Kasper Asgreen: “Ook in de volgwagen vroegen ze me op mijn sprint te vertrouwen”

Kasper Asgreen: “Ook in de volgwagen vroegen ze me op mijn sprint te vertrouwen”

foto: Cor Vos

maandag 5 april 2021 om 14:21
Interview

Niet Van der Poel, Van Aert of Alaphilippe is dé man van de kasseiklassiekers geworden. Wel de ranke (1m92 voor 75 kilogram) Kasper Asgreen. De 26-jarige Deen won zowel de E3 Saxo Bank Classic als de Ronde van Vlaanderen. “Een jongensdroom die uitkomt. Dit is de kers op de taart.”

Drie jaar geleden werd Kasper Asgreen door Patrick Lefevere aan boord gehaald toen door een trainingsongeval in Zuid-Afrika zowel Bob Jungels, Petr Vakoc als Laurens De Plus voor lange tijd out waren.

We lieten ons vertellen dat je andere aanbiedingen afsloeg omdat je absoluut voor Deceuninck-Quick-Step wilde rijden.
“Dat klopt. Deze ploeg heeft doorheen de jaren zoveel goede renners ontwikkeld. Patrick Lefevere heeft meermaals bewezen dat hij in zijn team jonge talenten kan laten doorgroeien. Daar wil je zelf deel van uitmaken als je de kans krijgt. Ik was bijzonder verheugd bij de Wolfpack te mogen aansluiten.”

Je bent eind dit jaar wel einde contract?
“Patrick werkt er hard aan om contracten met sponsors voor de komende jaren af te sluiten. Eenmaal hij daarin geslaagd is, hoop ik dat hij ook even met mij wil praten over de toekomst.”

Je bent dit voorjaar dé koning van de kasseiklassiekers. Terwijl iedereen het vooraf had over Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe. Hoe voelde je je daarbij?
“Oh, maar het is meer dan terecht dat ze het over die drie hadden. Dat zijn momenteel wellicht ook de drie beste renners ter wereld in dit werk. Zij behaalden al de mooiste zeges, dus verdienen ze die status. Vandaag ben ik erin geslaagd hen te kloppen, maar het was al veel meer net andersom.”

Neem ons eens mee door de wedstrijd. Net na de Kanarieberg was je betrokken bij een val…
“Eigenlijk gebeurde de valpartij voor mij. Ik slaagde er nog net op tijd in te remmen, maar omdat ik achteraan werd aangereden, lag ik er toch nog bovenop. Die dingen gebeuren in koers. Zeker als het er zo nerveus aan toegaat. Iedereen wilde naar voor. Het heeft wat tijd gekost, maar na een fietswissel ben ik toch weer naar voor kunnen rijden zonder te forceren. Die val heeft uiteindelijk weinig impact op mijn wedstrijd gehad.”

Ook op de Koppenberg zat je pas in een tweede of derde groep, merkten we.
“Even voordien had ik wat geprobeerd op de Paterberg. Ik moest even op adem komen. Maar de Koppenberg is precies niet mijn klim: iets langer en steiler en dat past het minst bij mijn karakteristieken. Gelukkig heb ik nadien de situatie snel kunnen rechtzetten.”

Van der Poel en Asgreen op de Paterberg – foto: Cor Vos

In de finale heb je veel kenners verbaasd door vol mee te draaien met Mathieu van der Poel.
“We hadden elkaar nodig. Er kwam een sterke groep achter ons aan. En op een gegeven moment kwamen ze ook dichter. Dus was het logisch dat we samenwerkten. Verder vertrouwde ik op mijn sprint. Die is na een lange, harde wedstrijd helemaal niet zo slecht, hoor. Dat weet ik intussen uit ervaring.”

“Stel dat we werden ingelopen, hadden we ook niets in handen. Een sprint met twee is minder risicovol dan een spurt met een groep.”

Je had met Sénéchal nog een ploegmaat in de achtervolgende groep. Werd je vanuit de volgwagen niet aangeraden om het rustig aan te doen?
“Nee. Ook Tom en Wilfried (Steels en Peeters, red) vertelden me mee te rijden en op mijn benen en sprint te vertrouwen. Alleen in de laatste kilometer kreeg ik van Tom de opdracht niet meer over te nemen. Achter de rug van Van der Poel kon ik gemakkelijker het overzicht bewaren en zelf beslissen wanneer ik mijn sprint zou beginnen…”

Twee jaar geleden werd je hier al eens tweede. Hoeveel sterker ben je intussen geworden?
“Ik mag zeggen dat ik een veel betere renner ben geworden. Twee jaar geleden maakte ik mijn debuut in de kasseiklassiekers. Sindsdien heb ik veel meer finales in meerdere wedstrijden gereden. Daarin doe je ervaring op en die ervaring heeft me vandaag prima geholpen. Het is een lange dag op de fiets. Je moet op tijd de juiste dingen doen.”

foto: Cor Vos

Wat was trouwens je eerste herinnering aan de Ronde van Vlaanderen?
“Het bewuste duel tussen Fabian Cancellara en Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen in 2010. Sindsdien keek ik altijd naar de kasseiklassiekers. Door de actie, de dynamiek van dit soort koersen zijn ze voor mij altijd speciaal geweest. De Ronde is voor mij de mooiste koers van het jaar.”

Wie was jouw idool?
“Ik weet niet of ik echt een idool had. Ik keek wel op naar Cancellara. Ik herkende mezelf een beetje in hem. Ook ik kan een stukje tijdrijden. Maar ik hield gewoon van het wielrennen, vooral van de klassiekers.”

Met deze benen had je volgende zondag ook in Parijs-Roubaix kunnen schitteren.
“Zeer jammer dat die is uitgesteld. Met mijn huidig vormpeil was het inderdaad een mooie kans geweest, maar de wereldgezondheid heeft voorrang. Ik ben er van overtuigd dat de autoriteiten gedaan hebben wat ze konden. Maar als het niet kan, kan het niet.”

Wat zijn je volgende doelen nog dit seizoen?
“Nu neem ik een break, waarna de voorbereiding start richting de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen in Tokio. Ik hoop dat ik voor beide wedstrijden word geselecteerd. En in de herfst staat ons nog een prachtig WK en – hopelijk – Parijs-Roubaix te wachten.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Michelangelo 5 april 2021 om 14:42

Mooie renner. Zege is hem van harte gegund, ook al ben ik absoluut geen fan van de wolvenroedel.

Dat ze zeiden dat hij op zijn sprint moest vertrouwen lijkt me logisch vanuit de auto. Als je met twee weg bent dan heeft demarreren ook weinig zin: er is er maar 1 die kan en moet reageren, er valt niks te speculeren. Dan kun je je renner beter wat zelfvertrouwen meegeven lijkt me.

Natuurlijk had Asgreen wat ploeggenoten in de tweede groep. Maar uiteindelijk is deze zege toch vooral zijn eigen verdienste (itt zijn zege in de E3, waarbij hij zowel steun kreeg van de motoren als van een ijzersterke ploeg achter hem). In de RVV vond ik hem de enige DQS renner die mij wist te overtuigen. Bij Alaphillipe leek er weinig op te zitten (vergelijk zijn demarrage op de Koppenberg dit jaar met die van vorig jaar en je weet genoeg). Senechal zat wel in de tweede groep, maar die is eigenlijk weinig echt in beeld geweest. Lampaert? Reed die mee? En de rest vooral gezien in de eerste 150 km, daarna eigenlijk geen rol meer gespeeld.

Dus dikke proficiat aan Kasper. En als hij vaker deze vorm weet te halen dan zie ik hem ook gewoon zonder Wolfpack wedstrijden winnen.

Wheely 5 april 2021 om 15:01

Aha hij wist dus zelf niet van het bondje, wel zo leuk voor hem! ;)

Koers 5 april 2021 om 15:11

Hopelijk maakt Sporza weer een docu over de rvv, met beelden uit de ploegwagen van vdp en asgreen. Wil die reacties van de sprint wel eens zien.

Panache 5 april 2021 om 15:11

Weer een raar tegenstrijdig verhaal vanuit de roedel. Gisteren konden we lezen > Patrick Lefevere: “Asgreen was verontwaardigd omdat we dachten dat hij niet kon sprinten”.

Frank V 5 april 2021 om 16:07

Ik geloof het Asgreen-en-volgwagen verhaal. Patje zal weer een klein verhaaltje verzonnen hebben om de media een 'interessant' itempje te voeren. Patje zit al enkele jaren niet meer in de volgwagen

Massimo Bataille 5 april 2021 om 19:12

Misschien moet je de 2 artikels toch eens beter lezen.
Bij Lefevere ging het over deze week, dat ze twijfels hadden over zijn sprint. Waarschijnlijk bij het overlopen van diverse situaties, wat als je moet sprinten tegen VdPoel/Van Aert, etc.

Asgreen spreekt nu over de koers zelf, vanuit de ploegauto. Groot verschil.

Lendilonus 5 april 2021 om 15:44

Mag dat wel in de ploeg van Lefevere, zeggen dat je stiekem meer fan was van Cancellara dan Boonen ;p. Maar ff zonder te geinen, je ziet de laatste paar jaar wel een duidelijk patroon vanuit het kamp Boonen/Lefevere(waar men bij Sporza hijgerig zich aansluit) om Cancellara in discrediet te brengen waar Boonen zover ik weet de enige van de 2 is die ooit een positieve plas heeft ingeleverd.

Peter Lippens 5 april 2021 om 16:13

Boonen heeft nooit een positieve plas opgeleverd, wel positief getest voor cocaine maar dat was na een wild feestje op het einde van seizoen.

xistnc 5 april 2021 om 16:19

Meerdere malen en niet 'op het einde van het seizoen'.

joep b 5 april 2021 om 15:45

Probleem is dat renners bij lefevre vaak tot bloei komen en daarna nooit meer t zelfde niveau halen.

Napoleon 5 april 2021 om 15:53

Dat begint een legende te worden, maar in werkelijkheid zijn er ook heel wat renners die wel even goed of zelfs beter presteren. Sommigen die weg gingen waren ook al op leeftijd (bijv. Terpstra of Gilbert). Maar bijvoorbeeld Schachmann, Trentin, de Plus, die zijn er niet per se op achteruit gegaan.

Derierre de la course 5 april 2021 om 16:37

Poels en de Gendt zijn daarna ook pas beter gaan rijden toch.

Ik denk dat dit vooral geldt voor sprinters en klassiekerspecialisten. Maar wat wil je ook met de beste lead-out, sprinttrein en klassiekerkern van het peloton.

jappe666 5 april 2021 om 16:42

Idem voor Uran en Narvaez bv, en bv een Mercado reed fantastisch bij Banesto en was dramatisch na zijn transfer naar Quickstep.

Richard van Hoof 5 april 2021 om 15:51

Verdiend gewonnen, al zal het in de toekomst anders worden als hij met de druk van het moeten winnen aan de start verschijnt.

Eddy Planckaert wees er gisteren bij het voorprogramma van Sporza al op dat er een enorm verwachtingspatroon is dat voor veel extra druk zorgt bij de grote 3. Die 3 toppers zijn naast enorm goede renners ook grote persoonlijkheden die heel knap met die extra druk om weten te gaan.

As green was gisteren de sterkste, al denk ik dat VDP niet op z’n best was en WvA en Alaphilippe ook niet, zijn die 3 dat wel dan komt Asgreen nog net iets tekort als je het mij vraagt.

Frank V 5 april 2021 om 16:14

Van die solo in de E3 kunnen we niet zeggen dat hij iets cadeau gekregen heeft van de achtervolgers die slechts afgewisseld de kop namen. Zelfs na al die kilometers alleen verloor hij op de laatste helling, de Côte de Trieu, nagenoeg niks van zijn voorsprong. Het komt uiteindelijk bijeen, iedereen heeft het wel een keer geprobeerd maar enkel Asgreen raakte overtuigend weg. Dan heb je wel nog goeie benen in de finale.

Peter Lippens 5 april 2021 om 16:16

En sommigen onderschatten blijkbaar nog altijd de mogelijkheiden van Asgreen, de dubbele solo in de E3 was al veelbetekend en de RVV bracht de bevestiging. Voor de kasseiklassiekers alvast kunnen we in het vervolg danook beter spreken over de grote vier.

Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 16:50

Het gaat niet om aankomend jaar, iedereen moet de start maar weer zien te halen, in vorm zijn, van pech bespaard blijven onderweg en de juiste beslissingen nemen. Asgreen heeft de Vlaamse campagne gewoon als koning voltooid en zelfs al zijn de TCFKA de grote 3 volgend jaar in topvorm dan nog is er gewoon een kans dit de ECHTE heerscher is en solo zowel de ronde als Roubaix binnenfietst.

Gitan 5 april 2021 om 16:57

Stel je maar eens voor dat de eerste warmte van het jaar volgend jaar pas op de dag van Vlaanderen of Roubaix komt…

Graad of 25, rood aangelopen, de begintonen van My heart will go on die door Matjes hoofd flitsen en al op de Molenberg of bij het binnenrijden van Het Bos van nee nee nee schudden. Elk jaar heeft zijn eigen scenario.

Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 17:13

Lekkerrrr Gitan.

Michelangelo 5 april 2021 om 18:32

Of MvdP op zijn best was of niet dat weet ik niet. Hij was goed genoeg om er iedereen af te poefen op Asgreen na. Dan ben je zeker niet slecht.

Uiteindelijk is “goed” of “slecht” voor ons als TV kijker relatief. Je weet namelijk vaak niks over de uiteindelijke wattages die afgeleverd zijn, hartslagen, etc. Dus baseren wij ons als TV kijker op andere zaken (hoe sterk was hij ten opzichte van anderen nu, en eerder in het seizoen).

Ook voor Asgreen gaat gelden: er komen is één ding, er blijven is een heel ander verhaal. Gaan ze Asgreen volgend jaar nog net zo laten wegrijden als in de E3? Gaan ze nog wel net zo makkelijk met hem naar de streep? Ik denk dat types als Wout en Mathieu altijd uitgaan van eigen sterkte, maar er zal nu in het peloton toch wat anders gekeken gaan worden naar Asgreen.

Frank V 5 april 2021 om 16:28

Deze gast zul je niet gauw met de voetjes op de grond moeten houden. Al moete jonge renners zeker kunnen dromen. Dat motiveert.
Moge hij behalve het werken voor Bennett ook een keer uitpakken in de Tour.

Headlines

Materiaalzone

Populair