Jumbo-Visma komt met vrouwenploeg

vrijdag 24 juli 2020 om 10:40
Jumbo-Visma komt met vrouwenploeg

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma krijgt vanaf volgend seizoen een eigen vrouwenploeg. De ploeg zal geleid worden door Esra Tromp, die de afgelopen jaren de teammanager van Parkhotel Valkenburg was. Beoogde kopvrouwen zijn Marianne Vos en/of Annemiek van Vleuten.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier


Naast een WorldTour-ploeg, een opleidingsploeg en drie schaatsteams (hoofdteam, opleidingsteam en marathontploeg) zal het arsenaal aan sportploegen van Jumbo-Visma worden uitgebreid met een wielerteam voor vrouwen. Dit gebeurt op nadrukkelijk verzoek van de sponsors Jumbo (via Colette van Eerd), Visma (CEO Merette Hverven) en de nieuwe fietssponsor Cérvelo, meldt CyclingOpinions.

Teammanager Richard Plugge is van plan de ploeg stapje voor stapje te laten groeien. Plugge heeft na zijn overname van de Rabobank-mannenploeg in 2013 geleerd dat een hele inboedel overnemen van een topteam moeilijk is en dat het zelf bouwen aan een team meer mogelijkheden biedt.

Naast Tromp heeft Jumbo-Visma ook de Noorse ploegleider Martin Vestby, die vloeiend Nederlands spreekt, op het oog om de sportieve leiding te dragen. Vestby is momenteel nog werkzaam voor het vrouwenteam van Mitchelton-Scott, waar ook wereldkampioene Annmiek van Vleuten onderdeel van is.

In eerste instantie had de ploeg Anna van der Breggen (die getrouwd is met Jumbo-ploegleider-ploegleider Sierk Jan de Haan) en Chantal Van Den Broek-Blaak op het oog als kopvrouwen, maar beide dames verlengden hun contract bij Boels-Dolmans, dat volgend seizoen doorgaat als SD Worx. Jumbo-Visma richt zich nu op Marianne Vos en Annemiek van Vleuten die beiden een aflopend contract hebben. Met de 33-jarige Vos zijn al meerdere gesprekken gevoerd.

Dit artikel delen:

54 Reacties

Chasse_patate 24 juli 2020 om 10:44

Nice. Jumbo met een vrouwenploeg.

0
SnellePelle 24 juli 2020 om 10:53

Blaak en van der Breggen verlengen?? Als kopvrouw?

Volgens mij hebben ze beide aangegeven ploegleider te worden.

0
Youri IJnsen 24 juli 2020 om 11:06

In de toekomst, ja.

0
Eljorro 24 juli 2020 om 11:15

Klopt. Op vrij korte termijn al.

0
Brabander 24 juli 2020 om 11:28

Anna na de Spelen toch al?

0
koos1 24 juli 2020 om 10:53

Mooi nieuws dat ze ook een vrouwenploeg gaan krijgen. Met Vos en/of van Vleuten word dat alvast een topteam.

0
Glorious 24 juli 2020 om 10:55

En met dat schaatsen mogen ze wel stoppen…
Hopelijk wel continu meer budget voor de Jumbo mannenploeg.

0
AndySchleck 24 juli 2020 om 13:21

De zaakjes zullen wel goed lopen als ze steeds wat uitbreiden lijkt mij!

0
Botte de Bouilloire 24 juli 2020 om 16:35

Dit is natuurlijk ideale exposure voor ze, in de zomer vanwege de aandacht voor het fietsen en in de winter voor het schaatsen…

0
Hans Baas 24 juli 2020 om 20:42

Die begrijp ik niet. Wat is erop tegen dat ze ook een schaatsploeg hebben? Dat optimaliseert volgens mij je overhead enorm en je bent het hele jaar zichtbaar. Ik zie geen nadelen. Wat zijn die volgens jou?

0
DeHof 24 juli 2020 om 10:56

Met andere woorden: het maakt ons niet uit wie we aantrekken, zolang ze maar Nederlandse en goed is…
AvV is momenteel de beste renster ter wereld. Maar of je nou een helemaal nieuwe ploeg moet beginnen met een 37-jarige als kopvrouw? Vooral omdat ze niet specifiek gecharmeerd zijn van van Vleuten maar gewoon willekeurige Nederlandse toppers in dienst willen hebben? Dan lijkt mij van Vleuten iemand die wel gelijk heel erg de richting bepaald voor je visie en hoe je als ploeg aan de start staat en dat je gelijk grote wedstrijden moet winnen. Dat lijkt mij het idee van stapje voor stapje groeien wel erg in de weg te staan?
Helemaal in Nederland lijkt me AvV niet echt nodig om een nieuwe ploeg te starten, NL waar het jong talent tegen de plinten opklotst. Dan zou ik zeggen verse ploeg, vers talent?

0
Eljorro 24 juli 2020 om 11:23

AvV steekt zo ver boven de rest uit. Met haar haal je nu eenmaal een garantie op veel overwinningen binnen. Dan maakt leeftijd niet zo veel uit. Ik vind het vreemd dat ze haar niet als eerste hebben benaderd.

0
DeHof 24 juli 2020 om 11:47

Ik heb ook geen probleem met Van Vleuten. Als je een Nederlandse ploeg wilt bouwen rond van Vleuten dan juich ik dat toe.
Echter, Van Vleuten halen strookt niet met de genoemde visie van Plugge om de ploeg stapje voor stapje te laten groeien. Das één grote stap en klaar.
En de beredenering; vd Breggen is al bezet "dus dan maar Van Vleuten" klopt ook niet. Die is veel te maniakaal met haar sport bezig om als een inwisselbare kopvrouw te zien. Vos, Brand, Wild, Wiebes zou ik allemaal snappen om zo'n project aan te voeren, maar niet Van Vleuten.

0
Wheely 24 juli 2020 om 12:21

Van Vleuten die gaat nog wel wat jaren mee hoor, lijkt alleen maar beter te worden. In het vrouwenwielrennen is er nog zo weinig concurrentie, helemaal als VdBreggen stopt.

0
Botte de Bouilloire 24 juli 2020 om 16:41

Eén of twee boegbeelden met veel aanzien en daaronder aanvullen met talent lijkt me juist ideaal. Volgens mij heb je dan aan deze 2, absolute modelprofs waar die aanstormende talenten zich graag aan op willen trekken. En na 2 of 3 jaar heb je dan hopelijk tussen die talenten vervangende kopvrouwen zitten en kunnen zij op hun lauweren rusten. Het lijkt me voor Vos en Van Vleuten ook gaaf om zelf een team te mogen bouwen en gezien de recente succesvolle trajecten die TJV heeft opgetuigd lijkt me er geen betere organisatie denkbaar. Vos heeft er zelfs al wat ervaring mee.

0
Barend Boudewijn 24 juli 2020 om 10:58

Is ook maar iets van dit alles ook bevestigd door een van de genoemde namen?

0
FFD 24 juli 2020 om 11:01

Bouwen aan een team maar vervolgens wel de wereldtop direct willen halen. Had meer in lijn gepast om talenten aan te trekken. Aan de andere kant is Jumbo Visma natuurlijk een grote ploeg, dus logisch dat ze er direct willen staan.

0
ghostwriter 24 juli 2020 om 11:04

Het is voor talenten natuurlijk ook belangrijk dat ze met wereldtoppers in de ploeg trainen en koersen. Daar leren ze waarschijnlijk veel meer van dan van de ploegleiding.

0
DeHof 24 juli 2020 om 11:14

Ze kunnen toch met de mannenploeg trainen?
Dat lijkt mij leerzamer dan met van Vleuten, die ten eerste gewoon een hele aparte is, dat is geen kritiek, maar wel waar. Wat je van haar kan leren is daarom denk ik niet breed toepasbaar? Plus, heeft zij ooit interesse getoond in het begeleiden van ploeggenoten
En ten tweede, Leren van Dumoulin en Groenewegen (of wie daar dan ook geschikt voor is) bepaalt niet het hele koersverloop voor iedere koers. Als je van Vleuten in de ploeg haalt speelt de rest tweede viool, das ook geen kritiek op van Vleuten, maar wel waar.

0
FFD 24 juli 2020 om 11:35

Vind het ook een lastige hoor. Vos is wat dat betreft beter geschikt dan van Vleuten denk ik inderdaad. En vd Breggen had perfect gepast. Aan de andere kant, voor korte termijn successen is van Vleuten wel ideaal.

Wel tof dat ze ook hier aanwezig zullen zijn!

0
Merlinappa 24 juli 2020 om 11:40

Ze kunnen natuurlijk nog steeds met de mannenploeg trainen he, het een sluit het ander niet uit. Maar vergeet niet hoe groot het niveauverschil tussen vrouwen en mannen is. Ik denk ook dat het voor AvV wel aanlokkelijk is om met de mannen van TJV mee te kunnen trainen. Ook denk ik dat zij (mits ze wil) tot midden in de 40 mee kan blijven doen voor overwinningen.

0
DeHof 24 juli 2020 om 11:52

Tuurlijk, ik denk alleen dat Van Vleuten weinig toevoegt aan het leerproces van anderen. Die is daar nu helemaal niet mee bezig en ik betwijfel of ze ooit interesse gaat krijgen in haar eigen training iets aan te passen en haar focus iets te verleggen om anderen te accommoderen? Volgens mij zit dat niet in de aard van het beesje? Vos zou ik bv wel zo'n rol op haar zien nemen..

0
Merlinappa 24 juli 2020 om 12:06

Ik denk juist dat AvV dat heel goed kan. Zij is een van de weinige die bij de mannen mee traint en en heeft daardoor echt een pak meer ervaring van de meeste dames, en het duidt ook op een enorme leergierigheid. Ik denk dat zij het erg leuk zou vinden (en het ook goed kan) om een jongere generatie daarmee te helpen. Een sterker team heeft voor haar ook alleen maar voordelen.

0
Herbinator 24 juli 2020 om 11:02

Goede zaak!
Ik hoop nog steeds op een vertyping en dat er een keer staat Jumbo-vulploegleider. Iets voor de Speld misschien.

0
SnellePelle 24 juli 2020 om 11:54

Was Tromp niet de grondlegster van de Wiebes fitty waarover mijn zeer gewaardeerde forumcollega Doorak zo’n mond van vol had?

Marianne kijk uit….

0
ghostwriter 24 juli 2020 om 11:03

De logische een mooie volgende stap voor de Jumbo-Visma ploeg. Het Nederlandse wielrennen mag Plugge enorm dankbaar zijn.

0
jvh93 24 juli 2020 om 11:20

Dit zat er uiteraard al even aan te komen (kon je vorig jaar op de ploegenpresentatie ook al beetje merken aan Plugge), maar ik zou het zeker toejuichen. Jumbo is goed bezig met het uitbreiden van het merk en de ploeg

0
Glenn Vestjens 24 juli 2020 om 11:26

Hoop dat het niets veranderd met het budgetplan voor de mannen.
Verder ben ik er wel een voorstander van. Alleen moet er dan wel meer koers op tv komen want het is zonde om zoveel geld te inversteren in een vrouwenploeg wat amper gezien kan worden.

0
VerstandOpNul 24 juli 2020 om 11:27

Yes, fantastisch initiatief..

Ze kunnen gelijk het Ineos van het dameswielrennen worden..

0
DeHof 24 juli 2020 om 12:06

Dat vind ik een beetje een minachting van het werk dat ze bij Boels al die jaren gedaan hebben ;)

0
De Brigadier 24 juli 2020 om 11:42

Heerlijk ironisch toch dat Ineos te pas en te onpas afgebrand wordt, maar het in een veelvoud aan sporten megalomaan en aggressief inkopende Jumbo al haar bakvissenfans blind maakt.

0
VerstandOpNul 24 juli 2020 om 11:48

Verpest het nou niet voor ons.. <3

0
Coureurs du Courage 24 juli 2020 om 20:30

Chauvinistisch noemen ze dat :) ben het overigens niet eens dat Jumbo te pas en onpas inkoopt – zijn heel gericht bezig met een poging de Tour te willen winnen met een Nederlander

0
Guushovd 25 juli 2020 om 10:14

Noem 1 megalomane of agressieve aankoop die Jumbo heeft gedaan? Wat mij betreft is Dumoulin de enige die daar ook maar een beetje in de buurt komt en ook dat is een heel specifiek verhaal. Ineos koopt continu de beste talentvolle renners als ze op hun best presteren. Totaal ander verhaal.

0
harryjohan71 25 juli 2020 om 10:57

@Brigadier graag voorbeelden noemen. JV heeft zich naar mijn mening zelden in de strijd gemengd om toprenners bij andere WT ploegen weg te halen. Andere ploegen hebben dit veel meer gedaan. Dit is niet alleen INEOS.

0
tendam 25 juli 2020 om 11:16

Misschien doelt Brigadier op die twee schaatsers die ze haalden nadat Kjeld Nuis z’n contract verscheurde? Al is het sowieso nogal vergezocht en vooral een poging om te trollen. De wielerploeg Jumbo komt letterlijk bijna vanaf nul, en moest het de afgelopen jaren doen met een budget in de onderste regionen van de Worldtour.

Als ze bij de vrouwenploeg Demi Vollering weten over te hevelen denk ik dat ze hun kopvrouw al hebben. Ja, Van Vleuten is natuurlijk publicitair interessant, maar ja, dan is het voor de rest echt alleen maar in dienst rijden.

0
bomb ba 24 juli 2020 om 11:45

Jammer, zie het geld liever naar de mannenploeg gaan.

0
kelderfan 24 juli 2020 om 12:29

Ja, dat lijkt mij ook; als je als ploeg mee wil doen en dan niet alleen de TdF.

0
007 24 juli 2020 om 12:37

Beetje zielige reactie dit

0
Emergo 24 juli 2020 om 13:56

Hoe zou de verhouding V/M zijn wat betreft de inkopen bij Jumbo ??

0
Fast Freddy 24 juli 2020 om 11:47

Nu alleen nog een cross team ;)

0
Koers 24 juli 2020 om 12:03

Dat team heet Wout van Aert

0
Wheely 24 juli 2020 om 12:58

Een dames crossteam met de nl toppers. Prijsgarantie!

0
Brabander 24 juli 2020 om 11:56

Rabobank 2.0…..

0
xistnc 24 juli 2020 om 20:57

Ja, dat was ook het eerste waar ik aan dacht.

0
007 24 juli 2020 om 12:46

Lijkt mij sterk dat ze Annemiek aan trekken. Zelf heeft ze, volgens mij, aangegeven niet voor een Nederlandse ploeg te willen rijden.

Daarnaast wordt Esra Trop, ploegleidster. Zal zij niet wat rensters vanuit Parkhotel meenemen? Demi Vollering bijvoorbeeld?

0
Vlinder 24 juli 2020 om 12:50

Fantastisch nieuws! Ik word hier heel blij van. Net als eerdere reacties hier vind ik de visie ‘stap voor stap opbouwen’ niet helemaal rijmen met het gerucht dat van Vleuten waarschijnlijk wordt aangetrokken. Maarja het is nog slechts een gerucht. Misschien is de uitspraak van stapsgewijs opbouwen van Plugge uitgesproken nog voordat men dacht of wist dat van Vleuten aangetrokken zou kunnen worden. Ik zou het fantastisch vinden, helemaal als ze er een goed ondersteunend team omheen kunnen zetten. Vos en van Vleuten in hetzelfde team zou geweldig zijn.

0
Groningen 24 juli 2020 om 13:08

Mooi nieuws dit (werd ook wel een beetje tijd)

0
HoofdIsVrij 24 juli 2020 om 13:50

Ik zou vol gaan voor Vollering. Toch de toekomst van het Nederlandse wielrennen in het heuvel en klimwerk.

0
Michiel De Rooij 24 juli 2020 om 13:53

Nice

0
Murcia 24 juli 2020 om 19:43

Prima beslissing voor de merken Jumbo en Visma, Met deze ploeg wordt de nederlandse dominantie in het dameswielrennen niet bepaald kleiner denk ik. Van Vleuten zal net als Vos een mooi boegbeeld zijn met de Olympische Spelen in het vooruitzicht. Haar komst lijkt mij een zekerheidje als Vestby van Mitchelton-Scott de overstap maakt als ploegleider.

0
Romāns Vainšteins 24 juli 2020 om 20:01

Slimme keuze wanneer er nog voldoende budget en motivatie is om nog verdere naamsbekendheid te verwerven. Anders dan bij de mannen is er nog behoorlijke marge om te groeien en al helemaal wanneer er los van de bekende eendaagsen een volledig losstaand en qua importantie/kijkbaarheid non parallel programma komt tov de mannen. Een mooie 2 weekse dames koers in Oregon/Idaho/Montana/Utah als orgelpunt zou ik eerder aanzetten dan die vaak suffe Dauphiné en/of tds, om maar iets te zeggen.

Qua team zou ik beslist ervoor kiezen om opnieuw te beginnen en niet de vrouwen van weleer van alle kanten richting de equipe te lokken. Nieuwe talenten opleiden en een pro actieve houding tov van een nieuwe, innovatieve kalender + desnoods wat centen er tegenaan hebben we meer nodig dan golden oldies in geel zwarte pakjes.

0
peervaneynthoven 25 juli 2020 om 00:45

Vrouwen van weleer, golden oldies?? Man o man, AvV en MV staan nog wel enige tijd aan de top van het dameswielrennen en dat is prima voor de uitstraling en het imago van TJV. Beide zijn winnaars. Tegelijkertijd leid je op door jonge beloftes en aankomende toppers aan te trekken. Het een staat het ander niet in de weg.
Even een vraagje, je zit nu aan de bijna 18.000 reacties op deze site.Denk jij nooit eens zal ik mijn ’toetsenbordsnaveltje’ een keer dichthouden of me wat terughoudend opstellen en even niet reageren, of is je exposuregeilheid zo dwingend dat je echt gaat voor de 20.000 stuks vóór 1 Augustus 2020? Nog even aanpoten dan maar. [email protected]!

0
rvb 25 juli 2020 om 12:47

Als dat dames wielrennen steeds meer in de picture komt dan vind ik dat de picture ook 50-50 moet zijn, zeker op WF.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone