Jumbo-Visma zonder Fem van Empel in Waalse Pijl: “Wegens fysieke ongemakken”
foto: Cor Vos
maandag 17 april 2023 om 14:11

Jumbo-Visma zonder Fem van Empel in Waalse Pijl: “Wegens fysieke ongemakken”

Fem van Empel zal woensdag toch niet aan de start verschijnen van de Waalse Pijl. De 20-jarige renster was voorzien voor de midweekse klassieker, maar maakt geen deel uit van de definitieve selectie van de Nederlandse formatie. Het is voorlopig nog onduidelijk waarom Van Empel niet van de partij is.

Van Empel zou dit voorjaar in actie komen in de Volta Limburg Classic, de Brabantse Pijl en de Waalse Pijl, maar past nu dus voor die laatste eendagskoers. De regerend wereldkampioene in het veld kwam in de Volta Limburg Classic als achtste over de streep, maar kwam in de Brabantse Pijl – mede door pech – niet in het stuk voor.

Wat blijkt nu: de jonge renster voelt zich op fysiek vlak niet helemaal okselfris. ‘Tegen alle plannen in, jammer genoeg geen Waalse Pijl voor mij. Ik neem wat rust wegens fysieke ongemakken. Hopelijk ben ik snel terug!” zo laat Van Empel weten via Instagram.

Ploeg vol vrijbuiters
Jumbo-Visma, de ploeg van Van Empel, rekent woensdag in de heuvelklassieker wel op de Nederlandse rensters Teuntje Beekhuis, Eva van Agt, Maud Oudeman en Rosita Reijnhout, de Zwitserse Noemi Ruëgg en de Australische Kim Cadzow. Marianne Vos, die in het verleden al vijf keer de Waalse Pijl wist te winnen, is er woensdag ook niet bij.

Toptalent Van Empel zal zich nu richten op haar mountainbikecampagne. Ze sprak enkele maanden geleden nog over ‘een mooie ontdekkingsreis’.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
17 april 2023 15:08
Nou, de klap op de vuurpijl qua het totaal verprutsen van een wegdebuut waar best wat mensen (waaronder ik) naar uitkeken. Zowel de keuze van wedstrijden als de ondersteuning tijdens die wedstrijden sloeg nergens op. Heb je een twintigjarige wereldkampioen veldrijden die vorig jaar als tweedejaarsbelofte op de podium stond bij het EK op de weg, ga je een niet-UCI wedstrijd met haar rijden.

Had gewoon moeten starten in de Stade Bianche, net als Pieterse. Of beter nog, echt gewoon een mooi wegprogramma rijden. Want die missie om een ticket voor Parijs te bemachtigen is vanwege de concurrentie, het beperkte aantal plekken en het feit dat ze (als ik het goed begrijp) in ieder geval tot en met het WK bij de beloftes moet starten gewoon niet realistisch. Eigenlijk moet Pieterse of Terpstra zwaar geblesseerd raken om een kans te maken.

Edit: hoop wel dat het fysieke ongemak waarvan sprake is, niet nog steeds die knie is waar ze sinds Val di Sole last van heeft.
    17 april 2023 16:30
    +1

    Gelukkig maar een 2-jarig contract, dus na 2024 kan ze naar een team waar ze zich wel daadwerkelijk kan ontwikkelen. Want dat heeft vrijwel geen enkele dame de afgelopen 3 jaar gedaan bij Jumbo.
    17 april 2023 17:17
    Ze had al uitslagen als die van Shirin van Anrooij kunnen rijden.
    Moet je wel meedoen ....
    17 april 2023 21:16
    @Frederico Fem heeft juist gekozen voor TJV omdat haar beloofd werd dat ze zich in 2023 volledig op MTB mocht richten. Dit is haar droom, niet die van de ploeg.

    @Juud Shirin heeft al twee jaar een volledig wegprogramma afgewerkt.
17 april 2023 17:39
Ze had in de trofeo binda aan de zijde van Vos moeten starten, en dan een aantal klassiekers met Vos, Markus en Swinkels. Niet met een team van rensters die de afgelopen 2 jr. Geen progressie geboekt hebben.
Zou ook zeggen ... slechte begeleiding.
18 april 2023 18:12
Jullie doen alsof ze gedwongen is dit programma te rijden, ze heeft hier zelf over meegesproken hoor, nu zei ze achteraf dat ze wel meer had kunnen rijden maar daar twijfelde ze zelf blijkbaar over dus daarom reed ze zo'n beperkt programma. Haar tijd komt nog wel... het is ook best een grote overstap die ze maakt. Geef haar die tijd even.
18 april 2023 16:59
Is toch helemaal geen schande als je als jonge renster, na twee zware koersen, wegens fysiek ongemak de Waalse Pijl aan je voorbij te laten gaan. Haar tijd komt nog wel. Zet vraagtekens bij het programma dat zij fietst. Waarom niet de opgaande lijn zoeken wat betreft de zwaarte van de te verrijden koersen. Er zijn genoeg koersen op een lager die niveau die haar passen maar bij die koersen zie je TJV niet. Beneden hun stand?
    18 april 2023 17:59
    TJV en Fem hebben toch juist wel voor die opgaande lijn gekozen? Beginnen met Volta Limburg Classic (geen UCI, maar startveld vergelijkbaar met 1.2), vervolgens De Brabantse Pijl (1.Pro), om te eindigen met La Flèche Wallonne (1.WWT).

    Nogmaals, Fem wilde zelf pas laat beginnen. Tijdens het WK-veld kon ze wel haar vermogens trappen, maar haar geblesseerde knie was nog niet 100% hersteld. Ook de keuze voor een minimaal wegprogramma was haar eigen wens, om zich daarna volledig te kunnen richten op MTB (plaatsing voor OS 2024).

Reacties zijn gesloten.