Julian Alaphilippe over Ronde van Vlaanderen: “Het was niet de schuld van de motard”

donderdag 29 oktober 2020 om 09:58
Julian Alaphilippe over Ronde van Vlaanderen: “Het was niet de schuld van de motard”

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft in L’Équipe uitgebreid teruggeblikt op de Ronde van Vlaanderen en de botsing met de motard waardoor hij ten val kwam en zijn hand brak. “Ik hoorde dat de motard zich schuldig voelde over wat er is gebeurd, maar hij moet zich geen zorgen maken. Het was niet zijn schuld, het was een wedstrijdincident”, aldus de wereldkampioen.

Alaphilippe hoopt Eddy Lissens gerust te stellen met zijn woorden. Het incident gebeurde in de finale van de Ronde van Vlaanderen toen de Fransman met Mathieu van der Poel en Wout van Aert weggereden was uit het peloton. “Ik zat achter Van der Poel en ik volgde hem om in zijn slipstream te blijven”, legt Alaphilippe uit. “Maar toen hij wegstuurde, botste ik op volle kracht op de motor. Ik kan veel met de fiets, maar in dit geval kon ik er niets aan doen.”

Niet uit op wraak
De kopman van Deceuninck-Quick-Step was vlak voor de crash ook in zijn oortje aan het praten. “Mensen zeiden dat ik niet gefocust was. Maar of ik nu voor me had gekeken, achter me had gekeken, mijn handen wel of niet op het stuur had, of aan het drinken was… Het had niets veranderd. Toen Van der Poel op het laatste moment uitweek voor de motor, was er niets meer dat ik kon doen”, zegt Alaphilippe.

“Ik hoorde het geluid van de motor ook niet, omdat wij zo hard gingen”, beschrijft hij. “Ik zeg niet dat het de fout van Van der Poel is dat hij mij niet waarschuwt, en ik zeg niet dat het de fout van de motard is, omdat hij er niets mee te maken had. Bovendien ben ik geen persoon die uit is op wraak. Van Aert en Van der Poel hebben mij nog berichtjes gestuurd na de koers, dat was aardig van ze.”

Pijn na operatie
Na de succesvolle operatie aan zijn gebroken middenhandsbeentjes voelt Alaphilippe zich weer goed. “Ik weet dat het veel erger had kunnen zijn. In de dagen na de operatie had ik niet zoveel pijn verwacht. Mijn hand was erg opgezwollen en ik kon niet goed slapen. Dit is niet hoe ik mijn winterpauze wilde ingaan, maar ik ben blij dat ik thuis ben en dat ik nu niet meer zoveel pijn heb.”

Begin november, als hij weer een afspraak heeft in het ziekenhuis van Herentals, hoort Alaphilippe wanneer hij weer mag gaan trainen.

Dit artikel delen:

71 Reacties

Geit in mijn Kelderman 29 oktober 2020 om 10:05

Ik snap niet dat zoveel mensen negatief zijn over Flip op Twitter/hier in de comments. Aantrekkelijke renner, altijd aanvallend, en ook gewoon een sympathieke gast in al z’n interviews met een aanstekelijk enthousiasme.

0
xistnc 29 oktober 2020 om 10:18

Eigenlijk zeg je nu zoiets als ‘ik snap niet dat er mensen zijn die een andere mening hebben dan ik’.

0
Jotto-Lumbo 29 oktober 2020 om 10:21

Misschien snap je het echt niet, maar ik denk dat je een discussie wilt oplaaien. Ik denk dat het hierom gaat –> Hij rijdt bij DQS rijdt en wint veel.. Daarnaast brengt hij vaak andere in gevaar met (althans zo lijkt het) ongecontroleerd koersen.

0
rogierb 29 oktober 2020 om 10:26

Als een renner een concurrent is van je eigen favoriet, dan krijg je er snel een hekel aan. Verstappen-fans en hun haat voor Hamilton is een goed voorbeeld uit een andere sport. Ik vind het een mooie wereldkampioen en ben het eens met de Geit. Voor positieve berichten moet je trouwens niet op Twitter zijn. Daarmee vergeleken is Wielerflits een warm bad vol positiviteit.

0
Geit in mijn Kelderman 29 oktober 2020 om 10:57

@xistnc. Nee. Ik beleef de koers kennelijk anders dan sommige anderen. Ik vind het gewoon frappant dat bij een kleurrijk type als Ala de focus van sommige forummers vooral ligt op z’n kleine onhebbelijkheden, en niet op het koersplezier wat die gozer uitstraalt. Valt aan in iedere type koers, animeert finales van ver voor de meet, schuwt nooit om kopwerk te doen. Het wielrennen mag wel wat meer Alaphilippe gebruiken.

0
Fietsman 29 oktober 2020 om 10:58

Ik snap het wel. Objectief gezien is hij natuurlijk 1 van de beste renners en ook nogeens 1 van de meest aanvallende. Hij is alleen wel Frans, rijdt voor Lefervre en hij stelt zich soms nogal aan. Hij is dus de ideale renner om te zien als tegenstander. Het maakt de sport namelijk leuk als je niet alleen voor een aantal renners bent maar ook een paar renners hebt die echt niet mogen winnen. Je kijkt naar sport omdat het een verhaal is en goede verhalen hebben niet alleen helden maar ook schurken.

0
Geit in mijn Kelderman 29 oktober 2020 om 11:03

@Fietsen. Daar ben ik het zeker mee eens, maar dan zou ik wel een betere schurk kiezen dan Ala. Is geliefd in het peloton, is sympathiek in interviews en vrijwel iedere koers waar hij rijdt plaatst hij wel een aanval. Als dat het archetype ‘schurk’ is, dan wil ik graag een peloton vol schurken.

Dan zou ik liever van die saaie bandenplakkers de schurken van de sport noemen. De Buchmann’s of vroeger Cadel Evans van deze wereld die weinig initatiefrijk koersen.

0
SteadyEddy 29 oktober 2020 om 11:43

Alaphippe heeft echt mijn hart gestolen, al was ik tot vorig jaar eigenlijk niet zo’n fan van hem. Misschien had het ermee te maken dat hij voor Lefevre rijdt, wat ik echt geen fijne kerel vind. Maar nu kan ik alleen maar met een positief gevoel van deze topper genieten. Fantastische strijdlust, verrassend koersend en komt altijd zeer sympathiek over in interviews.

0
Fietsman 29 oktober 2020 om 12:25

Ik denk dat je mijn definitie van schurk te negatief intremeteert. Een schurk moet een hoofdrol hebben en al die bandenplakkers zijn dan meer de figuranten. Allarphilipe heeft gewoon de “pech” dat hij vaak tegen renners als Van der Poel, Van Aert of Kruijswijk rijdt. In zo’n geval moet je toch kiezen voor wie je bent en bij mij is dat dan vaak de toprenner die Nederlands is of bij mijn favoriete ploeg rijdt. Dat hij “schurk” is wil trouwens ook niet zeggen dat ik hem niet enorm zou missen als hij er niet is. 1 van de spraakmakers moet gewoon schurk zijn.

0
Michelangelo 29 oktober 2020 om 12:30

@Geit,
Ik denk dat het vaak heel genuanceerd ligt, en niet “love him or hate him”.

Ik vind Alaphilippe een renner met een mooie manier van koersen. Ook mooi in zijn emoties. Tegelijkertijd een gevaar voor collega’s met zijn zwiepers. Met een dubieuze omkadering. En af en toe prestaties die niet logisch lijken (tijdrit in de TdF). En hetzelfde geldt voor zijn ploeg: enkele hele sympatieke renners en enkele eikels, goede ploegleiders met aanvallende instelling, maar ook een vreselijk sneue manager.

Helaas leven we in een zwart-wit wereld, waarbij twitter met zijn beperkt aantal tekens niet bijdraagt aan nuance. “Je bent voor Verstappen? Oh, dan haat je dus Hamilton”, een beetje dat niveau. Want blijkbaar is het niet mogelijk om voor allebei een boontje te hebben…

Maar gelukkig mogen we onze eigen favorieten kiezen, onze eigen bad-guys benoemen en er lekker over ouwehoeren met elkaar. Wat kan de wereld mooi zijn, toch?

0
klootje kriekeljon 29 oktober 2020 om 14:43

1e indrukken kunnen onjuist zijn. Paar weken terug meer sympathie gekregen voor hem na wat filmpjes bij Extra Time Koers.

Hele authentieke jongen. Niks mis mee. Maar als ADHD-er misschien niet altijd even makkelijk voor zijn omgeving.

0
jooprioolpijp 29 oktober 2020 om 15:13

Michelangelo +1

0
zacht 29 oktober 2020 om 10:07

Beter heeeeeeeel laat dan nooit zullen we maar zeggen.

0
Voorgeborchte 29 oktober 2020 om 10:50

Er waren een paar dagen na de ronde van Vlaanderen al verhalen dat Ala een hart onder de riem van de motard stak.

0
rogierb 29 oktober 2020 om 10:14

Was wel knap geweest als van der Poel nog ergens de tijd vandaan had gehaald om Alaphillipe te waarschuwen.

0
platteprijs 29 oktober 2020 om 10:29

Ooit gekoerst Rogier?

0
rogierb 29 oktober 2020 om 10:31

Ik snap wel dat renners elkaar waarschuwen, maar van der Poel kon zelf ook maar net uitwijken voor de motor. Ik wil alleen maar zeggen dat hij natuurlijk geen tijd meer had om hem te waarschuwen. Ik rijd overigens geen platte prijs.

0
platteprijs 29 oktober 2020 om 10:36

:)

0
jan jansen 29 oktober 2020 om 11:36

Het was van Aert die de andere twee had moeten waarschuwen.

0
Jean Dumas 29 oktober 2020 om 12:28

VDP zei dat hij zelf ook schrok van uitwijken WVA en dat hij de motor zelf maar net kon ontwijken.

0
jomaxman4 29 oktober 2020 om 10:21

Netjes dat hij dit rechtzet. De motard zal er blij mee zijn. Wel apart dat zich meer focust op Van der Poel dan Van Aert. Zou hij de beelden zelf al terug hebben gezien?

0
Joost Mehrtens 29 oktober 2020 om 20:57

Ik denk dat dat komt omdat hij toevallig gelezen heeft dat sommigen van der Poel de schuld gaven. Hij reageert hier op reacties.

0
Veloburto 29 oktober 2020 om 10:21

Het was de schuld van Wout!

0
rogierb 29 oktober 2020 om 10:57

Uit schuldgevoel liet hij het sprintje ook lopen had ik het idee.

0
jan jansen 29 oktober 2020 om 11:38

Wout had vdP moet waarschuwen

0
Turtlehead 29 oktober 2020 om 12:09

Wout had nog iets scherper langs die motard moeten sturen… en dan in triomftocht solo over Vlaamsche wegen naar de aankomst:)
En dat net nadat Wuyts iets had gemompeld over de afwezigheid van een los slingerend jasje langs de kant… ;)

0
Chris Van Uden 29 oktober 2020 om 10:24

Gewoon een nette reactie van Alaphilipe, niks meer, niks minder.

0
Wheely 29 oktober 2020 om 10:27

Zo is het, een wereldkampioen waardig.

0
Cadellie 29 oktober 2020 om 10:48

Gelukkig is hij dan ook Wereldkampioen @Wheely ;)

0
krypton 29 oktober 2020 om 10:31

Terecht, te veel volgers wijzen altijd maar direct naar iemand zodat er een zondebok is maar soms is iets gewoon domme pech. Er hoeft niet altijd iemand schuld te hebben…

0
harryjohan71 29 oktober 2020 om 11:07

Dat volgers een zondebok zoeken kan ik begrijpen, maar dat zijn team direct een zondebok heeft en communiceert via Twitter vind ik het andere uiterste. Dit doet het wielrennen geen goed en is onnodig.

0
Veleta 29 oktober 2020 om 10:32

Ik denk dat het wel degelijk uitmaakte dat hij aan het praten was, hij keek ook wat naar beneden. Als hij voor zich gekeken had, had hij de motard zeker wel gezien. Zo breed is MvdP ook weer niet. Zijn onrustige gedrag zorgt wel vaker voor linke situaties. Niks ten nadele van hem als renner trouwens, altijd genieten als hij mee is.

0
Luke 29 oktober 2020 om 10:36

Dit soort ongelukken zijn moeilijk te voorkomen, daarom heet het ook een ongeluk. Van Aert ziet geen probleem omdat hij een vrij zicht heeft en stuurt er gewoon langs, van der Poel focust op het wiel van van Aert en ziet het daardoor bijna te laat en heeft geen tijd om te waarschuwen als hij in een reflex opzij stuurt. Alaphilippe die op het wiel van van der Poel gefocust is heeft vervolgens geen schijn van kans en botst.

0
SpeedyLegs 29 oktober 2020 om 10:38

Er passeerden drie renners een motard. De eerste wilde het uiterste halen uit het windzog, de tweede liet zijn reactievermogen en stuurvaardigheid zien en de derde had beide handen niet aan het stuur.

0
Panache 29 oktober 2020 om 10:38

Alaphilippe is een kleine patron en volgens mij redelijk geliefd binnen het peloton. Hij koerst echt om te winnen en wil de kijker thuis ook wel eens een mooie koers geven.

Zijn adhd-achtige stuiterballenfinales, zijn neef, zijn manager met medische omkadering, zijn uiteraard zaken waar menig neutrale wielervolger (die wat verder kijkt dan het mainstream publiek) wel wat vraagtekens bij plaatst.

Afhankelijk van wat er in de koers gebeurt krijgt het positieve, of het schimmige, wat meer de overhand en dat is ook helemaal prima. Zo is wielrennen.

Deze reactie en steun die hij de motard middels dit interview geeft komt uit een groot hart.

0
Michelangelo 29 oktober 2020 om 13:07

+1

0
KennyKlimmen 29 oktober 2020 om 10:48

Mooie reactie. Waarschuwend handje van voorgangers was op zn plaats geweest, maar moet zeggen dat wanneer ik moe wordt, en dat is op mijn niveau al vrij snel :), dat ik het ook vergeet of denk laat maar….

0
rogierb 29 oktober 2020 om 10:56

Kamikaze Kenny?

0
nickdt 29 oktober 2020 om 11:11

Aangezien VDP de motard ook pas op het laatste moment zag door van Aert, had ie niet eens tijd om te waarschuwen.

0
Mainfield -14 29 oktober 2020 om 11:04

Mooie reactie van flip

Blijf het jammer vinden dat ze niet met zijn 3en de finale hebben kunnen rijden

0
hjjanssen1973 29 oktober 2020 om 11:25

Flupke had best de schuld bij zichzelf mogen leggen. WVA/MVDP hadden kunnen waarschuwen, maar het is het heetst van de strijd en je moet gewoon altijd zelf voor je kijken (tis net auto rijden he). Dat deed Flupke dus nie goe… wees een vent en zeg dat je zelf voortaan beter moet uitkijken.

0
Marik 29 oktober 2020 om 11:26

Gelukkig reageerden ze vanuit DQS ook meteen kalm en verstandig. Zo knap dat de mensen daar nooit een emotionele- en overtrokken reactie de ether in slingeren.

0
A.M.M. Jonkers 29 oktober 2020 om 11:34

Waarde Marik, u bent kennelijk het woord sarcasme vergeten toe te voegen aan uw reactie….

Nu nog excuses van Zijne Grijze Eminentie, P. Lefevre!

Maar die zullen er nooit komen want daar is deze “heer” te arrogant voor.

0
Marik 29 oktober 2020 om 13:07

Jonkers ik ging er vanuit dat de intelligente volgers hier meteen zouden doorhebben dat het om sarcasme ging.

0
Michelangelo 29 oktober 2020 om 11:37

Prima reactie. Kan zijn baas wat van leren. Net als dat kleine keffertje….

0
hjjanssen1973 29 oktober 2020 om 11:40

Ik ga eens gokken…. REV?

0
Domestique 29 oktober 2020 om 14:48

Wat vindt het vrouwtje hier eigenlijk allemaal van?

0
Michelangelo 29 oktober 2020 om 15:18

Heb het haar gevraagd.
Ze zegt dat zijn baas er wat van kan leren. Net als dat kleine keffertje.. ;-)

0
de_nis_ 29 oktober 2020 om 12:06

“Ik zeg niet dat het de fout van Van der Poel is dat hij mij niet waarschuwt, en ik zeg niet dat het de fout van de motard is”
‘Maar ik vind het wel’, lees ik hierin, in ieder geval geeft hij hiermee aan dat hijzelf de schuldige niet is. Past goed bij DQT.

0
Michelangelo 29 oktober 2020 om 12:15

Soms hebben ongelukken WEL oorzaken maar GEEN schuldigen…

0
Bulcke 29 oktober 2020 om 12:52

Ik vind Alaphilipe een irritante renner, maar je moet wel heel graag iets negatiefs uit het artikel willen halen als dit de boodschap is die jij er uit haalt.

0
de_nis_ 29 oktober 2020 om 13:07

Ja ben ik wel met je eens, het kan ook door de vertaling komen, ging mij meer om het feit dat als iemand zegt “ik zeg niet dat…..” dat er dan een duidelijke ‘maar’ is, ook als deze niet wordt uitgesproken.

0
Vlinder 29 oktober 2020 om 13:10

@michelangelo; mooi gezegd en waar! Veel mensen willen bij nare gebeurtenissen een schuldige zien, terwijl iets vervelends zo vaak gebeurt door een samenloop van omstandigheden

0
de_nis_ 29 oktober 2020 om 13:55

Ik ben het daar ook zeker mee eens.

0
Lalsacien 29 oktober 2020 om 12:14

Alaphilippe is een wielrenner die aantrekkelijk rijdt tijdens wedstrijden.
Ik denk zelf dat hij express viel als boetedoening voor zijn foutieve manoeuvre tijdens LBL.

0
Arie den Blanken 29 oktober 2020 om 12:20

Julian Alaphilippe komt bij mij over als een toffe vent. Niet alleen door deze reactie op dit nare ongeluk in de RvV. Hij aanvaarde ook zonder mokken de straffen voor het binnen de laatste 20 km aan pakken van een drinkbus in de Tour en en bood heel snel zijn excuses aan in het voorval met Hirschi in LBL.
Ik kijk altijd naar Extratime koers en daar kan ik me van Tiesj Benoot en Jan Bakelants herinneren dat die beide hem een goeie gast vonden.

0
bartp25 29 oktober 2020 om 12:26

Alles even laten bezinken om tot een volwassen reactie te komen. Ik ben geen fan van Julian Alaphilippe maar hier scoort hij in mijn boek heel veel punten mee. Daar mogen een aantal mensen binnen zijn ploeg een puntje aan zuigen en iets van leren.

0
hjjanssen1973 29 oktober 2020 om 12:43

Flupke is een fantastische aanwinst voor het wielrennen. Maar de hand in eigen boezem steken is weinig gezien gedrag binnen DQT…

0
Adrianus 29 oktober 2020 om 12:46

Als hij iemand moet noemen, is de naam van Mathieu wel de laatste, die hij zou moeten noemen, als Mathieu niet in een laatste reflex de motard ontweken was, dan was hij over Mathieu gevallen. Meer de fout bij zich zelf en als hij van zijn medevluchters dan toch een naam wil noemen, dan eerder die van Wout, die stuurde met het tweetal in zijn kielzog wel heel dicht richting de motard, maar de echte fout ligt toch bij Julian zelf.

0
tvm 29 oktober 2020 om 12:53

Vloek vd regenboog.
2 monumenten in winnende positie kwijt.

0
harryjohan71 29 oktober 2020 om 13:25

Hij was niet in winnende positie in Luik. Hij deed de actie, omdat hij dacht te gaan verliezen. In Vlaanderen had hij een kans van 1 op 3.

0
girardengo 29 oktober 2020 om 12:57

Als je (op kop) achter een motor gaat rijden en er vervolgens langs is er altijd een risico van een aanrijding. Of Van Aert zich daarvan bewust is weet ik niet. Ik heb het Gilbert wel eens veel opvallender zien doen, ook met een aanrijding als gevolg.

0
hjjanssen1973 29 oktober 2020 om 14:01

Van Aert zei dat hij nog wat wilde profiteren van de slipstream van de motor, en dan op het laatst erachter vandaan. Bekende beweging blijkbaar.

0
Zjoske 29 oktober 2020 om 13:07

Denk dat Van Aert zich een beetje heeft verkeken op het snelheidsversschil met de motard. Kun je hem niet echt kwalijk nemen.
Deed me ergens wel een beetje denken aan Sagan die in Parijs-Roubaix op de laatste kasseistrook Diller (?) een oor probeerde aan te naaien door steeds naar een gat in de berm te rijden en op het laatste moment ervan weg te sturen (in de hoop dat Dillier erin rijdt).

0
hjjanssen1973 29 oktober 2020 om 14:02

Ohhhhhh

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone