Julian Alaphilippe sprint naar zege in Tour of Britain, Bevin nieuwe leider

Julian Alaphilippe sprint naar zege in Tour of Britain, Bevin nieuwe leider

foto: SWpix.com

dinsdag 4 september 2018 om 15:37

Julian Alaphilippe heeft de derde etappe van de Tour of Britain op zijn naam geschreven. De Fransman van Quick-Step Floors wist in een uitgedunde groepssprint Patrick Bevin en Emils Liepins achter zich te houden. Alessandro Tonelli moest in de finale afhaken, en verspeelt zo de leiderstrui aan de Nieuw-Zeelander Bevin, die aan de streep voldoende bonificatieseconden wist te pakken.

Voor de tweede dag op rij was Zuid-Engeland het decor van een etappe in de Tour of Britain: de start én aankomst vond namelijk plaats in Bristol. De renners moesten ten zuiden van de havenstad drie klimmetjes overwinnen, waaronder de Providence Lane (1 km aan 8,8%) op minder dan acht kilometer van de streep. Het peloton – met op de voorposten de trotse leider Alessandro Tonelli – begon om 12:45 aan de 125 kilometer lange etappe.

Furieuze start met actief Quick-Step Floors 
De start was furieus, want na veertig kilometer reed er nog altijd geen kopgroep vooruit, ondanks pogingen van Maximilian Schachmann, zijn ploeggenoot Fernando Gaviria en de Britse kampioen Connor Swift. James Shaw en Sylvain Chavanel roerden zich eveneens: zij kwamen dan ook als eerste boven op Yatton en Cheddar Gorge, de eerste twee klimmetjes van de dag.

Eenkhoorn en Greipel in vlucht van de dag?
Na 45 kilometer wisten dan toch vier renners weg te rijden, met André Greipel – de winnaar van de openingsetappe – als voornaamste naam. De Duitser kreeg het gezelschap van onze landgenoot Pascal Eenkhoorn, de Fransman Romain Cardis en de Brit Matt Holmes. De koers leek in een definitieve plooi te liggen, maar schijn bedriegt.

Iljo Keisse, Ruben Fernández en Dmitrii Strakhov wisten namelijk met succes de oversteek te maken, waardoor we zeven leiders kregen. De aangedikte kopgroep kreeg nooit meer dan één minuut van het peloton, dat werd geleid door Quick-Step Floors en Sky. Het tempo lag zodanig hoog, dat de koplopers al snel weer werden ingerekend.

Tony Martin steekt lont in het kruitvat 
Dit was het sein voor Tony Martin om ten aanval te trekken. De Duitser – bezig aan zijn eerste wedstrijdkilometers na zijn crash in de Tour de France – zag even later de Britten Jon Mould en Ben Swift en de Fransman Angelo Tulik aansluiten. Dit viertal wist een kleine minuut uit te lopen, maar werd net voor de voet van Providence Lane weer bijgehaald.

Toptalent Tom Pidcock valt aan op Providence Lane 
Op het steile klimmetje gooide Gaviria verrassend als eerste de knuppel in het hoenderhok. Zijn demarrage bleek de doodsteek voor Greipel, die al vroeg moest lossen. De Colombiaan van Quick-Step Floors werd echter gecounterd door Tom Pidcock. Het Britse toptalent kwam ook als eerste boven, wat hem tien bergpunten opleverde.

Alaphilippe sprint naar de zege, Bevin nieuwe leider
In de afdaling werd Pidcock echter ingerekend door een nog vrij omvangrijk peloton, waardoor we ons mochten opmaken voor een groepssprint. Het was uiteindelijk Bob Jungels die de lead-out verzorgde voor zijn ploeggenoot Julian Alaphilippe. De Fransman stelde in de licht oplopende eindsprint niet teleur.


Bevin en Meyer in dezelfde tijd 
Bevin moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. De Nieuw-Zeelander bleef echter niet helemaal met lege handen achter, aangezien hij door bonificatieseconden de leiding wist te grijpen. Cameron Meyer – de ritwinnaar van gisteren – volgt als nummer twee in dezelfde tijd.

Alaphilippe is door zijn ritzege gestegen naar de derde plaats. De Fransman volgt op slechts twee seconden van Bevin. Morgen staat er een 183,5 kilometer lange heuveletappe op het programma richting Royal Leamington Spa.

Dit artikel delen:

15 Reacties

marehoek 4 september 2018 om 15:44

Dat was toch een heel mager aanvalletje van PIDCOCK, dat zal in de toekomst harder moeten worden.

0
Zjoske 4 september 2018 om 16:05

De beste man is net 19 jaar oud geworden… Nu al bekritiseren?

0
marehoek 4 september 2018 om 16:33

Ik zeg alleen.wat ik gezien heb.

0
Geflitst 4 september 2018 om 15:51

Net als Valverde al in WK-vorm.

0
peterwinnen 4 september 2018 om 15:54

Eenkhoorn beetje in de luwte bezig met aardig klassement. Kan na de ploegentijdrit wat opschuiven, geen idee hoe groot de tijdverschillen daarin kunne zijn overigens.

0
AWestie 4 september 2018 om 16:04

@peterwinnen TLJ staat tweede in ploegenklassement, ze zitten graag vooraan zo te zien. TTT is maar 14 km dus ik verwacht geen echt grote verschillen.

0
rahimns 4 september 2018 om 16:24

Het is wel een lastige ttt… loopt nog behoorlijk op

0
tendam 4 september 2018 om 16:25

De TTT is heuvelop… dat is toch een ander verhaal.

0
ghostwriter 4 september 2018 om 16:45

Dan is de TTT toch op het lijft van LottoNL geschreven met onder andere Roglic, Bouwman, Powless en Eenkhoorn als tijdrijders die goed zijn als het heuvelop gaat? En Wynants en Van Emden kunnen zo’n korte TTT heuvelop ook zeker goed aan. Het zal puur aan de vorm van de individuele wielrenners liggen. Als die goed in vorm zijn zou LottoNL deze TTT kunnen winnen.

0
miguelon 4 september 2018 om 21:19

@ghostwriter, meen je dat? Lijkt me toch dat Sky, QS en BMC hier het podium zullen betwisten? TLJ maakt hier toch niet de kleinste kans??

0
Baukema Tomoulin 4 september 2018 om 15:55

Sprintje tegen Mikey en Jane zouden de criticasters zeggen

0
Sagan=hulk 4 september 2018 om 16:27

Liepins moet toch ergens een contract krijgen voor volgend jaar. Als hij niet lek rijdt op het EK dan deed hij daar ook mee voor de prijzen.

0
marehoek 4 september 2018 om 16:40

De ploegentijdrit is voor de ploegen die door valpartijen renners zijn geraakt een handicap , welke door de organisatie over het hoofd is gezien.
Heeft de UCI in deze ook een fout gemaakt door de organisatie bij de indiening van de ronde hierop te wijzen?

0
Mwielerfan 4 september 2018 om 18:58

Zoveel uitvallers zijn er toch meestal niet na 4-5 etappes?

0
Polleke 4 september 2018 om 17:59

In een GT komt de TTT ook vaak op de 4’ dag…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone