Julian Alaphilippe springt op ‘zijn’ Muur van Hoei naar zege in Tour de Wallonie

zaterdag 23 juli 2022 om 16:50
Julian Alaphilippe springt op ‘zijn’ Muur van Hoei naar zege in Tour de Wallonie

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft de openingsetappe van de Tour de Wallonie winnend afgesloten. De Franse wereldkampioen bleek op ‘zijn’ Muur van Hoei de beste puncheur. Alaphilippe versloeg Alex Aranburu (Movistar) en Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) en is tevens de eerste leider.

Castelli

De 109e Tour de France loopt op zijn einde, maar in België begon met de Tour de Wallonie (2.Pro) vandaag juist een meerdaagse wielerkoers. De eerste etappe van de rittenkoers kende gelijk een fraaie opener. De finish was namelijk gelegen op de welbekende scherprechter uit de voorjaarsklassieker Waalse Pijl: de Muur van Hoei. De Muur van Hoei lag zelfs twee keer op het parcours: op 34 kilometer van de streep en natuurlijk ook als aankomstlijn. De befaamde kuitenbijter stijgt officieel 1,7 kilometer aan 8%, maar vooral de slotkilometer aan 19% doet renners elk jaar angst inboezemen.

Vijf vluchters kiezen het ruime sop 
Spek naar de bek van een drievoudig winnaar van de Waalse Pijl en de regerende wereldkampioen Julian Alaphilippe, die in de Tour de Wallonie begint aan zijn tweede deel van het seizoen. Met de Fransman als grote publiekstrekker, begon het peloton omstreeks 12.30 uur aan de openingsrit van 174,4 kilometer. De vlucht van de dag kwam al vrij snel tot stand. Fabian Lienhard (Groupama-FDJ), Johan Jacobs (Movistar), Casper Pedersen (Team DSM), Maxime Chevalier (B&B Hotels-KTM) en Lennert Teugels (Tarteletto-Isorex) sloegen de handen ineen en kregen een vrijgeleide van het peloton.

De vroege vlucht – foto: @EthiasTourdeWallonie

De voorsprong van de vijf vluchters liep op een gegeven moment op tot meer dan drie minuten, maar in het peloton was er sprake van controle: Quick-Step Alpha Vinyl, de ploeg van Alaphilippe, en UAE Emirates bepaalden het tempo en wisten de koplopers zo in bedwang te houden. Na verloop van tijd besloten ook Intermarché-Wanty-Gobert en Cofidis een handje toe te steken in de achtervolging, waardoor het verschil alsmaar kleiner werd. Aan de voet van de eerste passage van de Muur van Hoei was de voorsprong al gezakt naar de twee minuten. Op deze iconische klim werd het kaf vervolgens van het koren gescheiden.

Alaphilippe rekent af met moeilijke periode 
Op de steile flanken van deze iconische helling dunde het peloton uit tot een veertigtal renners: voor sprinters als Fernando Gaviria en Tim Merlier ging het in deze fase te snel. De vaart zat er inmiddels goed in en dit bleek funest voor de vijf vluchters: met nog twaalf kilometer te gaan werden Jacobs en Pedersen als laatste overlevers van de vroege vlucht ingerekend en konden we ons gaan opmaken voor een krachtsexplosie op de Muur van Hoei. Vrijwel alle ogen waren gericht op Alaphilippe en de Franse puncheur wist zijn status als topfavoriet waar te maken.

foto: Cor Vos

Alaphilippe bleef Alex Aranburu en Robert Stannard met ruim verschil voor en boekte zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij in april al een etappe wist te winnen in de Ronde van het Baskenland. Maar nog belangrijker voor de renner van Quick-Step Alpha Vinyl is dat hij na een moeilijke periode weer aanknoopt met een overwinning. Alaphilippe is vanzelfsprekend ook de eerste leider in de Tour de Wallonie. De ronde gaat morgen verder met een pittige etappe van Verviers naar Hervé.

Dit artikel delen:

14 Reacties

garconextraordinaire 23 juli 2022 om 17:27

Klasse Ala!

0
Lalsacien 23 juli 2022 om 21:43

Klasse Ara!

0
Dikke Vrouw 23 juli 2022 om 17:43

Boem lekkere binnekomer na ze blessure , nummertje 37 al weer voor de quickies ?

0
Geel Zwarte Bril 23 juli 2022 om 19:09

Is wel weer je beste mannen inzetten tegen Jip en Janneke.

0
Maillot à Pois 23 juli 2022 om 19:25

Wat is het alternatief? Je moet ergens weer in competitie komen na een blessure, en er zijn nu eenmaal niet zo heel veel koersen van hoog niveau nu.
Als Alaphilippe er klaar voor was geweest had QSA hem natuurlijk veel liever in de Tour ingezet (en hijzelf natuurlijk ook).

0
Steven_E 23 juli 2022 om 20:04

Wat een belachelijke reactie is dit nu weer …

0
xistnc 23 juli 2022 om 20:14

Waarom is dit belachelijk? Ik snap de insteek. Toen ik op Sporza hoorde dat hij gewonnen had, was ik enigszins verrast. Maar nu ik de top-10 zie, vind ik het niet meer dan logisch.

0
zietemgaan 23 juli 2022 om 20:49

Het gaat om best een mooi peloton voor deze kleine maar niet te onderschatten ronde.

0
Lalsacien 23 juli 2022 om 21:44

@Geel Zwarte Bril je bedoelt Janneke en Mieke!

0
Gijsbert Van Beers 23 juli 2022 om 21:55

Wie er niet is kun je niet verslaan. En als je niet mee mag naar de TdF, dan moet je iets qua wedstrijden. Het zou pas zorgelijk zijn voor Flipke als hij het hier niet gered had tegen de jannekes en miekes van deze wereld.

0
Steven_E 23 juli 2022 om 22:53

Het is belachelijk omdat er wordt geïnsinueerd dat QS express Alaphilippe inzet hier om makkelijk te scoren. Elke wielerliefhebber zou moeten weten dat dat niet zo is, en dergelijke commentaar achterwege laten. Hij spreekt ook over “beste mannen”, maar als je de rest van het QS-team hier bekijkt is het gewoon “overschot”, “jong talent” of “bijna-gepensioneerd” wat ze hier laten starten. Absoluut geen A-team.

0
Txirrindularitza 23 juli 2022 om 19:56

Hoe deed Ghirmay het?

0
Baukema Tomoulin 24 juli 2022 om 09:15

Fijn voor Flip. Rijdt hij eigenlijk de Vuelta? Daar zou hij zomaar een etappe of 4 kunnen winnen

0
Thoin 24 juli 2022 om 11:53

Vuelta zou kunnen, maar dan niet uitrijden. Is moeilijk combineerbaar met afreis naar Australië en Flip wil een Saganneke doen!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone