Kasper Asgreen snelste tijdrijder in Algarve, Hayter valt maar blijft leider

zaterdag 8 mei 2021 om 18:50
Kasper Asgreen snelste tijdrijder in Algarve, Hayter valt maar blijft leider

foto: Cor Vos

De individuele tijdrit in de Volta ao Algarve is een prooi geworden voor Kasper Asgreen. In Lagoa zette de Deense renner van Deceuninck-Quick-Step na 20 kilometer de snelste tijd op de klokken. Ethan Hayter kwam onderweg hard ten val, maar wist wel het geel te verdedigen.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Ten opzichte van een jaar geleden was de tijdrit een dag naar voren gehaald in het etappeschema. Julian Duval (AG2R Citroën), na drie dagen de nummer laatst in het klassement, vertrok even voor half drie als eerste van het startpodium. De Fransman zou hoog in het rechterrijtje eindigen, maar bleef laatste in de stand. Vooral interessant waren de strijd om de etappezege en of Ethan Hayter zijn gele trui kon verdedigen, die hij in de bergetappe naar Fóia had veroverd.

Benjamin Thomas van Groupama-FDJ ging al als twintigste van start, maar zorgde voor de eerste kanontijd. De meervoudige wereldkampioen op de baan ging als eerste renner harder dan 50 per uur gemiddeld, goed voor een eindtijd van 24:01. Thomas zat zo’n anderhalf uur in de hotseat, tot Rafael Reis van het continentale Efapel zes seconden sneller was. De 28-jarige Portugees staat te boek als een goede tijdrijder, maar verraste wel dat hij Thomas versloeg.

Agreen harder dan 51 per uur
Reis zou echter niet de etappewinnaar worden; dat werd namelijk Kasper Asgreen. De Deen, 25e in het klassement, zette de tijd stop na 23:52 en reed daarmee hij als enige harder dan 51 per uur gemiddeld. Ethan Hayter mocht als laatste een tijd neerzetten en was hard op weg om Asgreen te bedreigen, maar in een linkerbocht net na het eerste tussenpunt ging hij hard onderuit. Hij moest doorgaan op een andere fiets, maar werd desondanks nog negende.

Morgen staat de slotetappe op het programma. De ontknoping vindt plaats op de Alto do Malhão. In de afgelopen jaren zagen we hier menig renner nog door het ijs zakken. Hayter verdedigt een voorsprong van twaalf seconden in het klassement op João Rodrigues. Ook Asgreen, Thibault Guernalec, Jonathan Lastra, Maxime Bouet en Élie Gesbert staan nog binnen een minuut van het geel.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Wim Kruithof 8 mei 2021 om 20:50

Was een vreemde ‘eenvoudige’ val, ongelooflijk dat hij het geel behouden heeft. Hayter zag zichtbaar af. Hulde ook voor Asgreen, mooi desert na een prachtig voorjaar.

0
Steven_E 8 mei 2021 om 21:39

Asgreen kwam in rit 1 binnen op 39sec na voorbereidend werk voor de sprint. Anders had ie hier de leiderstrui veroverd.

0
Turtlehead 8 mei 2021 om 22:17

Ik houd mijn hart vast voor die Portugezen van W52 die vooraan meedoen…
Met Hayter weer een mooie klassementsman erbij bij INEOS, dat is wel leuk (en wéér eentje die weet wat vallen is ;) ).

0
platteprijs 9 mei 2021 om 08:03

Danny van Poppel buiten tijd?! Wat is er gebeurd, wat iemand dat?

0
xistnc 9 mei 2021 om 08:18

Die heeft waarschijnlijk geen zin in Malhao en daar kan ik me iets bij voorstellen.

Los van de etappe an sich is het daarna ook altijd een race om op tijd in Faro te zijn voor het vliegtuig terug naar huis. Ze doen de slotklim dit jaar maar één keer, dus voortijdig afstappen is nu minder makkelijk.

0
KimJungPoels 9 mei 2021 om 08:35

Van Poppel is gevallen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone