Jonas Vingegaard koerst met andere mindset in Parijs-Nice

maandag 6 maart 2023 om 09:34
Jonas Vingegaard koerst met andere mindset in Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard versus Tadej Pogačar: de 81ste editie van Parijs-Nice staat in het teken van de strijd tussen de regerende Tourwinnaar en de man die in 2020 en 2021 de belangrijkste wielerkoers op aarde wist te winnen. Vingegaard kijkt uit naar de komende dagen en heeft vertrouwen in een goede afloop. “Al zegt dit niks over je vormpeil straks in juli”, citeert Het Laatste Nieuws.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In Parijs-Nice hoopt Vingegaard zijn Sloveense rivaal op een eerste nederlaag te trakteren. “Als ik hier wil winnen, wat toch de bedoeling is want ik heb van Parijs-Nice één van mijn grote seizoensdoelen gemaakt, zal ik hém moeten verslaan. Het wordt een mooie week. Pogačar is een sterke renner, wat het altijd leuk koersen maakt met en tegen hem.  Allebei koersen én winnen we graag, Tadej en ik. Dus gaan we overal voluit, op ónze eigen manier.”

Vingegaard schetst het belang van het winnen van de ‘Koers naar de Zon’. “Natuurlijk kan het vertrouwen schenken. Maar of je hier nu wint of niet, goed bent of slecht: dat zegt niks over je vormpeil straks in juli. De Tour is ook nog wel wat anders dan een rittenkoers van één week. Ik denk trouwens dat het (in Parijs-Nice, red.) ook niet uitsluitend tussen mij en Tadej zal gaan. Ook INEOS Grenadiers brengt bijvoorbeeld een sterk team met sterke renners aan de start.”

In Parijs-Nice is het als klassementsrenner zaak om goed op te letten, aangezien er veel potentiële valkuilen zijn. Zo staat de koers bekend om zijn waaierritten en hectische finales. “Geen idee of ik daarvan houd. Het is anders koersen, bijzonder stressvol. Maar ik vertrouw wat dat betreft op mijn sterke ploeg. Het doel is om in de ploegentijdrit wat tijd te pakken op de concurrentie.”

Lees ook:
Voorbeschouwing: Parijs-Nice 2023 – Vingegaard tegen Pogacar

Van doemgedachte naar geloof in eigen kunnen
Vingegaard zal dan vervolgens moeten toeslaan in het slotweekend, met op zaterdag een bergetappe met aankomst op de flanken van de Col de la Couillole en op zondag de traditionele (lastige) slotrit naar Nice. De kopman van Jumbo-Visma kijkt vooral uit naar de lange slotklim van zaterdag. “Dáár schuilt mijn kracht, hebben we tijdens de hoogtestages vastgesteld.”

In de voorbije Tour wist hij Pogačar op de lange cols – denk aan de Col du Granon en Hautacam – pijn te doen en zelfs te lossen. “Dat veranderde mijn ‘mindset’ compleet, ja. Van de doemgedachte dat ik hem bergop nooit zal kunnen losfietsen naar de vaststelling dat ik er af en toe wél in slaag.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Romāns Vainšteins 6 maart 2023 om 10:52

Ik pruim de minachtende teneur richting Vingegaard niet zo.

Hij lijkt nu al het hoekje lafaard ingedouwd te worden terwijl ie juist alles zet op het pogen verslaan van een tegenstander die op nagenoeg álle vlakken nét ietsie tot veel beter is dan hem. Dat vergt een andere aanpak dan wanneer jij die betere bent.

Daarnaast: waarom is het niet leuk? Zo'n ondergedoken ijskonijn met één missie, die daarvoor alles doet en niet wijkt voor elke mening of opinie dan ook. Héérlijk hoe hij *poef* wegwas na zijn tourwinst. We zijn niet allemaal hetzelfde.

18
Wheely 6 maart 2023 om 11:01

Zo is het, hij is 1 van de weinigen die de confrontatie kan en durft aan te gaan met Pogi. Alleen maar hulde voor Jonas.

5
Posterix 6 maart 2023 om 11:03

Helemaal mee eens. Iedereen heeft zo zijn voors en tegens en niet iedereen is fan van diezelfde voors en tegens. Zo kan ik gewoon niet beslissen of ik meer fan ben van Wout of van Mathieu. Ik ben in ieder geval fan van de gevechten. Zo zie ik Vingegaard en Pogacar ook. Ik kan (of in dit geval wil) niet kiezen, maar de strijd is fantastisch!

0
fietsvriend 6 maart 2023 om 12:02

Helemaal eens, RV – is er eindelijk een uitdager, is het weer niet goed. De uiteenlopende/tegenovergestelde karakters van deze kleppers vind ik juist prachtig. Twee killers, eentje in het zwart en eentje in het wit gekleed – what’s not to like. Ik heb zelf altijd een voorkeur voor zwijgende killers.
Overigens vind ik die grijze helmen van UAE ook echt goud, niet meer die softe kleurstelling van vorig jaar – stralen agressie uit (en dat haar steekt er niet meer uit).

1
Gelei 6 maart 2023 om 12:14

Vingegaard zit ietwat in hetzelfde hoekje als Froome indertijd: in een geweldig geöliede en dominante ploeg, komt vaak over als een zonderling in de media, relatief klungelig met de fiets; stijl is ook niet je dat en hij is volledig afwezig in eendagskoersen.
Dat wordt natuurlijk nog versterkt als je grootste concurrent qua persoon & renner helemaal anders is.

Maar dat moet'em allemaal worst wezen. Hij weet wat z'n doelen zijn en wat werkt voor hem. En voor het overige heeft deze man nog nooit een koers gestolen. Een sleper of volger is hij zeker niet. Hij koerst wanneer hij moet koersen gewoon minder virtuoos and meer planmatig dan Pogacar.

0
Romāns Vainšteins 6 maart 2023 om 12:17

Nee.

Froome was de stérkste renner die volledig gerobotiseerd en toegewijd onderdeel van de beste ploeg uitmaakte. Het stoïcijnse hadden ze wel gemeen. Waar men Vingy heen aan het duwen is is wat men Quintana verweet: niet aanvallen en volgen. Kennelijk is dat het lot van de eerste belager.

-1
Mooie Sjors 6 maart 2023 om 12:30

Wat men Vingegaard nu ‘verwijt’ is volgens mij dat ie met een bevend vingertje achter zich wees i.p.v. met Pogi rond te draaien en zo voor een mogelijk sensationele openingsetappe had kunnen zorgen. Niet dat ie na de Tour uit de spotlights is getreden.

Begrijp trouwens ook niet waarom ie niet een paar beurtjes deed. Had misschien tijd kunnen pakken op de andere concurrenten, die na de tijdrit misschien wel zijn grootste concurrenten blijken. Laat Pogi het harde werk doen, maar draai mee rond. Je geeft aan geen greintje angst te hebben voor je grote concurrent en de hele wielerwereld zwijmelt weg van zo’n opening.

Parijs-Nice is een prima koers om de angst even overboord te gooien, het is de Tour niet. Verder koerst ieder zoals ie wil, maar het publiek mag toch de ene koerswijze verkiezen boven de andere?

-2
De Ezel van Eindhoven 6 maart 2023 om 13:59

Ik ben fan, des te leuker als er hier wat zuurpruimen het vervelend vinden om hem te zien winnen.

Doet met overmacht wat geen enkele andere renner lukte afgelopen jaren; Pogacar verslaan in de grote rondes.

3
AWestie 6 maart 2023 om 10:09

Vingegaard heeft Pogacar ondertussen al op drie cols goed kunnen lossen, dus een Jonas in vorm moet dat vaker kunnen doen.

1
Silent Hill 6 maart 2023 om 10:12
Quote:
zal ik hém moeten verslaan
Quote:
Allebei koersen én winnen we graag
Quote:
op ónze eigen manier
Quote:
Dáár schuilt mijn kracht
Quote:
dat ik er af en toe wél in slaag

Nou nou, Vingegaard klinkt wel érg overtuigend.

1
Sjaak P 6 maart 2023 om 11:05

Het klinkt allemaal als herhalen wat de ploegleider ‘m op het hart heeft gedrukt.
Niks mis mee hoor, paar wielen in de gaten houden en verder wattages stampen. Maar d’r mag wat mij betreft wat meer verhaal in z’n koersen komen.

-1
KevinK1986 6 maart 2023 om 12:21

De ware aard van Vingegaard hebben we nog niet gezien. Sinds vorig jaar weet hij pas ECHT waar hij toe in staat is en dus ook bereid om meer risico te nemen dan de afgelopen jaren. Zijn berekende stijl zal hij blijven houden, maar zal de aanval het komend jaar niet schuwen. Al waag ik te betwijfelen of het slim is om nu in P-N al alle kaarten op tafel te gooien.

We gaan het zien! Zal in ieder geval uit zijn tent gelokt worden door Pogacar, Evenepoel en anderen..

1
evanderwel 6 maart 2023 om 16:22

Ik hoop vooral dat de verschillen in de ttt niet te groot zullen zijn, dan krijgen we mogelijk een mooi duel. Ik acht Pogacar wel in staat tot een heroïsche aanval op de slotdag.

0
Chippen 6 maart 2023 om 12:21

hij weet blijkbaar zelf niet of hij van hectische finales en waaierritten houdt?

aan wie moet hij dat juist vragen om dat te weten te komen?

-1
Lars Maden 6 maart 2023 om 10:11

Blijft een kleurloos figuur.

-12
Glorious 6 maart 2023 om 11:01

Waarom reageer je überhaupt

1
Lars Maden 6 maart 2023 om 12:23

Hij ziet vrij bleekjes.

-2
Dave Dubbeldammer 6 maart 2023 om 18:39

Ik vind hem ook zeer kleurloos. Mag die mening niet verkondigd worden, misschien? Ze is nog juist ook.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone