..

Sowieso, de hoeveelheid tegenstrijdige interviews die er de afgelopen weken/maanden zijn geweest met betrekking tot Dumoulin slaat eigenlijk ook helemaal nergens op. De ene dag lag hij nog perfect op schema voor een goed klassement, de andere dag werd er getwijfeld aan zijn vorm en werd Oomen medekopman.

Je bent verdorie toch topsporter en met een grote professionele begeleiding? Het lijkt er echt op dat zowel Tom zelf echt to-taal geen idee hebben wat ze aan het doen zijn en hoe hij er fysiek voor staat.

Merlinappa 21 mei 2022 om 20:14

Gaat ie weer hoor, onze grote troll.

Murcia 21 mei 2022 om 20:23

@Merlinappa
Eens, het is erg opvallend hoe veel ruimte de cheetah krijgt met zijn provocaties. Er zijn mensen voor minder weggejorist.

Het Jachtluipaard van Numansdorp 21 mei 2022 om 20:34

En dan nog het gore lef ook hebben om mij een trol te noemen, lol.
De radicalisering van de geel-zwarte brigade hier begint me steeds meer tegen te staan.

Quincy Adams 21 mei 2022 om 22:18

Ik vind deze inbreng van onze huis-poes nog wel meevallen.

paul s 22 mei 2022 om 10:02

Waar ha jij het gore lef vandaan ,met al die negatieve posts. Telkens maar janken en janken ,wat een negatief klein kind ben jij zeg….bah bah

uitdewaaier 22 mei 2022 om 11:12

Jlp uit Numansdorp is een fijne goser.

Merlinappa 21 mei 2022 om 20:13

Je kan prima door je rug gaan en vervolgens om een andere reden afstappen. Fijn ook dat Bouwman, iemand die Tom elke dag spreekt, duidelijk aangeeft dat het gewoon een sfeermaker in de ploeg is.

Wheely 21 mei 2022 om 20:40

Precies, het is echt wel een goede gozer onze Tom. Doet me pijn om te zien dat zijn wieleravontuur lijkt op te gaan houden op deze manier.

roeleur 21 mei 2022 om 20:41

Bouwman denkt vandaag na de finish dat Tom vanwege z’n rug opgaf: ““Als je pijn blijft hebben, is er geen andere optie dan opgeven.” Dan is het toch merkwaardig dat Tom zelf zegt dat de rug geen rol speelde maar “op” te zijn geweest? Zegt wel iets over de onderlinge communicatie, ondanks sfeer aan tafel en blijkbaar ook niet duidelijk geworden tijdens de meetings waarin Tom zich mengde.

roeleur 21 mei 2022 om 20:55

Komt nog bij dat de rug ook al in het begin v/h seizoen ter sprake kwam. Misschien verzint hij het wel misschien niet maar het zou ook kunnen zijn dat Tom z’n rug opvoert als het eigenlijk weer “op” is, fysiek en mentaal.

Wheely 21 mei 2022 om 21:05

@rouler
Die dingen lopen dan ook altijd door elkaar he, wat denk je dat je mentaal te verwerken krijgt als je lichaam niet meer wil? Fietsen met pijn in je rug ga je uiteindelijk in je poten voelen en dat gaat weer in je kop zitten en daar ga je ook niet harder van fietsen. Ik kan ook niet zeggen wat de oorzaak is maar simpel is het niet.

roeleur 21 mei 2022 om 21:15

Simpel is het zeker niet maar het is niet z’n rug want “daar denkt Dumoulin zelf anders over. Daar ligt het probleem niet. Maar ik weet ook niet hoe het dan wel komt”. Hij, jij en ik weten het niet.

Merlinappa 21 mei 2022 om 21:46

Nogmaals: je kan prima door je rug zijn gegaan en later om een andere reden afstappen. Het een sluit het ander niet uit. Niet zo kortzichtig.

Limal 21 mei 2022 om 22:14

Wat er zeker ook bij kan komen kijken is de hitte van de afgelopen dagen. Letterlijk de zweetdruppel te veel voor een lichaam dat al tegen de uitputting aanschuurt. Spijtig in elk geval dat Dumoulin het niet heeft uitgezongen tot de afsluitende tijdrit – een goed resultaat daar (wat zeker mogelijk was) had zijn Giro nog een glanzend eindlaagje kunnen geven.

roeleur 21 mei 2022 om 22:27

Kortzichtig is niet goed lezen wat er verklaard wordt. Je kan inderdaad de ene dag door je rug gaan en dagen later afstappen om een heel andere reden nml. dat het vat leeg is. Het één heeft volgens het lijdend voorwerp zelf niets met het andere te maken.

Merlinappa 21 mei 2022 om 22:30

Zijn we het daarover eens. Ik denk overigens dat Koen de reden van opgave nog niet wist tijdens dit interview. Lijkt me het meest logisch.

Jean Dumas 22 mei 2022 om 02:03

Deze zware sport is alleen uit te oefenen met een goede mentale focus. Tom zoekt waarschijnlijk bevestiging in wedstrijden die hij vroeger succesvol heeft beslist, zoals tijdritkampioenschappen, de Giro en de Binck Bank. Maar het neigt een beetje naar nostalgia trip. Dan moet je je motivatie elders zoeken.