Kevin Pauwels niet op WK veldrijden
foto: Jos Kafoe
Luuk Zuijderwijk maandag 22 januari 2018 om 13:04

Kevin Pauwels niet op WK veldrijden

Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft Kevin Pauwels buiten zijn selectie gelaten voor het WK veldrijden in Valkenburg. Na elf deelnames op rij komt er voor de 33-jarige Belg een jaar zonder wereldkampioenschap. De veteraan heeft in zijn laatste crossen niet voldoende kunnen imponeren.

Eerder was al bekend dat Wout van Aert, Toon Aerts en Laurens Sweeck zeker waren van deelname aan de mondiale strijd. Nu heeft de bondscoach bekendgemaakt dat Tim Merlier, Michael Vanthourenhout, Daan Soete en Quinten Hermans hieraan zijn toegevoegd.  Pauwels is wel als reserve aangewezen, samen met Jens Adams.

Voor Pauwels zal het een hard gelag zijn dat hij niet is opgeroepen. De voorbij twee edities werd de Belg nog ‘best of the rest’. Hiervoor heeft Pauwels ook al driemaal op het laagste schavotje mogen plaatsnemen.

De vrouwen worden aangevoerd door Wereldbeker-winnares Sanne Cant. Zij zal in Valkenburg, net als Van Aert, haar wereldtitel verdedigen.

Het wereldkampioenschap in Valkenburg zal plaatsvinden op 3 en 4 februari.

flag-nl Selectie flag-be België Wereldkampioenschap Valkenburg 2018
Elite mannen
flag-be Toon Aerts
flag-be Quinten Hermans
flag-be Tim Merlier
flag-be Daan Soete
flag-be Laurens Sweeck
flag-be Wout van Aert
flag-be Michael Vanthourenhout

Elite vrouwen
flag-be Sanne Cant
flag-be Loes Sels
flag-be Kim Van De Steene
flag-be Ellen Van Loy
flag-be Karen Verhestraeten
flag-be Jolien Verschueren

 
27 Reacties
Sorteer op:
22 januari 2018 13:11
Pauwels was vorig seizoen vaak de enige die in de buurt van de grote twee kon blijven. Dat niveau heb ik hem dit jaar niet zien halen.
22 januari 2018 13:14
Dit zal niemand vreemd vinden, door zijn aanhoudende blessure beleeft hij een rampjaar. Hopelijk voor hem volgend jaar weer op niveau anders is t opeens klaar.
22 januari 2018 13:19
Geen Adams is jammer op dit parcours
22 januari 2018 13:20
Begrijpelijk. Op zich een parcours dat hem goed moet liggen, maar heeft totaal de vorm niet om een podium te rijden. En voor een 6e of 7e plaats kan je hem inderdaad gewoon beter thuis laten en de jeugd een kans geven.
22 januari 2018 13:26
Soete en Hermans zijn ook wat weggezakt de afgelopen weken.
22 januari 2018 13:26
Wel opvallend 3x Telenet-Fidea precies de ploeg waar Sven zojuist nog ploegleider was en zijn boezemvriend Nys werkt.
22 januari 2018 13:26
Soete werd nog 3de op BK..
22 januari 2018 13:27
Niet dat het een groot gemis is, maar het is toch opvallend dat de nummer zes op de wereldranglijst niet eens naar het WK mag terwijl landen als Letland, Oekraïne en Mexico met vijf man mogen starten.
22 januari 2018 13:28
Begrijpelijk. Ik vraag me alleen of deze selectie wel reglementair is: "Each federation shall be required to include its first three (3) ranked riders in their Men elite and Women elite team, as long as they are in the top 50 of the UCI Cyclo-cross Classification as published after the national championships in Europe.". Pauwels is de derde Belg in de UCI-ranking.
22 januari 2018 13:38
Aerts is Pauwels ondertussen voorbij in de UCI-ranking.
22 januari 2018 14:00
Daarom staat er "after the national championships in Europe.". Als Wielerflits de journalist wil uithangen en dit even onder de neus wil duwen bij de verschillende betrokkenen zou dat mijn waardering voor deze site verhogen.
22 januari 2018 14:03
@kroketten Vanthourenhout heeft gebruik gemaakt van de onduidelijkheid van die regel. Op de ranking na de nationale kampioenschappen was Pauwels nog derde Belg, op de ranking na Nommay niet meer. Chronologisch gezien komt de ranking na Nommay ook na de nationale kampioenschappen. Er staat nergens dat het de eerste ranking na de kampioenschappen moet zijn. Die regel zal voor volgend jaar wel herschreven worden om dit soort fratsen te vermijden.
22 januari 2018 14:10
Wel slecht dat hij de regel misbruikt. De regel is er niet voor niets. Juist om dit soort fratsen van bondscoaches te voorkomen. Daan soete en quinten hermans zijn ook weer niet zoveel beter dan pauwels dit jaar. En Valkenburg past wel erg goed bij pauwels. Ervaring opdoen op wk is kul. Er zijn zeker 10 wedstrijden per jaar met zelfde deelnemers veld en daarnaast BK en ek om kampioenschap gevoel te krijgen
22 januari 2018 14:17
Onbegrijpelijk dat Adams niet bij de selectie zit. Draait een beter en constanter seizoen dan de meesten hier. Van Aert heeft z'n knechtje nodig en Sven wil Sven te vriend houden, dat moeten de redenen wel zijn.
22 januari 2018 14:45
Vraagje. Van Aert rijdt lek op een moment in de wedstrijd dat het veld nog relatief bij elkaar ligt. Hij staat stil en wordt voorbij gesneld door Merlier. Die denkt: 'Verhip, dat is mijn kopman', knijpt in de remmen en geeft Van Aert zijn fiets of, in het geval van een lekke band, zijn wiel. Mag dit?
22 januari 2018 14:48
Logische keuz gezien zijn prestaties dit jaar. Bovendien heb je geen reet aan Pauwels in een ondersteunende rol.
22 januari 2018 14:49
'Mag dit?' Alleen wanneer hij dan 1 strafcirkeltje over hupblokjes heenspringt.
22 januari 2018 16:04
@kiryienka Adams rijdt net een veel minder seizoen dan de rest alleen de laatste weken komt hij er door, maar het is zeker niet de Adams van vorig jaar
22 januari 2018 17:14
Pauwels was op de Koppenberg vijfde, in Namen vierde en in Diegem zesde. Kan zijn dat Aerts hem net in de UCI ranking gepasseerd is maar daar staat hij dan nog wel als vierde Belg genoteerd. Kijk je alleen naar resultaten en wie op het parcours in Valkenburg een kans maakt tussen plaats 4 en 10 te eindigen, dan zou een selectie van Pauwels logisch zijn geweest. Overigens deze regel is wat vaag lijkt me: "Each federation shall be required to include its first three (3) ranked riders in their Men elite and Women elite team, as long as they are in the top 50 of the UCI Cyclo-cross Classification as published after the national championships in Europe. This rule shall not apply to riders who have failed to fulfill their obligations under the regulations. In the event of a dispute on this issue, it shall be the responsibility of the National Federation to decide whether the rider will be selected. " http://www.uci.ch/mm/Document/News/News/18/48/16/Competitionguide-CMCRO2018-ENG_English.PDF
22 januari 2018 19:29
Het is zelfs niet eens duidelijk welke ranking het is, want na de kampioenschappen zijn er 3 verschillende rankings (elke maandag). Vanthourenhout wachtte gisteren (zondag) nog op een antwoord van de UCI op de vraag welke ranking telde, dus ik vermoed dat het niet eens uitmaakt welke ranking het is. Alledrie de rankings tellen dus. Redelijk verwarrend dus.
22 januari 2018 20:09
Belachelijk dat Pauwels niet geselecteerd is. Hij is 3 klassen beter dan Soete en Hermans. Kijk de uitslagen dit jaar er maar op na.
22 januari 2018 20:13
KNWU selectie regels: https://www.knwu.nl/kenniscentrum/topsport/selectiecriteria-veldrijden "De eerste 3 elite-mannen en -vrouwen, mits binnen de top 50 van de UCI ranking, zijn sowieso gekwalificeerd." In de meest recente UCI ranking (wel van voor het weekend) staat Pauwels als derde Belg. http://www.uci.ch/cyclo-cross/ranking/
22 januari 2018 20:16
T is dat merlier de laatste weken vaker goed rijdt, maar anders zou ik zeggen die wordt meegenomen om matje in de wielen te rijden zoals Michael vanthourenhout dat in zolder deed. Niet dat Mathieu daar de benen had maar het was vuil om het spel daar zo te spelen
22 januari 2018 20:19
Het lijkt mij toch dat de ranking wordt bedoeld die afgelopen dinsdag direct na de NK's werd gepubliceerd. Dan zou Pauwels inderdaad startrecht hebben.
22 januari 2018 20:23
Volgens mijn interpretatie van wat de UCI stelt zou Pauwels ook startrecht hebben voor het WK.

Reacties zijn gesloten.