Jumbo-Visma schrapt Brussels Cycling Classic vanwege code oranje

Jumbo-Visma schrapt Brussels Cycling Classic vanwege code oranje

foto: Cor Vos

Door Maxim Horssels & Nick Doup
zaterdag 29 augustus 2020 om 15:08

Jumbo-Visma ontbreekt morgen aan de start van de Brussels Cycling Classic. Het Nederlandse WorldTour-team zou aanvankelijk wel deelnemen aan de Belgische eendagskoers, maar heeft vanwege de geldende coronamaatregelen besloten de koers te schrappen.

Heikel punt is het ‘code oranje’ dat de Nederlandse overheid heeft gegeven aan de stad Brussel vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Jumbo-Visma laat aan WielerFlits weten dat zij vanwege de overheidsmaatregel niet afzakken naar Brussel.

Een reis naar de Belgische hoofdstad is niet verboden. De koers is voor wielerploegen werk en dus een noodzakelijke reis. Wel wordt reizigers geadviseerd om bij terugkeer tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Het gaat hierbij om een advies, niet om een verplichting.

Hongarije
Opgemerkt moet worden dat Jumbo-Visma een drukke kalender heeft dit weekend. Vandaag start natuurlijk de Tour de France en tegelijkertijd koerst er een team in de Ronde van Hongarije. Overigens heeft Hongarije vanwege het aantal besmettingen besloten per 1 september (dinsdag) de grenzen voor buitenlanders te sluiten.

De Nederlandse overheid heeft daarop de kleurcode gewijzigd van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Aangezien de selectie al in Hongarije is, verwacht de ploeg dat dit geen invloed op de geel-zwarte formatie zal hebben. De Ronde van Hongarije telt vijf etappes en finisht aanstaande woensdag (2 september) in Gyöngyös-Kékestető.

Daarnaast heeft de ploeg meerdere blessuregevallen, waardoor de Nederlandse formatie eerder deze week al geen selectie afvaardigde in de verplichte WorldTour-koers in Bretagne. Het kwam Jumbo-Visma op een boete te staan.

Nederland
BEAT Cycling Club is door de afwezigheid van Jumbo-Visma de enige Nederlandse ploeg aan het vertrek in Brussel. Het continentale team zegt alle mogelijke maatregelen te nemen om veilig te koersen in de 1.Pro-wedstrijd. De renners, waaronder kopman Jan-Willem van Schip, zijn in de week voor de koers twee keer preventief getest en het team zal ook na afloop de renners nog testen op het coronavirus.

De ploeg laat weten buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te slapen en daarna als bubbel het ‘oranje’ gebied in te gaan voor de start van de koers. De organisatie heeft de veiligheid van de renners gegarandeerd binnen de pelotonbubbel en na afloop gaan de renners direct weer naar de bus. “We hebben er zelf alles aan gedaan om veilig te koersen, voor en na de wedstrijd”, stelt het management van BEAT.

Ook Team Sunweb, dat met Thymen Arensman als enige Nederlander start maar ook een grotendeels Nederlandse staf heeft, staat aan het vertrek in Brussel. Daarnaast doen bij onder meer Riwal Securitas, Total Direct Energie, Vini Zabù-KTM, Alpecin-Fenix, Circus-Wanty Gobert en Burgos-BH Nederlanders mee.

Oranje
Overigens is het niet de eerste keer sinds na de coronapauze dat een Nederlands team in een ‘oranje’ gebied actief is. ABLOC CT reisde eind juli af naar Roemenië voor de Sibiu Tour, waarna de renners bij terugkomst ook het quarantaine-advies in de wind sloegen.

Ook binnen het profvoetbal is het quarantaine-advies van de overheid een discussiepunt. Voetbalbond KNVB heeft de overheid om dispensatie gevraagd voor internationals die komende week uit ‘oranje’ gebieden zoals Barcelona en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reizen voor interlands met het Nederlands elftal. De overheid wacht een advies van het RIVM af.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Hollow Knight 29 augustus 2020 om 15:11

Welke kleur heeft Nice dan volgens de Nederlandse overheid?

Nou ja, niets mis mee deze keer, er is geen startplicht voor een koers als Brussels Cycling Classic.

lander luypaert 29 augustus 2020 om 15:17

Klopt, maar als ze elke wedstrijd gaan afzeggen waar code geel of oranje is zullen er veel renners bij Jumbo weinig rijden.

Hollow Knight 29 augustus 2020 om 15:25

Het lijkt me inderdaad ook meer een excuus dan bezorgdheid om de gezondheid van hun renners.

Maar zolang het niet tegen de regels is, heb ik er geen problemen mee eerlijk gezegd.

FritsvanHoefelen 29 augustus 2020 om 15:32

Ze hebben geen complete ploeg en dan komt dit goed uit. Groetjes in Nice en Hongarije

Frank V 29 augustus 2020 om 17:39

Het is weer eens Jumbo die z’n kat stuurt. Een slag in het gezicht van de organisatie die in deze tijden hemel en aarde bewogen hebben om de koers te organiseren.

Pol 29 augustus 2020 om 18:42

Hoeveel TV wedstrijden hebben ze de laatste 2 weken gereden ? Ik kom aan 2, het NK en de tour. Ik heb elke dag wielrennen op TV gezien maar nooit Jumbo.

xistnc 29 augustus 2020 om 19:24

Dat komt met schaatsen wel weer.

Pol 30 augustus 2020 om 08:10

@xistnc
Ik kijk in principe al jaren geen schaatsen meer, kijk toch altijd naar SPORZA. Is honderd keer beter dan de NOS.

Lalsacien 30 augustus 2020 om 08:25

Zend Sporza tegenwoordig ook schaatsen uit?

Pol 30 augustus 2020 om 09:37

@lalsacien
Goed leren is ook een kunst, als je de Nederlandse taal niet machtig bent moet je niet reageren.

SnellePelle 29 augustus 2020 om 19:02

Ik vind code Oranje een slap excuus van Jumbo. Geef dan gewoon aan de je de renners en begeleiding niet op orde hebt om te starten .

Overigens een slap artikel van WF om in de toon mee te gaan. De heren journalisten moeten onderhand wel weten dat renners in een evenement bubble verblijven

sooike 29 augustus 2020 om 19:20

Beetje laf en leugenachtig deze JV-verklaring. Geef gewoon toe dat je geen volwaardig team kunt sturen in plaats van je te verschuilen achter coronaregels. Trek je ploeg dan ook terug uit de Tour, dan ben je consequent ! Nice is voor de JV-leiding blijkbaar veiliger dan Brussel ! Hypocriete reactie !

sooike 29 augustus 2020 om 19:21

WF – redactie: geen enkele reactie of mening over deze manoeuvre van sponsor JV ?

Jacob Lohof 29 augustus 2020 om 19:44

Jumbo Visma erg hypocriet, start dan ook niet in de tour.
Altijd oordeel over een ander, maar zelfreflectie kennen ze niet

de_nis_ 30 augustus 2020 om 02:25

Waar oordelen ze over anderen?
En waar oordeel jij over?

user5697 29 augustus 2020 om 20:37

Terwijl Nice en omgeving donkerrood kleurt….. Dit geloof je toch niet ?

Pietspeed 29 augustus 2020 om 22:05

Hypocriet, voor cote d’azure, nice dus, geldt ook oranje. Afstappen dus als je om de gezondheid van je renners geeft.

de_nis_ 30 augustus 2020 om 02:28

Iets met bubbel, drie weken tour, en daarvoor al enkele weken, of een eendagswedstrijd met andere organisatie.
Daar zit best verschil in.
Of het terecht is dat ze zich terug trekken weet ik niet, maar deze wedstrijden met elkaar vergelijken is als appels en peren.

Kosmonaut 29 augustus 2020 om 22:49

De leiding van Jumbo-Visma heeft in ieder geval bergen boter op hun hoofd. Wel lekker in Nice rondrijden waar het eveneens code oranje is.
In ieder geval duidelijk dat er lui bij TJV zitten die geen reet geven om wielrennen an sich, eerst Bretagne Classic, nu dit. Gewoon enorm triest en lullig tegenover de organisaties die enorm hun best doen om onlangs alles toch ervoor zorgen dat men (zo veilig mogelijk) kan koersen. Als alle (WT) ploegen dit gaan doen heb je volgend jaar niks meer.

de_nis_ 30 augustus 2020 om 02:28

Iets met bubbel, drie weken tour, en daarvoor al enkele weken, of een eendagswedstrijd met andere organisatie.
Daar zit best verschil in.
Of het terecht is dat ze zich terug trekken weet ik niet, maar deze wedstrijden met elkaar vergelijken is als appels en peren.

de_nis_ 30 augustus 2020 om 02:31

Je best doen betekent niet dat je het ook goed doet.
Ik weet echt niet of het terecht is maar de keus om niet te gaan kan best genomen zijn uit houtsnijdende argumenten.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair