Joris Nieuwenhuis blijft uiterst taaie Cameron Mason voor in spannende Superprestige Boom
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 2 december 2023 om 16:08

Joris Nieuwenhuis blijft uiterst taaie Cameron Mason voor in spannende Superprestige Boom

Joris Nieuwenhuis heeft na de Superprestige Merksplas ook de Superprestige Boom op zijn naam geschreven. De Nederlander kwam al snel alleen voorop te rijden, maar Cameron Mason hield hem tot in de slotronde in het vizier. De Brit zou echter nooit helemaal terugkeren en dus pakte Nieuwenhuis de overwinning. Eli Iserbyt werd derde.

Omdat zondag ook de Wereldbeker Flamanville op het programma stond in Frankrijk, stuurden enkele renners hun kat naar de Superprestige Boom. Onder de afwezigen waren onder meer Lars van der Haar en Pim Ronhaar. Joris Nieuwenhuis en Thibau Nys waren wel van de partij voor Baloise Trek Lions, maar met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout leek Pauwels Sauzen-Bingoal over het sterkste blok te beschikken.

Nieuwenhuis zet druk
De kopstart was niet van een renner van een van de grote ploegen. Jens Adams van Athletes for Hope dook namelijk als eerste het veld in. Hij sloeg een mooi gaatje. Toch wist Nys de bres halverwege de openingsronde vlot te dichten. Ook Cameron Mason, Iserbyt en Nieuwenhuis zaten mee. Die laatste zette de rest in de tweede ronde stevig onder druk en wist zich vervolgens af te scheiden.

Mason bleef het dichtst in de buurt, Nys en Iserbyt volgden al wat verder. Na drie van de negen rondes had Nieuwenhuis een voorsprong van zeven seconden op de Brit, terwijl Nys en Iserbyt tegen een achterstand van 29 tellen aankeken. In de ronde daarna kwam Mason één seconde dichterbij de koploper. De strijd dus nog niet gestreden, al verloren de overige renners wel meer en meer terrein op Nieuwenhuis. Iserbyt, Vanthourenhout en Niels Vandeputte – Nys was afgehaakt – hadden na vijf ronden 49 tellen achterstand.

Mason gaf niet af – foto: Cor Vos

Het verschil tussen Mason en Nieuwenhuis schommelde lang tussen de vijf en tien seconden. Bij het ingaan van de slotronde was de situatie nog niet significant gewijzigd. De Brit volgde nu op negen seconden. Van een ereronde was dus geen sprake van Nieuwenhuis, maar hij had nog wel genoeg in de tank om de voorsprong uit te breiden en de zege veilig te stellen. Hij won zo zijn tweede wedstrijd op rij in de Superprestige. Mason moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Achter de twee hoofdrolspelers wist Iserbyt zich los te weken van Vanthourenhout en Vandeputte. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal reed zo naar de derde plaats en blijft op die manier (ruim) aan de leiding in het klassement van de Superprestige.

flag-be Superprestige Boom
Uitslag mannen 
1. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) in 57m32s
2. flag-gb Cameron Mason (Cyclocross Reds) op 10s
3. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 52s
4. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) op 1m05s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m11s
6. flag-be Thibau Nys (Baloise Trek Lions) op 1m32s
7. flag-be Witse Meeussen (Crelan-Corendon) op 1m32s
8. flag-be Jens Adams (Athletes for Hope) op 1m41s
9. flag-be Thijs Aerts (Circus-ReUz-Technord) op 1m48s
10. flag-be Jente Michels (Alpecin-Deceuninck) op 1m51s

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
2 december 2023 16:36
Wat een weelde voor Sven Nys. Nu al een veelvoud binnen van het aantal overwinningen bij de mannen elite dat ze vorig seizoen wisten te behalen.
2 december 2023 16:15
Snel en solide gereden door Nieuwenhuis, het gaat onspectaculair hard. Mason blijft groeien en pakt er nog wel ergens een.
2 december 2023 16:13
Sterke overwinning van Nieuwenhuis. Mason knap 2e en België in de breedte de sterkste.
2 december 2023 20:50
Goed gedaan van Joris, op zware parcoursen doet hij het prima. Daar gaat het hier toch om? Of is het hier een wedstrijd elkaar in de zeik zetten?
2 december 2023 18:32
Lig het aan mij of is iserbyt de enige die een ding maakt van de klassementen,al die anderen geven er geen zier om.
  2 december 2023 23:12
  Niemand is daarin geïnteresseerd, klopt. Je moet een flinke som betalen om zo’n klassement te winnen.
  ‘Downplayen’ heet zoiets. Nice try.
  2 december 2023 23:23
  @Robbiebier
  Een terechte constatering maar das Eli zijn zaak niet. Een klassement telt, voor je sponsor en je portemonnee. Doen anderen niet mee, pak jij relatief eenvoudig een lekkere bonus.
  2 december 2023 23:25
  Eli is beroepscrosser, de beste na de 2 à 3 (eens zien of Pidcock hem eraf krijgt dit jaar) en heeft geen/weinig concurrentie omdat zijn ploegmaat er al ff is uit geweest en de rest een beperkter programma rijdt of minder goed en zeker minder constant is.
2 december 2023 16:18
Genoten. Twee renners die ik persoonlijk ken en dus voor supporter in de top tien. Thibau Nys 6e en vooral goed koers van Thijs Aerts 9e.
  2 december 2023 16:25
  @Arie den Blanken Nys 6e in dit veld is niet echt noemenswaardig. Een 6e plek van Nys valt gewoon tegen, zeker ten opzichte van het begin van het seizoen.
  2 december 2023 17:00
  Tjonge Arie, ken jij ze persoonlijk? Dat je dat niet eerder gemeld hebt!
  2 december 2023 17:01
  Thibau is inderdaad ver teruggevallen. In dit veld 6e worden is niet iets om vrolijk van te worden.
  2 december 2023 17:24
  @Zeboe: we kunnen jou niet verwijten dat je de vorige 19 vermeldingen hebt gemist
2 december 2023 17:07
Lache hoor. Een pak vol belgen aan de start en 1 en 2 non belg. De 2 Haren deden niet eens me3.
  2 december 2023 17:21
  Je kwam niet bij neem ik aan.
  2 december 2023 17:47
  Edit redactie: Niet doen.
  2 december 2023 17:48
  Fluppertje, wat een opmerkzaamheid. Daar zat jij al een gans seizoen op te wachten, zo lijkt het wel. Blijven lachen hoor!
  Terzijde: ik ga ook beginnen supporteren voor de Belgische ploegen ipv voor Belgische renners. Of het nu een Oezbeek, Sloveen of Ollander is die wint, maakt niet uit, altijd prijs!
  2 december 2023 17:59
  De Belgen zakken onderhand door alle ondergrenzen. Op heel veel andere gebieden werd dat al eerder duidelijk, nu moet volkssport nummer één er ook aan geloven. Introspectie, zelfkennis en zeker zelfspot, het is de gemiddelde Belg vreemd, met alle gevolgen vandien.
  2 december 2023 18:05
  Alfred Issendorf heeft effe een veldrit in Boom geanalyseerd LOL
  Er wint eens een andere Ollander dan de halve Belg en het is weer Hosanna. Zo voorspelbaar, zielig.
  2 december 2023 18:24
  Edit redactie: Niet doen
  2 december 2023 20:39
  En plots werd het leven weer zinvol, ik ben blij voor jou.
  2 december 2023 23:17
  Flupke, dagelijks iets van je laten horen, hoor. Maakt niet uit wat, het mag over zielige Pelgen gaan. Als we maar weten dat je de dag bent doorgekomen.

Reacties zijn gesloten.