Jumbo-Visma-ploegleider Marc Reef: “Nu wachten op het juiste moment om aan te vallen”

zondag 21 mei 2023 om 18:39
Jumbo-Visma-ploegleider Marc Reef: “Nu wachten op het juiste moment om aan te vallen”

foto: Cor Vos

De klassementsrenners hielden zondag in de Giro d’Italia andermaal hun kruit droog. Op de laatste korte klim, de Colle Aperto, werden wel wat speldenprikken uitgedeeld, maar verder bleef een echte aanval uit bij de favorieten. Dat tot tevredenheid van Jumbo-Visma en Primož Roglič. “We zijn content met de stand van zaken”, aldus ploegleider Marc Reef.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In de finale nam Jumbo-Visma heel even het heft in handen op weg naar Bergamo. “Groupama-FDJ behield op sterke wijze de controle, waardoor het op het laatste klimmetje aankwam”, zegt Reef. “Het is gebleken dat de klassementsrenners aan elkaar gewaagd zijn. Bovendien was het te kort om een groot verschil te maken. We zijn deze rit goed doorgekomen.”

Dat alle ogen gericht zijn op de loodzware slotweek, werd in de tweede Giro-week wel duidelijk. Jumbo-Visma heeft tot nu toe niet veel kopwerk gedaan. “We hebben niet veel energie hoeven verspillen”, voegt Reef daar aan toe. “Wel was het al een hele uitdaging om gezond te blijven in de slechte weersomstandigheden. Gelukkig kunnen we met acht renners uitkijken naar de slotweek.”

“In de muurtjesrit hebben we wat initiatief genomen en Primož liet daar meteen zien in vorm te zijn. We zijn content met de stand van zaken en het is nu wachten op het juiste moment om aan te vallen”, kondigt de ploegleider van Jumbo-Visma aan. In het klassement staat hij nu derde, op 1.10 minuut van roze trui Bruno Armirail en op twee seconden van de grote concurrent Geraint Thomas.

Lees ook:
Giro 2023: McNulty klopt Healy en Frigo vanuit de vlucht, favorieten sparen hun krachten
Dit artikel delen:

50 Reacties

Aanklampen 21 mei 2023 om 18:59

Wat allemachtige saaie giro.. ik kan er bijna niet naar blijven kijken

17
Peter Hamers 21 mei 2023 om 20:41

Niemand wordt verplicht om te kijken. Om vuurwerk te zien kun je beter naar voetbal kijken, maar of je daar vrolijk van wordt??

-7
Quincy Adams (aka voorwiel) 21 mei 2023 om 21:30

Voetbal? Over een saaie sport gesproken…

5
Davbam 21 mei 2023 om 19:25

Het is de vraag wie van de renners zich genoodzaakt voelt om aan te vallen.
Is Thomas bang van Roglic in de tijdrit? Dan moet ie extra seconden pakken.
Is Roglic bang van Thomas? Dan zal Roglic nog wat proberen.
Wat doen we met Almeida? Of Caruso? Beide taaie renners.

Het zou ergens simpeler geweest zijn als je Evenepoel had met een minuut of 2 voorsprong. Wilde je dan de Giro winnen, dan moest je in elke rit wat proberen. Ik ben er zeker van dat we dan andere koers hadden gezien. Maar nu voelt eigenlijk nog niemand de noodzaak, omdat er in de slotweek nog genoeg seconden te winnen of te verliezen zijn.

En ook al is het jammer voor de neutrale kijker, het is ergens wel begrijpelijk. Waarbij ik het vooral jammer vindt dat in zo'n rit als vandaag iemand als Van Wilder of zelfs Pinot niet probeert mee te zitten.

TOEVOEGING:
En voor diegenen die het een saaie Giro vinden: vraag eens aan de renners hoe zwaar deze editie tot nu toe is. De meesten zijn al lang blij als ze heelhuids, niet ziek en niet onderkoeld de finish halen aan het eind van de dag. De meeste favorieten zijn ofwel al naar huis, ofwel meermaals op hun muil gegaan. Maar intussen roept bankzittend wielerflits over hoe beschamend deze vertoning is.

13
Orange Giant 21 mei 2023 om 20:10

Hulde voor de toevoeging! Beschamend om te zien hoeveel mensen, blijkbaar zonder enig idee van hoe zwaar het is, allemaal roepen dat het saai is. Daaraan toevoegen voor iedereen die het slaapverwekkend vind om naar te kijken: niet kijken is ook een optie. Je bent niet verplicht om 8uur per dag voor de tv je gal te spuwen!

3
Whyze Katje 21 mei 2023 om 20:29

Exact dat, het is wel heel erg makkelijk om vanaf de bank te roepen hoe saai het is, maar als 1 van de favorieten nu zijn kruid zou verschieten en daardoor later op achterstand zou komen, roept iedereen weer dat diegene te vroeg er aan is begonnen en dat hij beter had kunnen wachten tot een latere rit. Ja de strijd om het klassement is niet om over naar huis te schrijven, maar dat is niet de schuld van de renners, maar ligt aan 1. Het parcours, 2. Het vroege uitvallen van een paar favorieten en 3. Het slechte weer dat de koers veel zwaarder maakt. Aan 2 en 3 kan niemand iets doen… dus ja, zet gewoon je tv uit ga iets anders doen dan genieten diegene die wel willen kijken van interessante ritten met leuke finales tussen vluchters. Maar maar blijven roepen dat het zo saai is….. wat lost dat precies op?

1
Dutch Smartie 21 mei 2023 om 21:20

En toch is het saai zo zo zo gaap saai.

8
Pietspeed 21 mei 2023 om 22:03

Davbam, een heel redelijk verhaal en detail. Echter, er is door de AK teams en dito renners geen koers geweest, op het aanvalletje van Roglic na en de 2 itt’s waar ze zich getoond hebben. Het zijn tot nu de vluchters die spektakel en koers hebben gemaakt, waarvoor respect in, idd de bekende omstandigheden. En niet de AK mannen die redelijk in de ‘luwte’ mee hebben kunnen peddelen. Dat is het saaie aan deze Giro.

2
Mazzel1986 21 mei 2023 om 22:03

Het kan toch ook zwaar zijn voor de renners en saai om naar te kijken voor de tv-kijker. Je kunt moeilijk zeggen dat een groepje renners die naar elkaar loopt te loeren spannende tv is. Het is wel zo dat de huidige stand in het klassement een leuke laatste week op kan leveren. Dus laten we daar dan maar op hopen.

0
Cochise 21 mei 2023 om 23:06

Klopt als een bus. Kleine nuance wel bij het waarom-springt-X-niet-mee-in-de-ontsnapping: niet iedereen krijgt de vrijgeleide van het peloton, zeker in een vlakkere aanloop is het een loterij (tenzij je ook een hardrijder bent zoals Healy of McNulty, zo’n type is Van Wilder ook niet), aanvankelijk stond de best geplaatste vluchter op 25′ (tot Rubio nog sprong), dat is een groep die de grote ploegen wél meteen laten rijden. Als je dan pakweg Van Wilder bent en je per se mee wilde meezitten moet je normaal je ploeg op kop zetten om het gat te verkleinen, maar met Ballerini al in de vlucht en enkel Serry naast hem is dat geen optie. Bij Movistar hebben ze dan wel nog wat volk om zo’n Rubio te lanceren.

0
Cycling 21 mei 2023 om 19:10

Volgens mij weet niemand hoeveel last Roglic van de val heeft. Toen Evenepoel was gevallen werd steeds aangegeven dat Evenepoel de komende 3 dagen goed moest doorkomen en alleen volgen. Nu is Roglic gevallen en Roglic moet direct in de aanval trekken na zijn valpartij. Ik blijf het krom vinden dat Evenepoel van een val moet bijkomen van de reageerders en Roglic niet.

8
Reusjen 21 mei 2023 om 19:31

Dat is dan toch juist een reden voor de rest om hem te testen. Het is niet gericht op Roglic maar op de mentaliteit van de klassementsrenners en ploegen in het algemeen. Roglic is tot op heden zelfs de enige die wat geprobeerd heeft.

15
Tripodboom 21 mei 2023 om 21:25

De saaiheid van de Giro wordt niet alleen door JV veroorzaakt. Ineos en Uea zijn daar ook debet aan. En juist als Roglic gevallen is en last heeft zouden deze twee teams er een lap op moeten geven. Oersaai wielrennen van deze teams.

3
jenzrscl 21 mei 2023 om 22:27

Uae heeft toch nog een beetje giro gekleurd met ritwinst ackermann en mcnulty. En reken maar dat vine ook wel zijn ritje wil.

Jumbo en ineos hebben nog niets. Die kunnen zomaar met lege handen thuis komen als ze ook al niet voor ritwinst strijden

0
skylimit 21 mei 2023 om 18:54

Roglic moet het niet laten aankomen op die slotklimtijdrit, volgens mij ging dat eerder ook al een keer mis….. Ben benieuwd wie er gaat aanvallen en of dat grote verschillen gaat opleveren.

7
Mooie Sjors 21 mei 2023 om 22:31

Wie zou hier nu precies moeten aanvallen?

Roglic en Thomas staan in de positie dat ze kunnen winnen, Almeida misschien ook maar die zal vast ook al content zijn met podium in een grote ronde. De rest is denk ik al tevreden met top-10, behoudens misschien oude rot Caruso die weer mikt op de derde week om zijn slag te slaan.

Realiteit is gewoon dat – mede door het uitvallen van een paar kleppers – hier nog maar weinig klassementsgeweld aanwezig is. En dan heb je met Roglic en Thomas nog 2 sluipschutters als grootste favorieten, die het liever op een demarrage in de laatste kilometer houden dan dat ze het dagelijks voelen kriebelen om huis te houden. En die hebben dan ook nog eens de sterkste ploeg.

Paar renners die ons wielerliefhebbers de laatste jaren enorm hebben verwend met hun aanvallende manier van koersen, maar daar is sinds het uitvallen van Evenepoel geen meer van aanwezig hier. Dan kom je weer in een vrij zakelijke manier van wielrennen terecht. Ontnuchterend misschien voor sommigen, maar zo verrassend is het eigenlijk niet echt.

5
Davbam 22 mei 2023 om 09:06

Waarbij het ook nog maar eens de vraag zou zijn of Evenepoel aangevallen zou hebben met zijn kleine minuut voorsprong. Ik denk dat die net zo behoudend / berekenend zou koersen als de rest nu.

0
Handige Harry 21 mei 2023 om 20:27

Sinds de geweldige inzinking van Yates heb ik het idee dat de renners nog behoudender rijden.
Wat in deze Giro ook niet gek is als je ziet hoe zwaar de derde week is.
Wat heb je eraan om nu al al je kaarten op tafel te gooien als je in de derde week echt minuten kunt pakken.

4
skylimit 21 mei 2023 om 20:48

De derde week is alleen op papier zwaar. 1 waardeloze rit op woensdag en op de slotdag het defile in Rome, blijven over dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.
Dinsdag en donderdag zal voor de vluchters zijn. Vrijdag is op papier de zwaarste etappe, maar ja dan heb je nog de klimtijdrit op zaterdag.

3
Handige Harry 21 mei 2023 om 23:27

Dat die op papier zwaar is, is dan toch al wel voldoende voor de toppers om hun krachten te sparen.

Beetje hetzelfde als met dat december een dure maand is, als iedereen dat maar blijft herhalen dan zullen mensen sparen voor december.

Het kan best dat de derde week heel erg meevalt maar dat risico kun je als klassementsrenner nu niet nemen.

0
Gibo 22 mei 2023 om 08:22

Handige Harry, dat komt omdat er hier op wielerflits na Evenepoels tijdritzeges telkens verwezen werd naar Yates. Natuurlijk zijn de klassementsrenners dan bang!

0
BoemBoemNick 21 mei 2023 om 18:59

Zijn jullie allemaal echt zo dom? Roglic rijdt rond met hechtingen in zijn dikbeen/bil. Ooit zelf een 25km klim opgefietst? Dan weet je dat dit niet echt lekker is hé. Jumbo laat Roglic fit worden. Het is aan Almeida en Caruso, en vooral Ineos om hem op verdere achterstand te zetten.

3
skylimit 21 mei 2023 om 19:02

Waarom zou Ineos Roglic verder op achterstand moeten zetten? Thomas staat gewoon voor Roglic, 2 seconden is genoeg aan de eindstreep in Rome.

-6
YogiBear 21 mei 2023 om 19:11

@skylimit Omdat Roglic 9 Vd 10 keer wint in een klimtijdrit. En omdat Roglic in beide tijdritten in deze Giro sneller is dan Thomas in het oplopende deel. Voor beide zal normaliter echter gelden dat ze niet comfortabel aan de tijdrit beginnen met dit verschil.

1
YogiBear 21 mei 2023 om 19:05

Tegenwoordig zijn de verschillen tussen klassementsrenners zeer klein. Een paar procent vormverschil tussen renners en ploegen kan dan een wereld van verschil betekenen na drie weken. De ploeg die het slimst met zijn regie omgaat heeft gewoon de meeste kans en zeker met de weersomstandigheden van de afgelopen weken. Daar kunnen we allemaal wat van vinden maar het is slim en logisch wat Jumbo Visma doet. Zeker als je bedenkt dat de halve ploeg zich niet op de Giro heeft voorbereid en de kopman het jaar begon met een forse trainingsachterstand.

3
HNak 21 mei 2023 om 19:12

Kom op joh, je kan toch niet serieus zijn trainingsachterstand van deze winter gebruiken als argument om nu zo bizar passief te koeren..? Roglic begon gewoon in absolute topvorm aan deze Giro en is nu ook nog steeds in topvorm. En de ploeg heeft nota bene deze Giro al bewezen dat ze in de breedte misschien wel de sterkste van allemaal zijn, helemaal omdat ze nog compleet zijn.

Ietsjepietsje minder je Jumbo-Visma bril opzetten mag best.

-5
Cycling 21 mei 2023 om 19:15

@HNak Het kan natuurlijk ook met de genezing van zijn blessures na zijn 2 valpartijen te maken hebben. Iedereen weet dat een valpartij impact heeft op je vorm.

2
YogiBear 21 mei 2023 om 20:16

@HNak Hij heeft in rondjes van een week laten zien inderdaad in topvorm te zijn, maar heeft wel duurtrainingen die inhoud kweken, voor een deel gemist in de winter. In hoeverre dat doorwerkt zullen ze alleen bij Jumbo Visma weten, maar het was niet voor niets dat ze lang hebben getwijfeld of Roglic qua vorm de Giro zou halen. Met dat in het achterhoofd snap ik volkomen dat ze hun energie voor de laatste week bewaren. Ik hoop echter niet dat ze gaan gokken op de tijdrit. Dat zou ik een beetje te veel sparen vinden.

2
Davbam 21 mei 2023 om 20:26

Sluit me aan bij YogiBear.

In de winter wordt qua trainingen de basis gelegd voor het seizoen. Een zorgeloze winter is voor renners dan ook heel veel waard. Denk nog even terug aan de “beste waardes ooit” en “hij vloog tijdens een training in de Ardennen” van Evenepoel voorafgaand aan de giro van 2 jaar geleden. Niet gelogen denk ik, maar de basis was destijds te smal om dit ook goed 3 weken vol te houden.

Ik denk dat Roglic er wel een stuk beter voor staat dan Evenepoel destijds. Maar dat het ook hier de vraag is wat hij nog kan in de derde week, na de regen en de valpartijen. Hij is in ieder geval nog steeds in de race, en dat kan van de nodige andere favorieten (o.a Vlasov, Hart, Evenepoel) niet meer gezegd worden.

0
HNak 21 mei 2023 om 18:48

En dat juiste moment is zeker aan de voet van de Monte Lussari in etappe 20, of niet Marc?

2
Romāns Vainšteins 21 mei 2023 om 19:24

Het lijkt er op dat tegelijk Jumbo, Ineos en UAE veel vertrouwen hebben in hun renner maar nog meer de eigen filosofie, wetenschap en aanpak voor de klimtijdrit. Ik denk dat je een ronde niet behoudender kunt maken dan met een loodzware eindweek en ITT als klapstuk.

Beste is

Eerste week spurten en chrono, 2 e week bergen met dan ook 2 etappes flink hoog liefst op de zaterdag en zondag. 3e week spannende klassieke ritten, zowel voor puncheurs als baradours en onverharde ondergrond. Terrein waar je met lef en tactiek nog verschillen goedmaken kan.

Laatste etappe misschien dan nog een heel kort tijdritje proloog-stijl over veilig parcours met iconische aankomst. Hoewel het in de tour traditie is toch altijd een flinke inkakker.

1
Davbam 21 mei 2023 om 19:50

Geen slecht programma.
Zelf zie ik graag een ploegentijdrit helemaal in het begin, ik vind dat een prachtige discipline. Niet te lang, max 30 km, om de verschillen niet te groot te laten worden.

Sprintersritten zijn leuk, maar tegelijkertijd vaak voorspelbaar. Dan het liefst sprintersritten met een bultje (4e of 3e categorie) op pakweg 30km van het einde, waar de klimmende sprinters de zware mannen proberen te lossen. En inderdaad een laatste week met wat witte wegen o.i.d. erin. Waar ook de factor pech nog een rol kan spelen.

Maar uiteindelijk maken de renners EN de omstandigheden de koers. Windkracht 2 tegen en een zonnetje of windkracht 5 schuin van achter met regen geeft een heel ander resultaat op exact dezelfde route.

1
Wheely 21 mei 2023 om 20:44

UAE doet het goed vind ik, hebben al twee ritten gewonnen terwijl hun klassementsman in de luwte op koers ligt voor het podium. Denk ook dat Almeida niet gaat wachten op de klimtijdrit. Thomas en Roglic durven gewoon te pokeren.

3
David Brailsmurf 21 mei 2023 om 20:49

Het is toch eigenlijk ook wel mooi, zo lang de benen stil houden en kijken naar elkaar. Als kijker vind ik het ook saai, maar in koers (en als ik naar de race in zin geheel kijk) is de spanning om te snijden. Je weet gewoon niet hoe het onderling zit…

1
Viktrodriguez 21 mei 2023 om 18:43

Laten we eerlijk zijn: we weten allemaal dat dat de slotkilometer is van de laatste klim rit 19 en alleen maar omdat rit 20 een ICTT is en 21 een vlakke rit.

0
SprintMaster 21 mei 2023 om 20:36

Misschien moet de organisatie voor straf maar minder bergetappes plannen in de volgende editie. Dan moet het wel in die paar ritten gebeuren.

0
Henk van Bouw 21 mei 2023 om 22:34

of niet ALLES in de laatste week planten, man wat een dramatisch saaie twee weken dit.

0
Polleke 21 mei 2023 om 22:35

Briljant plan… gewoon 15 ritten dan hoeft niemand meer die andere 6 inwisselbare gedrochten door te worstelen…

-2
Bonifatius 21 mei 2023 om 20:40

Lolbroek toch :) een onverwachte winaar misschien

0
xistnc 21 mei 2023 om 20:50

Wachten, afwachten en verwachten.

0
Panache 21 mei 2023 om 19:37

De winnaar heeft straks gelijk. De twee verliezers op het podium mogen zich volgende week achter de oren krabben welke kansen ze onbenut hebben gelaten.

-1
Pietspeed 21 mei 2023 om 20:35

Inkoppertje, de winnaar heeft altijd gelijk, niet straks. Lijkt wel scorebord wielrennen geworden bij TJV.

-2
Jacob Lohof 21 mei 2023 om 21:28

Meeste saaie ploeg in deze tour. Meer respect voor EF ,Trek, Israël, etx

-1
Reusjen 21 mei 2023 om 19:06

Hahah, hilarisch

-2
KennyKlimmen 21 mei 2023 om 20:41

Volgend jaar 3de week als eerste week, eerste week als laatste en tweede week als tweede week houden. Vegni kan me bellen voor advies.

-2
Arno van Niem 21 mei 2023 om 18:53

Je bent me al kwijt Marc, hoop dat jullie op je flikker krijgen.

-4
BoemBoemNick 21 mei 2023 om 18:59

Zijn jullie allemaal echt zo dom? Roglic rijdt rond met hechtingen in zijn dikbeen/bil. Ooit zelf een 25km klim opgefietst? Dan weet je dat dit niet echt lekker is hé. Jumbo laat Roglic fit worden. Het is aan Almeida en Caruso, en vooral Ineos om hem op verdere achterstand te zetten.

-1
Pietspeed 21 mei 2023 om 20:19

Lol, we wachten al 15 etappes beste Marc Reef totdat er iets gebeurt. TJV onwaardig om maar verstoppertje te blijven spelen met in principe de beste AK renner in koers, en nog een compleet team. Met Van Aert in de gelederen was allang de beuk erin gegooid. Wat dat aan betreft chapeau voor Remco die tenminste ballen en woorden toonde. Neem verantwoordelijkheid.

-6
Davbam 21 mei 2023 om 20:30

Pietspeed,
Waar heeft Remco aangevallen deze Giro? Precies! En eerlijk gezegd denk ik dat hij ook geen seconde aan aanvallen had gedacht als hij een minuut voor zou staan. Die had denk ik ook gewoon mee gedaan met het spelletje wat er nu wordt gespeeld.

Uiteindelijk is Roglic de enige die een aanval van betekenis heeft opgezet. En met goede wil zou je ook het prikje van Carthy en van Caruso kunnen zien als een “aanval”.

En Remco? Die zit inmiddels gewoon thuis voor de buis, terwijl de rest nog wel in de race is.

0
Reusjen 22 mei 2023 om 00:34

Welke aanval van Evenepoel heb ik gemist?

3

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Net binnen

Populair

Materiaalzone