Johan Bruyneel: “LeMond reed voor Franse teams, de koningen van de cortisone…”

dinsdag 9 juni 2020 om 09:29
Johan Bruyneel: “LeMond reed voor Franse teams, de koningen van de cortisone…”

© Cor Vos

Naar aanleiding van de nieuwe tweedelige ESPN-documentaire rond Lance Armstrong, sprak HUMO deze week uitgebreid met Johan Bruyneel, destijds partner in crime van de Amerikaan. We kennen ondertussen Bruyneels visie: “In de jaren ’90 had iedereen toegang tot dezelfde middelen: bloeddoping en epo.” Deze keer worden onder meer Greg LeMond en de Franse teams op de korrel genomen.

Het verhaal in HUMO is het relaas van wat best een openhartig interview met de 55-jarige West-Vlaming is geweest. Toch is de teneur dezelfde zoals we in andere interviews met Johan Bruyneel lezen. En dat wordt perfect samengevat in volgende quote: “Wij (Armstrong en Bruyneel, red) zijn blijkbaar de grote schuldigen van alles wat is misgegaan in het wielrennen. Maar leg mij eens het verschil uit tussen mij en Bjarne Riis (…) We koersten in dezelfde periode. Op vlak van doping waren er geen verschillen. Of toch: ik heb nooit een hematocriet van 60 gehad. Ook als manager legden we een gelijkaardig parcours af. Ik werkte met Ferrari, hij met Fuentes. Alleen juridisch is er een verschil.”

“Als ze jouw kop willen…”
Waarmee Bruyneel bedoelt dat zijn collega’s van destijds wel zijn weggekomen met dezelfde feiten. Wat betreft Riis: “Het Deense antidopingagentschap heeft de verjaring van de feiten gerespecteerd, waardoor hij nog mag meespelen, terwijl ik levenslang geschorst ben. Hij wordt met open armen ontvangen. Ik gun het hem, want hij is een goede manager en hij zal die fout geen tweede keer meer maken. Maar als ze jouw kop willen, maak je geen schijn van kans.”

Bruyneel komt ook uit bij de Franse ploegleiders. Marc Madiot, Vincent Lavenu en Jean-René Bernaudeau. “Als ik hen bezig hoor denk ik: doe wat je wil, maar zwijg over doping. Zij blijven me afrekenen op mijn verleden, maar wat zij hebben uitgespookt, is zogezegd vergeven.” Waarop Bruyneel een anekdote van Madiot als renner bovenhaalt.

‘Une flechette’
“Ik was tweedejaarsprof en reed een buitenlands rondje. Ik hing uitgewrongen tussen de volgwagens en probeerde uit te rijden. In die tijd gebeurde dopingcontrole via lottrekking  die ze halfkoers bekendmaakten via RadioTour. Madiot liet zich afzakken tot aan de volgwagen van Cyrille Guimard, hoorde dat hij er niet bij was, rolde zijn mouw op en zette zich une flechette, zoals ze dat zo mooi  zeiden, in zijn bovenarm. Hij is naar voor gereden en niet meer van kop af gekomen. Dat zijn dan de mannen die mij en Lance veroordelen.”

Ook Greg LeMond moet het nog een keer ontgelden: “I am the only clean winner, zegt hij altijd. Bullshit natuurlijk. Hij heeft altijd (op 1988 en 1989 na, red) voor Franse ploegen gereden. Dat waren de koningen van de cortisone. Je kunt je toch niet inbeelden dat hij nooit iets heeft genomen. Hij heeft gewonnen van Hinault en Fignon, die toegegeven heeft te hebben gepakt. Wereldtoppers die zich gedopeerd hebben, kun je niet kloppen zonder zelf iets te nemen. Maar.. LeMond was wel de beste van zijn generatie, net zoals Merckx, Hinault, Anquetil, Indurain. En dus ook Lance Armstrong. We hebben al die Tours gewonnen op basis van talent, visie, strategie en minutieuze voorbereiding.”

Leest het volledige interview met Johan Bruyneel via deze link

Dit artikel delen:

65 Reacties

Djoop 9 juni 2020 om 15:00

Hinault, Fignon en Lemond hebben bijgedragen aan de legende van de wielersport, waar Armstrong & co deze vervolgens vakkundig om zeep geholpen hebben. Dat is het voornaamste verschil. Je moet 1999 namelijk in het licht zien van wat er in 1998 gebeurd was om een goed beeld te krijgen van de corruptie waar Bruyneel deel van uitmaakt. Dat heeft helemaal niks meer met liefde voor de sport te maken.
Daarnaast moet je toch wel een ongelofelijke asbak zijn als je de door Armstrong gefabriceerde fabeltjes over Lemond nog een zetje geeft. Walgelijk.

ProfrondeZevenbergen 9 juni 2020 om 20:23

Jouw zogenaamde helden zouden nu allemaal getest moeten worden op van alles en nog wat. Eens kijken of je er dan nog zo over denkt.

doorak 9 juni 2020 om 23:36

Klinklare klets van beperkt inzicht.
Uw idolen hebben hetzelfde gedaan. Hinault sloeg erop als hij in de weg werd gezeten. Manipuleerde met vrienden vd pers. Fignon speelde hetspel met Bernard Tapie om Lemond geen kans te geven wat niet zo goed lukte. En ze gebruikten van alles deze Fransosen. Niet erg uiteraard want zelfs een grootverbruiker als Virenque wordt vereerd.

Ook Lemond gebruikte zoals 90% dat deed. Zoals hier eerder al werd geschreven, medicijnen werken bij de één optimaal en bij de ander niet evenzo doping.

Armstrong die de legende vd sport ombracht. Een gospe van een gemankeerde vernauwde geest.
Alsof het winnen van Hinault Fignon Lemond te maken hadden met de liefde voor de sport. Hoe naïef of dom kan een mens zijn?
Die wonnen ter faveure van hun bakrekening, eigen roem en een gezegende carrière levenslang in media en als PR uithangbord, pecunia voor

“Ongelofelijke asbak zijn als je de door Armstrong gefabriceerde fabeltjes over Lemond nog een zetje geef. Walgelijk.” Nee walgelijk wanneer je het verhaal van Bruyneel aan Armstrong toeschrijft ook al zijn dat 4 handen op 1 buik puur omdat je geen neutrale blik hebt vanwege meer voorkomende ziekte non subjectieve obessie.

Joop Zoetemelk 9 juni 2020 om 19:22

Allemaal geen podium meer geven.. Eddy, Joop, Ivan of een Lance de sport moet je schoonvegen.
Eruit trappen en de deur dichthouden.

Ook een Boogerd, Dekker, Kroon en een Riis moet je weren.
Wel zijn het leuke gasten om eens een babbel mee te hebben.

Ik zal het ze zeggen als ik ze tegen kom, beter gaan ze een vak leren en aan het werk.

Panache 9 juni 2020 om 19:41

Neem jij dan ook een andere nickname?

Fred Postma 9 juni 2020 om 20:49

Even met je tengels van Joop afblijven, Joop Zoetemelk !!

Paul Bus 10 juni 2020 om 01:39

Zij die zonder dopingverleden zijn werpe de eerste steen,maar dat is zeker niet Jopie

Fred Postma 9 juni 2020 om 20:42

Panache: de renner moet zeggen:
Ik ben nooit positief geweest .

Paul Bus 10 juni 2020 om 01:46

Kan iemand mij 25 top coureurs van de afgelopen 35 jaar noemen die 100% bonafide schoon zijn?En dan coureurs die dus meerdere jaren top waren,niet een coureur die na 1 jaar het bedorven wielerwereldje de rug keert maar een lange carriere heeft gehad,verras me.

Panache 10 juni 2020 om 07:42

Bardet heeft er alle schijn van. Maar er ligt geen bewijs. Je vraag klopt niet, omdat dopingtesten zeggen "we hebben (n)iets gevonden”. Ze zeggen niets over gebruik buiten de gloeitijd. Je vraag lijkt ook te suggereren dat deze renners er niet zouden zijn, wat gewoon een aanname is. Eigenlijk weet je heel weinig, mag je ook best voor uitkomen hoor (geldt voor bijna iedereen).

RiGHT 10 juni 2020 om 15:26

Ik keur doping af. Maar wat hij hier zegt ben ik het helemaal mee eens
– “We hebben al die Tours gewonnen op basis van talent, visie, strategie en minutieuze voorbereiding”
Voor mij blijft Lance winnaar van al zijn Tours en andere wedstrijden. Want ik ben er heilig van overtuigd dat alle winnaars van hun generaties, in hun tijden, ook van alles hebben geslikt, gespoten of op andere wijze ingebracht.
” (Lemond) heeft gewonnen van Hinault en Fignon, die toegegeven heeft te hebben gepakt. Wereldtoppers die zich gedopeerd hebben, kun je niet kloppen zonder zelf iets te nemen. Maar.. LeMond was wel de beste van zijn generatie, net zoals Merckx, Hinault, Anquetil, Indurain. En dus ook Lance Armstrong “.

Interessantste naam hier is Indurain, van wie alleen wat aantijgingen over cortisonen gedaan zijn in ~2013 in het kader van dat Banesto wat met zo’n dopingarts te maken zou hebben gehad maar verder is zijn naam – voor zover ik weet – nooit rechtstreeks aan doping gelinkt. Maar inderdaad, al die mannen waren de besten van hun generatie en ik geloof ook zeker dat ze allemaal net zo hebben lopen slikken, spuiten, etc. Ook LeMond. Ook Joop. Ook Valverde. En ook al die anderen die nu nog steeds als (halve)volkshelden worden vereerd, terwijl een Bruyneel en Armstrong worden verguist.

Verder wat Har77 zegt : top idee. Zie wat er op tv gebeurd als vermaak en probeer je ziel er niet aan op te hangen. Geeft teveel negatieve energie.

Romāns Vainšteins 10 juni 2020 om 16:18

Indurain wordt toch echt als Francesco Conconi‘s petekind gezien en heeft sowieso de meest ongelofelijke resultaten in de meest ongelofelijke periode binnen het wielrennen geboekt. Degene die hem nog het gevaarlijkst naderde was een Gewisssovjetlet die zelfs dikker bloed noteerde dan Riis ,..

Hij was een en-en geval, de beste met doping en ook zonder, ze deden het met.

Djoop 10 juni 2020 om 16:50

Indurain’s dokter was Sabino Padilla (voor vrinden Pastilla) die in contact stond met Conconi. Toen zijn dokter vertrok, was het met Indurain ook gedaan. Het gerucht gaat dat Indurain ook weinig trek had zich te meten in de EPO wedloop, waar het hct steeds hoger opgeschroefd werd.

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone