Kelderman maakt sprong in het klassement: “Maar daar gaat het mij niet om”

donderdag 19 mei 2022 om 17:23
Kelderman maakt sprong in het klassement: “Maar daar gaat het mij niet om”

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman zat vandaag, in de twaalfde etappe naar Genova, mee in de omvangrijke vlucht. De Nederlander van BORA-hansgrohe slaagde er uiteindelijk niet in om mee te strijden voor de dagzege, maar maakt wel een flinke sprong in het klassement. “Maar daar gaat het mij niet om. Ik ben best wel goed, maar niet goed genoeg om mee te doen voor het klassement”, laat hij weten aan Eurosport.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Kelderman besloot na de bergetappe met aankomst op Blockhaus het geweer van schouder te veranderen. De renner van BORA-hansgrohe gaat in deze Giro nu voor etappezeges, gaf hij op de tweede rustdag aan in gesprek met WielerFlits. Kelderman hield vandaag woord en zat mee in de juiste ontsnapping. “Ik wilde vandaag voor de etappezege gaan, maar we zaten met te veel renners van voren. Ik denk dat Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert het heel goed hebben gedaan.”

Stefano Oldani, Lorenzo Rota en Gijs Leemreize besloten in de voorfinale te anticiperen en dit bleek de juiste move. Deze drie renners streden in finishstad Genova voor de zege. Een achtervolgende groep, met daarin Kelderman, reed in de finale voornamelijk achter de feiten aan. “Ik wilde wachten tot de laatste klim en daar volle bak aanzetten. Dat lukte ook, maar we kwamen jammer genoeg niet meer vooraan aansluiten.”

“Een etappezege zit er wel in”
Kelderman wist echter wel acht minuten terug te pakken op de klassementsrenners en staat nu dertiende in het algemeen klassement, op slechts drie minuten van rozetruidrager Juan Pedro López. Is een goed klassement nu plots weer een realistische ambitie? “Ik sta nu op drie minuten, maar dat is nog steeds ver. Ik ben momenteel ook gewoon niet goed genoeg om mee te doen op de langere beklimmingen. Bovendien hebben we met Jai (Hindley, red.) en Emu (Emanuel Buchmann, red.) twee sterke renners van voren.”

Kelderman kijkt met andere woorden niet meer naar een klassement en gaat volop voor ritzeges. “Deze etappe geeft wel vertrouwen. Ik ben best wel goed, maar niet goed genoeg om mee te doen voor het klassement. Een etappezege zit er echter wel in. Dat is de komende anderhalve week dan ook het plan om voor te gaan. In de laatste week wil ik de jongens (doelt op Hindley en Buchmann, red.) ook nog helpen, dus we gaan het zien.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Kopinkas 19 mei 2022 om 17:40

Wat Oldani, Rota en Leemreize deden, noem ik niet ‘anticiperen’ maar aanvallen.
Drie sterke mannen die samenblijven en amper iets van hun voorsprong prijsgeven op de klim.
Anticiperen doe je als je weet dat ze van achteruit gaan terugkomen, omdat je zelf een intrinsiek mindere klimmer bent.
Geen woord dat de voorbije maanden meer gebruikt en misbruikt wordt in de koersverslaggeving (ook op televisie) dan dit ‘anticiperen’.

Groetjesaandevoetjes 19 mei 2022 om 17:47

Gaat sowieso nog wel voor ’n klassement. Leek voor mij dat hij vandaag voornamelijk voor tijdwinst reed, niet voor de overwinning. Sowieso niet handig dat je zoveel tijd inloopt op het AK, want ze laten je de komende week niet gaan als je op 3 minuten staat.

Jacco van Stierop 19 mei 2022 om 17:52

In drie verschillende nieuwsberichten over de rit van vandaag:

“Stefano Oldani, Lorenzo Rota en Gijs Leemreize besloten in de voorfinale te anticiperen”
“De andere jongen (Gijs Leemreize, red.) wilde anticiperen, dat zagen we aankomen.”
“Halverwege de klim besloot Lorenzo Rota te anticiperen.”

Anticiperen, men heeft het er maar druk mee.

Boasson en Hagen 19 mei 2022 om 19:01

In dat interview zei Oldani dat ze wisten dat Leemreize vroeg zou aangaan, omdat de andere sneller zijn. Hoe daar ‘anticiperen’ van is gemaakt, is mij niet helemaal duidelijk.

Kopinkas 19 mei 2022 om 19:07

@Jacco
Net wat ik schreef, maar blijkbaar wordt de anticipatie-waanzin nog een stukje verder doorgetrokken doorheen het hele koersverloop.
De vraag is: hoe kunnen we daar als wielervolgers op anticiperen? ;-)

Tollpatscher 19 mei 2022 om 20:09

Stefano Oldani, Lorenzo Rota en Gijs Leemreize besloten in de voorfinale samen te participeren om te anticiperen.

hugenholz 19 mei 2022 om 18:00

Als die nog voor een etappezege gaat staat die nu te dicht in de top van het klassement.

Deel Koeper 19 mei 2022 om 18:03

Uiteraard gaat die gewoon voor een klassement. Hij heeft de wapens niet voor ritzeges, wel om een klassement te rijden (mits geen pech of slechte dag).

Merlinappa 19 mei 2022 om 18:27

Kelderman heeft best een prima punch, wat mij betreft is hij juist wel geschikt voor ritzeges. Alleen de afgelopen jaren met z’n klassementsambities kwam dat er natuurlijk nooit van, omdat je dan al op of boven je limiet een berg op rijdt tegen al die net iets betere klassementsmannen. Kelderman in de vlucht moet zeker kunnen winnen.

SolitaryShell 19 mei 2022 om 18:38
Quote:
Kelderman in de vlucht moet zeker kunnen winnen.

Kelderman heeft nog nooit een rit in lijn gewonnen, lijkt me wel heel erg wensdenken dat dat nu zeker wel een keer zou moeten kunnen lukken.

Brabander 19 mei 2022 om 20:30

Ja. Maar hij heeft dus WEL een wapen. Zijn punch.
Maar Kelderman(n) is gewoon geen winnaarstype. En dat kan

Quincy Adams 19 mei 2022 om 22:53

Ik denk dat kelderman het nog heel heel weinig heeft geprobeerd. Die jongen rijdt altijd klassementen (evt tot hij valt). Met deze benen heeft hij (denk ik) nooit in deze situatie gezeten.

Merlinappa 20 mei 2022 om 08:27

Wat Quincy zegt. Wat is de laatste keer dat Kelderman in een vroege vlucht zat voor gisteren?

Kopinkas 20 mei 2022 om 09:07

@Quincy
Er was die epische vlucht met De Gendt en wat Fransen in de rit naar Rodez in de Tour van 2015, waar hij samen met De Gendt in het slot werd overvleugeld door Van Avermaet en Sagan.
De ironie is (ik heb het even nagekeken) dat hij toen pas 20ste werd. Het leverde hem dus niet eens een top 10 plek op voor zijn lange lijst.

Henk Boer 19 mei 2022 om 18:36

Dat begrijp ik dan weer niet zo.

platteprijs 19 mei 2022 om 18:58

Ik hoop dat de verslaggever het niet goed gehoord heeft. Zijn klassement is helemaal terug. Of het in de 3e week niet goed genoeg is, merkt hij dan vanzelf wel weer.

TheBigShow 19 mei 2022 om 20:00

Hij gaf aan niet goed genoeg te zijn voor het klassement deze Giro

VerstandOpNul 19 mei 2022 om 18:47

Dat waren een paar serieuze littekens op zijn bovenlijf, viel me op.. aandenkens aan al zijn valpartijen..

platteprijs 19 mei 2022 om 18:59

Ik denk dat zijn sleutelbenen ook van metaal zijn.

De Siepel 19 mei 2022 om 18:48

Kelderman is een klasbak, maar lijkt te vaak het koersverloop te beredeneren. Had de hoop dat hij bij BORS dit weifelende gedrag zou doorbreken. Maar ligt in zijn aard. Zo vaak top tien nooit winnen, het is eigenlijk een bijzondere prestatie.

Alfons Haavers 19 mei 2022 om 18:59

Heb de etappe vandaag niet gezien, dus kan eigenlijk niet oordelen over zijn koers.

Maar het lijkt me niet evident om dergelijke ritten naar je hand te zetten als je al bijna je hele carrière gewoon probeert om zo lang mogelijk te volgen bij de klassementsmannen.

Dan leer je geen wedstrijden winnen en mis je toch wat koersinstinct om op het juiste moment toe te slaan, denk ik. Dergelijke vluchtersritten kan je dan eigenlijk enkel winnen als je veruit de beste bent.

Turtlehead 19 mei 2022 om 19:57

Het is inderdaad niet evident om over te schakelen. En vandaag zat hij toch maar mooi mee, en maakte dezelfde keuze/fout als ervaren rot Mollema (wachten o.i.p. een punt waar je als klassementsrenners normaal gesproken aanvallen verwacht). Helaas waren de vogels toen al gevlogen.
Stel je voor dat je 135 keer mee zit in de aanval en steeds top 10 rijdt. Hoe zou dat zijn :)

Blackcanyon 19 mei 2022 om 19:21

Het gaat hem natuurlijk niet om een sprong in t klassement. Ook niet om een etappezege. Een sprong van 12 naar 11 doet m niks. Waar t hem alleen maar om de roze trui aan t eind.
Hij was er al eens zoooo dicht bij. En dan wil je m gewoon. Niks mis mee.

Dikke Kleuter 19 mei 2022 om 19:44

“Ik wilde vandaag voor de etappezege gaan, maar we zaten met te veel renners van voren.”

Zei de man die voor het laatst in 2013 in de Ronde van Denemarken wat won.

Kelderman doet er veel verstandiger aan een etappe uit te zoeken die eindigt met een flinke col. En uiteraard in een kopgroep met allemaal beduidend mindere klimmers. Maar nu hij weer goed staat in het klassement laten ze hem al helemaal niet meer gaan. Conclusie is dat Kelderman ook in deze Giro volstrekt niets gaat winnen.

Wildebert 19 mei 2022 om 20:30

Deed lekker mee. Ziet er goed uit. Beter een gebroken spaak dan been. Op naar meer mooie fietsdagen Wilco!