Jumbo-Visma ontbreekt in Scheldeprijs: “Geen bijzondere reden”
Groenewegen protesteert tegen zijn diskwalificatie in 2018 - foto: Cor Vos (archief)
maandag 11 februari 2019 om 17:54

Jumbo-Visma ontbreekt in Scheldeprijs: “Geen bijzondere reden”

Jumbo-Visma is de grote afwezige op de startlijst van de Scheldeprijs. De Nederlandse ploeg deed de laatste jaren altijd mee, maar ontbreekt dit jaar. “Er is geen bijzondere reden”, laat de ploeg weten aan WielerFlits over de afwezigheid.

Afgelopen jaar was Dylan Groenewegen de grote favoriet voor de Scheldeprijs, maar hij werd met nog een stel anderen gediskwalificeerd voor het passeren van een spoorwegovergang die gesloten was. In de traditionele sprint die volgde in Schoten was vervolgens Fabio Jakobsen de snelste.

Deceuninck-Quick Step, de ploeg van Jakobsen, is natuurlijk wel van de partij in eigen land. In totaal staan tien ploegen uit de WorldTour aan de start in het Nederlandse Terneuzen. Daarnaast heeft de organisatie twaalf ProContinentale teams uitgenodigd voor de 107e editie van de Scheldeprijs.

Deelnemende ploegen Scheldeprijs 2019
flag-de BORA-hansgrohe
flag-be Deceuninck-Quick Step
flag-za Dimension Data
flag-us EF Education First
flag-ch Katusha-Alpecin
flag-be Lotto Soudal
flag-gb Team Sky
flag-de Team Sunweb
flag-us Trek-Segafredo
flag-ae UAE Emirates

flag-it Androni Giocattoli-Sidermec
flag-fr Arkéa-Samsic
flag-fr Cofidis
flag-be Corendon-Circus
flag-fr Direct Energie
flag-il Israel Cycling Academy
flag-dk Riwal Readynez
flag-nl Roompot-Charles
flag-be Sport Vlaanderen-Baloise
flag-fr Vital Concept-B&B Hotels
flag-be Wallonie Bruxelles
flag-be Wanty-Gobert

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2019 09:59
@vlek
Blijkbaar is Groenewegen te groot geworden voor de Scheldeprijs? Kittel was dat niet en had deze koers maar wat graag jarenlang op zijn erelijst !
    12 februari 2019 10:09
    Dat zal vooral zo zijn geweest omdat hij toen voor Quickstep reed. Die ploeg wil alles winnen wat in het voorjaar op Vlaams grondgebied plaatsvindt. Nederlandse ploegen focussen nou eenmaal meer op rondewerk en dan het liefst de Tour. Moeten ze allemaal lekker zelf weten.
    12 februari 2019 10:18
    De Scheldeprijs is gewoon geen koers die veel prioriteit heeft voor dat soort sprinters, ook niet voor Kittel. Het betekent niet dat ze er te groot voor zijn; wel of niet starten is simpelweg een gegeven dat afhankelijk is van belangrijkere factoren dan deze koers zelf. Ook voor de renners die er wel rijden!

    Hetzelfde zul je zien rond Kuurne, waar ook zeker niet iedere kanshebbende sprinter aan de start zal verschijnen.
    12 februari 2019 10:41
    De Scheldeprijs is toch eerder zo'n koers die standaard van de opening 'o ja, er is nog ...' voorzien wordt eerder dan dat het nostalische beelden oproept.
    De naam is mooi maar hij moet helemaal op de schopom er anno nivellering nog iets kijkbaars van te maken.

    Wat de bowlingbal's klassiekerhonger aangaat zou hij in het naseizoen, met al die touranalisatieachter de rug, misschien eens Paris Tours moeten overwegen, als we het dan toch over nostalgie moeten hebben.
    12 februari 2019 15:21
    @vlek
    Kittel vond de Scheldeprijs blijkbaar zo onbelangrijk dat hij jarenlang bovenin eindigde. Een van de weinige eendagswedstrijden die in Nederland start met een ploegsponsor die graag ook in België gezien wil worden, laat VJ schieten. Nu al alles zetten op de grote rondes. Is mijnheer Frits daar ook tevreden over?
    12 februari 2019 15:28
    Het is dan ook een koers die niet heel moeilijk valt in te passen in het programma van een sprinter die verder geen klassiekers rijdt. Groenewegen is er ook regelmatig gestart. Dat gegeven op zichzelf maakt het echter nog geen belangrijke koers; renners starten regelmatig in koersen die verder geen grote prioriteit hebben (in Veenendaal bijvoorbeeld).

    Daarmee is het in de winter namelijk nog geen koers die als een van de eerste op het programma wordt gezet (vanwege aanzien, aantrekkelijkheid, aandacht, enz.) en worden er regelmatig andere keuzes gemaakt met/door topsprinters. Niemand die zich daar serieus druk om maakte, tot gisteren....

    Wat betreft de belangen van de sponsor op de Vlaamse markt is het tamelijk ridicuul om die op te hangen aan de Scheldeprijs. De wedstrijdkalender in die weken, in die contreien, is bezaaid met veel belangrijkere koersen waarvoor ze wel een Vlaamse kopman hebben.
12 februari 2019 11:49
Groenewegen rijdt dit jaar 2 grote rondes en in het voorjaar een aantal klassementskoersen. Iets wat toch vrij normaal is voor een topsprinter. Dat ze daarom de scheldeprijs overslaan is voor sommige niet leuk maar wel begrijpelijk als je ook van Poppel wat rust wilt gunnen tussen de RVV en PR. Verder hebben ze geen sprinters en dan heb je in de Scheldeprijs verder gewoon weinig te zoeken. Daarnaast zit hij met zijn programma zoals die nu bekend is al aan 79 koersdagen en dat is al best pittig. Men heeft voor het eerst in jaren weer een redelijke ploeg staan voor de klassiekers maar het is wel een vrij jonge groep en dan kiezen ze voor kwaliteit en minder voor kwantiteit. Natuurlijk wil ik ze ook het liefst in elke koers zien rijden maar ik ben niet verantwoordelijk voor de keuzes en heb geen zicht in hoeverre je bepaalde renners in deze fase van hun carrière kan belasten. De ploegleiding heeft blijkbaar een bepaalde visie en daar moeten wij maar mee leven.
12 februari 2019 15:13
Ik herhaal mijn stelling: Met een toelichting "Geen bijzondere reden" graaft een afdeling communicatie het eigen graf. Het biedt alle ruimte voor speculaties en dat is niet goed voor je imago. Voorlichters moeten ten allen tijde zorgen dat hun broodheren publicitair positief overkomen en dat is met een dergelijke zinsnede niet het geval. Is het de diskwalificatie? Is het omdat er geen team zonder Groenewegen mag starten? Ik zeg zoals meer kenners hier: een gemiste kans op een van de weinige sprintkansen die er zullen komen dit seizoen. In oktober praten we verder hierover !
    12 februari 2019 15:18
    Waarom zou een ploeg een bijzondere reden moeten hebben om hier niet te starten?
    12 februari 2019 15:58
    Dat ben ik wel met je eens. Dit statement komt op het oog wat blase en ongeinteresseerd over. Vraag die rest is wel of de titel hier helemaal is wat men gezegd heeft.
12 februari 2019 15:17
@rahimns
Als je mijn posts goed leest, en ik weet dat je dat doet, dan zul je geregeld loftuitingen aan het adres van Jumbo tegenkomen. Maar niet al te veel, daar was ook het afgelopen seizoen niet zoveel reden toe. Maar ik heb vooral ook het afgelopen seizoen geregeld geattendeerd op verkeerde tactische keuzes van de ploegleiding en de directie, zowel wat betreft de samenstelling van ploegen , de te volgen tactiek tijdens de koers als ook de keuze van sommige ploegleiders. De grootste afgang, ook daar was ik gelukkig bij zodat ik het met eigen ogen kon zien, was de afstraffing van ene Van der Poel in het NK in West-Brabant. Een afstraffing voor het complete LJ-gezelschap, maar vooral een klap om de oren van de ploegleiding. Ik hoop dat het dit seizoen beter gaat !
    12 februari 2019 15:21
    Gelukkig had je het NK 2018 nog inderdaad, anders was het vorig jaar wel heel armoedig geweest.
    12 februari 2019 15:44
    Dat is je goed recht... ik ga ervan uit dat je dit dan van heel veel ploegen vindt. Want als een ploeg met een budget dat lager ligt dan driekwart van de rest van de WT-ploegen moet meer dan de helft zich dus kapot schamen. Maar prima... het rampzalige waar ik het over had is dat deze koers vaak in de finale opgeschrikt wordt door valpartijen en dat dus daarom het vaak rampzalig eindigt. Denk ook dat dit de reden is dat steeds meer topsprinters deze koers links laten liggen. Nogmaals Dylan heeft prima uitgelegd dat de focus dit jaar niet op de klassiekers ligt voor hem en hij daarom ook deze koers overslaat. En natuurlijk mag er een ploeg zonder Dylan starten maar dan kan jij ze er weer op wijzen dat ze de verkeerde keuzes maken en dus kan je dan hier maar beter niet starten ;)
    13 februari 2019 14:54
    Je zou denken dat je een liefhebber bent als je naar zoveel koersen gaat.
    Maar je bent gewoon een ordinaire hater.
12 februari 2019 16:57
Quote:
sooike

Als je mijn posts goed leest



Ik lees al 10 jaar het zelfde negatieve geleuter over 1 ploeg.
Zelfs als ze winnen maak je er altijd wel een negatieve kanttekening bij.

Maar over het absurd slechte jaar van de ploeg waar je idolaat van was is met geen woord gerept...
Heb je je VacansOleil tricotje trouwens ingelijst hangen in je huis in Frankrijk?
Daar waar je altijd net bent als Rabo/Blanco/Belkin/Jumbo een mooie prestatie neerzet maar waar internet nog moet worden uitgevonden.
12 februari 2019 19:23
Er zijn weinig echte profkoersen in Nederland. Maar dit seizoen geen TJV in Norg, Volta Limburg, Veenendaal (naar het schijnt) en dus ook niet in de Scheldeprijs die voor een groot deel op Nederlands grondgebied wordt verreden.
Wat zei Zeeman ook weer onlangs?
“Daar staat ook bij dat wij trots zijn op ons Nederlandse karakter, (…) Jumbo-Visma is dé Nederlandse ploeg.”

Reacties zijn gesloten.