Kastelijn gediskwalificeerd in Brussel na ten val brengen Verdonschot

maandag 6 januari 2020 om 09:58
Kastelijn gediskwalificeerd in Brussel na ten val brengen Verdonschot

foto: Cor Vos

Een opmerkelijk incident tijdens de Brussels Universities Cyclocross. Bij het passeren van de materiaalpost reed Yara Kastelijn haar ketting kapot, waarna ze besloot om terug te lopen naar de ingang van de post. Hierbij bracht ze echter wel Laura Verdonschot ten val, waardoor de Europees kampioene uit de uitslag zou worden gehaald.

Verdonschot maakte begrijpelijk misbaar na het incident. Ze besloot om op te geven. Kastelijn reed wel door, kwam nog eens hard in aanraking met de Brusselse grond, en kwam in tranen over de meet. Naderhand ging de Nederlandse van 777 zich verontschuldigen bij Verdonschot. “Ze vertelde mij dat ze mij niet had zien aankomen”, vertelde Verdonschot achteraf tegen Het Nieuwsblad.

“Ik vond het vreemd dat ze mij niet had gezien. Maar wat gebeurd is, is gebeurd”, vervolgt de 23-jarige van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Ik reed rond in twintigste positie na mijn val. Met het oog op het Belgisch kampioenschap vond ik het dan ook beter om op te geven.”

In het klassement van de DVV Trofee staat Kastelijn ondanks haar diskwalificatie nog altijd op de derde plek in de rangschikking. Kans op de eindwinst maakt ze echter niet meer. Met enkel nog de Krawatencross in Lille nog op het programma staat Kastelijn op dik tien minuten van leidster Ceylin del Carmen Alvarado. Nummer twee, ploeggenote Annemarie Worst, staat op 2’10” van Alvarado en is ook niet meer in te halen door Kastelijn. Eva Lechner, de huidige nummer vier, staat op 1’44” van de Europees kampioene.

Dit artikel delen:

22 Reacties

rosencrantz 6 januari 2020 om 10:06

Dom, maar de straf lijkt mij niet in verhouding met het voorval.

tendam 6 januari 2020 om 10:32

Waarom niet? Ze zal het allicht niet zo hebben bedoeld, maar dan kan het nog wel onverantwoordelijk zijn.

rosencrantz 6 januari 2020 om 11:05

Ongelukken gebeuren nu eenmaal, diskwalificatie is wat zwaar voor een dommigheid.

Dumoulist 6 januari 2020 om 10:21

Onvoorstelbaar. Tegen het verkeer in rennen en dan ook nog oogkleppen opzetten. Deze sanctie is meer dan terecht.

Verweggistan 6 januari 2020 om 10:33

Tegen het verkeer in mag daar, zolang je de post niet voorbij bent, mag je terugkeren.

Maglia Rosa 6 januari 2020 om 14:35

Op voorwaarde dat je anderen niet hindert.

Terechte straf dus.

AnderJ 6 januari 2020 om 10:32

Mag je überhaupt tegen de richting in op het parcours?

Jowinho 6 januari 2020 om 10:36

Ja, dat mag. Belachelijke regel. Maar die komt dan ook van de UCI.

Jowinho 6 januari 2020 om 10:35

Die regel is gewoon de oorzaak van dit incident. Je mag tegen de richting in terugkeren zonder een renner in gevaar te brengen, maar je brengt sowieso de andere renners in gevaar aangezien die u daar niet verwachten.

Gewoon die regel afschaffen.

AnderJ 6 januari 2020 om 10:42

Op welke plek / tijd was ze eigenlijk gefinished? Kan het nu niet meer terugvinden vanwege de DSQ.

Jowinho 6 januari 2020 om 10:49

8ste. Ongeveer 2’30 achter de winnares.

AnderJ 6 januari 2020 om 10:52

@Jowinho: thanks!

Wheely 6 januari 2020 om 10:50

Toch een rare DSQ als je daar wel mag keren.

De heren van Sporza kwamen met de suggestie om een zij opening te maken bij de materiaalpost, lijkt me ook gevaarlijk overigens.

salb 6 januari 2020 om 10:59

Ja en wat als iedereen deze zijingang gebruikt om een stuk materiaalpost af te snijden (dat er bijvoorbeeld minder goed bijligt)? Of als je mannen aan het begin van de post staan, dan moet je alsnog in de post in tegengestelde richting rijden/lopen.

Banddikte 6 januari 2020 om 10:50

Ik heb net de beelden bekeken. Ik vind het helemaal niet zo raar dat kastelijn verdonkschot niet had gezien. Die reed op dat moment achter een andere renster. Op dat moment niet zichtbaar. Maar DQ wel terecht. Kastelijn had gewoon beter moeten opletten

jibi verboort 6 januari 2020 om 11:52

Yara is een sportieve vrouw met een groot hart.

Ik vind het heel sneu wat Yara overkomen is. Overkomen…….omdat er in het menselijke brein allerlei factoren gelijktijdig kunnen optreden wat in de snelheid van het ontregelde proces onbedoelde gevolgen kan hebben en waarop je geen greep hebt. Ik ben ervan overtuigd dat zij een zeer sportieve en aardige vrouw is die niet met opzet een collega onderuit wil halen. Zij verdient veel beter dan. zo’n suggestie.

Ik hoop dat zij snel haar evenwicht zal hervinden en nog veel vreugde zal ervaren. Ik denk dan aan haar interview na De Koppenbergcross en toen ze in de armen viel van haar vader na haar prachtige overwinning in Silvelle.
Yara is een fijne sportvrouw met een groot hart.
Ik wens Yara alle succes a.s.zondag op het NK in Rucphen.

Merlinappa 6 januari 2020 om 16:21

Belachelijke diskwalificatie. Gaan we dan elke botsing of valpartij tussen renners in de cross beboeten met een DSQ?

Emergo 6 januari 2020 om 19:07

Nee, maar deze DSQ is ook niet belachelijk maar begrijpelijk,

vanSpringel 6 januari 2020 om 18:58

En dan pas na de wedstrijd diskwalificeren ? Doe dat dan direct na gebeurtenis anders krijg ik zo’n Nils Eekhof gevoel. Dan had ze nog rust kunnen pakken.

MichielH 6 januari 2020 om 19:09

Ik weet niet of de zwaarte van de straf terecht is, maar een straf sowieso. Al is het maar om duidelijk te maken dat dit niet kan.
Ook al is het onbedoeld, ze zag haar niet, of ze dacht, ze gaat aan de andere kant langs me heen. Het moet duidelijk zijn dat jouw pech niet de pech van een ander mag worden.

Jan Blokland 6 januari 2020 om 21:01

Als de regel is dat je bij de wisselpost terug mag rijden, vind ik de DQ discutabel. Oké, ze kwam in aanraking met Verdonschot, en een straf is misschien op zijn plaats, maar om iemand na de wedstrijd dan alsnog in zijn geheel te diskwalificeren gaat me te ver. Doe dat dan gelijk. Je zou per slot van rekening met deze regel ook kunnen zeggen dat renners in de race, er op moeten letten dat dit eventueel kan gebeuren.
Duidelijker zou zijn dat in de wisselzone dan twee banen zijn. Maar ja, hoeveel keer komt dit voor. Het is voor mij de eerste keer dat ik dit heb gezien.

boenk 8 januari 2020 om 02:56

In eerste instantie vond ik de straf ook enorm streng. Na de beelden nog eens te herbekijken, eigenlijk helemaal niet. Ze loopt gewoon recht op Verdonschot, die kansloos is en iets later zou moeten opgeven. De manier waarop Kastelijn terugloopt is zo lomp, ondoordacht, zelfs tegen het arrogante af, alsof zij daar voorrang heeft en zij niet zelf in fout is dat ze de materiaalpost voorbij fietst. Ze loopt gewoon zonder enig oog voor andere rensters over, ze gaat niet eerst opzij om vervolgens langs de zijkant terug te keren. Terechte beslissing, hopelijk heeft ze haar les geleerd.

Headlines

Materiaalzone

Populair