Karsten Kroon gebruikte doping tijdens carrière

dinsdag 24 april 2018 om 07:05

foto: Sirotti

Karsten Kroon heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens zijn profloopbaan. Dat is bekendgemaakt door het Algemeen Dagblad, dat meerdere gesprekken had met de oud-renner over dat onderwerp. De inmiddels 42-jarige Kroon is tegenwoordig actief als co-commentator bij Eurosport.


Kroon deed de bekentenis tegenover het AD, dat hem als analist wilde inzetten tijdens de Giro 2017. Voor die rittenkoers zou Kroon bekennen; na het seizoen zou Kroon er meer over vertellen. Dat schrijft verslaggever Thijs Zonneveld. Vanwege persoonlijke redenen van Kroon ging de Giro-reis niet door en de openlijke bekentenis kwam ook niet. Daarna heeft Zonneveld – na meerdere gesprekken met Kroon via de mail – besloten alsnog het nieuws over diens bekentenis openbaar te maken.

“Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik  waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zelf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn”, aldus Zonneveld, die zegt niemand te beschermen en niets onder het tapijt te vegen.

Kroon weet van het verhaal en heeft gekozen om niet te reageren. Over welke periode en welke verboden middelen het gaat, is niet bekend.

Update 24 april, 09.20 uur

Karsten Kroon heeft tegen het ANP het verhaal bevestigd. “Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt”, zegt hij.


Karsten Kroon was zeventien jaar professioneel wielrenner. Hij debuteerde in 1998 bij de Rabobank-ploeg, waar hij tot en met 2005 onder contract stond. Daarna verkaste hij naar het CSC van ploegmanager Bjarne Riis. In 2010 koos Kroon voor een tweejarig avontuur bij het Amerikaanse BMC. De laatste drie seizoenen keerde hij terug naar Saxo Bank, waarna hij in 2014 afzwaaide in de kleuren van Tinkoff-Saxo.

Zijn grootste overwinning boekte Kroon in 2002, toen hij de achtste etappe van de Tour de France won. Daarnaast staan een rit in Parijs-Nice, de GP Kanton Aargau en twee keer de Rund um den Henninger-Turm (huidige Eschborn-Frankfurt) op zijn palmares.

In 2012 wilde Kroon niet ingaan op de vraag van het AD, dat toen een rondgang deed onder alle profwielrenners die tussen 1998 en 2005 actief waren, of hij doping had gebruikt. “Ik vind dit een heel merkwaardige vraag en wil er eigenlijk ook niet op in gaan”, zei hij destijds. In 2013 bevestigde de Drentse renner dat hij in 2004 door de UCI is ingelicht over afwijkende bloedwaarden. Over een positieve test wilde hij toen niet spreken: “Ik ben een aantal jaren geleden, ik schat in 2004, inderdaad door de UCI gebeld met de mededeling dat er een afwijkende bloedwaarde bij me geconstateerd was. Ik heb dat indertijd ter kennisgeving aangenomen en er daarna nooit meer iets van gehoord.”

Karsten Kroon bewijst de wielersport een dienst met zijn bekentenis

  • Eens (45%, 2.229 stemmen)
  • Oneens (33%, 1.609 stemmen)
  • Geen mening (22%, 1.107 stemmen)

Aantal stemmen: 4.945

Stem

Dit artikel delen:

102 Reacties

G-WoonM. 24 april 2018 om 07:13

Ik denk niet dat er veel mensen van op kijken. Het is ook al zo lang geleden dat ik wel snap dat hij niet wilt reageren. Het is natuurlijk niet relevant meer en alleen voor hem persoonlijk van invloed. Ik snap Zonnevelds standpunt maar wat ik eruit begrijp is dat ze Kroon naar voren willen schuiven voor extra exposure voor hun krantje en de analyses. Dat heeft niks met de zwijgcultuur te maken..

escapados 24 april 2018 om 07:16

Je verwacht het niet he, wat een schok.

josi 24 april 2018 om 07:19

Volgens mij moet de kop boven dit artikel zijn: “Thijs Zonneveld doet dopingbekentenis”. Verder niet echt schokkend, natuurlijk.

Gonzalez_de_Galdeano 24 april 2018 om 07:22

Blijft wel super knap dat Erik Dekker zo’n beetje de enige top renner uit die tijd geen doping heeft gepakt.

Explorer 24 april 2018 om 07:22

Klopt, dit artikel is zo geschreven dat kroon voor het blok is gezet. Wil je bij ons komen schrijven dan zul je open moeten zijn over je verleden.
Ik vind Thijs een prima journalist, maar het is net simon wiesenthal in het wielrennen. Hij strijkt met de eer van de bekentenis.
Kroon moet daarintegen gewoon op de blaren zitten.

KimJungPoels 24 april 2018 om 07:22

Tsja, niet echt spannend nieuws ofzo. Blijft over Erik Dekker, maar dat zal wel nooit naar buiten komen.

Wat ik vooral hoop is dat we over 10-15 jaar niet hetzelfde rondje maken bij de huidige generatie wielrenners. Volledig schoon is het echt nog niet, maar ik ben ergens toch zo naïef om te denken dat het wielrennen wel echt schoner is.

Grobbel 24 april 2018 om 07:22

Vrij schandalige manier van handelen van het AD / Thijs Zonneveld wat mij betreft.

eppie_steppie 24 april 2018 om 07:23

Erik Dekker lijkt me ook een geschikte commentator voor Eurosport. Wie gooit een balletje op?

Magikdatzeggen 24 april 2018 om 07:25

Exit carrière bij Eurosport…

xistnc 24 april 2018 om 07:27

Doet => deed.

Was hij het, die met Thomas aan tafel zat toen die een telefoontje kreeg? Ik vermoed het.

Japsie 24 april 2018 om 07:29

Zonneveld begint me echt de keel uit te hangen. Als een soort priester wil hij ons duidelijk maken dat de heer Kroon in de hoogtijdagen van het doping tijdperk doping gebruikte. En dat is de zeer betrouwbare ploegen Rabobank en CSC. Joh Thijs, echt?
Zonneveld kan beter zijn energie steken in renners die hun ballen eraf draaiden zonder al die rotzooi en daar een mooie documentaire/stuk over te maken.

blokkie5 24 april 2018 om 07:31

@Grobbel

Hoe had Zonneveld/AD wat u betreft dan wel met de info moeten omgaan?

Verweggistan 24 april 2018 om 07:31

Zo erg is het niet. Beter gewoon alles eruit gooien, dan ben je er vanaf. En het zou erg sneu zijn van Eurosport om hem eruit te gooien. Verder is de rol van Zonneveld wel dubieus.

Diegosi 24 april 2018 om 07:31

conclusie: bij het AD kan je geen vertrouwelijke gesprekken voeren als het gaat om professioneel dienstverband?

Charlie33 24 april 2018 om 07:33

Kroon heeft gebruikt en is er lang mee weggekomen. Tot vandaag. Respect voor Thijs die durft te breken met de omerta.

Grobbel 24 april 2018 om 07:36

@blokkie: zeg maar je, hoor. We leven inmiddels niet meer in 1950.
En Explorer en Diegosi hebben al vrij goed verwoord waarom deze manier van handelen vrij onfatsoenlijk is.

Sunrider 24 april 2018 om 07:38

Nee, je moet de Mart Smeets methode hanteren dan ben je pas een geloofwaardige wielerjournalist? Oftewel geen van beide doet/deed het goed bij bepaalde groepen volgers.

Polleke 24 april 2018 om 07:39

Het zou pas nieuws zijn als er een renner uit die periode en in die ploegen ooit zuiver een koers heeft gewonnen….als Zonneveld aan echte onderzoeks-journalistiek wil doen heeft hij daar alvast een vette kluif aan….

benjo maso 24 april 2018 om 07:41

Reactie van Thijs Zonneveld meer te billijken dan het jarenlang bewust de andere kant opkijken door het merendeel van de wielerjournalistiek uit angst voor het missen van een quote .

De Speedies 24 april 2018 om 07:44

En nu die van het Nederlands elftal van het WK in Brazilië svp

Gebruikersnaam 24 april 2018 om 07:46

Hey, er nam iemand doping in de periode dat iedereen doping nam, wat een ontzettend relevant verhaal.

Het afstrepen van een lijstje van 20 jaar geleden is blijkbaar zó veel interessanter dan de status van het dopinggebruik in het huidige peloton. Ga eens jagen op actieve renners, Zonneveld.

Abdoe 24 april 2018 om 07:46

“Kroon laat zich in de val lokken door Zonneveld” zou een toepasselijker titel zijn.

Brummel 24 april 2018 om 07:47

Dit is natuurlijk geen verrassing. Het was beter geweest als hij er zelf mee was gekomen. Als ik het goed begrijp was dat ook het plan, maar bedacht hij zich. Jammer voor hem en de sport.

We moeten lering trekken uit het verleden, maar dat vereist wel enige openheid.

Kingstown 24 april 2018 om 07:47

@blokkie:

Je aan gemaakte afspraken houden is toch het minste wat je mag verwachten. Als wij een afspraak maken en ik hou me daar niet aan om wat voor reden dan ook, dan ligt het probleem bij mij. Niet bij jou.

In het artikel in het AD zelf wordt daar iets dieper op ingegaan en wel jammer dat juist dat gedeelte hier niet genoemd wordt aangezien het wmb wel essentiëel is.

“Daarnaast is er niets terecht gekomen van de afspraak dat hij zélf zou bekennen op het door hem gewenste moment en op de door hem gekozen wijze.” (Zonneveld).

Mensen die afspraken niet na willen komen zijn wmb geen knip voor de neus waard.

LutsenkoFan 24 april 2018 om 07:47

Hey Thijs Zonneveld,

Als ik zeg dat ik het niet openbaar wil bekennen dan heb ik graag dat je mijn vertrouwelijke informatie respecteerd en niet als WTF nieuws op het internet gooit.

Iedereen wist dit maar niet iedereen hoeft het te weten. De niet fans worden door jou alleen nog maar meer afstandelijk van de door jou zo omschreven mooiste sport.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.