KNWU maakt selectie voor komende WK baanwielrennen bekend

woensdag 5 oktober 2022 om 09:58
KNWU maakt selectie voor komende WK baanwielrennen bekend

De mannen van de teamsprint gaan weer voor goud - foto: Cor Vos

De bondscoaches René Wolff (sprintonderdelen) en Nick Stöpler (duuronderdelen) hebben hun selecties bekendgemaakt voor de komende wereldkampioenschappen op de baan van 12 tot en met 16 oktober in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines.

Wolff weet dat de lat hoog ligt na de vele successen van zijn sprintploeg. “Ik zal er niet omheen draaien, de mannen gaan voor titelprolongatie op de teamsprint. We maken daar zeker ook kans op. Met de Fransen – die hard gewerkt hebben om er voor eigen publiek te staan – en de Australiërs is de concurrentie stevig en het wordt zeker niet gemakkelijk. De lat ligt hoog, maar een beetje uitdaging is ook fijn. Bij de vrouwen hebben we op de teamsprint kansen op een medaille, dat willen we ook proberen te realiseren.”

“Het is ook nu een ambitie om bij de mannen de individuele onderdelen te winnen, ons team staat er sterk voor. We hebben alle kansen om voor de medailles en ook voor de titels te strijden op alle onderdelen. Bij de vrouwen hebben we op de keirin en sprint zeker ook ambities. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben hun sporen verdiend in het verleden en de jonge rensters zijn ook niet te onderschatten. Steffie van der Peet heeft dit seizoen al regelmatig de finales gehaald van het keirintoernooi, om een voorbeeld te noemen. We staan er goed voor en reizen met ambitie af naar Frankrijk.”

Shanne Braspennincx – foto: Cor Vos

Ook Stöpler heeft ambities bij zijn eerste WK als bondscoach op de duuronderdelen. ‘”We denken op een aantal onderdelen om de medailles mee te kunnen doen, maar de focus ligt vooral op het proces en hetgeen gedaan dient te worden om op de lange termijn en straks op de Spelen van Parijs succesvol te kunnen zijn als land. Dit wereldkampioenschap – dat nog niet meetelt voor de olympische ranking – geeft ons ook de optie om de capaciteiten van talentvolle renners uit te testen.”

“Bij de mannen zie ik over de hele breedte medaillekansen”, aldus Stöpler. “Verder ben ik vooral benieuwd naar hoe de talentvolle jonge vrouwen het gaan doen, bijvoorbeeld op de koppelkoers en puntenkoers. Voor de ploegachtervolging willen we sneller zijn dan op het EK en de opwaartse trend doorzetten. Wat vooral belangrijk is, is dat de uitslagen en het gedane werk perspectief biedt voor de komende jaren.”

Sprintonderdelen

Mannen
Teamsprint
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Tijmen van Loon (reserve)

Sprint
Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee

Keirin
Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Tijmen van Loon

Kilometer tijdrit
Jeffrey Hoogland

Vrouwen
Teamsprint
Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx, Hetty van de Wouw, Steffie van der Peet

Sprint
Hetty van de Wouw, Laurine van Riessen

Keirin
Shanne Braspennincx, Steffie van der Peet

500 meter tijdrit
Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw


Duuronderdelen 

Mannen
Omnium
Vincent Hoppezak

Koppelkoers
Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip

Scratch
Roy Eefting

Afvalkoers
Philip Heijnen

Puntenkoers
Yoeri Havik

Vrouwen
Ploegenachtervolging
Amber van der Hulst, Maike van der Duin, Daniek Hengeveld, Marit Raaijmakers en Mylène de Zoete

Omnium
Maike van der Duin

Koppelkoers
Marit Raaijmakers en Maike van der Duin

Scratch
Maike van der Duin

Puntenkoers
Daniek Hengeveld

Individuele achtervolging
Daniek Hengeveld

Afvalrace
Mylène de Zoete

Dit artikel delen:

1 Reactie

Oblomov 5 oktober 2022 om 13:17

Blijft jammer dat er bij de mannen nog altijd geen achtervolgingsploeg is. Moet toch mogelijk zijn met al dat geld dat het baanwielrennen binnen krijgt naar aanleiding van de gouden medailles van de sprinters.

Dat klimmers produceren moeilijk is voor een land als Nederland, wil ik wel geloven, maar simpele hardrijders moet je probleemloos kunnen vinden. Desnoods hou je testdagen met renners uit de continentale ploegen en laat je de beste vijf of zes daarvan elke twee weken met elkaar trainen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone