Juan Sebastián Molano verslaat Tim van Dijke in spectaculaire GP de Denain

donderdag 16 maart 2023 om 15:59
Juan Sebastián Molano verslaat Tim van Dijke in spectaculaire GP de Denain

foto: Cor Vos (archief)

Juan Sebastián Molano heeft de Grand Prix de Denain op zijn naam geschreven. De Colombiaan van UAE Emirates was – na een spannende finale – de snelste in een sprint met vijf. Tim van Dijke werd tweede, Timo Kielich derde.

Tweeëntwintig kilometer aan kasseien, verdeeld over twaalf stroken. Dat stond de deelnemers aan de GP de Denain donderdag te wachten. De eerste 110 kilometer van de wedstrijd gingen nog over prima bollende asfaltwegen, maar daarna kregen de coureurs het ene keienpad na het andere voor de kiezen. De lastigste strook ging naar Miang-Quérénaing (2.500 meter), de laatste naar Aversnes-le-Sec-Hordain (1.800 meter). Vanaf dit punt was het nog twaalf kilometer naar de streep in Denain.

Kopgroep van acht
In Denain was overigens ook de start van de 194,7 kilometer lange wedstrijd. Niet lang na het vertrek uit deze plaats ontstond er een kopgroep van acht renners: Paul Lapeira (AG2R Citroën) , Louis Barré (Arkéa-Samsic), Luca De Meester (Bingoal WB), Benjamin Perry (Human  Powered Health), Gilles De Wilde (Flanders-Baloise), Maël Guégan (CIC U Nantes Atlantique), Maxime Jarnet (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) en Théo Delacroix (St Michel-Mavic-Auber93).

Jumbo-Visma bepaalt het tempo – foto: Cor Vos

De vluchters vergaarden een maximale voorsprong van zo’n vijf minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma het leeuwendeel van het werk deed. Zij hadden met sprinter Olav Kooij de topfavoriet in huis. Maar ondanks het werk van de Nederlandse formatie, hadden de ontsnappers nog altijd vier minuten toen ze begonnen aan de eerste kasseienstrook. In het peloton begon de verbrokkeling op dit punt, maar op zo’n zeventig kilometer van het einde werd de schade groter.

Afscheiding
Dat kwam mede door een valpartij, waardoor enkele renners opgehouden werden. Kooij ging niet onderuit, maar had wel mechanische pech. Hij kwam op achterstand te rijden, net als die andere favoriet, Hugo Hofstetter. Laatstgenoemde reed een tijdje met een gebroken stuur rond. Beiden konden terugkeren bij de hoofdmacht, maar niet veel later was daar opnieuw afscheiding.

Stan Dewulf (AG2R Citroën) koos in deze fase de aanval. De Belg kreeg later het gezelschap van Taco van der Hoorn, Tim van Dijke, Mikkel Bjerg, Juan Sebastián Molano, Timo Kielich, Norman Vahtra, Clément Davy en Edvald Boasson Hagen. Die laatste was degene die het initiatief had genomen achter Dewulf en ook later erg actief was. Mede door de ervaren Noor reden de achtervolgers naar de kopgroep. Op het moment dat ze aansloten, zo’n vijftien kilometer voor het einde, was Dewulf al een tijdje letterlijk weggevallen.

Dewulf reed eerst in zijn eentje weg – foto: Cor Vos

Strijd tussen vijf renners
Het peloton zat ondertussen niet ver, op slechts een tiental seconden. Daarbij geen Hofstetter meer, die opnieuw zijn stuur had gebroken. Kooij was nog wel present en liet zijn ploeggenoten werken om het gat te dichten. Op de laatste strook van de dag gaven de koplopers echter flink gas, waardoor het gat weer groter werd. Deze versnelling zorgde ook voor breuken vooraan. Aan het einde van de Aversnes-le-Sec-Hordain-sector waren nog vijf renners over: Hagen, Van Dijke, Kielich, Bjerg en Molano.

Achter de koplopers vormde zich een klein pelotonnetje zonder Kooij. Arkéa-Samsic, Groupama-FDJ en Lotto Dstny, in dienst van Milan Menten, bepaalden hier het tempo, dat echter niet hoog genoeg lag om de koplopers weer in de kraag te vatten. Ook Samuel Watson kon in eentje – net niet – terugkeren vooraan. De vijf gingen strijden om de zege. Bjerg nam in de laatste kilometer al het werk voor zijn rekening. Hij wilde er een sprint van maken voor Molano.

Van Dijke schiet uit pedaal
Van Dijke, die zich koest had gehouden in de finale, ging vroeg aan maar schoot daarbij uit zijn pedaal. Omdat het nog relatief ver was tot de streep, kon hij zich herstellen en alsnog meesprinten. In die sprint stond er echter geen maat op Molano. De Colombiaan van UAE Emirates won afgetekend. Van Dijke kwam balend als tweede over de streep, Kielich werd derde.

Dit artikel delen:

62 Reacties

Posterix 16 maart 2023 om 16:35

Nou nou de oordelen vliegen je weer om de orde… hoe oud zijn Kooij en V. Dijke? Toontje lager mag best dames en heren!

7
Posterix 16 maart 2023 om 16:36

Orde = oren natuurlijk

0
KopOverKop 16 maart 2023 om 18:15

Krijg je Posterix met lieden die zelf nooit echt gepresteerd hebben. Ze hebben gewoon sterk gereden en dit zijn moeilijke koersen, zeker als we zien wat onderweg allemaal gebeurt waar ze continue rekening mee moeten houden.

0
Angelo Pauwels 16 maart 2023 om 18:15

Om zo een koers te kunnen winnen moet je meekoersen, met constant achteraan te zitten en in de wielen win je zo geen koers.

1
Poeksel 16 maart 2023 om 16:37

UAE was met twee renners vertegenwoordigd in de kopgroep en had ook nog de snelste renner. Als van Dijke meegereden had, dan was hij ongetwijfeld bekritiseerd voor naïef rijden.

7
Lennimator 16 maart 2023 om 16:05

Mooie koers, verdiende winnaar.

5
de adelaar 16 maart 2023 om 16:11

Die sponser zijn innovatieve pedaaltjes kunnen de prullenbak in

-3
KopOverKop 16 maart 2023 om 18:19

Adelaar nog met toeclips met riempjes gereden zekers. Speedplay is prima spul.

0
de adelaar 16 maart 2023 om 18:54

@kop over kop , inderdaad, niks mis mee, btw toen schoten ze ook niet uit hun pedaaltjes , jij bent vast een dikke wielertoerist met een jumbo shirtje op een hele lichte fiets( waarschijnlijk cervelo) om je overgewicht te compenseren

-4
KopOverKop 17 maart 2023 om 10:39

Nee grasmus, geen Cervelo voor mij. Vaak amper aan onderdelen te komen. Ook geen gele shirtjes maar clubkleding. BMI van 20 dus daar zit je ook al mis.

0
Eroba 16 maart 2023 om 16:01

Bad karma voor Van Dijke. Zo verdien je hem ook niet. Blijft natuurlijk het tactische spel, maar kan niet op mijn sympathie rekenen.

3
Rawolf 16 maart 2023 om 16:02

Vond dat uit zn pedaal schieten ook niet heel vervelend nee. Wat een sleper.

Excuus Kooij erachter… die finished op 3 min 40s

-3
madeinstars 16 maart 2023 om 16:05

Goh, ik denk niet per se dat Tim om dat moment wist waar in de koers Kooinj precies zat en als ‘ ie het wel wist, is het natuurlijk gewoon slim om te doen alsof hij dat niet wist. Dat is nou eenmaal wielrennen. En als je dan niet wint, zijn alle anderen toch tevreden?

6
Rawolf 16 maart 2023 om 16:13

Kooij is op zo’n beetje elke onverharde strook achterin het peloton te vinden geweest dus dat zal niet zo’n verrassing geweest zijn.

-3
Cycling 16 maart 2023 om 16:19

@Rawolf Zonder die valpartijen was het gewoon een sprint geworden met Kooij erbij.

3
Angelo Pauwels 16 maart 2023 om 16:20

Dat Kooij hier 5 sterren kreeg is mij ook een raadsel, is net alsof je Fabio 5 sterren zou geven voor de Ronde van Vlaanderen.

-4
Rawolf 16 maart 2023 om 16:23

@cycling, kooij zat er niet meer bij.

Die valpartijen zijn part of the game, helaas. En als je zoals Kooij niet sterk genoeg bent om je vooraan te positioneren heb je er altijd last van.

-5
Geit in mijn Kelderman 16 maart 2023 om 16:44

Verdiende loon? Waarom zou een renner die voor de eerste keer in zo’n koers de finale rijdt niet mogen linkenballen als je in dezelfde groep rijdt als Molano?

4
Sjonge Jonge 16 maart 2023 om 16:47

@Angelo, inderdaad precies hetzelfde.
Denain eindigt net zoals de Ronde van Vlaanderen echt nooit in een (massa)sprint….

0
Marik 16 maart 2023 om 16:26

Hey wat leuk, precies dezelfde tekst als in de chat.

3
Marik 16 maart 2023 om 16:35

Dan vind je je eigen boodschap wel heel belangrijk.

3
De Capybara van de Conradkade 16 maart 2023 om 16:03

Mooie wedstrijd.

Had even gemist waar Taco uit de wielen werd gereden, maar opeens zat die er niet meer?

Van Dijke… tja…

2
Romāns Vainšteins 16 maart 2023 om 16:55

Voor mij het hoogtepunt van het jaar so far. Denk dat Molano deze ingelijst boven zijn bed hangt. Koers stond bol van de topmomenten en is een prachtvoorbeeld van dat de poppetjes minder belangrijk zijn dan het decor.

Bedankt voor de voorstelling!

2
de adelaar 16 maart 2023 om 17:05

Sluit me er volledig bij aan Romans!

0
Pietspeed 16 maart 2023 om 19:00

Galavoorstelling, ergo de beuk erin. Mede met dank aan T. Kielich en EBH

0
Belkin 16 maart 2023 om 18:22

Blijkbaar zijn er verdomd veel wielerflitsers die niks van wielrennen begrijpen, van Dijke reed gewoon zoals hij moet rijden. Jammer van de pech, maar sowieso een mooie wedstrijd.

2
de adelaar 16 maart 2023 om 18:59

Niemand zegt dat van dijke niet zo had moet rijden, er zijn er teveel die vinden dat hij had moeten winnen. Om welke reden is mij totaal vreemd.

0
Geel Zwarte Bril 16 maart 2023 om 16:08

Zo zonde voor Tim. Had hier een prachtige overwinning kunnen pakken. Jammer dat die uit zijn pedaal schoot. Was hem echt gegund. Was echt sterk vandaag.

1
de adelaar 16 maart 2023 om 16:10

Je bril zegt alles, je kan net zo goed niet reageren. De Mannen die verdienden te winnen maakten koers en deden hun fair share kopwerk, zelfs molano. Die steelt m tenminste niet

-3
Cycling 16 maart 2023 om 16:15

@De adelaar Dat Van Dijke niet op kop rijdt tot de laatste strook is 100% logisch. JV reed een hele tijd als enige ploeg op kop om het gat te dichten. Uiteindelijk kregen ze een beetje hulp van Lotto. Als de andere ploegen eerder hadden geholpen hadden ze voor de overwinning kunnen sprinten. Hellas voor hun wouden ze eerst het bordje van JV leegeten

3
de adelaar 16 maart 2023 om 16:20

@cycling: logisch ja maar dat mensen dan vinden dat van Dijke een zogenaamde dijk van een wedstrijd reed en verdiende te winnen gaat me te ver. Hij heeft werkelijk geen ene reet hoeven doen en nog kan ie niet eens een knappe demarrage inzetten. Materiaal laat m giga in de steek en voor de echte liefhebber , die een man die koers maakt ziet winnen geen drama maar meer voor van Dijke zelf

0
Anton van Valouwe 16 maart 2023 om 16:28

Dat hij uit zijn pedaal schoot, was inderdaad van harte gegund!

-5
Yeez 16 maart 2023 om 16:37

De adelaar laat in zijn zelfde reactie op geelzwarte bril en al zijn andere comments in iedergeval zien geen fan te zijn en anton is uit zijn dsm topic gekropen :)

0
limburgia 16 maart 2023 om 17:34

Van Dijk krijgt vandaag de prijs van wieletjesplakker .

1
KopOverKop 16 maart 2023 om 18:24

De Adelaar ziet alles, heeft ook gezien dat TJV koers mee maakte het als UAE. Dat Milano in finale in een zetel wordt gebracht hij hij blijkbaar gemist.

Neemt niet weg dat ook UAE ervoor gestreden heeft en met twee in finale het voordeel had.

0
Rawolf 16 maart 2023 om 16:08

Die laatste sector hadden ze weleens een bezemwagen over mogen sturen… wat een modderbende. vijftal valpartijen waaronder een motor tot gevolg.

Hofstetter dagje wel:
Valpartij
Terugkomen
Valpartij (stuur gebroken)
Achtervolgen
Fiets wissel
Terugkomen
Stuur gebroken v2
Franse scheldpartij

en dat allemaal tussen 55 en 25km te gaan.

Die Bjerg is wel n bijzondere renner, wappert er op meerdere kasseistroken bijna af onder beukwerk EBH! Maar blijven geven en uiteindelijk nog tot 300m te gaan de motor in de kopgroep. Stierf duizend doden

1
Marik 16 maart 2023 om 16:28

Hele mooie koers gezien en natuurlijk had Van Dijke het meer dan verdiend. Als je tactisch zo sterk rijdt, dan verdien je de overwinning. Zonde dat hij uit het pedaal schoot.

1
Wim Kruithof 16 maart 2023 om 19:13

Hulde Marik… (niet voor het eerst). +1

1
Angelo Pauwels 16 maart 2023 om 16:13

Tja toen ze door reden met een groepje met Bjerg en Molano, wist ik al dat Molano zou winnen. Hoe dacht Van Dijke de sprint te winnen van Molano.

0
Cycling 16 maart 2023 om 16:16

@Angelo Pauwels Daarom wou Jumbo-visma het gat met de kopgroep ook dichtrijden

5
Wielermop 16 maart 2023 om 17:42

Dat is waarschijnlijk ook waarom hij het initieel 700m van de meet wilde proberen. Klungelig dat hij uit zijn pedaal schiet.. maar shit happens.

2
Wheely 16 maart 2023 om 16:29

Dat moet eigenlijk niet kunnen vind ik.

0
Sjaak P 16 maart 2023 om 18:13

Stuurbonken is sowieso een ondergewaardeerd aspect van de koers. Houdt altijd het midden tussen werkelijke frustratie en ik-verlies-door-pech-hoor-niet-omdat-die-ander-beter-is. Je zou d’r elk jaar een prachtige compilatie van kunnen maken. Gebeurt het bij de vrouwen eigenlijk ook? Toch ’s op letten.

0
Yeez 16 maart 2023 om 16:03

Heel zuur voor Tim. Slimme aanval op 600/700 meter van de meet. Eeuwig zonde dat hij uit zijn pedaal schiet. Geloof niet dat iemand hem daar terug gaat halen, want dan hypothekeren ze hun eigen sprint. Sowieso een hele slimme koers gereden. Echte killer. Molano de sterkste die wint

-2
the student 16 maart 2023 om 16:04

Euh, Boasson Hagen zat al zo ongeveer op het wiel…

3
de adelaar 16 maart 2023 om 16:05

Wat heb jij zitten kijken? Killer? Klever bedoel je

0
madeinstars 16 maart 2023 om 16:09

Klevers zijn vaak de beste killers in het wielrennen.

-2
Yeez 16 maart 2023 om 16:10

@adelaar tuurlijk! Lelijk voor de concurrentie, maar slim gespeeld en een ideaal moment gekozen. Dat ebh op zijn wiel zat is sowieso onzin, want hij heeft nooit snelheid kunnen maken…

1
de adelaar 16 maart 2023 om 16:13

@ madeinstars , goh mag jij m liefkozend bij zijn voornaam noemen? Persoonlijke binding

-5
Anton van Valouwe 16 maart 2023 om 16:25

Luizig gereden, goed dat dit niet werd beloond!

-3
Wheely 16 maart 2023 om 16:31

Zonder klevers zou het wielrennen maar een saaie boel worden.

2
Japiejo 16 maart 2023 om 16:46

“Geloof niet dat iemand hem daar terug gaat halen”. Ik zou zeggen, tíkkeltje voorbarig.

1
KopOverKop 16 maart 2023 om 18:29

Lijkt erop alsof enkelen vandaag voor het eerst koers keken.

0
Romāns Vainšteins 16 maart 2023 om 18:20

Dat van Dijke zo ‘passief’ rijdt kan ik me wel voorstellen, die zit natuurlijk rillend van de zenuwen om een eerste grote koers te winnen (en wat voor één!). Ook had UAE het initiatief en rekenden die al op niets anders.

Het koddige uitpedaalschieten was uiteindelijk toch wél de reden van niet kunnen winnen want hoe rap hij ook mag zijn. Dit was eenzelfde marge als Merlier gisteren hè. Nu was hij zijn kansje op een dappere uithaal ineens kwijt.

-2
Pietspeed 16 maart 2023 om 18:57

Zo, dat was de beste reclame voor TJV. Rij maar niet mee, want Olav zit nog in koers, weliswaar op ca 3 min, maar in theorie de beste sprinter van het pak en met 5 sterren aangeduid. “Gewoon lekker plakken en slepen.” mompelde het oortje. Dat noemt zichzelf een sterrenformatie. Die Kielich en EBH die rijden tenminste nog.

-2
YogiBear 16 maart 2023 om 22:29

Dan heb je dus als Kielich en EBH helemaal niets en inderdaad lekker meegereden. Beetje zoals al die ploegen die tegen Ajax lekker mee willen voetballen. Levert je niets op en Ajax weer blij.

1
In de waaier 16 maart 2023 om 17:02

Zonder die pech had van Dijke toch wel verloren hoor.

-4
de adelaar 16 maart 2023 om 16:02

Ongelofelijk amateuristisch geklungel als je uit je pedaal schiet. Allerbeste materiaal huh? EBH weer sterk op de kasseien , UAE zeer sterke Bjerg. Heerlijke stoemper, Molano maakt het zoals verwacht mooi af. Jammer dat in de finale motoren en renners op een belangrijk moment onderuit gaan

-8
de adelaar 16 maart 2023 om 17:01

@yeez , ik ben juist fan, maar van mannen en vrouwen die koers maken, aanvallers , stoempers en die verschil willen maken, gezien jouw reactie ben jij een TJV fan. Ik ben fan van wielrennen. Maar je mag gerust lekker nationalistisch zijn. Ik heb niks met nationaliteiten . Ik geniet van renners die verschil maken maar ook van verhalen zoals die van Hofstetter. Ik heb niks met klevers

-2
Federico Bahamontes 16 maart 2023 om 16:06

Mooie karma voor van Dijke inderdaad. En extra mooi dat uitgerekend de eeuwige rivaal UAE hem dan pakt.

Dit is ook wel een logisch gevolg van de materiaalkeuzes bij Jumbo. Centjes > kwaliteit.

-10
Wim Kruithof 16 maart 2023 om 17:09

De reactie waarvan je wist dat 'ie zou komen. Maar je hebt er enkele maanden op moeten wachten, lijkt me lang de kak inhouden.

4

Headlines

Populair

Materiaalzone