Johnny Hoogerland na drie jaar terug in Ronde van Vlaanderen
vrijdag 4 april 2014 om 12:15

Johnny Hoogerland na drie jaar terug in Ronde van Vlaanderen

Johnny Hoogerland

foto: Sirotti

Na drie jaar afwezigheid, komt Nederlands kampioen Johnny Hoogerland zondag terug aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Waar hij de voorbije jaren de voorkeur aan de Ardennenklassiekers gaf, wil Hoogerland ditmaal ook schitteren op de wegen van Vlaanderens Mooiste. De renner van Androni Giocattoli geeft zijn verwachtingen en een blik op zijn ploeg weer in een gesprek met WielerFlits.

Knie
Nadat hij in de E3 Prijs Harelbeke en Gent-Wevelgem een goed gevoel te pakken kreeg, werd Hoogerland in de Driedaagse De Panne-Koksijde opgeschrikt door een probleem. “In de eerste twee etappes had ik last van mijn knie”, bekent de Nederlander. “Volgens mij is het zelfs geen echte blessure, maar is mijn knie gewoon een beetje gevoelig, en misschien wat overbelast door de vele races. Maar tijdens de Ronde van Vlaanderen zal het mij niet hinderen, want op dit moment kan ik alweer pijnvrij fietsen.”

Toch besloot hij na twee ritten de remmen dicht te knijpen in de Driedaagse. “Uit voorzorg”, meent Hoogerland. “Aangezien ik in deze rittenkoers niets meer te winnen had, raadde mijn ploeg me aan om naar huis te gaan. Daar kon ik dan drie dagen rusten in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen.” Dat wil volgens Hoogerland niet zeggen dat Androni Giocattoli zondag grote plannen met hem heeft. “Er wordt niets speciaal van mij verwacht, maar zelf wil ik in De Ronde wel erg goed zijn natuurlijk.”

Ronde
In het verleden was Hoogerland vaker goed in Vlaanderens Mooiste. In 2009 en 2010 kwam de Zeeuw respectievelijk als twaalfde en elfde over de eindstreep, op het parcours met aankomst in Meerbeke. “Dat zijn meteen ook de enige twee keer dat ik aan het vertrek van De Ronde kwam. De wedstrijd ligt mij dus wel, maar het gaat dit jaar over een ander parcours dan toen, waarvan ik niet weet wat ik kan verwachten. Als ik het resultaat van 2010 zou kunnen herhalen, zou ik erg gelukkig zijn.”

Dat hij met de Italianen Bandiera, Bertazzo, Facchini, Parrinello, Testi en Zordan, en de Venezolaan Rodriguez als ploeggenoten vermoedelijk op niet al te veel steun aan het eind van de race zal kunnen rekenen, vreest ook Hoogerland. “Voor deze jonge jongens wordt het lastig om goed voor de dag te komen door een gebrek aan ervaring. Marco Bandiera heeft die ervaring wel. Hem zie ik wel een rol spelen”, vertelt Hoogerland, die zijn focus dit jaar niet specifiek op Vlaanderens Mooiste gelegd heeft.

Piek
“Ik piek dit jaar niet naar één bepaalde koers”, zegt de 30-jarige renner. “Een goede vorm komt nu eenmaal niet op bestelling, dus is dit een goede keuze. Alle wedstrijden waarin ik start, zijn erg belangrijk voor mij, en overal wil ik goed zijn. Dus ook in de Ronde van Vlaanderen. De Amstel Gold Race en de Giro d’Italia zijn binnenkort andere wedstrijden waarin ik mij wil tonen, al zie ik misschien wel de grootste kans op een goed resultaat in een semiklassieker zoals de Brabantse Pijl (1.HC, red.).”

RIDE Magazine