Jonas Vingegaard: “Ik ga de boel nooit belazeren”

donderdag 29 december 2022 om 16:41
Jonas Vingegaard: “Ik ga de boel nooit belazeren”

foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard heeft sinds deze zomer een Tour de France-zege op zak, maar de 26-jarige Deen wil nog veel meer uit zijn carrière halen. Zo zou hij aan het einde van zijn carrière graag alle drie de grote rondes op zijn palmares hebben staan. Dat vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. In datzelfde interview zei Vingegaard ook het een en ander over het onderwerp doping.

“Met rugnummer 1 straks in de Tour rijden, daar kijk ik erg naar uit”, kijkt de kopman van Jumbo-Visma naar de toekomst. “En voor de lange termijn: ik zou alle drie de grote rondes willen winnen. En de klassiekers écht ontdekken. De Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik zouden me moeten passen.”

Vooralsnog kwam Vingegaard nooit in de buurt van een zege in de genoemde monumenten. In de Ronde van Lombardije eindigde hij een keer als veertiende (2021) en eenmaal als zestiende (2022), in Luik-Bastenaken-Luik kwam hij nog niet verder dan een 28ste plaats (2021). Aan beide wedstrijden deed hij drie keer mee.

“Ik heb die wedstrijden al gereden, maar dat ging steeds niet goed. Koersen van een paar weken passen me voorlopig beter, omdat ik elke dag weer snel herstel. Ik heb de klassiekers nog niet uit mijn hoofd gezet, maar misschien lukt het me nooit om er één te winnen.’’

Michael Rasmussen
In het gesprek met het AD werd Vingegaard ook gevraagd naar zijn landgenoot Michael Rasmussen. Tijdens de Tour de France van 2022 – na afloop van de laatste tijdrit – spraken de twee Denen met elkaar. “Wat hem is gebeurd, was niet fijn voor hem”, memoreert Vingegaard aan de Tour de France van 2007. Rasmussen werd destijds uit de ronde gehaald door de Rabobank-ploeg omdat hij gelogen had over zijn whereabouts. Hoewel hij later toegaf doping te hebben gebruikt, voelt zich nog altijd bestolen.

“Maar hij heeft vals gespeeld”, vervolgt Vingegaard. “Ik ben het niet met hem eens dat hij bestolen is. De wielerwereld is veranderd. In Denemarken weten de mensen dat wij niet meer vals spelen. Althans, ik denk en hoop dat ze zo denken. Ik kan heel makkelijk over dit onderwerp praten. Het is jammer dat wij in de beeldvorming soms nog moeten lijden voor een andere generatie.”

“Ik ga de boel nooit belazeren”
Toch snapt Vingegaard de bezorgdheid. “Ik zou me als fan ook afvragen of we niet voor de gek worden gehouden. Het gaat langzaam beter, maar we moeten het onderwerp niet wegstoppen. Als je vals speelt, moet je weg zijn. Ik ga de boel nooit belazeren. Ik wil bewijzen dat het kan zonder doping. En ik weet dat men dat twintig jaar geleden ook zei. Ze mogen mijn testen voor altijd bewaren en over honderd jaar hertesten. Dat vind ik helemaal prima.’’

Dit artikel delen:

22 Reacties

Arie M 29 december 2022 om 17:36

Zolang ik iets had wat retegoed werkt en niet op de dope lijst staat zou ik me er ook niet aan wagen

2
Deo 29 december 2022 om 17:04

Tja als ik kijk naar een wedstrijd van 10 jaar geleden, dan zie je hoeveel er is veranderd qua marginal gains. De shirtjes, de helmen, posities en fietsen qua materiaal en aërodynamica. Men had het alleen maar over specialisatie en het beperken van een wedstrijdprogramma om goed te zijn in de Tour. Nu is met specialisten het specialisme verdwenen. De leeftijd is haast irrelevant, oude rotten gaan langer door en junioren worden al prof. Alles is mogelijk.

0
11 na 11 29 december 2022 om 17:52

Men kan tegenwoordig uit DNA gewoon aflezen welke renner goed reageert op bepaalde (legale) stoffen en welke niet. Er zijn bvb veel renners die veel koffie drinken, voor sommigen heeft dat een positief effect maar voor andere werkt het averechts. Die informatie had men 15 jaar geleden niet. Als je aan de hand daarvan een dieet samenstelt dat zo specifiek is per renner, kan ik me bvb perfect voorstellen dat je vandaag resultaten kan halen waar je 15 jaar geleden epo voor nodig had.

1
KopOverKop 29 december 2022 om 18:41

Klopt 11 na 11. Behalve dat er veel gaat over tienden van procenten of enkele procenten.
Epo goed inzetten gaf meer dan een handvol %. Maar ja wanneer 90% gebruikte destijds dan is dat verschil weer weg.

0
Panache 29 december 2022 om 18:45

Zo ver zijn ze nog lang niet 11 na 11. Ze kunnen wat basale zaken (aanleg) filteren, maar een trainingsprogramma op maat met bijbehorende optimale supplementering is toekomstmuziek, laat staan de aanwezige persoonlijke coaches overrulen.

0
11 na 11 29 december 2022 om 19:02

Beste Panache, enkele weken geleden werd er in een Belgisch TV programma een test gedaan aan de hand van net dát voorbeeld. Het DNA werd uitgelezen en er werd met twee mensen een inspanningstest gedaan. Eentje voor dat beiden enkele koppen koffie dronken, en eentje een poosje nadien. Het DNA had immers aangetoond dat de resultaten bij de ene beter zouden worden nadien, en bij de andere slechter. En wat bleek, denk je?

@KopOverKop, als er al een merkbaar verschil is met iets banaals als koffie, dan zal het in totaal wel over meer dan tienden van procenten gaan wanneer we dan spreken over meerdere stoffen. Stel dat je goed reageert op stoffen die je niet of te weinig inneemt, en slecht reageert op andere stoffen die je overvloedig inneemt…

-1
Panache 29 december 2022 om 19:22

Ik geloof je koffievoorbeeld meteen, maar niet je extrapolatie (je verwachtingen zijn voor 2022 te hoog). “Als je aan de hand daarvan een dieet samenstelt dat zo specifiek is per renner, kan ik me bvb perfect voorstellen dat je vandaag resultaten kan halen waar je 15 jaar geleden epo voor nodig had.” Je onderschat epo, of je overschat de koffietest.

Genetics and sports performance: the present and future in the identification of talent for sports based on DNA testing

https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-022-04945-z

“However, with the current evidence, it is certainly too early a stage to determine how to use genotyping as a tool for predicting exercise/sports performance or improving current methods of training.”

Ik blijf bij mijn standpunt: je brengt een interessante invalshoek aan en over 10-15 jaar mag het terugkijkend gezien worden als pionierspost op Wielerflits, maar deze techniek in de kinderschoenen is nu nog niet in staat om maatwerk van de beste coaches en specialisten te overrulen om procenten verder te verbeteren.

3
11 na 11 29 december 2022 om 19:35

Dat is dan ook niet helemaal waar het hier over gaat. Mijn voorbeeld gaat meer over stoffen waar een lichaam goed of slecht op reageert. Ik denk dat je dat al meer kunt vergelijken met bvb allergieën opspeuren. Dat artikel gaat meer over spiervezels, erfelijkheid en trainingsleer en daar had ik het niet over. Als je het voorbeeld van koffie gelooft, waarom zou je dan denken dat koffie het enige mogelijke voorbeeld is?

En ik zie de sociale wielermedia volstaan met koffie zuipende renners. Je zal er maar eentje zijn die daar eigenlijk slechter van gaat presteren.

In de toekomst zal DNA profiling het wel veel makkelijker maken om talenten op te speuren of atleten in hokjes te stoppen (jij moet gaan discuswerpen, jij moet gaan marathon lopen…). Dat is eerder de richting van het artikel dat je aanhaalt. Daar ben ik akkoord dat het daarvoor nog te vroeg is. Het voorbeeld dat trouwens in het TV programma werd aangehaald is dat om te voorspellen of iemand een goeie wielrenner zou zijn, dat dat wel al mogelijk is, maar of het een goeie voetballer zou zijn, niet. Eenvoudigweg omdat er daar veel meer focus ligt op inzicht, oog-handcoördinatie etc. Dat is gewoon nog te complex.

1
mooiman 29 december 2022 om 18:21

En toch geloof ik Jonas

0
Alfred Issendorf 29 december 2022 om 18:34

Ik ook. En ik neem het hem ook niet kwalijk dat hij nadat hij drie dagen in de buik van een walvis heeft vertoeft zoveel vissen een kopje kleiner heeft gemaakt. Begrijpelijke reactie.

-1
Wim Kruithof 30 december 2022 om 00:28

Mooi, open en naar het schijnt heel eerlijk. Moedig om zich tegen zijn landgenoot uit te spreken en ‘als je vals speelt, moet je weg zijn’ is heerlijk normatief.

Hij zet zich in ieder interview neer als nuchter, ontwapenend en pragmatisch en ik mag Vingegaard heel erg. Een groeibriljant die hopelijk nog talloze koersen gaat domineren.

0
Rode_Rick 29 december 2022 om 20:52

Goh we hebben dit verhaal toch pas een paar honderd keer gehoord.

-1
KopOverKop 29 december 2022 om 17:09

Ik geloof deze kerel wel. Karakter is vaak mede bepalend of men eraf blijft of niet.

Maar ja, zie Toon Aerts. Een ongeluk zit in een klein hoekje ook al hebben supplementen batchnummers en zijn delen van een batch gecontroleerd dan nog kan in ander deel "vervuiling" aanwezig zijn.

-2
KopOverKop 29 december 2022 om 18:44

LOL de zogenaamd nobele ridders die graag flinke straffen zien voor “gepakte sporters” zijn ook diegene die hier een mens niet durven vertrouwen. Altijd uitgaan van het slechte…wat een leven heb je dan.

0
Romāns Vainšteins 29 december 2022 om 16:51

Het obligate ‘niet íkke, íkke niet’ – interview dat elke tourwinnaar kennelijk vroeg of laat ophoesten moet. Van mij had Rasmussen gewoon net zo goed mogen doorfietsen tot Parijs als dat ik Contador als eindwinnaar 2010 zie. Om over die arme Cobo nog maar niet te hoeven beginnen.

-3
Al Phila 29 december 2022 om 17:05

Blijkbaar vind je het niet erg dat er regels zijn, en dat renners zich aan die regels dienen te houden, maar als ze dat niet doen, ze niet gestraft worden (de renners/sponsoren die niet gebruiken zijn dan de dupe) ….

Of was je opmerking cynisch bedoeld ;-) ??

2
Romāns Vainšteins 29 december 2022 om 17:11

Ik kan me redelijk ruim inleven en ben niet heel erg absoluut in mijn opvattingen.

-1
Michiel 29 december 2022 om 17:25

Props voor Romans

-1
Alfred Issendorf 29 december 2022 om 17:54

Stoere praat weer, Romans. Wat bedoel je nou met “ben niet heel erg absoluut in mijn opvattingen”? Dat de ene boef die jouw sympathie heeft er wel mee mag wegkomen en de andere die je niet kunt pruimen niet?

1
De Zeboe van de Zoncolan 29 december 2022 om 18:40

Hij bedoelt dat je best een spuit EPO mag zetten zolang je maar geen ketonen vreet (of zuipt).

3
de adelaar van de adsteeg 30 december 2022 om 06:37

Ketonen is ook prestatie verhogend dus doping

-5
Wim Kruithof 30 december 2022 om 08:07

wat een onzin, dus omdat het prestaties verbetert is het doping? Mag je ook het nuttigen van groenten, fruit en pasta wel afschaffen.

Vreemde redenering.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone