Jumbo-Visma stuurt voorjaarskopmannen op hoogtestage in februari

vrijdag 22 november 2019 om 09:31
Jumbo-Visma stuurt voorjaarskopmannen op hoogtestage in februari

Wout van Aert en Mike Teunissen - foto: Cor Vos

Jumbo-Visma stuurt deze winter voor het eerst de kopmannen voor het klassieke voorjaar op hoogtestage. Wout van Aert (mits fit), Mike Teunissen en Amund Grøndahl Jansen reizen in februari naar Tenerife. “Vorig jaar reden we een degelijke voorjaarscampagne, maar we denken dat het beter kan met een hoogtestage in de benen”, zegt sportief manager Merijn Zeeman tegen Het Nieuwsblad.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

De klassementsrenners gaan al enkele jaren in aanloop naar de grote rondes op hoogte. Het wordt steeds populairder om met voorjaarsrenners op hoogtestage te gaan. “De evolutie van de klassiekers leert ons dat er elk jaar sneller gekoerst wordt in de finales”, aldus Zeeman. “Zo’n klassieker van 260 kilometer wordt elke jaar zwaarder, het is een extreme duurprestatie. Dat vergt dus ook een speciale voorbereiding.”

Het is nog de vraag of Jumbo-Visma dan kan rekenen op Van Aert, die herstellende is van zijn beenblessure uit de voorbije Tour de France. De Tourritwinnaar van Albi ging vorig jaar ook al eens op hoogtestage. Toen was dat in mei voor het Criterium du Dauphiné. “Als een testcase voor het voorjaar van 2020 wilden we weten hoe hij zo’n hoogtestage zou verteren. Zijn prestaties in de Dauphiné en later de Tour zeiden genoeg”, zegt de ploegleider van Jumbo-Visma.

Risico op terugslag
“Een hoogtestage is altijd een risico. Op hoogte gebeurt er van alles met ons lichaam. Als je lichaam daar te diep gaat, riskeer je een enorme terugslag. Onze ploeg heeft inmiddels veel ervaring met hoogtestages. We monitoren er onze renners constant, maar het risico op achteruitgang in plaats van vooruitgang blijft. Maar áls het lukt, is de winst groot genoeg om het risico te wagen”, vertelt Zeeman over het fenomeen hoogtestages.

Eerder gaf ook Greg Van Avermaet al aan om op hoogtestage te gaan in de winter en ook Jasper Stuyven kiest voor die aanpak. Lotto Soudal laat aan Het Nieuwsblad weten dat nieuwe kopmannen John Degenkolb en Philippe Gilbert niet van plan zijn om op hoogte te gaan. Deceuninck-Quick-Step kiest er mogelijk voor om enkele kopmannen naar de Ronde van Colombia te sturen, waar constant op hoogte gereden wordt. ” Niet vergeten dat er in februari ook flink wat koersen op de kalender staan. We willen die ook graag rijden”, aldus ploegleider Wilfried Peeters.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Yeez 22 november 2019 om 09:36

Ik mis timo roosen in dit rijtje. Die schat ik fit minstens zo goed als jansen in. Jansen liet vorig jaar als knecht die finales moest openbreken al zien grote stappen te hebben gemaakt.

Marik 22 november 2019 om 10:06

+1

ghostwriter 22 november 2019 om 10:07

Groenewegen heeft ook een trein nodig in het voorjaar en misschien dan Roosen daarom niet mee wordt genomen zodat hij in die periode van het jaar als leadout aan Groenewegen kan worden gekoppeld. Jansen leek dit voorjaar vooral de rol te hebben om te reageren op aanvallen van zo'n 80/90 kilometer van de finish en deed dat naar behoren. Het zou me niet verbazen als hij in bepaalde klassiekers (zoals Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix) tot diep in de finale met de beste mee kan als hij voor eigen succes mag rijden.

Yeez 22 november 2019 om 10:36

@ghostwriter denk idd dat roosen bij groenewegen blijft dan

Vinyakke 22 november 2019 om 09:45

Voor Van Aert wordt het heel moeilijk om te presteren in het voorjaar toch? Die is nu aan zijn eerste fatsoenlijke fietstochtjes bezig sinds juli. Dat kan toch niet anders dan serieus in de kleren kruipen!? Zijn er voorbeelden gekend van renners die 4 maanden geen fiets aanraken en 4/5 maanden later al terug bij de top behoren? Misschien is het laatste deel van het voorjaar nog net mogelijk met PR en de Amstel maar de Omloop en Milaan-San Remo acht ik onmogelijk.

ghostwriter 22 november 2019 om 10:09

Het zou me niet verbazen als de eerste helft van het wielerseizoen voor Van Aert in teken zal staan van zijn herstel. Als hij in een goede vorm de Tour de France kan rijden zou dat al een enorme winst zijn.

Vinyakke 22 november 2019 om 10:59

Als die al naar de tour wil. Misschien eerst giro en dan de spelen?

Massimo Bataille 22 november 2019 om 16:08

Goh ik herinner me Van Avermaet iets breken eind 2016 ( net terug in opbouw na de vakantie), dat hem ook week of 4-6 van de fiets hield.
Heeft erna wel zijn beste voorjaar ooit gereden in 2017

Het is nu niet dat Van Aert 4 maanden thuis in zijn zetel heeft zitten luieren.
Heeft voldoende kine en andere ‘beweging’ gehad om zijn basisconditie wat te onderhouden. Als hij vanaf nu kan opbouwen naar het voorjaar, heeft hij nog tijd zat.

ghostwriter 22 november 2019 om 18:58

@Massimo Bataille
Het gaat er niet om hoelang zijn blessure hem aan de kant hield maar aan wat zijn blessure is.

SteelHorseCowboy 22 november 2019 om 09:58

Edit redactie: Klopt, is nu aangepast.

Marik 22 november 2019 om 10:06

Goed plan. Ben heel benieuwd naar de progressie van Teunissen. Ik hoop echt dat hij de volgende stap kan maken en mee gaat doen om de prijzen in de Vlaamse koersen.

tendam 22 november 2019 om 12:12

Dat wordt moeilijk, hij is niet superjong ofzo dus enorme stappen vallen niet te verwachten. En hij zit nu toch vrij ver van de top in de klassiekers. Als secondant van Van Aert kan hij wel veel betekenen… als Van Aert fit is natuurlijk.

Koersmaniak 22 november 2019 om 10:37

Van Aert zal wel fit genoeg zijn.
Hij heeft al een aantal tochten van 3uur en meer gereden.
Andere klassieke renners zijn nog maar pas herbegonnen met trainen, Van Avermaet heeft 6 weken zijn fiets niet aangeraakt.
Ik weet niet of Wout in december warmere oorden opzoekt?

Of die hoogstages voor het klassieke voorjaar een ideale voorbereiding zijn is iets anders. Sky heeft dat een aantal jaar geleden ook gedaan en is toen slecht uitgepakt.

Yeez 22 november 2019 om 11:00

@koersmaniak ja, Wout gaat op 11 december (als het goed is) met de ploeg mee op trainingskamp naar Spanje. Verder reageerde Wout natuurlijk zeer goed op zijn 1ste hoogtestage vorig jaar. Nadien won hij 2 ritten in de dauphine, het bk tt en de ttt en een ritzege in de tour.

Panache 22 november 2019 om 13:45

Even wat basiskennis over hoogtestage. Door hoogtetraining zal het lichaam automatisch het hele ademhalingsproces efficiënter maken. Door hoogtetraining zal het volume en het aantal rode bloedcellen toenemen. Door verbetert capillair netwerk en hoger aantal mitochondriën, wordt het zuurstoftransport efficiënter. In grote lijnen dien je 3 weken op hoogte te verblijven voor de gunstige effecten. De effecten houden vervolgens een goede maand aan. Idealiter stopt je hoogtestage circa 8-12 dagen vóór je piekmoment en profiteer je daarna 2-3 weken optimaal en een dag of 10 nog een klein beetje van de stage. Van Aert was super afgelopen Tour, maar dat had niet veel meer van doen met de hoogtestage. Zeker niet wanneer je relatief kijkt t.o.v. concurrenten die nog volledig in hun hoogtestagepiek zaten.

tendam 22 november 2019 om 14:27

@panache
Zozo, een expert. Je ziet wel vaker dat de vorm uit een hoogtestage langer wordt doorgetrokken dan 3 weken. Er zijn dan ook verschillende theorieën over.

Panache 22 november 2019 om 14:46

Dank voor je compliment tendam. Ben je het vleien?

Romāns Vainšteins 22 november 2019 om 11:51

Jaja, zonder opgewaardeerde waarden na zuurstoftekortjes kom je niet meer mee de keien over vandaag de dag.

kelderfan 22 november 2019 om 11:59

Ik denk, dat ’t een goede zaak is om ook de klassieke mannen op hoogtestage te sturen.
Jansen, Teunissen en Van Aert zijn ook de beste renners voor dat werk.

Lapjestrui 22 november 2019 om 17:31

Hopsa Hoogtestage. Echt oldskool. De toekomstig tourwinnaar bivakkeert al een tijdje op diepte in de spelonken van de Marianentrog. Met een doos puffertjes uit de Vroom-vroom-froomey Factory.

Polleke 22 november 2019 om 18:14

sky, toen nog, heeft het ook een keer gedaan met de klassieke kern maar toen reden ze met z’n allen achteruit, ze zijn toen overgestapt op testosteronpleisters….goe spul…

leegloper 22 november 2019 om 19:33

En doen ze dan ook weer zo'n trainingskamp in maart tijdens P-N en T-A? Afgelopen seizoen was dat met Van Aert, Van Der Hoorn en Van Poppel.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/voorjaarskopmannen-jumbo-visma-via-trainingskamp-naar-klassiekers-geen-experiment/

Ward 23 november 2019 om 06:47

Ik hoop dat het tegenvalt. Ik ben nogal ouderwets op dat vlak :)… Gewoon knallen op die stenen. Blij te lezen ook dat Gilbert en Degenkolb zich niet gek laten maken…

Headlines

Materiaalzone

Populair