Julien Vermote zoekt nog een ploeg: “Ik heb zeker nog mijn plaats”

maandag 23 november 2020 om 08:52
Julien Vermote zoekt nog een ploeg: “Ik heb zeker nog mijn plaats”

foto: Cor Vos

Julien Vermote leeft nog altijd in onzekerheid over volgend seizoen. Bij Cofidis moet de hardrijder na een seizoen vertrekken en een nieuwe ploeg heeft zich nog niet aangediend.

Na twee seizoenen bij Dimension Data verkaste Vermote (31) vorige winter naar Cofidis, waar hij enerzijds op een vrije rol hoopte en anderzijds de kopmannen Elia Viviani en Christophe Laporte wilde helpen. “De resultaten waren niet goed. Elia heeft niet gewonnen en dat was het grootste probleem in de ploeg”, vertelt de Belgische renner aan het West-Vlaamse Focus-WTV. “Het was een uitzonderlijk jaar. Natuurlijk word je daar rap op afgerekend.”

Vermote voelde zich na een hoogtestage klaar voor het seizoen, maar al snel ging ook de koers in lockdown. “Dat is het leven hè? Iemand die zijn restaurant moest sluiten, is er ook niet beter van geworden. Daarna kwam de ploeg niet echt goed op gang. Ik vond dat ik eind augustus, begin september wel goed was. Maar daarna was er niet veel meer; het BK, de BinckBank Tour en de klassiekers. Die waren niet zo goed, maar ik voelde wel aankomen in de ploeg hoe het zat.”

Hoogste niveau
Na tien seizoenen in het profpeloton denkt hij nog niet aan stoppen. Hij denkt dat hij nog altijd van waarde kan zijn, als hardrijder maar ook in dienst van de ploeg. “Het zijn nog altijd de ploegen die een contract moeten aanbieden, maar ik wil echt nog blijven fietsen. Ik heb geen zekerheid op dit moment, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Ik geloof zeker dat ik nog mijn plaats heb, op het hoogste niveau zelfs.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Michelangelo 23 november 2020 om 09:09

Toch wel benieuwd wat er nu gebeurd is op het moment dat hij Quickstep verliet. Als je ziet hoeveel renners een terugval hebben zodra ze bij Lefevere vertrekken, en hoeveel renners ineens de stenen uit de straat rijden vanaf dat ze bij Quickstep binnen komen, dan denk je bijna dat ze daar stiekem raketbrandstof in hun bidons hebben.

Enige voorbeeld van iemand die wel goed is blijven rijden / beter is geworden, dat is Pluske…

0
Vinyakke 23 november 2020 om 09:21

Ook mas heeft een knap seizoen achter de rug en is blijven groeien na zijn vertrek. En dan zijn er nog Schachmann en Trentin die niet bepaald achteruit rijden. Maar ik begrijp je punt, bij QS presteren ze meestal allemaal!

0
Secondant 23 november 2020 om 09:43

Poels is ook niet slechter geworden, maar die zat maar 1 jaar bij Quickstep. Ook Kwiatkowski heeft nog wel wat adelbrieven kunnen overleggen na zijn vertrek.
Maar het rijtje dat toch minder is geworden is ook lang: Martin, Kittel, Cavendish, Viviani, Gaviria, Terpstra (oke, geblesseerd) etc. etc.

0
Sephiroth 23 november 2020 om 09:45

het is bij wel meer ploegen waar renners beter rijden dan ervoor en erna. TJV maakt veel renners beter, Sky voorheen ook. NTT, Lotto Soudal rijden ze zelden echt beter.

Ik heb eerder de indruk dat er ook een significant gedeelte bij begeleiding (training, voeding,planning etc) ligt.

0
Michelangelo 23 november 2020 om 10:05

Maar je verwacht dan toch ook dat renners hun kennis van DQS meenemen als ze naar een andere ploeg gaan. “dit doen ze zo-en-zo bij Quickstep, ze gebruiken die supplementen, etc”.

En ja, Schachmann en in iets mindere mate Mas hebben zich duidelijk verder doorontwikkeld. Trentin…mwah! Ik had het idee dat hij een stuk meer won in zijn quickstep tijd, maar dat hij er nu in de zware klassiekers langer bij blijft.
Maar de trend is toch meestal andersom… verwacht nu ook een Jungels die nergens meer gaat zijn komend jaar.

0
Rsw85 23 november 2020 om 10:15

Vermote deed zulk goed werk voor Quick-step. Dat werk werd afgemaakt door topsprinters of de super sterke ploeg in de klassiekers.

Met al die overwinningen op zak, en die sterke ploeg mocht hij dan af en toe zijn eigen ding doen. Dat smaakte naar meer. Maar ja dan ga je naar een andere ploeg. Daar rijden ze niet allemaal de stenen eruit. Sommigen zitten ‘verplicht’ in de vlaamse klassiekers of hebben het niveau niet. De (top)sprinter is altijd minder dan die bij de ploeg waar je wegging en wint dus zelden. Weg overwinningsflow, weg super motivatie, weg team gevoel en opeens ben je weer een ‘gewone’ renner.

Zo vergaat het velen als ze vertrekken bij Quick-step en dat is logisch want overal in de topsport geldt dat je beter wordt als er betere sporters om je heen zitten. De absolute toptalenten hebben dat niet nodig maar Vermote valt duidelijk niet in die groep.

0
Vinyakke 23 november 2020 om 10:30

@sephiroth
Wie is bij Lotto juist slap gaan rijden of was beter na vertrek? Degenkolb reed een beter voorjaar (in de herfst) dan hij bij trek deed, ewan is 5 keer beter geworden. Er zijn de ontdekkingen holmes & hagen. Zelfs campenaerts heeft zijn palmares grotendeels opgebouwd uit zijn passage bij Lotto, net als de Gendt. Bij de vertrekkers had Benoot de strade gewonnen en zijn gallopin, Roelandts, keukeleire, greipel vervaecke en debusschere volledig stilgevallen.

0
doorak 23 november 2020 om 11:37

Wanneer ik eens een keer Vermote in beeld zie komen altijd de beelden terug dat hij bij Quickstep kilometers lang met zeer hoog tempo op kop reed. De concurrentie versmachtend.
Alles wat hij bij die ploeg geleerd heeft mbt voeding, training neemt hij mee. Wanneer eea elders niet werkt mag je aannemen dat de renner zelf aangeeft terug te gaan naar zijn gebruikelijke regiem ten einde weer wel het neveau te halen. Anders bijzonder vreemd die omslag hoewel de ploeg om je heen en mentaal aspect daarin niet onderschat moet worden.

0
jappe666 23 november 2020 om 12:50

Je kan wel geleerd hebben welke supplementen prima voor je werken, maar er is natuurlijk een groot verschil tussen ze aangeboden krijgen bij je (top)ploeg, of ze zelf moeten financieren bij een ploeg van lager niveau. Ik neem aan dat ze anders wel allemaal aan de ketonen zouden zitten (tenzij renners van de ethisch verantwoorde ploegen die het niet toelaten).

0
jappe666 23 november 2020 om 09:31

Vreemde uitleg wel… Hij wil een vrije rol en had goede benen in aug-sep, maar “daarna was er niet veel meer: Het BK, de Binckbank en de Klassiekers”. Waar dacht hij die vrije rol te hebben dan? Als kopman in de Tour?!

0
Turtlehead 23 november 2020 om 09:36

Nee, in een volledig seizoen.

0
jappe666 23 november 2020 om 09:44

Hij zegt toch “daarna” en somt dan de koersen op waar ik hem net met zijn profiel die vrije rol zou zien opnemen?

0
Maillot à Pois 23 november 2020 om 10:54

Door het vreemde seizoen waren er uiteraard wel minder kansen, met name een aantal semi-klassiekers zijn weggevallen waar iemand als hij wellicht meer kans had zich te kunnen tonen (ik denk aan Dwars door Vlaanderen).

Maar verder volg ik je wel: hij was niet goed wanneer hij goed had moeten zijn.

0
jappe666 23 november 2020 om 13:09

Nee voila, hij stond er gewoon niet in de koersen waar hij er had moeten/willen staan.
Zelfs in zijn ‘goede periode’ eind augustus/begin september zit er weinig noemenswaardigs tussen, zelfs in de zogenaamde B-koersen.

15de in de Brussels Cycling Classics als speerpunt van Cofidis, terwijl je je ploegmaat Morin (18de) amper achter je weet te houden die nadien 6de en 9de wordt in Vuelta-sprints, of 32ste in de Druivenkoers voor met alle respect 3 nobody’s van Tarteletto…Tja. Dan ben je ten eerste niet goed genoeg en ten tweede ook nog kansen aan het wegnemen van een jong iemand met meer winstkansen dan jezelf.

Ik wil Julien zijn rekening niet maken, maar iets zelfkritischer mag wat mij betreft toch wel. Past wat dat betreft perfect in het rijtje Lotto’s die ook verontwaardigd reageerden dat ze geen contract meer kregen, want ze hadden in 1823 toch een keertje redelijk meegedaan in één of ander obscuur koersje. Bij sommigen mogen de oogkleppen toch wel eens af zodat ze beseffen dat het topsport is waarmee ze bezig zijn en het niveau jaar na jaar stijgt.

Als je geen waarde creëert voor je sponsor, ben je ook niets waard. Zo simpel is het.
Vol in de aanval, zelf koersen winnen of zorgen dat je kopman wint.
Anders moet je al om extra-sportieve redenen interessant zijn.

0
HoofdIsVrij 23 november 2020 om 09:55

Tim Declercq avant la lettre.

Ik kan mij nog de lyrische woorden van Wuyts herinneren toen hij weer een hele tour etappe op kop had gereden. Uiteindelijk zie je dat zulke renners, als ze op een andere manier worden ingezet, toch vrij beperkt zijn in hun kunnen. Uiteindelijk deed Ji Cheng vrijwel hetzelfde werk.

0
Michelangelo 23 november 2020 om 09:59

Hard kunnen rijden met een heel peloton in je wiel is waanzinnig knap, maar geen wapen!
Tim Declercq gaat het daarom heel lastig hebben om eender welke koers te winnen. Maar krijgt ontzettend veel waardering voor wat hij WEL heel goed kan.

Voor dat soort renners: tel je zegeningen, en trap niet in de valkuil om voor eigen succes te willen fietsen…

0
doorak 23 november 2020 om 11:42

M. vind je niet dat erg hard op kop kunnen rijden zodat geen of weinigen durven ontsnappen toch ook een wapen is? Een verdedigingswapen dan wel.
Ook omdat het vaak wanneer moordend tempo knechten, lead outs etc van andere ploegen worden opgebrand. Hoewel dat dan ook bij de eigen ploeg plaatsvind zou je zeggen behalve met de juiste zijwind etc.

0
Michelangelo 23 november 2020 om 13:58

Doorak,
Dat is precies wat ik zeg. Het is een wapen voor de PLOEG, maar niet voor een individuele renner. En dat is denk ik de fout die Vermote heeft gemaakt. “Ik kan heel hard trappen, dus ik kan de stap maken richting kopman…”

En niet iedere ploeg heeft zo’n wapen nodig. Want niet iedere ploeg is gebaat bij een georganiseerde, gecontroleerde en gereguleerde koers.

Kijk naar de erelijst van Tim Declercq, en vraag je af welke wedstrijden hij ooit zal gaan winnen. Zelfs de afgelopen 3-daagse De Panne, waarin DQS een overtal had, maakte hij niet af. Mist daarvoor de punch om meteen weg te zijn, het gevoel van de juiste timing, etc… Maar doet daar goud werk voor zijn ploegmakkers!

0
Charlie33 23 november 2020 om 10:27

Zou een mooie aanvulling zijn voor het team van Mathieu.

0
Michelangelo 23 november 2020 om 10:55

Vraag me af wat hij toe kan voegen? In zijn huidige vorm niet veel volgens mij. Een renner zonder wapens…

Ik denk dat VDP eerder gebaat is bij een groep sterke chaos-makers om zich heen. Die mee kunnen in de finale, maar vooral ook mee oorlog kunnen maken. Niet aan iemand die ooit hard op kop kon rijden in een peloton…

0
Rebellin 23 november 2020 om 12:33

@charlie33

Misschien als buschauffeur of soigneur. Deze renner is al een tijdje over ’the hill’ en die ‘hill’ is nou niet bepaald heel hoog geweest.

0
Kevin Lowagie 23 november 2020 om 12:57

Misschien niet zozeer een ideale helper voor MVP, maar misschien wel voor Tim Merlier.

0
Frank V 23 november 2020 om 12:12

De hele dag 300watt kop rijden is heel iets anders dan kopman willen spelen. Als er in het peloton een paar keer gedemarreerd wordt dan zit Vermote direct op hangen en wurgen.

0
Murcia 23 november 2020 om 13:21

Mee eens, Zelfkennis is belangrijk en ik heb bij Vermote juist het idee dat hij aan een vorm van zelfoverschatting leidt. Hij is een diesel die een peloton pijn kan doen in dienst van een kopman maar absoluut geen afmaker.

0
En Bloc 23 november 2020 om 17:10

Van Vermote onthoud ik enkel een fantastische passage in Kuurne-Brussel-Kuurne enkele jaren geleden toen hij zich pas op enkele km’s van de meet solo gewonnen moest geven tegen het peloton. Helaas te weinig van zulke grinta-momenten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone