Jungels: “Ik had die kasseiklim niet verwacht, maar voelde me erg goed”

Jungels: “Ik had die kasseiklim niet verwacht, maar voelde me erg goed”

foto: ANSA

woensdag 18 mei 2016 om 17:04

Bob Jungels kleurde de finale van de etappe tussen Modena en Asolo roze. De leider in het klassement trok ten aanval en boekte zo nog een aantal seconden winst op vrijwel al zijn concurrenten. “Ik besloot om zo veel mogelijk tijd te pakken”, zei hij in het flashinterview. 

‘Hier kan ik het verschil nog maken’
Jungels ging in de finale achter Andrey Amador aan, de nummer twee in het klassement. “Ik verwachtte een aanval van hem en ging gewoon mee. Ik voelde me namelijk erg goed. Die kasseiklim op vijf kilometer van het einde had ik eigenlijk niet verwacht, daar waar Diego Ulissi kwam aansluiten. Ik wilde aanvankelijk voor de ritzege gaan, maar besefte me dat dit lastig ging worden met Ulissi bij ons. Ik besloot dan maar om zo veel mogelijk tijd te pakken. Ik heb dan wel twee bonificatieseconden verloren op Amador, maar win tijd op de rest van mijn concurrenten.”

Geen kans op tijdwinst in hooggebergte
De renner van Etixx-Quick-Step pakte uiteindelijk zeventien seconden winst op de eerste achtervolgers, inclusief de bonificaties aan de streep. Amador staat dan wel op 24 seconden, de rest van Jungels’ concurrenten staat op meer dan een minuut achterstand. “Dit zijn de etappes waar ik nog iets kan uitrichten. In het hooggebergte verwacht ik niet het verschil te kunnen maken. Ik moet dus in dit soort ritten mijn best doen. Een derde plek is daarom niet slecht. Heel Luxemburg gaat op dit moment bovendien uit z’n plaat, dank jullie wel allemaal!”, gaf hij de groeten door aan zijn thuisland.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Tuubke 18 mei 2016 om 17:12

Niet verwacht? Hebben ze daar dan geen ploegleider die de roze-truidrager even bijpraat?

0
nickdt 18 mei 2016 om 17:15

Als je tussen de regels door leest, weet Jungels zelf al dat hij er in het hooggebergte vanaf gaat. l.

0
AndriesW 18 mei 2016 om 17:17

Jungels maakt indruk. Het ligt voor de hand dat hij, net als Dumoulin in de laatste Vuelta, niet stand zal houden. Hij heeft hoe dan ook al laten zien dat zijn niveau dit jaar weer omhoog is gegaan.

0
schipperaar 18 mei 2016 om 17:18

Die rijden ze niet 123 uit zijn trui, gaat nog hoge ogen gooien. Dat hooggebergte valt wel mee trouwens, na een week middelgebergte is menigeen redelijk geacclimatiseerd, tenzij de monte rosa wordt ingelast.

0
BauenLau 18 mei 2016 om 17:27

Jungels zou best wel eens een “Tommeke” kunnen doen. Onverwacht tot het einde mee doen voor de eindoverwinning in een grote ronde. Als tijdrijder en jonge gast zie ik sowieso wel wat overeenkomsten met Dumoulin.
Met zijn huidige vorm denk ik dat het lang gaat duren voordat ze Jungels kwijt zijn in het klassement. Mogelijk blijft hij tot en met laatste berg etappe meedoen voor het podium.

0
Turtlehead 18 mei 2016 om 17:29

@schipperaar: heel veel hoger dan de laatste dagen wordt het nergens hoor.

Maar/en: hij rijdt als een kampioen. En ik denk Dumoulin stevig baalt, is precies hetzelfde type dat hier in het roze de lakens uitdeelt.

Moet opeens aan de TA denken. Stel je eens voor dat de laatste bergetappes in het water/in de sneeuw vallen, dan kan Jungels nog ver komen…

0
koos1 18 mei 2016 om 17:38

Benieuwd wat Jungels kan in de klimtijdrit daar kan hij misschien nog weleens heel belangrijke tijd pakken richting het podium. Voor de winst vrees ik dat het laatste weekend te veel wordt voor Jungels.

0
bartje 18 mei 2016 om 17:40

@Schipperaar, het hooggebergte valt wel mee? Als zelfs bijvoorbeeld een Giau slechts als tussenheuveltje fungeert (ik noem maar een pukkeltje) valt dat dus echt niet mee. Noch Brambilla, noch Jungels gaan dat redden tegen de echte klipgeiten, al zullen ze wellicht sterk genoeg zijn voor een top tien. Wat wel interessant is, is de klimtijdrit, want ze zijn natuurlijk geen pannenkoeken, en ik verwacht ze tot dat punt nog wel meedoen dan wel nog 1 keer terugkomen.

Daar staat tegenover dat Jungels wel bevestigt dat hij een enorme potentie heeft om in de toekomst echt voor de knikkers mee te doen, een groeibriljant!

0
schipperaar 18 mei 2016 om 17:49

bartje
Bedoel eigenlijk dat de percentages in hooggebergte soms minder grillig zijn dan een km lager. Dumoulin reed in Zwitserland praktisch net zo hard de rettenbach op als de klimgeiten, kwestie van lange adem. Bizar wel dat ie geen kasseien had verwacht, had toch wel een strijdplan verwacht van Patrieke, lijkt toch weer een beetje op de vrije jongens club.

0
LyndaLid 18 mei 2016 om 17:57

Hij heeft precies hetzelfde als Dumoulin gezegd, zakt echt nog wel weg uit de top. Net als Ulissi trouwens, die staat nu ook nog heel goed en zakt ook nog wel weg.

Alle klimmers als Chaves, Uran, Hesjedal, Majka etc komen er nog aan.

Hooggebergte valt bepaalt niet mee, en er komen ook nog loodzware “tussenritten” aan. In het Noord-Oosten bijvoorbeeld.

0
Jacco van Stierop 18 mei 2016 om 19:12

@redactie
“Ik wilde aanvankelijk voor de ritzege gaan, maar besefte me dat dit lastig ging worden…”

Beseffen is geen wederkerend werkwoord, het wederkerend voornaamwoord “me” is hier onjuist.

0
Hakkie2 18 mei 2016 om 19:12

Ik zie hem nog wel t/m zaterdag in het roze rijden. Dan zondag in het roze die klimtijdrit, dat wordt interessant. Kan een tijdrijder die redelijk kan klimmen daar mede dankzij die roze trui mee doen met de top, of niet?

Na die klimtijdrit zijn er nog maar drie klassementsritten, waarvan de eerste tegen valt qua moeilijkheidsgraad. Eigenlijk wordt het hele klassement deze giro gemaakt in een tijdrit, een klimtijdrit, 2/3 bergritten en, vooruit, de strade biancherit. Voor een giro vrij mager.

Als Jungels de klimtijdrit overleeft, zie ik hem rit 16 ook nog wel overleven en dan komt alles aan op het slotweekend.

0
Purito 18 mei 2016 om 19:18

@Hakkie
T/m zaterdag? Dus hij geraakt de Giau over met de topklimmers? Waar baseer je dat op?

Je zei vandaag ook dat de favorieten niks zouden doen op de heuveltjes ;)

0
Covadonga 18 mei 2016 om 19:36

Die gaat nog minuten aan zijn broek krijgen. Top 10 zou al heel knap zijn.

0
SCIC 18 mei 2016 om 19:37

@Hakkie2: Juist omdat er niemand echt boven uit steekt en de ronde niet te zwaar is, wordt het een tactisch steekspel. Het blijft tenminste nog even spannend, meestal is het in de Tour halverwege al beslist. Ik ben het wel met je eens dat het op het slotweekend aankomt.

0
Concorde 18 mei 2016 om 19:41

Kent iemand van jullie de zuidkant van de Giau? Wel die doet echt AU. Ik spreek uit ervaring. Inderdaad geen percentages van tegen de 20. Maar wel onregelmatig met in het begin een lang stuk aan 13%. En gemiddeld erg steil… Een killer. Helaas komt er daarna nog de Falzarego en Valparolo met veel kans op tijd goed te maken. Jungles zou mij daar verbazen.

0
De Speedies 18 mei 2016 om 20:26

@Lyndalid, hesjedal een klimmer? Praat me even bij ;) ik verwacht jungels sterker dan hesjedal bergop, en op dit moment ben ik ook niet echt onder de indruk van majka. Verwacht er in de bergen 4 man bovenuit; chaves, nibali, valverde en kruijssie!

0
Hakkie2 18 mei 2016 om 20:32

@Purito: uiteindelijk zijn de meeste favorieten ook in de groep Modolo/Nizzolo over de streep gekomen, zo gek was die aanname dus niet.

Ik denk niet dat de toppers vol gaan op de Giau, op 50km van de streep de dag voor de klimtijdrit. Ik ben bang dat tot de klimtijdrit de meeste toppers vooral in de spaarstand staan.

0
Etika 18 mei 2016 om 20:40

Tijdens de voorbije Tour eindigde Jungels vóór Nibali, Kruijswijk en Majka op Alpe d’Huez.
Die gast is nu een jaartje rijper en sterker. Ik zou toch al een paar eurootjes durven inzetten op een roze (en witte) Jungels in Turijn. Ik heb meer twijfels over de sterkte van zijn ploeg. Dat kan hem nog parten spelen in het hooggebergte. Hij “blinkt” alleszins, net zoals Kruijswijk. Spannend wordt het alleszins !

0
LaurentJalabert 18 mei 2016 om 21:03

Jungles gaat het echt niet redden hoor. Beetje opportunistische gedachte. Dat zijn de mensen die waarschijnlijk ook dachten dat Dumoulin wel voor het klassement ging, maar de hele tijd een spelletje aan het spelen was.
Er zijn tot nu toe weinig ritten geweest met een finish bergop, maar rit 19 en 20 gaat er gewoon met minuten gesmeten worden. Overigens ga ik ervan uit dat hij dan al lang geen rol meer speelt (voor roze dan).
Wel een aardige stap trouwens voor iemand die vorig jaar niet voor Mollema wilde knechten, maar zelf niets klaarspeelde. Leuke omwikkeling!

0
RG1 18 mei 2016 om 21:21

Lekker goed voorbereid dan.. in het roadbook staat een profiel van de etappe met daarin duidelijk Pave vermeld. Was overal bekend dat daar een klimmetje van 1km zat met kasseien

0
LyndaLid 18 mei 2016 om 21:53
Quote:
De Speedies – 18 mei 2016 om 20:26
@Lyndalid, hesjedal een klimmer? Praat me even bij ;)

Kijk zijn uitslagen van vorig jaar richting einde Giro maar eens na, dan hoef ik je niet meer bij te praten :D

0
Phoenix0000 19 mei 2016 om 02:22

Als iedereen gaat zitten kijken naar elkaar en dat blijft doen, in bijzonder Nibali en Valverde, dan kan Jungels ook in hooggebergte lang mee.

Ik verwacht dat scenario eerlijk gezegd wel. Verschillen zijn erg klein. Als er straks al iemand boven komt drijven verwacht ik Chaves en Zakarin. En Kruissie idd.

0
JohanP 19 mei 2016 om 09:59

Fantastisch gereden van Jungels natuurlijk maar ik verwacht niet dat hij mee gaat doen voor het podium. Valverde en Nibali kijken teveel naar elkaar en dus is dat een uitgelezen kans voor Majka, Kruijswijk, Chaves en Zakarin. Zou mooi zijn als dat gedrag door hen zou worden afgestraft.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone