Jonas Vingegaard verrast met eerste profzege in Ronde van Polen

donderdag 8 augustus 2019 om 18:30
Jonas Vingegaard verrast met eerste profzege in Ronde van Polen

foto: Cor Vos

De voorlaatste etappe van de Ronde van Polen is gewonnen door een verrassend sterke Jonas Vingegaard. De jonge Deen van Jumbo-Visma wist na een loodzware etappe naar de zege te sprinten, zijn eerste bij de profs. Vingegaard – die ook de nieuwe leider is – versloeg generatiegenoten Pavel Sivakov en Jai Hindley.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De dood van Bjorg Lambrecht hangt nog altijd als een grauwe deken over het peloton, maar de Ronde van Polen gaat verder. Gisteren wist Luka Mezgec in Bielsko-Biała naar zijn tweede zege te sprinten, maar de voorlaatste etappe naar Kościelisko zou zeker niet eindigen in een veredelde massaspurt. Daarvoor was de route door het Tatragebergte gewoon te zwaar. De Poolse hellingen  – met de Gubałówka in volle finale – waren niet op één hand te tellen.

Een furieus begin 
En toch was het van bij de start volle bak koers, waardoor het peloton zelfs in twee stukken brak. We zagen verschillende renners een poging wagen om weg te rijden, maar telkens vond er weer een hergroepering plaats. We kregen pas na zestig kilometer een definitieve vluchtgroep, met dank aan Petr Vakoč, Geoffrey Bouchard, Tomasz Marczyński en Simon Geschke. Het peloton liet eindelijk begaan, waardoor de voorsprong al snel opliep.

De vier koplopers – foto: Cor Vos

De Tsjech, Fransman, Pool en Duitser kregen een maximale voorsprong van ruim drie minuten, waardoor Vakoč (27e op slechts 24 seconden van geletruidrager Pascal Ackermann) zich een tijdje virtueel leider mocht noemen. Het duurde echter niet lang vooraleer het verschil weer kleiner werd, en op 35 kilometer van de finish kregen de vier koplopers zelfs het gezelschap van enkele tegenaanvallers. Het bleken voornamelijk kopmannen te zijn.

Favorieten tonen zich al vroeg, Swift probeert het solo
Zo reden Miguel Ángel LópezRafał Majka, Davide Formolo, Pavel SivakovTao Geoghegan Hart, Domenico Pozzivivo en Ion Izagirre plots helemaal vooraan. We leken met zestien koplopers te beginnen aan de absolute slotfase, maar een groepje met onder meer Sergio Higuita en Ben Swift wist toch weer aan te sluiten. De Britse kampioen voelde dat hij moest anticiperen, wilde hij een kans maken op de ritoverwinning.

En dus versnelde de renner van Team Ineos met nog 25 kilometer op de teller. Swift kreeg het gezelschap van de Ethiopische aanvaller Tsgabu Grmay, en dit tweetal begon enkele kilometers later met veertig seconden voorsprong aan de voorlaatste klim. Op de steilste stroken wist heuvelsprinter Swift klimmer Grmay te lossen, waardoor hij als eerste bovenkwam op de Pitoniowka. In de achtervolgende groep reed een man van Jumbo-Visma op kop.

Swift versus de rest 
Het was de jonge Deen Jonas Vingegaard die zijn concurrenten op het rooster legde, waardoor het verschil met de eenzame Swift weer kleiner werd. De Brit beet het glazuur van zijn tanden, maar zag tegelijkertijd dat het regelmatig stilviel in de achtervolgende groep. Hierdoor mocht de koploper nog altijd dromen van een hele mooie zege, al was het zeker nog niet binnen voor de sterke sprinter. Er wachtte namelijk nog één beklimming: de Gubałówka (4,2 km aan 6,8%).

Swift begon als eerste aan de slotklim, maar op de steile pentes kwamen achtervolgers Vingegaard, Sivakov en Jai Hindley dan toch aansluiten. Dit bleek het sein voor een beresterke Vingegaard om nogmaals te versnellen, waardoor de dappere Swift moest passen. Sivakov en Hindley konden hun wagonnetje wel aanhaken, waardoor we met drie koplopers begonnen aan de laatste dalende kilometers.

Indrukwekkende Vingegaard boekt eerste profzege 
Een achtervolgende groep met onder meer Izagirre, Majka en Formolo zat niet heel erg ver, maar de winnaar moest toch vooraan worden gezocht. Het was Hindley die een gaatje wist te slaan na de laatste bocht, maar een bijzonder kwieke Sivakov reed het gat weer dicht. De Rus zat aan het wiel van Hindley, maar het was Vingegaard – die onderweg al de beste indruk maakte – die op overtuigende wijze naar de zege wist te sprinten.

foto: Cor Vos

Voor de 22-jarige Deen is het zijn eerste zege bij de profs. De beloftevolle klimmer maakte aan het einde van vorig seizoen de overstap naar Jumbo-Visma. In het klassement heeft Vingegaard nu een voorsprong van vier seconden op Sivakov, terwijl Hindley op zes tellen staat. Het belooft morgen echter nog een spannend slot te worden, aangezien de laatste etappe over meerdere beklimmingen gaat.

Dit artikel delen:

61 Reacties

Baik-Baik 8 augustus 2019 om 18:31

Mooie koers gezien!

0
debarreman 8 augustus 2019 om 18:32

Fraai afgerond. Veel zelfvertrouwen a la Roglic.

0
Jean Dumas 8 augustus 2019 om 18:42

Lijkt er wel op ja, qua explosiviteit.

0
ghostwriter 8 augustus 2019 om 18:32

Ongelofelijk knap hoe Jumbo-Visma steeds dit soort relatief onbekende pareltjes scout.

0
Kosmonaut 8 augustus 2019 om 18:32

“Verrast” is nogal een understatement.

0
Random wielerliefhebber. 8 augustus 2019 om 18:35

Dit is amper een verrassing, reed eerder dit jaar ook al heel sterk.

0
jessevdalen 8 augustus 2019 om 18:39

Ja en dan is het geen verrassing als die in de wt wint haha goeie grap

0
Kosmonaut 8 augustus 2019 om 18:45

Als je dit geen verassing vind zou ik als ik jou was heel snel gaan gokken bij de wedkantoren dan ben je in no time miljonair.

0
Random wielerliefhebber. 8 augustus 2019 om 18:51

Ik had hier in het spelletje op wielerflits gegokt op Vingegaard :p.

Helaas heb ik het ook weleens fout dus dat gokken laat ik haha.

0
Dolfy 8 augustus 2019 om 18:33

Inderdaad, erg mooie koers. Veel aanvallen en versnellingen. Veel werk van Vingegaard maar maakt het op het eind sterk af.. De nieuwe generatie neemt het echt over.

0
Arry1337 8 augustus 2019 om 22:22

Dat nieuwe generatie gelul is echt iets van elk jaar…

0
kelderfan 8 augustus 2019 om 18:36

Wauw dat is een verrassing. Vingegaard die Sivakov voorblijft.
Die man reed echt sterk.

0
Casar 8 augustus 2019 om 18:36

Wow knappe zege

0
Akse 8 augustus 2019 om 18:37

Mooie koers en mooie winnaar.
Jumbo-Visma heeft nu ook al talenten om op termijn in de Waalse klassiekers mee te gaan doen.

0
Nul verstand 8 augustus 2019 om 18:38

Wie dan? Ik zou het niet meteen weten. Dit was ook een sprint der strijkijzers. Geeft ook niet dat je als ploeg niet in al het werk goed bent!

0
Jandepandaman 8 augustus 2019 om 18:37

Die knul groeit echt gestaag! Knap hoor!

0
Nul verstand 8 augustus 2019 om 18:38

Beter dat zo’n jongen bovengemiddeld op kop rijdt, dan dat hij de koers maar ondergaat. Zo’n jonge gast moet leren om de koersen voor de winst. Laat hem er maar invliegen!

0
Marik 8 augustus 2019 om 18:39

Mooie en terechte overwinning. Hij deed veruit het meeste kopwerk.

0
kamiclan1 8 augustus 2019 om 18:39

Knappe zege. Ik vind het een leuke verrassing, aan het begin van het seizoen. Moest hoj toch al een aantal keer vrij vroeg lossen.

Richard plugge okschreef hem als een diamant dir nog flink gepolijst moest worden rn zie daar!

0
luckyloek 8 augustus 2019 om 18:41

Haha, we mochten nog niets verwachten van deze knul werd er gezegd tijdens de team presentatie. Behoorlijk indrukwekkend wat hij hier laat zien, na al indruk te maken in het Baskenland.

0
josi 8 augustus 2019 om 18:42

Erg knap. Dit zou een leerjaar moeten zijn, maar hij liet zich al eerder goed zien en nu dit. Denk dat maar heel weinigen dit hebben zien aankomen.

0
tetedelacourse 8 augustus 2019 om 18:45

Lekker bezig bij Jumbo. Mooi dat sterke talenten nu ook voor deze ploeg kiezen. Toch het resultaat van goed beleid dat pakweg 4 a 5 jaar geleden is ingezet. Leuke renners om naar te kijken ook. Veel aanvallend ingesteld op momenten dat het kan.

0
Titaantje 8 augustus 2019 om 18:46

zozo, als dit ineos was dan zouden de reacties wat anders zijn, maar mooi dat het goede ontbijt van de jumbo winkels de renners goed doet!
echt een leuke en vermakelijke rit gezien.

0
Fast Freddy 8 augustus 2019 om 18:48

Vingegaard? Waar komt die ineens vandaan? Eigenlijk nog geen platte uitslag gereden. Of wat heb ik gemist?

0
rahimns 8 augustus 2019 om 19:01

Reed eerder dit seizoen al goed in dienst van Roglic… was steeds beter aan het rijden in het loop van het jaar.

0
maklukzat 8 augustus 2019 om 19:04

Goed gescout door Jumbo-Visma. Viel niet zozeer op door zijn uitslagen, maar door zijn sterke testwaarden.

0
peervaneynthoven 8 augustus 2019 om 20:49

Waarschijnlijk volg je het wielrennen “op afstand” want als je er dicht opzit weet je dat Jonas Vingegaard al prima dingen heeft laten zien tot nu toe en een gestage progressie toont vanaf begin dit jaar. Wél in dienst van anderen. Ze hadden kennelijk zoveel vertrouwen in hem dat hij vandaag zijn eigen kans mocht gaan. Terecht blijkt nu en…….goed gezien!

0
Chaba 9 augustus 2019 om 08:21

mooi die conclusie trekken, alsof je iedere renner nauwgezet in de gaten houdt. Een etappe winnen in een WT-koers vind ik een redelijke positieve verrassing. Dat had ik dat niet zien aankomen ook al toont hij progressie.

0
xistnc 8 augustus 2019 om 18:58

Vreemde koers van Jumbo. Van ketonen word je kennelijk flink sterker, maar niet slimmer. Dat Vingegaard het alsnog afrondt is knap. Hij krijgt een extra toetje vanavond.

In het begin zitten Powless en Van Poppel mee in een vlucht. Maar als het vervolgens ontbrandt, zijn ze de eersten die moeten lossen.

Dan trekt TJV het peloton uit elkaar, met als eerste resultaat dat er 30 vooruit zijn die anders ook wel over zouden blijven in de finale, maar dan met minimaal één mannetje minder van TJV terwijl iedereen naar je zit te kijken.

Vervolgens komt Tolhoek vooraan te zitten met eerst 12 en daarna 16 man, waaronder diverse sterke koppeltjes.

Gelukkig komt Vingegaard terug omdat EF de slag heeft gemist. Die gaat dan op kop rijden voor Tolhoek achter de ontsnapte Swift, met als resultaat dat Tolhoek moet lossen.

0
Romāns Vainšteins 8 augustus 2019 om 19:39

‘Van ketonen word je kennelijk flink sterker, maar niet slimmer’

:)

0
debarreman 8 augustus 2019 om 20:05

Zeg maar een klein Evenepoeltje van Vignegaard. Eerst lossen en dan d’r op en d’r over.

0
assen 8 augustus 2019 om 21:16

@xistnc
WEER ben ik het me je eens. Eigenlijk is het meer geluk dan wijsheid dat ze hier winnen, men maakt mij niet wijs dat ze vantevoren wisten dat onze Deen de sterkste in koers was.

Ben er niet minder vrolijk om.

0
Samlambeej 8 augustus 2019 om 21:43

@xistnc
Ik dacht dat ze zich bij Sunweb niet aan ketones wagen?

0
Charlie33 8 augustus 2019 om 19:01

Jonas reed ook al sterk in Baskenland. Dus geen absolute verrassing dit

0
kelderfan 8 augustus 2019 om 19:02

@xistnc
Toen zag hij, dat hij de sterkste was van het klasje. Wat doe je dan. Ja doorgaan zoals dat Belgisch goudhaantje in San Sebastian. Dat hij hier Sivakov voorblijft is toch echt geweldig.

0
kelderfan 8 augustus 2019 om 19:04

@Charlie33
Ja, maar toch wel verrassend, als je o.a. Lopez kan achterlaten.

0
skylimit 8 augustus 2019 om 19:05

De jonge generatie klopt stevig op de deur. Wisseling van de wacht is aanstaande met al die jonge gasten. Gesink kan gerust met pensioen, het is goed zo. Hij hoeft zijn gezondheid niet meer op het spel te zetten.

0
Sjonge Jonge 8 augustus 2019 om 19:06

Lopez op een kwartier? Gevallen of niet goed genoeg?
Dat belooft anders niet veel goeds voor de Vuelta…..

0
S. Morgenstern 8 augustus 2019 om 19:08

Was aan het knechten voor Izagirre op de voorlaatste beklimming.

0
greeny 8 augustus 2019 om 19:14

man man man, als een beest tekeer gegaan en dan nog winnen ook. sterke beer

0
xistnc 8 augustus 2019 om 19:25

Nee, allebei niet. En ook geen broer van Oliver.

Check de post van Vlek hierboven. Het is voor hem puur voorbereiding op de Vuelta.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone