Jonas Vingegaard: “Ik verwacht dat Tadej Pogacar me elke dag gaat aanvallen”

Jonas Vingegaard: “Ik verwacht dat Tadej Pogacar me elke dag gaat aanvallen”

© Cor Vos

donderdag 14 juli 2022 om 07:45
Interview

Jonas Vingegaard pakte op de top van de Col du Granon zijn allereerste gele trui uit zijn nog jonge carrière. Toch beseft hij als geen ander dat, ondanks een bonus van meer dan twee minuten, de buit nog niet binnen is. “Tadej Pogačar blijft de grootste rivaal. Hij gaat me aanvallen waar hij kan”, vertelde hij op de persconferentie na afloop.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ja, ik ben enigszins verrast dat de verschillen zo groot zijn”, antwoordde de nieuwe geletruidrager op de eerste vraag vanuit de perszaal. “Anderzijds, dit was een hele lastige etappe en met Jumbo-Visma hadden we het plan opgevat de rit zo zwaar mogelijk te maken. We vielen al aan aan de voet van de Télégraphe, herhaalden dit op de Galibier. Eigenlijk is het niet onlogisch dat de verschillen aan de aankomst opliepen.”

Vertel eens hoe dat plan er exact uitzag?
“Van ver aanvallen. Eerst wilden we een mannetje mee in de vroege vlucht, wat gelukt is. Daarna wilden we om beurten, Primoz en ikzelf, het Tadej zo moeilijk mogelijk maken. Petje af voor Primoz trouwens. Hij bewijst vandaag nog maar eens wat voor een ploegmaat en renner hij is. Hij vond het een prima plan en heeft zich daar honderd procent voor ingezet.”

Primoz Roglič en Kuss Sepp lijken oprecht blij met de stunt van hun Deense ploegmakker – foto: Cor Vos © 2022

Op vijf kilometer van de top van de Col du Granon deelde je de finale tik uit. Had je gemerkt dat Pogačar aan het afzien was?
“Nee. Ik had er geen idee van. Maar in de oortjes werd mij toegeroepen dat het steeds steiler werd met nog vijf kilometer te gaan. Of ik onderging en liet de anderen de koers verder hard maken, of ik viel zelf aan. Dat is wat ik gedaan heb en ik kon meteen een kloof slaan.”

Beseften jullie bij de ploeg dat dit plan ook een risico inhield? Zo’n actie hebben we in jaren niet gezien, maar het kon zowel voor Roglič als voor jou game over zijn.
“Dat klopt helemaal. Maar aan de andere kant, ik werd al een keer tweede in de Tour. Primoz ook. Dat was mooi, maar ik wil winnen. Stel dat ik niets had geprobeerd, dan zou ik wellicht opnieuw tweede geworden zijn. Dan wilde ik liever voor het hoogste gaan. Dit is ook een bewijs van de geweldige mentaliteit binnen de ploeg.”

Wat betekent die gele trui nu voor jou?
“Iets onrealistisch. Ik vind amper de juiste woorden. Een paar jaar geleden durfde ik zelfs niet dromen van deelname aan de Tour de France, laat staan van ritwinst of de gele trui. Dit is ongelooflijk. Zelfs al zou ik hem nog verliezen, dan nog zal ik bijzonder trots zijn dat shirt ooit gedragen te hebben. Dit is de grootste wedstrijd van de wereld en ik ben leider. Dat maakt me een beetje sprakeloos.”

Zorgde de steeds groter wordende voorsprong voor een extra boost?
“Daar krijg je uiteraard extra energie van. Maar daarnaast was het ook een brutale klim. Tijdens de laatste twee kilometer heb ik zó hard afgezien… Eigenlijk zat ik op drie kilometer van de top al aan mijn limiet. Het was knokken tot op de streep en ik hoopte dat het snel voorbij zou zijn. Weet je, tijdens de verkenning van deze etappe ben ik op deze col in de wagen gesprongen. Ik wist dus niet echt hoe zwaar de Granon was. Nu wel. It is a brutal climb.”

Je bent vandaag diep gegaan. Jouw ploegmaats ook. Wat verwacht je van de etappe naar Alpe d’Huez?
“Ik verwacht dat Tadej mijn grootste rivaal zal blijven. Dat hij me elke dag zal aanvallen als hij de kans krijgt. Het wordt nog een lange tocht vanaf morgen tot in Parijs. Maar we gaan ons uiterste best doen die gele trui te verdedigen.”

Vingegaard zijn eerste momenten in het geel – foto: Cor Vos © 2022

Op de Alpe d’Huez kan je als Jumbo-Vismarenner misschien wat extra steun krijgen in de Nederlandse bocht…
“Dat geloof ik. Maar niet alleen in de Nederlandse bocht. Er zijn ook veel Deense landgenoten naar de Alpen afgezakt. Ook zij zullen mij zeker aanmoedigen.”

Onmiddellijk na de etappe belde je. Mogen we veronderstellen dat dat met jouw vriendin was?
“Jawel. Zij en mijn dochter betekenen alles voor mij. Ze steunen mij zo hard. Dan is het ook maar logisch dat zij de eersten zijn die ik even bel na deze triomf.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Wim Kruithof 13 juli 2022 om 20:02
Quote:
Petje af voor Primoz trouwens. Hij bewijst vandaag nog maar eens wat voor een ploegmaat en renner hij is. Hij vond het een prima plan en heeft zich daar honderd procent voor ingezet.

Al veel langer heb ik het idee dat de sfeer zo ok is binnen de ploeg en deze zin is een mooie bevestiging. Bij Jumbo-Visma durven de grote kopmannen (van Aert en Roglic) zich ook weg te cijferen voor anderen. Dat levert zoveel wisselgeld voor wanneer zij hulp nodig hebben.

0
Scibby 13 juli 2022 om 20:05

Ja primoz kwam lachend over de streep, ondanks dat hij zelf nu definitief uit het klassement is.

0
klimmer99 13 juli 2022 om 20:39

Zo zie ik het ook. Waarschijnlijk heeft Primoz gemerkt teveel last te hebben na zijn val en heeft hij zich volledig ingezet voor de ploeg. Tadj wist niets van de toestand van Primoz en heeft zich daar dus op miskeken.

0
Romāns Vainšteins 14 juli 2022 om 09:13

Daarbij heeft hij ruimschoots de kans gekregen van de ploeg om weg te rijden bij Pogi en terug het AK in te komen. Volgend jaar kan wel iets gaan spelen wanneer Vingegaard nu de tour zou winnen trouwens.

Het blijft bizar hoe Jumbo achter elkaar 2 potentiële tourwinnaars oppikt trouwens. Net zoals bij skineos kan het niet anders dat de ploeg(cultuur) en faciliteiten daar een grote rol in speelt.

0
xistnc 13 juli 2022 om 21:40
Quote van onderschrift:
Primoz Roglič en Kuss Sepp lijken oprecht blij met de stunt van hun Deense ploegmakker

Waarom lijken? Suggestief.

0
Michiel 13 juli 2022 om 22:50

Ik hoop op een mis typ. Kijken oprecht blij

0
Romāns Vainšteins 14 juli 2022 om 09:14

Of een lekker gemist blijken oprecht blij

0
Wheely 14 juli 2022 om 09:22

Nee, “liken” natuurlijk.

0
Michiel 14 juli 2022 om 09:42

Vind ik leuk

0
Erik de Vlaming 13 juli 2022 om 22:58

Ik kan mij herinneren dat Primoz een keer in de afsluitende tijdrit net op Calimero leek met zijn te kleine helm die fout willen ze nu niet weer maken dus hebben ze Jonas maar een veel te grote pet gegeven!!

0
iLLan 13 juli 2022 om 23:02

Ja, die pet was prachtig!

0
Dario Koelkast 14 juli 2022 om 09:14

Bij Jonas is volgens mij de kleding van mijn 2-jarige neefje nog te groot

0
Romāns Vainšteins 14 juli 2022 om 09:15

Vingegaard heeft wel iets natuurlijk hiphopperigs, grote pet kan ie hebben.

0
Gr.R. 14 juli 2022 om 08:13

Brutale klim? Een vertaling via Google Translate?

0
Wheely 14 juli 2022 om 09:28

Dan krijg je brute klim als resultaat, Google is zo slecht nog niet.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone