Jumbo-Visma’s sponsor HEMA bereikt akkoord met schuldeisers

maandag 15 juni 2020 om 08:50
Jumbo-Visma’s sponsor HEMA bereikt akkoord met schuldeisers

foto: Cor Vos (archief)

Update

De Nederlandse winkelketen HEMA, sinds 1 januari co-sponsor bij Jumbo-Visma, verkeert in grote financiële problemen. Komende maandag moet houdstermaatschappij AMEH een lening van zo’n 50 miljoen euro terugbetalen. Gebeurt dat niet, dan kunnen schuldeisers een faillissement aanvragen.

HEMA maakt al jarenlang verliezen, naar eigen zeggen door de hoge schuldenlast van 750 miljoen euro, maar eind 2018 leek de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn de winkelketen te redden van de ondergang. Boekhoorn nam HEMA eind 2018 over van het Britse Lion Capital en beloofde de schuldenlast flink te verlichten.

Strijd met schuldeisers
Boekhoorn kwam zijn belofte echter nog niet na. De zakenman is er namelijk nog niet in geslaagd om de bakkerijen van HEMA te verkopen, waardoor leningen niet kunnen worden afgelost. Boekhoorn is daarnaast verwikkeld in een fikse strijd met schuldeisers van HEMA over het aflossen van de schuld.

Boekhoorn wil alleen geld investeren als de schuldeisers een deel van de rekening kwijtschelden, de schuldeisers willen in ruil daarvoor eigenaar van HEMA worden. Beide partijen kijken met een schuin oog naar Den Haag, in de hoop dat de Nederlandse overheid bereid is om de terugbetaling van een deel van de leningen te garanderen. Het is echter maar de vraag of de overheid bereid is om financieel in de bres te springen.

Extra schuld van 50 miljoen, faillissement op de loer? 
De financiële situatie is als volgt: HEMA heeft op dit moment 750 miljoen aan obligatieleningen uitstaan, maar deze leningen hoeven ‘pas’ te worden afgelost in 2022 en 2023. Een groter probleem is dat de houdstermaatschappij boven HEMA kampt met een extra schuld (zogenoemde ‘PIK-notes’) van 50 miljoen, een bedrag dat maandag zal moeten worden terugbetaald.

De kans is volgens NRC echter bijzonder klein dat het bedrijf morgen aan zijn verplichting zal voldoen, wat betekent dat schuldeisers in theorie naar de rechter kunnen stappen om het faillissement van houdstermaatschappij AMEH aan te vragen. Het is onduidelijk of HEMA dan eenzelfde lot wacht, aangezien schuldeisers bij een faillissement waarschijnlijk niets van hun geld zullen terugzien.

De vechtende partijen zouden in dat geval kunnen kiezen voor een uitstel van de termijn voor terugbetaling. Wielerploeg Jumbo-Visma zal hopen op een goede afloop, al hoeft het team zich geen zorgen te maken over de financiële en dus sportieve toekomst. WielerFlits weet namelijk dat de sponsorbijdrage van HEMA – een commerciële partner van Jumbo Supermarkten – relatief bescheiden is. – 14 juni (11.59 uur)


Update 14 juni (13.22 uur): Moederbedrijf Blokker wil HEMA overnemen

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, wil winkelketen HEMA overnemen. Het concern wil zo snel mogelijk tot een akkoord komen met de schuldeisers. Blokker-topman Michiel Witteveen legt uit. “We hebben afgelopen donderdag een bod uitgebracht bij de schuldeisers.”

“We willen tot een akkoord komen met als doel om de schuldenberg te verminderen. Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van HEMA weer een gezond bedrijf te maken”, zo vertelt Witteveen aan De Telegraaf.


Update 14 juni (15.45 uur): Boekhoorn niet akkoord met schuldeisers

Warenhuisketen HEMA lijkt in handen van de schuldeisers te komen. Investeringsmaatschappij Ramphastos van HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn laat weten dat het niet tot een akkoord is gekomen met de schuldeisers voor het verlagen van de schulden. Boekhoorn heeft naar eigen zeggen een bod gedaan van 523 miljoen euro, maar dat bod zou ‘niet serieus in overweging’ genomen zijn.

Boekhoorn wilde een aflossing van 50 miljoen euro (die maandag betaald moet zijn) alleen doen als de schuldenlast van 750 miljoen euro verlaagd zou worden. Omdat een akkoord uitblijft, wijst alles erop dat Boekhoorn die aflossing niet gaat doen en dus de HEMA uit handen geeft. Daarmee krijgen de schuldeisers de controle over de winkelketen. Mogelijk gaan zij op zoek naar nieuwe investeerders.


Update 14 juni (18.10 uur): HEMA zelf ‘bijna’ akkoord met schuldeisers

HEMA heeft laten weten dat het – buiten eigenaar Marcel Boekhoorn om – zelf wel zo goed als akkoord is met de schuldeisers. De huidige schulden zouden worden verlaagd door deze om te zetten in aandelen. Dit zou de schuldeisers over de streep hebben getrokken om mee te gaan in de plannen van HEMA. Mogelijk wordt later deze week een akkoord bereikt.


Update 08.50 uur: HEMA bereikt akkoord met schuldeisers

Warenhuisketen HEMA heeft een akkoord bereikt met haar schuldeisers. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Een deel van de huidige schulden wordt omgezet in aandelen, waardoor de totale schuld zal afnemen van 750 miljoen euro naar 300 miljoen euro. De groep aandeelhouders krijgt alle aandelen van HEMA in handen en wordt daarmee volledig eigenaar van het bedrijf. “De overeenkomst van vandaag vormt een belangrijke stap in de weg naar een financieel gezonde HEMA en is cruciaal om de toekomst en de winstgevendheid van HEMA op lange termijn veilig te stellen”, laat bestuursvoorzitter Tjeerd Jegen weten.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Verweggistan 14 juni 2020 om 12:48

Allemaal even wat tompoucen en rookworsten en alvast een schoolagenda bestellen vandaag, dan moet t goedkomen toch?
Als je geen 50 mlj kunt aflossen, hoe ga je dat dan over twee jaar doen met die 750?

ghostwriter 14 juni 2020 om 13:13

Door middel van inkomsten die zouden worden vergaard uit de verkoop van de bakerijen en de uitgaven van nieuwe obligatieleningen.

Yeez 14 juni 2020 om 12:52

Dat kleine gat zal jumbo wel kunnen opvangen gok ik zo

rogierb 14 juni 2020 om 13:27

Ik kom hier voor wielernieuws, niet voor deze flauwekul. Jumbo-Visma is wel de laatste ploeg die in de financiële problemen komt.

wielrenner 14 juni 2020 om 13:41

Tsja, dat vind ik ook, Jumbo is één van de weinige bedrijven die in coronatijd “super geboerd” heeft.

Baik-Baik 14 juni 2020 om 13:45

De omzet is enorm omhoog gegaan, maar de kosten ook, zeker in de logistiek. Ik vermoed dat de winst niet eens zo heel erg anders eruit gaat zien.

Scibby 14 juni 2020 om 14:47

Hoeveel sponsort de HEMA dan? En als dat (hoveel dat ook mag zijn) wegvalt is het toch minder sponsoring.

VerstandOpNul 15 juni 2020 om 13:46

Bijzondere prioriteiten heb jij, rogierb..

Baik-Baik 14 juni 2020 om 13:44

Dan krijgen we hopelijk geen tenenkrommende foto’s meer van Wout van Aert met plastic kinderservies waarop rood-wit-blauwe ijsjes staan.

Samlambeej 14 juni 2020 om 15:18

Die schuldenlast zal ook wel te maken hebben met die hallucinante huurprijzen in de steden. Daar komen ze dus nooit uit, ook Blokker niet. Wat roept HEMA bij mij op? Niet veel, ben er 1x binnen geweest. Zover ik weet gaan jongeren (vooral meisjes) er heen om goedkope schmink, kantoorgerei en kleine prullen tegen lage prijs te kopen. Nooit geweten dat ze daar ook super ongezonde snacks verkochten. Zou je aan de buitenkant nie zeggen. Dus: weinig winst en weinig duidelijkheid over wat ze aanbieden.
Zijn er uitgewerkt door Action en de e-commerce natuurlijk.

Sammysosa 14 juni 2020 om 15:34

Nope, in het geheel niet. HEMA is een goed renderende winkel. De sprinkhanenplaag die Private Equity heet is hier de oorzaak van. Goedlopende toko kopen, waardevolle assets ten gelden maken, volhangen met schulden, alle cash naar jezelf uitkeren. Dan is het bedrijf bij het eerste beste zuchtje wind de sigaar omdat het niet aan de rente- en aflossingsverplichting kan voldoen.

Merzbow 14 juni 2020 om 23:59

Ik werk zelf in de Hema. Uiteraard komen daar meisjes goedkope schmink en dergelijke kopen. Maar er komen vooral veel gezinnen met jonge kinderen kledij kopen. Of gezinnen met pasgeboren baby’s die daar kledij en dergelijke kopen.

Dus weinig winst maken ze daar echt wel niet. Althans toch niet in de Hema waar ik werk. Die draait echt wel goed.

Glorious 14 juni 2020 om 15:44

Jumbo zelf is meer dan gezond en wordt steeds beter en groter. Visma lijkt me ook ok.

Hoop dat de Jumbo nog tig jaar doorgaat met het wielrennen!

Joachim Agostinho 14 juni 2020 om 15:48

Van leden hier dicht bij "de ploeg", begreep ik dat een externe partij het salaris van Dumoulin voor zijn rekening neemt. Wellicht Boekhoorn/Hema?
Het zou overigens te belachelijk voor woorden zijn wanneer er Staatssteun zou komen, Boekhoorn is vermogend genoeg en wist waar hij aan begon!

FritsvanHoefelen 14 juni 2020 om 16:45

Maar dan kan Boekhoorn geen panda meer kopen. Of een Chileense linksback voor NEC.

rahimns 14 juni 2020 om 18:49

Geen externe partij… gewoon de sponsoren van de ploeg. Vorig jaar werd er gesuggereerd dat Jumbo alleen hiervoor de knip heeft getrokken en dat is dus niet zo. Ook oa Visma, Heineken, Vifit en Unilever hebben extra geld ingebracht om zijn komst mogelijk te maken.

Glorious 14 juni 2020 om 19:51

Jumbo en Visma zijn Hoofdsponsoren.

Hema, Zuiver, Bianchi, Better en Vifit zijn Co-Sponsors.

AGU, Lazer, Shimano, Heineken, Unox, Lipton en Calvé zijn Subsponsor.

En nog tal van partners.
En volgens mij weet verder niemand hoe het allemaal zit qua bedragen etc behalve de mensen van de ploeg en de sponsoren zelf.

Jean Dumas 14 juni 2020 om 16:04

Wat is het volgende nieuwsbericht? Benzine duurder bij sponsor Total Direct Energie?

Panache 14 juni 2020 om 16:07

Wat een warrige onjuiste weergave. Onderstaande is allemaal kolder. Praat eens met een curator of accountant voor wat tips en wegwijs hoe zo’n zaken juridisch aangepakt worden.

“ Het is onduidelijk of HEMA dan eenzelfde lot wacht, aangezien schuldeisers bij een faillissement waarschijnlijk niets van hun geld zullen terugzien.”
“ Warenhuisketen HEMA lijkt in handen van de schuldeisers te komen.”
“ Daarmee geeft Boekhoorn de controle van de winkelketen aan de schuldeisers.”

YogiBear 14 juni 2020 om 16:45

Ik snap best dat het wielernieuws dun gezaaid is. Wat ik echter niet snap is dat op deze site zo’n warrig inconsistent verhaal wordt geplaatst wat maar zijdelings met wielrennen te maken heeft. Hou het dan bij één alinea en verwijs naar dft en fd.

rahimns 14 juni 2020 om 18:52

Wat een gezeur weer… toen Wielerflits altijd nieuwe nieuwsberichten plaatsten over 1 onderwerp werd er altijd gevraagd of dat niet met een update in hetzelfde nieuwsbericht kon… nu doen ze dat en is het weer niet goed. Volgens mij is dit prima te volgen zo.

LB108 14 juni 2020 om 20:13

Was dit over een andere ploeg werd hier wel anders gesproken maar het is jumbo dus alles is super goed.

Piet Lut 14 juni 2020 om 21:08

Het zal me allemaal een worst wezen

AWestie 14 juni 2020 om 23:04

Jemig wat een terminologie door elkaar heen. Het lijkt bijna alsof die durfkapitalisten iedere keer weer een nieuw woord vinden voor een alternatieve manier om hypothetisch geld rond te pompen.

Turtlehead 15 juni 2020 om 09:31

UPDATE: Fijn, het is opgelost. Alle investeerders zijn blij, de Nederlandse belastingbetaler betaalt via aftrekposten ongtwijfeld een paar honderd miljoen verlies en de Hema betaalt de komende jaren haar schulden aan haar eigenaren met rente terug. Klinkt een beetje als trouwen met je eigen verkrachter dit.

Gelukkig kan Tom Dumoulin met een gerust hart op trainingskamp!

Verweggistan 15 juni 2020 om 09:48

De volgende stagiair wordt een student economie denk ik :)

Txirrindularitza 15 juni 2020 om 13:02

Off topic: Is het een idee om een tabje met ‘kalender’ te maken in de balk bovenaan? Ik zal niet de enige zijn die graag in één oogopslag ziet wat wanneer verreden wordt, dit rare seizoen.

Headlines

Materiaalzone

Populair