Jumbo-Visma, KNWU en NOC*NSF komen met nieuw initiatief

vrijdag 16 april 2021 om 10:33
Jumbo-Visma, KNWU en NOC*NSF komen met nieuw initiatief

Ter Illustratie - foto: Stephan Tellier/Topcompetitie

Jumbo-Visma, de KNWU en NOC*NSF slaan de handen ineen met de start van CyclingClassNL. CyclingClassNL is een nieuw project dat zich focust op de ontwikkeling van talenten (mannen en vrouwen) in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar.

Het idee: talentcoaches gaan binnen CyclingClassNL aan de slag met verschillende trainingsvormen die onder meer bijdragen aan fysieke ontwikkeling, persoonlijkheidsontwikkeling en voedingsleer. De dagelijkse coaching helpt de betrokken atleten inzicht te krijgen in hun leerdoelen en het vinden van de balans tussen sport, school en privéleven.

“CyclingClassNL is ervan overtuigd dat hiermee een betere aansluiting plaatsvindt richting het WorldTour-niveau. De talenten blijven wel hun wedstrijden rijden voor hun eigen wielerclubs en regioploegen. Hiermee wil CyclingClassNL de samenwerking tussen renner, club en talentcoach versterken”, valt te lezen in een persbericht.

Inspelen op nieuwe ontwikkelingen 
Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU, is enthousiast over de lancering van CyclingClassNL. “Hoe succesvol we ook waren in de afgelopen jaren, de Nederlandse wielersport is gebaat bij het constant inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Daarom is het belangrijk open te staan voor nieuwe samenwerkingen en inzichten.”

“De bundeling van krachten met NOC*NSF en Jumbo-Visma geeft ons de gelegenheid om nog slagvaardiger talent op te leiden. De optelsom van het aanbod door drie partijen zorgt voor nog meer kennis en middelen in dit traject. Dit initiatief geeft ook de renners, de clubs en de regioploegen een enorme stimulans”, aldus Veneberg.

Groep van maximaal vijfentwintig renners 
Vanaf het najaar van 2021 start CyclingClassNL met een groep van maximaal vijfentwintig sporters, jonge vrouwen en mannen, die in de komende maanden wordt samengesteld. CyclingClassNL heeft als eindresultaat voor ogen dat talenten doorstromen naar nationale en internationale opleidingsploegen op continentaal en pro-continentaal niveau.

Dit artikel delen:

9 Reacties

VespavanBern 16 april 2021 om 11:22

hmm dit doet toch een beetje vreemd aan. Ten eerste word dit natuurlijk een groot ding onderling in het junioren peloton, er gaat afgunst ontstaan vanuit de renners die net niet geselecteerd naar de renners die net wel geselecteerd zijn. Aangezien er in geen enkel peloton zoveel hufterij plaatsvind als bij de Junioren vraag ik me af welke uitwerking dit gaat hebben op de jongens (en meiden) die hier dan bij zitten.
Daarnaast zijn dit soort initiatieven hartstikke leuk, maar mag de KNWU er eerst maar is voor zorgen dat er een wat bredere junioren kalender komt. De Nationale kalender voor Junioren is al jaren om van te huilen. Dat komt de aanwas van uiteindelijke Nederlandse profs ook niet ten goede.

Man met de hamer 16 april 2021 om 12:18

Wat voor een ‘hufterij’ heb je het over? Nu is mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Poeksel 16 april 2021 om 11:36

Ook Team DSM schijnt erbij betrokken te zijn (en wordt blijkbaar nog steeds een beetje als een Nederlands team gezien).

Jacco van Stierop 16 april 2021 om 11:55

Voor de Nederlandse jeugd begrijp ik. Waarom heet het dan niet WielerklasNL?

Man met de hamer 16 april 2021 om 12:19

Hoe meer initiatieven bij de jeugd, hoe beter. Alles om de lokale Evenepoel op te sporen. Misschien ook bij de voetbalclubs gaan neuzen.

Derierre de la course 16 april 2021 om 12:33

Ik snap die focus op talenten wel maar is een focus op een fatsoenlijke koerskalender, op alle niveau’s, momenteel niet urgenter. En dan heb ik het niet over het vervallen van koersen door Coronamaatregelen maar überhaupt het aantal wedstrijden.

Man met de hamer 16 april 2021 om 12:49

Het gebrek aan wedstrijden benoemen ze ook als probleem, en daar willen ze wat aan doen. (Zie artikel op site NOS)

harryjohan71 16 april 2021 om 13:00

Dit staat onder andere in het artikel "
"Moderne takken van de wielersport worden steeds populairder. "De interesse gaat steeds vaker uit naar freestyle en urban. Het leren van skills en techniek wordt steeds populairder. Tegelijkertijd zie je dat het steeds lastiger wordt om wegwedstrijden te organiseren. Niet alleen wordt de beschikbaarheid van vrijwilligers en ouders minder, maar ook het vinden van geschikte parcoursen wordt steeds moeilijker."

In dat laatste zit de voornaamste uitdaging voor CyclingClassNL, zoals de drie partijen hun gezamenlijk gestarte stichting noemen. De jeugd tussen 15 en 18 jaar moet wedstrijden blijven rijden en moet beter begeleid worden, om ervoor te zorgen dat er geen talenten voortijdig afhaken."

Derierre de la course 16 april 2021 om 13:07

@MMDH die had ik niet gelezen. Goed punt.

Headlines

Populair

Materiaalzone