Tour 2019: Jury corrigeert tijden klassementsrenners
foto: Cor Vos
zaterdag 27 juli 2019 om 12:05

Tour 2019: Jury corrigeert tijden klassementsrenners

Update Jumbo-Visma gaat verhaal halen bij de jury van de UCI, aangezien er volgens de Nederlandse ploeg een fout is gemaakt met de tijdswaarneming in de geneutraliseerde Touretappe. Hierdoor zou kopman Steven Kruijswijk ten onrechte vijf extra seconden hebben verloren.

De negentiende etappe naar Tignes werd vroegtijdig stilgelegd, doordat de route onbegaanbaar was geworden door hagel en hevige sneeuwval. De Tourorganisatie heeft uiteindelijk besloten om de tijden van doorkomst op de Col de l’Iseran als uitgangspunt te nemen voor het algemeen klassement.

Het was Egan Bernal die als eerste wist boven te komen op de Iseran. Een groepje met daarin Steven Kruijswijk, Geraint Thomas en Emanuel Buchmann kwam volgens de televisiebeelden 58 seconden later boven dan Bernal. Aangezien de Colombiaan ook nog acht bonificatieseconden kreeg, wist hij 1:06 uit te lopen op Kruijswijk.

Het daadwerkelijke verschil 
In het klassement stond de Nederlander al op zeventien seconden, waardoor het verschil tussen Bernal en Kruijswijk nu 1:23 is. Maar wat schetst nu de verbazing van Jumbo-Visma: het verschil met de renner van Team Ineos blijkt in het klassement 1:28. De grote vraag is: waarom komen die vijf extra seconden vandaan?

De Nederlandse WorldTour-ploeg zal nog voor de start van de voorlaatste etappe verhaal halen bij de jury van de internationale wielerunie. De kans bestaat dat Jumbo-Visma protest aantekent, mochten de tijden niet worden gecorrigeerd.


Update 12:05 uur

Het is maar de vraag of Jumbo-Visma nog langs de jury moet voor opheldering, aangezien Kruijswijk volgens de Tourorganisatie nu ook op 1:23 staat van geletruidrager Bernal. Ook Thomas, Buchmann Landa en Urán lopen vijf seconden in op de renner van Team Ineos. De achterstand van Alaphilippe is dan weer gecorrigeerd naar 45 seconden.

RIDE Magazine
89 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2019 14:12
Wat een amateurisme weer.

Wat een geweldig laatste lang Tour-weekend had moeten worden, heeft meer weg van een kermiskoers voor junioren.

Reacties zijn gesloten.