Koen Bouwman: “Hopelijk krijg ik kansen in bergetappes Giro”

dinsdag 14 juli 2020 om 08:06
Koen Bouwman: “Hopelijk krijg ik kansen in bergetappes Giro”

foto: Cor Vos (archief)

Koen Bouwman draaft dit jaar op in de Giro d’Italia, waar hij een van de klimmers is in de ploeg van Jumbo-Visma. De 26-jarige klimmer wil zich in de Italiaanse ronde laten zien in de lastige etappes. “Hopelijk krijg ik kansen in de bergetappes om voor een resultaat te gaan”, zegt hij.

Momenteel verblijft Bouwman met een deel van Jumbo-Visma in het Oostenrijkse Gerlos. Voor de klimmer de ideale voorbereiding richting de herstart van het seizoen. “De Giro d’Italia is een belangrijk doel voor mij en ook voor de ploeg natuurlijk. Dat wordt mijn grootste doel”, zegt hij.

Samen met de vertrekkende Laurens De Plus, Antwan Tolhoek en Tobias Foss vormt Bouwman het klimdeel van de Giroploeg. “Hopelijk krijg ik kansen in de bergetappes om voor een resultaat te gaan”, geeft hij aan. “En we hebben Dylan Groenewegen bij ons, dus de sprintetappes worden erg belangrijk. Ik denk dat we daar met een mooi team van start gaan en we veel mogelijkheden hebben om etappes te winnen.”

‘Na een maand wil je weer naar wedstrijden gaan’
Bouwman was in eind februari in de Verenigde Arabische Emiraten toen de UAE Tour afgelast werd en er een korte lockdown was in het hotel. Hij wist toen al dat het seizoen een tijd stil zou liggen. “Het zou niet aankomen op een paar weken. Toen ik thuis kwam, trainde ik ongeveer anderhalve week, maar toen werd wel duidelijk dat we niet zouden gaan koersen tot aan de zomer.”

Voor de etappewinnaar van de Dauphiné 2017, die bezig is aan zijn vijfde seizoen bij de ploeg, was de afgelopen periode ideaal om aan zijn nieuwe huis te werken. “Dus ik heb me niet verveeld, maar na een maand wil je weer terug op je fiets en wil je naar wedstrijden gaan. Ik ben blij dat het er nu gunstig uitziet en we binnen een maand hopelijk weer kunnen fietsen”, aldus Bouwman.

Koen Bouwman ondersteunde vorig jaar Primoz Roglic in de Giro – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

20 Reacties

josi 14 juli 2020 om 09:12

Ik vind Bouwman meer een allrounder dan een klimmer. Komt redelijk een berg over, heeft een behoorlijke tijdrit en een aardige sprint in een klein groepje. Vorig jaar viel hij me toch wat tegen en leek z’n ontwikkeling zich niet echt door te zetten. Ben benieuwd of hij dit jaar de draad weer kan oppakken.

Ciclismo92 14 juli 2020 om 09:23

Edit redactie: Bedankt, is aangepast

Arry1337 14 juli 2020 om 10:16

Edit redactie: Bedankt, is aangepast

Romāns Vainšteins 14 juli 2020 om 10:18

Bouwman moet maar een giro lang elke geaccidenteerde rit pogen mee te zitten en eenmaal weg goed monsteren of hij beter doorrijdt of terug afzakt. Ze hebben geen werkelijke kopman mee voor het ak dus vrijheid blijheid lijkt me.

Veleta 14 juli 2020 om 10:28

Geen echte kopman idd, maar De Plus heeft vorig jaar in de Tour wel mooie dingen laten zien in de bergen. Wellicht kan hij een mooie top 10 rijden.

Panache 14 juli 2020 om 11:22

De Plus vertrekt, dus als hij niet op koers ligt voor het podium dan zal de ploeg alle vrijheid krijgen om te jagen op ritzeges.

Arry1337 14 juli 2020 om 11:46

Ik vind dat altijd zo'n gelul, dat ze niet zullen rijden voor iemand die vertrekt. Tot het eind van het seizoen fietst hij gewoon in het shirt van Jumbo-Visma, en hij zal niet minder inkomsten voor de sponsor genereren als hij volgend jaar wel was gebleven. Hetzelfde gaat op voor het verhaal Froome, nu hij gaat zal hij echt niet minder als kopman worden gezien binnen de ploeg. De situatie blijft dat wanneer hij de sterkste is, de ploeg uiteindelijk zijn eindzege zal proberen binnen te halen, en zo niet dan rijden ze voor een van de andere twee. Daar verandert echt niets aan..

Het enige dat ik me kan bedenken is dat een plek buiten de top 10 minder snel zal worden verdedigd in dit geval, maar dan nog zullen ze het klassement van zowel de Plus als Froome gewoon verdedigen wanneer de afstand op de eerste nog relatief overbrugbaar lijkt..

Panache 14 juli 2020 om 12:05

Groot verschil of je voor winst (of podium) een team laat knechten, of voor een 8e plaats.

harryjohan71 14 juli 2020 om 20:00

Voor een plek 8 hoeft ook minder geknecht te worden dan voor een podium plek. Het op kop rijden en terughalen van vluchters wordt dan wel door andere ploegen gedaan. In de heuvel/bergetappes krijgen Tolhoek, Foss en Bouwman heus wel de mogelijkheid om met een vlucht mee te gaan. In andere etappes niet. Dan is alles op Groenewegen. Uitzondering is natuurlijk als De Plus op podium koers is. Ook dan zullen ze wel 1 van de 3 meesturen in een ontsnapping. Alleen in het roze is het anders, maar dat is niet realistisch.

Fanny 14 juli 2020 om 10:40

Uitstekende allround knecht voor alle kopmannen.
TJV heeft niet voor niets vorig jaar zijn contract, net als Kuss en Tolhoek, verlengd met 2 jaar t/m 2021.
Type Bram Tankink maar dan beter in onderdelen bergop, sprinten en tijdrijden.
Hij zou dit jaar niet voor niets 2 grote ronden gaan doen tw de Giro en de Vuelta.
Helaas door de Corona voor hem enkel de Giro.
Ik denk dat er kansen voor hem liggen in deze Giro als hij natuurlijk voor zijn eigen kans mag gaan in lastige bergachtige etappes.
Ook zijn er kansen voor hem in een redelijk vlakke etappe met kopgroep in een sprint.
Benieuwd of hij nu ook vol gaat in ik dacht 3 tijdritten of dat hij deze laat lopen voor een uitgekozen etappe waar hij voor eigen kansen mag gaan.
Voor het grootste deel zal hij denk ik weer moeten knechten voor Groenewegen (sprintetappes) of De Plus (Pseudokopman als die weer in orde is).

Verweggistan 14 juli 2020 om 10:47

Bouwman moet inderdaad al met Cousin en Koshevoy voorop komen, wil hij een bergetappe winnen. Zoals in de Dauphine lijkt mij kansrijker.

Fanny 14 juli 2020 om 11:55

Valt wel mee.
Kijk anders even naar 4e etappe van de Tour of the Alps of 8e etappe van de Giro waar hij toch enkele gerenommeerde renners als Mohoric, Montaguti, Van der Sande enz op de laatste berg ervan af reed en strandde op 1 km van de finish die Carapaz in gezelschap van de kopmannen won.
Inderdaad is Bouwman geen echt goede klimmer zoals bv Tolhoek of Kuss.
Overigens die waren vorig jaar in de Giro niet te zien in hun beste onderdeel (nl bergop klimmen) om Roglic bij te staan. Ja, Tolhoek 1 dag met de bekende fietswissel waar hij eigenlijk bij Roglic hoorde te zitten.

kelderfan 14 juli 2020 om 13:41

Sepp Kuss heeft zich gerevancheerd en zeker in de Vuelta. Het was echt jammer dat Roglic in die Giro niet genoeg steun heeft gekregen van De Plus, Kuss en Tolhoek.
Ik hoop dat Bouwman weer stappen heeft kunnen maken.

S. Morgenstern 14 juli 2020 om 13:43

Montaguti is inderdaad het niveau klimmer dat hij mee zal moeten hebben, wil hij kansrijk zijn in een bergrit. De groepen in de zwaarste bergritten zullen altijd sterker bezet zijn, dus moet Bouwman vooral mikken op dagen met een vlakke aanloop en hopen dat hij weer vooral hardrijders mee heeft.

LB108 14 juli 2020 om 15:57

Dit dus.
Dit is nog maar Bouwman en hij hoopt al op eigen succes. Zal bij velen binnen de ploeg zo zijn en dan kan je de problemen al voorstellen..

Groningen 14 juli 2020 om 16:46

Ik denk dat iedereen op eigen succes hoopt. Even afwachten wat De Plus in het klassement kan, maar als die niet veel verder dan pakweg een 5e plaats staat, kan er gerust iemand mee in de ontsnapping. Mocht die wegblijven, dan weet je het nooit. De kans dat er een sterkere klimmer bij zal zitten is vrij groot, maar die vrijheid zouden ze bij jumbo in niet-sprintritten moeten kunnen krijgen.

S. Morgenstern 14 juli 2020 om 19:16

Welke problemen? Iedereen kan inschatten dat de vier klimmers buiten de sprintritten kansen gaan krijgen om voor eigen succes te gaan. Waarom zou het problemen geven dat Bouwman die inschatting ook kan maken?

boenk 14 juli 2020 om 19:51

Reacties hier zijn ook weer om te gieren. De Plus vertrekt dus moet er met hem geen rekening gehouden worden. Wel, benieuwd of de sponsors er ook zo over denken, en een mooie prestatie door de neus geboord zien omdat hij niet de nodige steun kreeg. Benieuwd naar de reacties als het over de vertrekkende Oomen en Kelderman gaat bij Sunweb.

S. Morgenstern 14 juli 2020 om 20:12

Kelderman reed de afgelopen drie jaar toptien in de Vuelta. Oomen was eerder als knecht al negende in de Giro. De Plus moet zich over drie weken nog volledig bewijzen als toptien renner. Mocht hij er in de Giro goed voor staan, dan zal hij vanzelf de bijbehorende ondersteuning krijgen van de aanwezige renners, maar ook dan blijft er ruimte bestaan voor eigen kansen. Behalve wanneer hij opeens op podium koers zou liggen, maar daar nu vanuit gaan is niet realistisch.

Romāns Vainšteins 14 juli 2020 om 22:54

Ik snap dat gieren van je niet echt maar kan wel vertellen dat hier in nl men liever de ulfter bloemkool een zege op zijn Weenings binnen ziet halen dan een of andere de Plus netjes 8e te zien worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair