Julien Vermote eindelijk weer op niveau: “Dag om nooit te vergeten”

Julien Vermote eindelijk weer op niveau: “Dag om nooit te vergeten”

foto: Cor Vos

maandag 4 april 2022 om 19:45
Interview

Begin 2021 was hij bijna renner af. En zelfs nadat hij een reddingsboei kreeg toegeworpen door de broers Roodhooft, draaide de rest van het jaar in de soep. Maar kijk, Julien Vermote is – bijna – helemaal terug. “Ik moet nog progressie maken. Stap voor stap. Maar dit is een dag om in te kaderen”, genoot hij met volle teugen mee van de triomf van Mathieu van der Poel.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Het was een symbolisch beeld in de eerste koershelft van de Ronde van Vlaanderen: West-Vlamingen Tim Declercq (33) en Julien Vermote (32) zij aan zij op kop van het peloton. Vermote in dienst van Van der Poel bij Alpecin-Fenix, Declercq – zijn opvolger bij Quick-Step Alpha Vinyl – in functie van Asgreen.

“Dit is een dag om nooit te vergeten”, vertelde Julien Vermote achteraf. “Ik heb een bijzonder zwaar jaar achter de rug.” Pas in april 2021 vond Vermote, net als streekgenoot Guillaume Van Keirsbulck, onderdak bij de gebroeders Roodhooft. Maar eerst een coronabesmetting en later toxoplasmose gooiden roet in het eten. Toch behield Alpecin-Fenix het vertrouwen in Vermote.

Keihard gewerkt
Begin februari hervatte Vermote voorzichtig de competitie in de Ster van Bessèges. De voorbije weken knokte hij zich in de ploeg voor de Ronde van Vlaanderen. “Ik ben er nog niet, maar ik ben blij met waar ik nu weer sta. Ik was al verheugd dat ik in dit team van start mocht in de Ronde. Ik zie dat als een eer. Ik heb ook de hele wedstrijd het beste van mezelf gegeven. Dat Mathieu het afmaakt, is des te mooier.”

Vermote (links) en Declercq, die de vroege vlucht controleerden – foto: Cor Vos

Dat hij de voorbije maanden keihard gewerkt heeft, wil Vermote nog kwijt. “Mijn motivatie is ook immens. Ik wil koste wat het kost terugkeren op het hoogste niveau. Voor minder doe ik het niet. Ik was bijna prof af. Pas op, ik ben nog niet terug op het niveau dat ik beoog. Het is twee jaar geleden dat ik nog een koers als deze reed. Ik heb het rustig aan moeten doen met mijn lichaam en de ploegleiding heeft dat verstandig aangepakt. Waarvoor dank.”

Turkije
Vermote rijdt straks de Ronde van Turkije. “Op vraag van de ploeg. Ze willen dat ik verder aan mijn basis werk. Dat is ook nodig. Graag wil ik dit jaar opnieuw een grote ronde rijden. Welke? Dat is nog niet beslist. Het was de voorbije maanden ook niet aan de orde. Nu weer wel. We zien wel wat het wordt.”

De West-Vlaamse tempobeul komt ook nog even terug op het exploot van kopman Mathieu van der Poel. “Straffe kerel, hé! Als je weet van hoe ver hij komt. En het dan zo afmaken als favoriet. Na woensdag was het vertrouwen groot, maar elke wedstrijd moet gereden worden. Of er enige nervositeit te bespeuren viel vooraf? Niets! Niet bij Mathieu, maar ook niet in de entourage. Ik ben oprecht blij van dit geheel deel uit te maken. Het werd een dagje om in te kaderen.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Steven_E 4 april 2022 om 10:46

Tim Declercq * (ipv De Clercq)

0
Nico Dick 4 april 2022 om 10:54

Thx, Steven!

0
Polleke 4 april 2022 om 11:33

Mooi, na dat ze Julien zijn kop zot gemaakt hebben en in hem een winnaar zagen bij DimensionData, is hij terug waar het allemaal begon, op kop rijden aan een egaal strak tempo…
Dat hij is blijven knokken voor een plekje siert hem immens…

0
Steven_E 4 april 2022 om 13:23

Hij zag dat vooral zelf in zichzelf en is naar Cofidis gegaan om dat te bewijzen. Toen dat niet lukte heeft Cav hem naar DD gehaald.

0
Kopinkas 4 april 2022 om 11:51

Sterk dat hij hier de finish haalt ook.
Het verhaal van Meurisse, Gogl en Philipsen, de drie DNF’s van Alpecin heb ik gemist, dus ik ga er verder geen uitspraken over doen.

0
platteprijs 4 april 2022 om 12:30

Heel mooi van Vermote. Liet zondag zien dat het vertrouwen in hem van de Roodhoofts terecht was. Verder vond ik de ploeg rond Van der Poel aan de zwakke kant. Keuze maken tussen Merlier en Philipsen en dan graag wat versterking in de klassiekerkern.

0
Barry Batsbak 4 april 2022 om 12:51

Als ze in 2023 WT willen worden zullen ze sowieso nog wat moeten investeren in een paar krachtpatsers die goed zijn tot de finale. Jongens die het ín de finale op kunnen lossen hebben ze al. Maar je kunt niet elke koers Gianni Vermeersch en Julien Vermote als brommers op blijven stellen als je het hele WT-programma af moet werken en niet meer aan cherry-picking kunt doen.

0
Renaissance 4 april 2022 om 13:12

Lijkt mij dat een type renner als Stuyven of Van Baarle wel zal worden ingekocht deze zomer. Verder verwacht ik ook nog een renner die tussen plek 20-30 eindigt zoals Louvel voor de klassiekers. Daarnaast verwacht ik ook nog wel een vrijbuiter die ze kunnen opstellen in bijvoorbeeld de Grote Rondes, een renner zoals QS Masnada heeft.

0
Thijmen.cycling 4 april 2022 om 21:43

Lijkt mij ook dat ze moeten investeren in een paar wat betere klimmers dan bijv. Jay Vine

0
Renaissance 4 april 2022 om 23:13

Wat een gelul. Lekker blijven doen waar je goed in bent als Alpecin, dus sprinten en klassiekers. Dat je een extra klimmer neemt is alleen zodat je in bijvoorbeeld de Giro soms ook in beeld kan rijden in bergetappes maar vooral zodat je in zwaardere eendaagse MvdP beter kan ondersteunen of zodat je daar iets kan. Belangrijkste is om ‘gewoon’ lekker goed te blijven sprinten en klassiekers te rijden.

0
platteprijs 5 april 2022 om 08:30

@Renaissance als anderen een andere mening hebben is dat gelul. #respectloos

0
Zwarte Panter 4 april 2022 om 13:13

Van Baarle zou schitterend zijn maar denk een hele dure vogel is

0
Thijmen.cycling 4 april 2022 om 21:44

Gaf in een interview met de NOS aan dat hij graag bij Ineos wil blijven. Maar dat het nog niet zeker is dat hij daar mag/kan blijven

0
platteprijs 5 april 2022 om 08:32

Vlug weg bij Ineos. Daar wordt hij opgebrand in grote rondes door al dat verplichte beulswerk. Kijk hoe het met Kwiatkowski of Boasson Hagen is afgelopen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone