Juan Sebastián Molano spurt naar winst in Tour Colombia

woensdag 12 februari 2020 om 19:17
Juan Sebastián Molano spurt naar winst in Tour Colombia

foto: Cor Vos

Juan Sebastián Molano heeft de tweede rit in de Tour Colombia 2.1 gewonnen. In Duitama was hij de snelste in een massasprint. Álvaro José Hodeg kon het harde werk van zijn ploeg niet belonen met ritwinst en werd tweede. Jonathan Caicedo behield de leiding.

Op dag twee koerste het peloton over 152,4 kilometer van Paipa naar Duitama. Daarmee was dit na de ploegentijdrit de kortste etappe van de zesdaagse ronde. Na slechts 11,2 kilometer reden de renners al voor de eerste keer over de finish, waarna vier plaatselijke ronden van elk ongeveer 35 kilometer volgden tot aan de daadwerkelijke finish. Op het traject van deze tweede rit kregen de renners geen enkele gecategoriseerde beklimming voor de wielen geschoven.

Tien vroege vluchters
Met de Ecuadoraan Jonathan Klever Caicedo in de oranje leiderstrui trok het peloton zich in gang. Tien renners tekenden voor de vroege vlucht, waarbij Aldemar Reyes de best geklasseerde renner was. De Colombiaan van EPM-Scott stond na de eerste dag 25e op 1:00. De andere namen in de kopgroep waren Brayan Sánchez, Matthieu Jeannès, Edison Munoz, Jorge Montenegro, Byron Guamá, Vinicius Rangel, Leandro Velardez, Timoteo Paredes en Martin Urianstad.

De kopgroep kreeg maximaal drie minuten voorsprong van het peloton, dat duidelijk zijn zinnen had gezet op een massasprint. Paredes was de eerste renner die moest afhaken vooraan; een lekke band gooide roet in het eten voor de Venezolaan. En bij het ingaan van de laatste 35 kilometer waren alleen Jeannès, Reyes en de ploeggenoten Montenegro en Guamá vooraan over. De vier hadden nog maar een minuut voorgift.

Egan Bernal heeft het naar zijn zin in zijn thuisland – foto: Cor Vos

In het peloton werkten Deceuninck-Quick Step met Mikkel Honoré en Bob Jungels, UAE Emirates en Vini Zabù-KTM hard in de achtervolging voor hun sprinters. Toen ook Montenegro vooraan was weggevallen, had de meute de drie overgebleven vluchters al vrijwel in het vizier. Er waren op dat moment nog wel 25 kilometer te rijden. Op dat moment nam de nervositeit toe en werd er ook gevallen. Andrés Camilo Ardila was het voornaamste slachtoffer.

Kopgroep een muis voor de kat
Na een kort oponthoud konden alle renners voortrijden. Het peloton leek zich even geen raad te weten met de situatie en wilde de vlucht niet al bijhalen. Terwijl ook Reyes vooraan afhaakte, probeerde Lauro Cesar Chaman juist de oversteek te maken naar Jeannès en Guamá. Even later haakte de Braziliaan zijn karretje aan. De drie koplopers streden voor wat ze waard waren, Jeannès sputterde nog even tegen, maar op vijf kilometer van de finish was alles weer samen.

Vanaf dat moment was het in eerste instantie aan de ploegen met klassementsambities om hun kopmannen naar de laatste drie kilometer te brengen, en vervolgens aan de treintjes van de sprinters. Jungels was onvermoeibaar vandaag en werkte hard voor Álvaro José Hodeg. Toen de Luxemburger afdraaide, had de Colombiaan nog drie ploegmaten in de buurt. Hodeg werd in een zetel afgezet, maar het was Juan Sebastián Molano die met machtige slagen langzij kwam.

Zo ging de Colombiaan van UAE Emirates met de overwinning lopen. Ook vorig jaar won hij een etappe in de Tour Colombia. Het is alweer de achtste overwinning van het seizoen voor de ploeg. Eerder won Fernando Gaviria al drie etappes in de Vuelta a San Juan, pakte Rui Costa een rit mee in de Saudi Tour en was Tadej Pogačar heer en meester in de Ronde van Valencia met tweemaal dagsucces en de eindzege.

Caicedo blijft leider
In de top van het klassement veranderde er niets. Jonathan Klever Caicedo behield de oranje leiderstrui en gaat in de tussenstand zijn ploeggenoten Sergio Higuita, Daniel Felipe Martínez, Tejay van Garderen en Lawson Craddock vooraf. Morgen rijdt het peloton over 177,7 kilometer van Paipa naar Sogamoso met onderweg twee beklimmingen van vierde categorie. Mogelijk krijgen de sprinters dan een nieuwe kans.

Dit artikel delen:

21 Reacties

lander luypaert 12 februari 2020 om 19:22

Zeer sterke sprint van Molano! Overwinning nr8 voor UAE. Hodeg valt me toch wat tegen. Hij mist duidelijk zijn topsnelheid. DQS wordt toch ook wat voor schut gezet met hun treintje van 5 man en uae alleen Richeze en Molano. Ik heb de val van Ardila niet gezien hopelijk valt de schade mee…

0
ChefSpijker 12 februari 2020 om 19:27

Was een ‘val zonder erg’. Molano erg indrukwekkend inderdaad. Klapte er makkelijk over.

0
lander luypaert 12 februari 2020 om 19:31

Oke een geluk viel het mee. Als je het bericht hier leest " Ardila het grootste slachtoffer" dan denk je meteen aan breuken. Klopt inderdaad Molano zeer sterk. Lijkt echt stappen gezet te hebben al moet hij vaak voor Gaviria rijden nu krijgt hij dus zijn kans. In San Juan vond ik hem ook al goede sprints/ Lead-outs rijden.

0
xistnc 12 februari 2020 om 19:45

‘breuken haha’ ???

0
David 12 februari 2020 om 19:36

Wat is die hodeg zwak zeg. Wat een treintje en verliezen tegen Molano die nu niet echt zo rap is.
In san Juan kon hij ook al niets doen

0
adelaarvanantwerpen 12 februari 2020 om 19:58

Hij komt wel terug van een echt zware val

0
koos verrek 12 februari 2020 om 21:02

Of ie komt niet terug van zware val…

0
Stoempen 12 februari 2020 om 19:41

Lekker gemiddelde hoor

0
skylimit 12 februari 2020 om 20:29

Hodeg is nog niet op niveau. Bennet en Jakobsen zijn momenteel de nrs.1 en 2 voor de sprints bij DQS.

0
KimJungPoels 12 februari 2020 om 20:57

Dat waren ze sowieso geweest, ook al was Hodeg op niveau. ;)

0
Stoempen 12 februari 2020 om 20:30

Flipje weer tijd verloren?

0
David 12 februari 2020 om 20:43

Heb gelezen dat loulou en jungels voor ritten gingen en niet voor klassement.
Loulou wil schitteren in Parijs Nice omdat ze door zijn regio rijden plus hij wil goed zijn in vlaanderen.
Jungels mikt op de Vlaamse klassiekers.

0
koos verrek 12 februari 2020 om 21:03

En ze broer wordt 9de

0
Cochise 12 februari 2020 om 21:53

Als je die gigantische publieke belangstelling ziet dan blijft het toch godgeklaagd dat ze wél met het worldtourpeloton naar de UAE trekken en niet naar Zuid-Amerika.

Appolonio DSQ. Wat zou die stakker hebben uitgestoken?

0
Romāns Vainšteins 12 februari 2020 om 22:29

Totaal eens. Colombia verdient een knallende eigen ronde met tot de tanden afgeketoneerde en in de allerijlste lucht doorspoelde Europese toppers als uitdagers om de ronde te kapen.

Geen land dat het meer verdient.

0
Piet Lut 12 februari 2020 om 22:34

Art. 2.12.007 # 4.6 Corredor agarrado del vehiculo de su equipo/ Rider holding on to own team vehicle-.
Corredor/ Rider: 151 APOLLONIO Davide UCI ID 10005573036 : Multa/ Fine: 200 CHF, 50 puntos de UCI rankings y descalificación / 50 points from the UCI rankings and disqualification

0
ivo001 12 februari 2020 om 22:12

De 2 renners van Isreal sprinten elkaar bijna van de fiets af, maar worden toch 3e en 5e. Dat is weer punten!

0
Geflitst 13 februari 2020 om 00:14

Ze zijn al WorldTour, dus veel maakt het niet uit. Of is er dit jaar al een degradatiesysteem?

0
Samlambeej 12 februari 2020 om 23:29

Sympathieke kerel. Toen ik ‘m tegenkwam in België en vroeg waar die ging sprinten zei hij: “We rijden voor Philipsen”. Moet ook veel voor Gaviria rijden maar is eigenlijk niet veel ouder dan die gasten. Hij heeft het zelf eigenlijk nog niet zo vaak mogen bewijzen. Goed dat dat nu gebeurt.

0
Tinus 13 februari 2020 om 00:04

Spreekt ie Nederlands dan?

0
KimJungPoels 13 februari 2020 om 07:10

Zou hem gegund zijn wat meer voor zichzelf te mogen. Is echt een sterke renner die ook wel een goede heuvel kan overleven en een behoorlijk eindschot heeft. Maarja, met Gaviria, Kristoff en Philipsen in de ploeg blijft er natuurlijk niet heel veel over. Al is hij denk ik amper langzamer dan de huidige Kristoff in een echte sprint.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone