Karl Vannieuwkerke: “Ik kijk net zo graag naar de vrouwen- als naar de mannenkoers”

Karl Vannieuwkerke: “Ik kijk net zo graag naar de vrouwen- als naar de mannenkoers”

© VRT

maandag 1 augustus 2022 om 17:30
Interview

Vorige zondag kende de Tour de France zijn eindpunt op de Champs Elysées. Maar dat gold niet voor Vive le vélo. De crew van de talkshow bleef in Frankrijk en breidde er met de eerste Tour des Femmes nog een week extra aan vast. “De logica zelve”, vindt presentator Karl Vannieuwkerke. WielerFlits trok net voor de start van de Tour naar Diksmuide voor een uitgebreid gesprek met een van dé gezichten van de VRT.

Karl Vannieuwkerke kreeg er dit jaar een taak bij op de VRT. Door het – gedwongen – pensioen van Michel Wuyts werd de 51-jarige West-Vlaming gevraagd om in het voorjaar zijn rol als commentator over te nemen. Al ging Vannieuwkerke niet meteen overstag toen hij het aanbod kreeg.

“Ik zag het ook niet aankomen”, doet hij zijn verhaal. “In 2001 was ik wel al commentator, toen samen met Mark Uytterhoeven. Ik was toen nog groen achter de oren. Daarna deed ik nog wat wedstrijden met Michel, maar niet te veel. En ik was een poos co-commentator met Renaat en Michel in een aantal grote rondes. Maar mijn kracht ligt toch in het presenteren, vond ik. Dat was een van de redenen waarom ik niet meteen uit mijn zetel sprong toen Pieter De Windt (hoofdredacteur Sporza, red) me anderhalf jaar geleden het voorstel deed.”

Eén van? 
“Daarnaast had ik al een agenda die redelijk vol zat. Een andere vraag was of mijn beslissing gevolgen had voor wat er met Michel Wuyts zou gebeuren. Dat bleek niet het geval. Michel moést met pensioen en als ik het niet deed, zou Pieter bij anderen aankloppen. Hij had overigens een duidelijk plan: Ruben (Van Gucht) de vrouwenwedstrijden, Renaat (Schotte) de grote rondes. Zij verdelen ook het veldritseizoen. Ik zou dan in de grote eendagskoersen uitgespeeld worden met José. ‘Ik denk dat je dat kan en je zal de enige zijn waarmee de vergelijking met Michel niet gemaakt zal worden‘, klonk het.”

Waarop je dan toch snel hebt ingestemd?
“De vraag kwam in maart 2021. Ik heb het een maand laten bezinken. In april, na een uitzending van Vive le vélo, leve de Ronde, sprak ik erover met José De Cauwer. Die wist nog van niets. Ik deed hem het verhaal en vroeg naar zijn mening. Hij zei in eerste instantie niets, maar pakte me vast en gaf me een pieper (een kus, red). ‘Ge gaat dat toch wel doen, zeker?’ Daarmee wist ik genoeg.”

Het is jullie meegevallen?
“We hebben ons geamuseerd, ja. En veel toffe reacties gekregen, ook van renners. De wisselwerking tussen José en mij bleek in de smaak te vallen.”

Heb je bewust of onbewust dingetjes overgenomen van Michel Wuyts? Of net niet?
“Elke commentator heeft zijn eigen stijl. En je wil niet echt de stempel Michel opgeplakt krijgen, maar onbewust sluipen er toch dingen in. Michel heeft al die jaren kleurrijk commentaar gegeven. Dingen blijven hangen in het collectief geheugen. Persoonlijk heb ik wel een minder dwingende stijl dan Michel, denk ik. Wat ook mijn kracht is aan tafel.”

“Empathie tonen, luisteren en oppikken wat er gebeurt. Ik zit nooit met een uitgeschreven voorbereiding aan tafel. In 25 jaar heb ik nog nooit een autocue gebruikt. Wel trefwoorden en thema’s. Mijn eindredacteur anticipeert dan. Hij merkt dat ik inpik op een gesprek en ik een blok verschuif. Hij schuift dan mee in de regie.”

Hoe belangrijk was het voor jou dat De Cauwer aan boord bleef?
“Wellicht had ik het zonder José niet gedaan. We zijn twee dezelfde, hé. We zien snel iets, weten waar het naartoe gaat, begrijpen elkaar. En de interactie werkt. Dat merken we ook aan de reactie van de kijkers. José heeft meer ruimte gekregen dan voorheen omdat ik meer getraind ben in luisteren door aan tafel te modereren. Er is een grotere wisselwerking.”

Wat zijn voor jou de grootste capaciteiten van De Cauwer?
“Eerst en vooral zijn geheugen. Dat valt enorm op. Je zou denken, hoe ouder je wordt… Maar hij laat niets liggen. Zowel zijn lange – als korte termijngeheugen is bijna intact. Ik ben er zelfs jaloers op. De schijf van mijn korte termijngeheugen zit soms iets te rap vol. Hij heeft ook een uitgesproken mening, maar doet dat zonder iemand onderuit te schoffelen. Hij wordt daarvoor gerespecteerd. Hij was als sportdirecteur een people manager, hé. Die ervaring heeft hij meegebracht in zijn rol als co-commentator.”

Soms wordt jullie een overdreven chauvinisme verweten…
“Daar heb ik geen probleem mee. Betrokkenheid is toch belangrijk? Als de Rode Duivels tegen Frankrijk spelen, waarom zou de commentator niet voor de Duivels mogen zijn? Als Wout van Aert in de Tour voorop rijdt met Mathieu van der Poel, dat is iets anders. Maar als hij op pad is met Benoît Cosnefroy, dan moet je toch supporteren? Je moet die beleving bij de mensen krijgen.”

“Dat is trouwens relatief. Fans horen wat ze willen horen over hun renner. Ik herinner dat ik tennismatchen tussen Kim en Justine becommentarieerde. Achteraf kreeg ik mails vanuit het kamp Clijsters dat ik teveel Justine-fan was, maar kreeg ik quasi gelijkaardige berichten vanuit het Hénin-kamp.”

Karl Vannieuwkerke tijdens zijn Tour-voorbereiding met ons RIDE-magazine in de hand – foto: © Nico Dick

Houden jullie rekening dat een deel van jullie publiek Nederlands is?
“Jawel. Als er Belgen en Nederlanders mee voorop zijn, focussen we op beide. Dat geldt ook in Vive le Vélo trouwens. Er komen best veel Nederlanders aan bod.”

Het is dat je er zelf over begint. Moét dat? Niets tegen Marijn de Vries of Bram Tankink bijvoorbeeld, maar zijn er geen Vlaamse alternatieven?
“We zijn steeds op zoek naar chemie aan onze tafel. Eddy Merckx stelde me onlangs ook die vraag tijdens een etentje. We hebben dit jaar 28 afleveringen, dat betekent 84 gasten. Ik vroeg Eddy om de namen in te vullen. Echt ver kwam hij niet. Zo evident is het niet hoor, terwijl we open staan voor nieuwe namen.”

“In plaats van twee gasten, zijn we al een tijd geleden overgeschakeld op drie, waarvan altijd iemand écht als analist. Als je twee gasten hebt die niet onmiddellijk een link met de koers hebben, is het moeilijk de etappe te analyseren en dat beperkt me als presentator in mijn vragen. Je wil immers je gasten niet in diskrediet brengen.”

Aan welke criteria moeten de analisten en andere gasten voldoen?
“We moeten vier weken lang een breed publiek bereiken,  maar zonder echt van de koers weg te gaan. Eigenlijk zijn Marijn de Vries en Bram Tankink goede voorbeelden. Bram is super charmant en af en toe grappig, Marijn straalt op het scherm. Ze kunnen het mooi verwoorden, hebben een mening en zorgen voor interactie, ook niet onbelangrijk. Ze snappen ook hoe het werkt.”

“Daarnaast moeten analisten ook toegewijd zijn, de koers het hele jaar door volgen. Ook iets wat je niet bij iedereen vindt. Kortom, het zijn veel facetten die samenkomen en er zijn weinig mensen die dat allemaal bundelen. Eddy Planckaert? Je kan zeggen van Eddy wat je wil, maar ik blijf fan. Soms wordt hij te enthousiast, maar hij doet dat toch goed.”

Bepaal jij de keuze van de gasten?
“Ik heb er mijn zegje in, maar onze kernredactie bestaat uit zes mensen: twee eindredacteurs, drie redacteurs en ikzelf. We maken elk onze lijsten en gaan dan brainstormen. Bij elke analist moet een tweede en derde gast zijn, die niet noodzakelijk veel met koers hebben. Van daaruit groeit het verder en proberen we ideale combinaties te maken. Daar heb ik dan wel weer een belangrijke stem in. Wie zie ik aan mijn tafel, in functie van mogelijke thema’s. Al moet je weten dat we slechts in 40 procent van de gevallen de ideale combinatie hebben. Dat heeft dan weer te maken met vakantieplannen of professionele agenda’s van onze gasten.”

Nieuw dit jaar: de Tour des Femmes. Knap dat VRT meegaat in dat verhaal en ter plekke blijft voor nog een week extra Vive le vélo. Jij lijkt me sowieso een voorvechter van de vrouwensport.
“Die credits wil ik me niet toe-eigenen. Ik heb dat wel wat gepusht, eerst met het tennis, dan in het wielrennen. Maar dat ging mondjesmaat. Zelf heb ik het altijd logisch gevonden, maar het heeft zijn tijd nodig gehad om te groeien. Ik had wel snel door dat, hoe meer aandacht het vrouwenwielrennen kreeg, hoe professioneler er gewerkt zou worden en hoe meer geld er zou in omgaan. Vandaag zijn we zo ver dat ik net zo graag naar een vrouwen- als naar een mannenwedstrijd kijk.”

“Kijk, wielrennen is een sport waarbij het fysieke verschil niet zo tot uiting komt wanneer je de mannen en de vrouwen apart ziet rijden. Het gaat over het tactische spel. Ik verwijs graag naar de Ronde van Vlaanderen dit jaar, waar Lotte Kopecky de finale rijdt zoals de mannen hun finale zouden hebben gereden. Dat het dan een paar kilometer per uur trager gaat, merk je op dat moment niet.”

Vannieuwkerke tijdens de presentatie van Dwars door Vlaanderen – foto: Cor Vos

Dat geldt niet voor alle vrouwensporten?
“Het is een kwestie van tijd. Ik heb een dochter die in eerste klasse voetbalt. Als ik kan, ga ik supporteren, maar dat is omdat het mijn dochter is. Het niveau is nog niet wat het moet zijn. Maar zo’n EK voetbal dat – zoals deze zomer – rechtstreeks op tv komt, dat helpt. Meisjes beginnen zich te vereenzelvigen.”

Hoe is dat geëvolueerd bij de VRT? 
“Ook dat is een proces geweest. Maar ik mag zeggen dat het huidige management daar volop in mee is. Het besef dat we zondagavond na de rit op de Champs Elysées niet meteen naar huis konden, dat had iedereen. Dat gaat nu niet meer. Nee, de VRT kan zeker niets verweten worden in het vrouwenverhaal. Mits het over kwaliteit gaat. Zoals ik daarnet zei, de Super League in het Belgische vrouwenvoetbal is er nog niet klaar voor. Sommige sporten zijn het aan zichzelf verplicht om de toplaag eerst breder te maken.”

Even over jou. Ik heb begrepen dat je vorig jaar een aantal aanbiedingen kreeg buiten VRT. 
“Dat kan ik niet ontkennen, al hoeft dat niet meteen een item te zijn. Maar ik was 24 jaar in dienst bij de openbare omroep en ben vorig jaar veranderd naar een zelfstandig statuut. Zo was ik inderdaad beschikbaar op de markt en zijn een aantal andere grote mediapartijen – zonder namen te noemen – met mij komen praten.”

Maar je bleef VRT trouw. Uit financieel oogpunt?
“Eerlijk? Ik kon ergens anders een pak meer verdienen dan bij de VRT, maar ik wilde vooral een inhoudelijke keuze maken. Vive le Vélo is mijn kind. Dat heb ik vanop een wit blad mee uitgetekend. Dat wilde ik niet zomaar opgeven. Ook inhoudelijk: als ik de omkadering van een voetbalmatch presenteer, wil ik tijdens de rust niet beperkt zijn tot drie minuten door de grote blokken publiciteit. Nu duurt die dertien minuten. Dan kan je al een keer dieper op iets ingaan.”

Vive le Vélo, vanavond om 21u15 op Eén. 

Dit artikel delen:

110 Reacties

Panache 31 juli 2022 om 09:30

Ik ben benieuwd naar de clicks, unieke bezoekers op WF. Verschil tussen Tour mannen en Tour vrouwen. Ik denk dat 10:1 nog steeds positief ingeschat is. De commerciële achterstand is ongekend groot (buiten beschouwing latend of dat rechtvaardig is).

0
Poeksel 31 juli 2022 om 09:47

De kijkcijfers zijn in ieder geval goed: gisteren 1.383.000 kijkers voor de vrouwentour. Mannentour ook even opgezocht: 2.432.000 (totaalcijfers).

0
Wheely 31 juli 2022 om 10:11

Op Wielerflits hangen traditioneel met name de liefhebbers van het herenwielrennen op de weg rond, oorspronkelijk was de site daar ook duidelijk voor gemaakt. Je ziet bij de cross en zeker bij de baan gewoon minder interesse. Zo ook bij de dames maar je ziet het de laatste jaren wel steeds meer groeien gelukkig. Dit jaar gaat ie lekker!

0
Koers 31 juli 2022 om 10:13

Iemand zei dat Vive le velo in plaats van 800k nu 500k kijkers had. Afname van 37,5%, maar nog steeds een enorm aantal (voor kijkcijfers die als het goed is alleen voor Vlaanderen (en Brussel?) gelden). Helemaal als je na gaat dat de dames nog niet zo’n boegbeeld als Wva hebben en nog niet hebben weten te winnen, danwel meteen 5 etappes in het geel reden.

Volgens mij zijn de kijkcijfers gewoon dik prima: minder, maar een pak meer dan sommige andere sporten. En het gaat er natuurlijk niet om dat het dezelfde aandacht krijgt als de heren, maar dat het financieel uit kan.

0
Gebruikersnaam 31 juli 2022 om 10:43

Verhoudingsgewijs denk ik dat Kopecky wel een even groot boegbeeld als Van Aert is voor de doorsnee Vlaming. Als er geen Kopecky en daarvoor D’hoore waren, dan werd er gewoon veel minder vrouwenkoers uitgezonden.

Als er na Kopecky geen nieuwe (sub)topper opduikt, dan zal de aandacht wel terug verwateren. Zowel bij de VRT als bij de kijkers. De echte liefhebber kijkt altijd, maar de grote massa wil landgenoten zien. Ze zullen het uiteraard wel blijven uitzenden, maar het zal dan wel terug evolueren naar een voorprogramma van het zogezegd “echte” werk, met minimale omkadering.

0
Poeksel 31 juli 2022 om 11:15

Julie De WIlde is nog maar 19 en nu al een subtopper: https://www.procyclingstats.com/rider/julie-de-wilde
Ook Marthe Truyen (22) rijdt een goed seizoen. Britt en Senne Knaven zouden goed kunnen worden. Wel erg mager vergeleken met Nederland en Italië natuurlijk.

0
WernerFranke 31 juli 2022 om 11:23

Als je in prime time op de VRT een documentaire uitzendt over hoe verf droogt, haal je wellicht nog 400K kijkers.

0
Oblomov 31 juli 2022 om 11:48

@Poeksel

De cijfers die je noemt zijn het bereik, maar daarvoor hoeft zo’n kijkcijferkastje (geloof ik) maar één minuut ingeschakeld te staan op een zender. Dat kijkcijfer is dus inclusief de kijkers die je wegjaagt.

Het gemiddelde kijkcijfers is beter. Dat was gister 594.000 en vorige week zaterdag bij de mannen 763.000. Over de hele wedstrijd genomen, zal het bij de mannen deze Tour wel weer zo’n 800.000 geweest zijn en voor de vrouwen op zo’n 450.000 uitkomen. Die verhouding is vergelijkbaar met hoe het was toen het veldrijden de vrouwenwedstrijd voor het eerst serieus ging nemen, namelijk iets meer dan de helft van het publiek van de mannenwedstrijd dat met alle plezier ook de vrouwenwedstrijd bekijkt.

In het veldrijden zijn die verhoudingen inmiddels verder naar elkaar toegegroeid, met als hoogtepunt het gemiddelde kijkcijfer van 1,7 miljoen Vlaamse en Nederlandse kijkers voor de vrouwenwedstrijd tijdens het WK in Ostende vs 2,2 voor de mannen. Die trend mag je bij het wegwielrennen ook verwachten.

0
Guushovd 31 juli 2022 om 12:19

@gebruikersnaam
Ik zal m nog verder doortrekken. Als er geen rensters zouden zijn kijkt er helemaal niemand.

0
Wheely 31 juli 2022 om 13:08

Ik vind trouwens wel dat die vergelijking met de mannen inmiddels echt veel te vaak benoemd en besproken wordt, zowel bij de avond talkshows als bij het commentaar tijdens de wedstrijden. Het gaat er elke dag maar weer over ook hier in de comments. Snap dat het aangesneden wordt maar het zou natuurlijk over de inhoud moeten gaan.

0
Wheely 31 juli 2022 om 09:35

Leuk interview, de VRT verdient zeker de credits dat ze doorgaan met Vive le Velo uitzenden tijdens de dames editie van de Tour.

Grappig dat Karl zegt dat hij "uitgespeeld" wordt tijdens de eendagskoersen trouwens. Je kunt niet zeggen dat hij geen wielrennen ademt. ;-)

0
marilise 31 juli 2022 om 09:37

Mooi interview. Karl van Nieuwkerke is een prettige presentator. Dat niet alle afleveringen van Vive le Vélo even boeiend zijn, ligt aan de gasten. En daar kun je als presentator weinig aan doen. Heel goed, dat het programma is doorgegaan tijdens de Tour des femmes. Hoewel ik zelf die koers minder spannend vind, draagt alle aandacht in mijn ogen bij tot professionalisering van het vrouwenwielrennen, dat nog een weg te gaan heeft.

0
Motta 31 juli 2022 om 09:38

Pracht mens, hoop nog jaren te genieten van zijn presenteren.

0
Martino87 31 juli 2022 om 09:55

Ik vind hem als presentator voor vive le velo en de voor- en nabeschouwing erg prettig. Ik was eigenlijk al weer vergeten dat hij het commentaar in het voorjaar deed. Volgens mij was dat wel prima. Ik vond overigens de combinatie Renaat-José fraai saai deze Tour.

0
wielerlover 31 juli 2022 om 11:46

Renaat-José beviel me eigenlijk wel deze Tour. Renaat is naar mijn mening duidelijk gegroeid t.o.v. Parijs-Nice en de Dauphiné. Vooral in het ‘managen’ van José, want die kan dat af en toe wel gebruiken, iets wat Vannieuwkerke nog niet echt doet. Dat is dan blijkbaar zijn stijl zoals hij aangeeft.

0
Glorious 31 juli 2022 om 10:07

Vrouwenwielrennen is helemaal niets vergeleken met de mannen. Het leeft niet.

0
Koers 31 juli 2022 om 10:15

Omdat men amper de poppetjes kent, niet weet wie wat waar kan. Dan helpt het dat het meer op tv is, dan wordt je vanzelf fan van iemand, ga je hun tactieken beter snappen e.d.

0
heuvelcolombia 31 juli 2022 om 10:59

Dat is niet genoeg. Het vrouwenwielrennen heeft zo veel minder mensen die mee kunnen op topniveau en de niveauverschillen zijn te groot. Daardoor is het veel minder tactisch, minder verrassend en voor mij niet interessant genoeg om naar te kijken. Ik hoop voor het vrouwenwielrennen dat het niveau snel omhoog gaat!

0
Wheely 31 juli 2022 om 11:12

@heuvelcolombia
Tijdens sommige koersen is het simpelweg een andere sport met haar unieke eigen dynamiek maar daarom niet perse minder leuk. Gisteren was de dominantie van Annemiek wat te extreem misschien maar zo erg verschilde het niet van het koersverloop in San Sebas met Remco.

0
Vlinder 31 juli 2022 om 11:48

@glorious: Goh wat gek, bij mij leeft het wel. En als ik het publiek zo zie en Benjamin de Bruijn mag geloven leeft het daar ook. Niet zo groots als bij de mannen TdF maar het is geen wedstrijdje man/vrouw. En bij mij leeft het wel degelijk dus.

0
wielerlover 31 juli 2022 om 11:52

@Koers

Dat is zo ongeveer mijn grootste probleem. Ik weet niet waar de sterktes liggen van de rensters, wie kan ik in welk terrein verwachten. Van wat namen als Wiebes, Van Dijk is dat natuurlijk duidelijk. Maar als je aan iemand die enkel mannenwielrennen kent probeert uit te leggen dat Annemiek zo even de beste klimster is van het vrouwenpeloton en de rest op een hoop rijdt, maar ook de Ronde van Vlaanderen wint dan krijg je toch wat verwarde blikken

0
Brabander 31 juli 2022 om 12:16

Bij mij leeft het ook. En de kijkcijfers hierboven aangehaald bevestigen ook iets compleet anders. Je kan ook zomaar wat gaan roepen hè

0
Dikke Kater 1 augustus 2022 om 00:43

Mij interesseert het vrouwenwielrennen totaal niet. Ik vind het dan ook jammer dat wf ermee wordt vervuild, overspoeld zelfs. Ieder zijn ding, zullen we maar zeggen.

0
De Siepel 31 juli 2022 om 10:08

Prettige interviewer, kan goed luisteren en zorgt voor een warme sfeer.

0
Gijsbert Van Beers 31 juli 2022 om 10:12

Voor mij de geknipte presentator voor Vive le Velo. Al moet ik zeggen dat ik toch vaak liever de Avondetappe van de NOS kijk, vaak vanwege de tafelgasten.

Mijn favoriet aan de VlV tafel is absoluut Marijn de Vries. Taalvaardig en een heel goed oog op de koers. Verder zijn de onbekende liefhebbers ook wel leuk. Maar te vaak zitten er "BV-ers" bij die te veel fan zijn van de beleving maar te weinig hebben met de koers om er echt zinvol over te praten. Dat maakt dat ik dan toch liever overschakel naar de NOS, waar je met bijv Kittel, Roxy en Clement toch echt wat meer niveau aan tafel hebt.

Qua commentaar: ook ik stoor me aan het overmatige chauvinisme. Niet enkel van Karl, maar eigenlijk in het algemeen. Gisteren ging het ook weer helemaal los in San Sebastian. Natuurlijk was het een prachtprestatie van Remco, maar de kwijlvlokken vlogen door het commentaarhokje. Waarbij ik helaas ook moet constateren dat Jose (toch jarenlang mijn favoriete co-commentator) mee glijdt in dit bedenkelijke niveau van overdreven nationalisme…

0
Alfons Haavers 31 juli 2022 om 12:02

Misschien ben ik zelf veranderd doorheen de jaren (ik volg de wielersport nu een stuk meer dan pakweg 10 jaar geleden), maar beide programma's waren in mijn herinnering vroeger beter.

Vive le vélo vind ik iets te veel een human interest-programma geworden (soms op het zoetsappige af), met gasten die zelden nog echt iets interessants over de koers weten te vertellen. Vroeger lag de nadruk bij de gasten toch meer op koerskenners, nu gaat het veel breder en met een focus op 'meer vrouwen'. Op zich niks mis mee maar inhoudelijk moet het niveau ook wel op punt blijven wat mij betreft. Al besef ik dat voor mij die analyses dan weer belangrijker zijn dan voor de niet-wielernerds.

Er passeert zelden nog een aflevering de revue die ik echt interessant vind. Ze lijken een beetje door hun gasten heen te zitten in het kleine Nederlandstalige gebied. De reportages van Sammy (hoewel ik die als interviewer ook niet geweldig vind) mogen er vaak wezen, maar verder biedt het programma niet zoveel meerwaarde, of er moet al eens een echt interessante gast aan de tafel zitten. Zoals Karl zegt straalt Marijn de Vries dan wel op het scherm, maar inhoudelijk vind ik haar zelden voorbij de open deuren raken. Een goede analist die wat dieper graaft, missen ze een beetje momenteel.

De Avondetappe vind ik als tv-productie een stuk minder professioneel. Het is vaak wat een rommeltje, de look van het programma is ouderwets en Dione is te weinig koerskenner om interessante gesprekken te voeren. Als presentator voelt ze het gesprek naar mijn gevoel ook veel minder aan dan Vannieuwkerke, met vaak awkward momenten tot gevolg. De aflevering met Dumoulin, Dekker, Terpstra en ten Dam bv. had een leuke jongens-onder-elkaar-sfeer met grote namen die wat te vertellen hadden, maar Dione was daar echt een dissonante wat mij betreft. De focus ligt meer op de koers (wat ik persoonlijk tof vind) maar ze zouden hun programma eens een update mogen geven en een nieuwe presentator zoeken.

Het charmante rommeltje van Mart Smeets werkt enkel als de presentator ook in dat kader past en over genoeg charme en humor beschikt. Maar misschien zou ik er mij de dag van vandaag ook wel dood aan ergeren.

0
Gijsbert Van Beers 31 juli 2022 om 12:10

Alfons,
Ik heb ook liever extra time koers, dan vive le velo. Een beetje om de redenen die jij noemt.
Maar ook daar lijken ze een beetje met hetzelfde probleem te zitten, namelijk het vinden van goede tafelgasten. Zo’n De Wolf of Planckaert kijken veel koers, maar zijn vooral een soort hofnarren ipv serieuze analisten. Een beetje een karikatuur van zichzelf.
Ik kijk eigenlijk uit naar het pensioen van Sep Vanmarcke als renner, want die past perfect aan zulke tafels als je het mij vraagt.

0
Brabander 31 juli 2022 om 12:19

@Alfons: Dione is een aardige vrouw, maar aan werkelijk alles merk je dat het geen echte koersliefhebber is. Afgelopen week hadden ze zelfs Tom Egbers van stal gehaald. Dat was gewoon stuitend. ELB ‘Bocchini’ noemen

0
Gebruikersnaam 31 juli 2022 om 12:33

Als je obsessief fixeert op chauvinisme, dan ga je het uiteraard overal terugvinden.

0
platteprijs 31 juli 2022 om 12:44

Bij San Sebastian gaf Carl Berteele commentaar, dat is toch een beetje de Theo Koomen van Vlaanderen. Als Sporza-verslaggever is het prima om te supporteren voor je landgenoten, maar Berteeles commentaar was tenenkrommend. Net zoals zijn commentaar op de motor tijdens de Tour een lange lofzang op Van Aert was.

0
Bart 31 juli 2022 om 14:07

Gijsbert, ik denk en vreesdat Nederlanders véél chauvinistischer zijn dan Belgen. Alleen vinden ze dat gewoon normaal, net als Duitsers en Fransen omdat ze net iets groter zijn ;-)

Daarom kijk ik dus niet naar Nederlandse zenders om wedstrijden en te volgen

0
de allergrootste 31 juli 2022 om 16:01

Wat ik écht waar niet snap, is het vele commentaar van Nederlanders op José, of Wuyts, of Karl, of Dirk De wolf, of op om het even wie of wat van Belgische wielercommentatoren, analisten en of programma’s. Echt niet. Beseffen jullie dat er omgekeerd geen enkele, maar dan ook geen enkele Belg commentaar heeft op Nederlandse wielerprogramma’s en of commentatoren? En vooral, beseffen jullie hoe dat komt? Geen enkele, maar dan ook geen enkele Belg kijkt naar wielrennen op de NOS….Hoe komt dat denken jullie? En hoe komt het dat er omgekeerd heel erg veel Nederlanders wel naar de Belg kijken? De vragen stellen is ze beantwoorden.

0
jappe666 31 juli 2022 om 17:10

Ik merk trouwens dat vaak de chauvinistische kaart getrokken wordt, terwijl ik dat eigenlijk niet echt kan volgen. Vlamingen in het algemeen en de Sporza-mannen in het bijzonder zijn gebeten door de koers en leven helemaal op bij enorme exploten van renners. Ik denk dat José zo ongeveer 2546868x vermeld heeft dat Quinn Simmons FE-NO-ME-NAAL was, omdat hij als jongste in de Tour zo attractief bleef rondbrommeren. Jorgenson en Wright werden meerdere malen met lof overladen. Ze waren dolenthousiast toen Vingegaard en Roglic slag om slinger demarreerden om Pogacar in de problemen te brengen, stonden op de banken toen Pogacar nog ging demarreren op de Champs-Elysées en ze bezingen Van Der Poel bij al zijn doldwaze strapatsen. Toevallig zijn er ook 2 Vlamingen die met de regelmaat van de klok kunststukjes uit hun kuiten schudden die de wielersport vele jaren niet gezien heeft en uiteraard krijgen die dan ook alle aandacht die ze verdienen. Dat ligt volgens mij dan ook meer aan hun prestaties op de fiets, dan aan het vlaggetje achter hun naam. Ze hebben gisteren bv ook 200x Mollema vermeld, terwijl het Rodriguez was die in beeld was. Dus zoals Karl ook al aangeeft hebben ze gewoon veel aandacht voor de renners die de kijkers het meeste boeien, met name de Nederlandstalige renners enerzijds, en de toppers anderzijds.

0
williams 1 augustus 2022 om 12:59

Nederlanders die vinden dat Belgen te chauvinistisch zijn en te hard hun Helden ophemelen, gekker moet het niet worden. Al jaren vertrappelen jullie elkaar om de Godgrworden wielrenner Dumoulin de hemel in te prijzen. Er is nochtans al jaren geen enkele reden meer toe.

0
Lalsacien 1 augustus 2022 om 17:26

@Williams jij bent op dit forum een uitstekend voorbeeld van een chauvinistische Belg mocht je er eentje zijn.

0
Alfons Haavers 31 juli 2022 om 10:23

Hoeveel hebben jullie Karl moeten geven om te poseren met het Ride-magazine? ;-)

Los van dat ik mij wat vragen stel bij de deontologische sérieux van Karl, blijft het een toppresentator voor een programma als Vive le vélo. Zoals hij zelf aangeeft, heeft hij de gave om echt naar mensen te luisteren en laat hij ze de ruimte i.p.v. zichzelf steeds maar weer te willen profileren.

En als geen ander bij Sporza heeft hij ook de ondernemingszin om bepaalde (vrouwen)sporten in de picture te zetten en zijn bazen daarvoor te enthousiasmeren.

Wat hij zegt over de 3 gasten, klopt wel. Het analyseniveau en de wielerkennis van sommige gasten zijn soms erg beperkt, waardoor je moet kunnen terugvallen op een kenner om het gedeelte over de Tour-actualiteit interessant te houden voor de echte liefhebbers.

In de analyse van de koers schiet het programma voor mij persoonlijk vaak wat tekort, misschien ook omdat ik het vergelijk met iets als ‘Extra Time: Koers’ dat meer een puur wielerprogramma is. Ook in de week van de Ronde van Vlaanderen ligt het niveau merkelijk hoger, maar dat zijn natuurlijk maar 4 afleveringen.

Vind maar eens interessante gasten om 28 afleveringen mee te vullen. Een paar goeie nieuwe analisten die verder komen dan het niveau Tankink of De Backer zouden hierbij wel kunnen helpen, maar volgens mij passen die dan weer perfect bij het programma en de sfeer die Karl zelf voor ogen heeft en het breder publiek moeten aanspreken.

0
Wheely 31 juli 2022 om 11:13

Hij mocht het exemplaar houden.

0
Emergo 31 juli 2022 om 10:45

@ Alfons “de deontologische sérieux van Karl” ; wat moet ik me daarbij voorstellen ?

0
Alfons Haavers 31 juli 2022 om 10:51

Daarover heb ik het hier al een paar keer gehad. Dat hij als manager van Gianni Vermeersch optreedt (met alles wat daarbij hoort, zoals stukjes over Gianni in de media), het zakkenvullen bij criteriums, het commerciële Vive le vélo-verhaal (waarover hij een kritische reportage koste wat kost wilde tegenhouden) dat ik op het randje vind…

Voor een onafhankelijke ‘wielerjournalist’ (wat hij volgens de VRT niet zou zijn) die voor de staatszender werkt, vind ik het allemaal wat bedenkelijk.

0
Gibo 31 juli 2022 om 11:27

Hij werkt als zelfstandige in opdracht van de VRT. Daarom zou het allemaal moeten kunnen.
Hij heeft zeker zijn kwaliteiten maar ziet zichzelf iets te graag, nog liever dan het vrouwen wielrennen

0
Txirrindularitza 31 juli 2022 om 11:28

@Alfons, op het randje lijkt me de beste omschrijving. Manager van Vermeersch vind ik persoonlijk er over, maar zakken vullen bij criteriums, de commercie er omheen… Dat is toch een beetje inherent aan onderdeel zijn van het circus. Het is hoe Mart Smeets jarenlang honderdduizenden boekjes kon schrijven én verkopen natuurlijk. Andere sportverslaggevers/journalisten doen het net zo met schnabbels en bijbaantjes in ‘het circuit’. Het geeft ook maar weer aan dat onze sportjournalistiek (te) nauw verweven is met de sport. Onafhankelijke sportjournalistiek bestaat haast niet in de lage landen, of in West-Europa. (Het is in andere media net zo, trouwens: Jeroen Pauw die zijn formats verkoopt, naast een vorstelijk salaris; idem Mathijs van Nieuwkerk).

Dat gezegd hebbende, het is ook verdraaid lastig om wél anchor man te worden en te blijven, maar jezelf toch buiten de bubbel te houden. Schier onmogelijk. Zolang Vannieuwkerke open over zijn verdiensten kan zijn, vind ik het te verdedigen. Omdat hij zijn vak uitstekend verstaat.

Ik ben wel heel benieuwd welke documentaire/repo er is tegen gehouden…

0
Alfons Haavers 31 juli 2022 om 11:40

Ben het helemaal met je eens hoor. Ik wil er ook niet te negatief over doen en hoef het niet in elk topic te herhalen. Het is een spel dat velen spelen. Wuyts was ook dik met Sven Nys, hoe objectief kan je bv. nog zijn bij een dopingverhaal rond een renner als je zelf geld verdient aan een boek dat je over hem hebt geschreven? Ruben Van Gucht houdt ook van schnabbels, ploegenpresentaties doen ze quasi allemaal, etc. Mart Smeets is inderdaad ook een goed voorbeeld.

Het verhaal over de 'Koppen'-reportage zou gaan over 100k die ingezameld werd voor het goeie doel (fietsen voor Burundi) maar nooit tot in Burundi zou geraakt zijn. Die reportage zou Vannieuwkerke volgens een recent Humo-artikel op vrij intimiderende manier de kop hebben ingedrukt.

Maar los daarvan is Karl gewoon een commercieel type waar zowel hijzelf (en zijn partner), de VRT als derde partijen vaak beter van worden. Op zich heb ik daar ook niet zoveel op tegen, wie onderneemt mag daarvoor beloond worden. Alleen vervagen de journalistieke grenzen zo wel compleet, maar dat is zoals je aangeeft een algemene evolutie in deze maatschappij.

0
wielerlover 31 juli 2022 om 12:14

Ik had nog niet gehoord over die heisa rond de fietsen en besloot even wat op te zoeken. Dit artikel schetst al een ander beeld:

https://www.hln.be/tv/vrt-en-vtm-in-de-clinch-over-docu-vive-le-velo-trouve~a827d405/

Naar mijn mening niet zo verbazend dat er links en rechts wat fietsen “verkeerd” wordenverdeeld in een corrupte overheid, of verkeerd wordt onderzocht door de docu-maker. De goeie bedoelingen van de inzamelactie van Vive le Vélo lijken me er in ieder geval wel te zijn

0
Alfons Haavers 31 juli 2022 om 12:39

Ja het artikel ging op zich niet echt over die actie, wel over hoe Vannieuwerke er op reageerde. Hij stelde zijn veto tegen de reportage die dit aan de kaak wilde stellen en kleineerde de collega's die eraan gewerkt hadden, terwijl het ging over de verdeling van de fietsen en niet over de rol van Vannieuwkerke.

Er kwamen nog een aantal andere verhalen aan bod over het opportunisme van Karl (het dagelijks aanhalen in Vive le vélo van het boek Merckxissimo dat hij samen met Vanfleteren uitgaf tot ze het bij VRT welletjes vonden), het merk Vive le vélo dat eigenlijk in handen is van VRT maar waarmee Karl en zijn vrouw toch geld verdienen met een eigen kledinglijn (waarmee hij en José dan op beeld komen) en een winkel in Diksmuide. Zaken die voor wrevel zorgen bij VRT, omdat voor ondernemer Vannieuwkerke andere deontologische regels lijken te gelden, en hij vaak gebeten reageert en zwaar uithaalt als er iemand vragen rond stelt.

Op zich allemaal wat potsierlijk en schaamteloos maar mij stoort dat opportunistische niet zo. Wat ik wel verwacht van een VRT-wielerjournalist (die qua bereik in België zijn gelijke niet kent), is wat objectiviteit. Als je als tussenpersoon optreedt om renners naar criteriums te krijgen en daarvoor duizenden euro's vraagt of manager bent van een renner, lijkt het me moeilijk om die objectiviteit te bewaren.

Ik vind dat bedenkelijk ja. Maar los daarvan vind ik ook dat Vannieuwerke een heel goeie presentator is, en zijn ondernemingszin ook positief kan uitdraaien voor sporten en sporters. Al waren er in het Humo-artikel ook kritische tegengeluiden dat hij vooral zelf in de picture wil komen, en als een ware opportunist weer op een andere kar springt als hem dat beter uitkomt en sporten of mensen even snel weer als een baksteen laat vallen als hij er zelf niet meer (financieel) beter van wordt.

0
Murcia 1 augustus 2022 om 13:27

Karl is een vakman als presentator maar net als Smeets is hij natuurlijk geen sportjournalist. Het programma is veel meer de Avondetappe van Smeets dan het origineel 2.0 onder de erg matige leiding van Dione a.k.a. het Giebeltje. Maar voor een trouwe kijker als ik gaat de herhaling van alles zwaar doorwegen. Weer de filmpjes van Sammy met vioolmuziek eronder, de vrij zwakke gasten en analisten (uitzondering Sep dit jaar.) en Karl die inmiddels dermate verliefd is op zichzelf dat hij in zijn vragen al het antwoord zet dat de gasten moeten geven. Hij is dan ook meteen geïrriteerd als de ondervraagde van dat stramien afwijkt. Voor de toevallige kijker is het allemaal vast erg passend bij de Tour maar voor mij is juist het analyserende gedeelte compleet weggevallen.

0
TheBigShow 31 juli 2022 om 11:01

Tuurlijk Karl, tuurlijk

0
JoDeClercq 31 juli 2022 om 11:11

Is een goed idee, het verlengen van VLV. Jammer en raar dat De Avondetappe niet meegaat in dit plaatje. Even sterk of zelfs sterker (persoonlijke mening). Als je de Nederlandse supprematie ziet.

0
Oblomov 31 juli 2022 om 11:50

Nu ben je wel erg negatief over de NOS. Hebben gisteren nota bene keurig gewacht tot de nummer twee over de finish gekomen was, alvorens weg te schakelen.

0
JoDeClercq 31 juli 2022 om 20:54

Ik ben niet negatief over NPO1, omgekeerd. Vind het jammer dat ze niet doortrokken naar Le Tour Femmes. Schitterend De Avondetappe .. en vooral De Rebus en Roxane.

0
Marlin 31 juli 2022 om 11:19

Hij is vooral geïnteresseerd in zijn geldbuidel. Hij verkoopt zijn format aan de VRT. Verder heeft hij ook nog contracten om allerlei nevenactiviteiten van de vennootschappen van hemzelf en zijn partner te laten promoten door de VRT. Zo wordt er tijdens de uitzendingen letterlijk reklame gemaakt voor allerlei activiteiten en prullaria die hij en zijn partner voor eigen gewin verdeelt.

0
oostrijck 31 juli 2022 om 11:25

Ik vind het prima. Persoonlijk geef ik weinig om het wielrennen voor de vrouwen. Ik kijk en het pakt me niet. Het doet me niks.

0
josemanuelfuente 31 juli 2022 om 11:40

Ik haak tegenwoordig vaker af, vind het programma toch minder geworden.

0
Klein Verzet 31 juli 2022 om 11:52

KvN vind ik de ultieme naar-de-mond prater. Hij gedijt vooral aan de rafelrandjes, steekt het liefst overal z’n neus in, maar tot enige diepgang, laat staan waarheidsvinding komt het zelden, nee nooit. Veel ego met geveinsd inlevingsvermogen, want dat vinden mensen zo fijn. Afijn, KvN: beter van niet.

0
xistnc 31 juli 2022 om 20:03

Precies mijn mening. Los daarvan vind ik het altijd wat eng als journalisten elkaar gaan interviewen.

0
Jacco van Stierop 31 juli 2022 om 21:57

Heeft een zalvende manier van spreken en poseert als deugdzame huisvader. Zijn programma kabbelt sloom en slaapverwekkend voort met, -wat de koers aangaat-, oninteressante gasten. Ben al jaren geleden afgehaakt. Een bejaardensoos is spannender.

0
Vlinder 31 juli 2022 om 11:59

Ik ben wel fan van Karl, vind het een hele fijne empathisch presentator. Ook in de combi met José. Goede chemie en geeft ruimte. Ook aan de gasten aan tafel. Vive Le Velo vind ik de afgelopen week echt top. Fijne gasten, mooie reportages en alle aandacht op de koers en fijne aandacht voor de geschiedenis. Ik vond het beter dan de eerste 3 weken. Voorheen vond ik Vive Le Velo ver boven de avondetappe uitsteken maar dit jaar had ik dat niet. Ik miste een beetje de aandacht voor de koers. Iets waar ze altijd zo goed in waren. Avondetappe vond ik dit jaar echt sterk. Goede gasten (op 1 na) veel analyse van koers, alles was echt koersgerelateerd. Erg fijn. Volgend jaar komt er vast een avondetappe TdFF. Redactie wilde wel las ik, maar dit jaar was er een te volle topsportagenda. We zullen zien

0
Ronellenfitsch 31 juli 2022 om 12:34

Goed omschreven. Bij mensen die zo opzichtig met de heersende wind mee deugen is hypocrisie vaak niet ver te zoeken, en Karl is daar een exponent van

0
Westfalen 31 juli 2022 om 13:02

Goede presentator, maar als commentator minder. Gaat teveel op in zijn emoties als commentator. Bijvoorbeeld bij de val van Yves Lampaert in Parijs Roubaix.

0
55x11 31 juli 2022 om 13:59

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
Ronellenfitsch 31 juli 2022 om 14:06

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
Txirrindularitza 31 juli 2022 om 14:14

Edit redactie: De reactie is aangepast.

0
Ronellenfitsch 31 juli 2022 om 14:30

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
Wheely 31 juli 2022 om 14:34

Edit redactie: De reactie is aangepast.

0
55x11 31 juli 2022 om 15:06

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
Ronellenfitsch 31 juli 2022 om 14:13

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
55x11 31 juli 2022 om 14:15

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
55x11 31 juli 2022 om 14:18

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
Het Luipaard van Lent 31 juli 2022 om 14:33

Edit redactie: De reactie is aangepast.

Edit Luipaard: dat zie ik ook wel.

0
55x11 31 juli 2022 om 15:00

Edit redactie: Bedankt voor het melden en delen van je kritiek. Waarvan akte.

0
Romāns Vainšteins 31 juli 2022 om 18:28

Zo, iets stoms heb ik op WF nog niet gezien. Welke bedankt voor welke kritiek en WHY blijft dit überhaupt staan?

0
Brabander 31 juli 2022 om 19:27

Je begint nu wel erg nieuwsgierig te worden naar wat er nu eigenlijk stond. Kan dat niet gewoon blijven staan?

0
Anton van Valouwe 31 juli 2022 om 14:56

Ik heb hele toffe "Vive le Vélo" T-shirts en ben fan van Karl.

Edit redactie: De reactie is aangepast.

0
Wheely 31 juli 2022 om 15:07

Ik ga ook bestellen! #proKarl ;-)

0
Baroudeur Baroudeur 31 juli 2022 om 15:50

In Humo verscheen er laats wel een heel ander beeld van onze “mooie mens” Karl. Ik zou diep beschaamd zijn als dat allemaal klopt. Geld, geld en nog eens geld…

0
Mystery Rider 1 augustus 2022 om 16:36

Zoals Jacco Van Stierop hierboven zegt, hij ‘poseert’ zich als deugdzame huisvader, maar is verre van dat – het is vooral een geslepen entrepreneur en business man!

Wij kunnen daar allemaal onze mening over hebben – maar zij die zonder zonden zijn mogen de eerste steen gooien – ik alvast dus niet :)

0
Kopinkas 31 juli 2022 om 17:07

Benieuwd of ze er ook mee doorgegaan zouden zijn als de Tour Femmes pakweg 13 dagen had geduurd. Één week verlengen is behapbaar, en geen supergrote gok als de kijkcijfers zouden tegenvallen.
De vroegere Tour de France Féminin uit het Longo tijdperk was wel degelijk tien tot vijftien dagen. Benieuwd of we op na dit ‘experiment’ (waarin ook al een rit van meer dan 170km zat) gaan evolueren naar een langere vrouwentour.

0
jappe666 31 juli 2022 om 17:45

Ik vraag me zelfs ten zeerste af of er sprake zou geweest zijn van het uitzenden van vrouwenwielrennen, vrouwenvoetbal en grote(re) focus op nevensporten, als ze nog hetzelfde budget zouden gehad hebben als vroeger. Dan hadden ze gewoon de Italiaanse koersen, de Giro, Romandië, de Champions League en het Belgische voetbal uitgezonden. Nu ze financieel weggeconcurreerd worden door de commerciële zenders, gaan ze plots overdreven ‘hun’ sporten die ze wel nog kunnen betalen lopen ophemelen.

Daarvoor is de top gewoon veel te smal en vooral het niveauverschil onderling veel te groot. Als het op een sprint eindigt, wint 99% van de keren Wiebes, bergop Van Vleuten en tegen de klok Van Dijk. In het vrouwenvoetbal zijn er ook maar een handvol toplanden en is het bij de overige landen al een prestatie op zich als ze 3 passen na elkaar bij de juiste kleur krijgen. Dat het in de toekomst even interessant kan worden zou wel kunnen, want in bv het veldrijden is het bij de vrouwen veel leuker om volgen dan bij de mannen waar het overwicht van WvA en MvdP dan weer te groot is.

0
Kopinkas 31 juli 2022 om 19:33

Snap je punt over de verminderde budgetten, maar misschien had het in dat scenario wel een ‘en en’ verhaal kunnen zijn? Wel benieuwd wanneer de beslissing om de vrouwentour uit te zenden genomen is bij VRT, nog vòòr het bejubelde voorjaar van Kopecky (van wie ze bij VRT in deze ronde uiteraard veel meer hadden verwacht), of toch pas nadien. Een Belgisch uithangbord is uiteraard een factor.

0
Pedalo 31 juli 2022 om 18:18

Ik zie op het moment weinig verschillen tussen dames en heren. Verschil tussen nummer 1 en 2 is enorm. Er is een renner zowel klassiekers als grote ronden aankan. Er is een land wat er bovenuit steekt. Enige verschil is de smallere laag onder de top.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone