Jetse Bol: “Als je doping nodig hebt om prof te zijn, ben je niet goed genoeg”

Jetse Bol: “Als je doping nodig hebt om prof te zijn, ben je niet goed genoeg”

foto: Cor Vos

vrijdag 25 januari 2019 om 07:00

Burgos-BH was normaliter deze week begonnen aan het wielerseizoen in La Tropicale Amissa Bongo. Het liep anders. De Spaanse ProContinental-ploeg kreeg omwille van drie dopinggevallen uit het verleden een schorsing van 21 dagen opgelegd. Teammanager Julio Andrés Izquierdo besloot om tijdens het trainingskamp wat nu plaatsvindt, ploegartsen én een priester uit te nodigen om met de renners in gesprek te gaan over de ethiek binnen de wielersport. “Ik vind dat goed”, vertelt renner Jetse Bol aan WielerFlits.

Valse start van het seizoen
Het trainingskamp van Burgos-BH is vrij overzichtelijk. ’s Ochtends trainen, daarna eten met heel de ploeg en in de middaguren een sessie met een spreker. In die sessies krijgen de renners les van de teamdoktoren en zelfs een priester. Izquierdo zou ook graag nog een UCI anti-doping-commissaris willen uitnodigen. “Het is een lastig onderwerp om te bespreken”, vindt de Noord-Hollander. “En die priester is een bevriend iemand van de ploeg. Een aantal renners staat vaker met hem in contact. Het is niet zo dat hij hier nu speciaal aanwezig is.”

Bol ziet er wel meerwaarde in. “Je kan honderd keer zeggen dat iets niet mag, maar dat weet iedereen dondersgoed. Ik denk wel dat het een goede wake up-call is voor de renners die nú bij de ploeg rijden. Want als er nu nog iets gebeurt, dan is het helemaal klaar met dit team. We mogen al heel erg blij zijn dat er geen enkele sponsor is vertrokken en dat we nog altijd op ProContinental-niveau rijden. Het is een goed teken dat de mensen die al jarenlang bij deze ploeg betrokken zijn, nog altijd vertrouwen in ons hebben. Dat is heel fijn.”

De 29-jarige Noord-Hollander wilde zich tot nu niet bemoeien met de situatie, omdat hij niet alle ins en outs van de zaak kent. “Ik weet alleen dat drie jongens positief hebben getest. En dat is gewoon heel kut, klaar. Ik neem het ze enorm kwalijk. Het zijn sukkels! De tijden zijn veranderd. Je hebt geen doping meer nodig om prof te zijn. En heb je dat wel nodig, dan ben je dus niet goed genoeg. Als je het niveau wel aankan en je gebruikt alsnog doping, dan ben je helemaal een sufferd. Dan gooi je dus je carrière weg. Ik kan er met mijn pet niet bij…”

Bol in gesprek met diens ploegleider in La Vuelta – foto: Cor Vos

“Ikzelf ben ervan overtuigd dat het drie individuele gevallen zijn van hele domme jongens”, gaat hij verder. “Het is wel buitengewoon vervelend dat wij als actieve renners van Burgos-BH met de gevolgen zitten. Gelukkig valt de schade mee, want het zijn ‘maar’ drie weken. Begrijp me niet verkeerd: ik ben het er volledig mee eens dat er een consequentie moet zijn. Maar ik ben er wel heel blij mee dat deze niet al te zwaar is. Wij zijn er door gedupeerd. Ik ken die jongens niet eens. Hoeveel schuld heb ik aan deze hele situatie?”

“Nogmaals: er moet een consequentie zijn. Anders is het te makkelijk. Maar het is gewoon een heel lastig iets”, vindt Bol. Wel wil hij graag iets rechtzetten. “Er zijn heel veel mensen en media die verbaasd zijn dat wij een wildcard voor de Ronde van Catalonië hebben gekregen. Maar van de drie dopinggevallen binnen Burgos-BH, waren er twee positief in 2017 (Bol rijdt sinds het najaar van 2018 bij de ploeg, red.). Toen was het team nog van Continental-niveau. En ik hoef jou niet uit te leggen dat er bij geen enkele continentale ploeg toezicht is.”

“Ik wil me richten op de kleinere rondjes in Spanje”
Bol aanvaardt de straf die zijn ploeg heeft gekregen. “Gelukkig bemoeilijkt het mijn voorbereiding niet echt. Ik ben blij dat het beperkt blijft tot het missen van La Tropicale Amissa Bongo en de vier eendagskoersen op Mallorca. Ik begin alsnog half februari mijn seizoen. Wat dat betreft heeft deze teamschorsing dus niet hele grote consequenties. Normaal was ik denk ik gestart op Mallorca. En dat is wel jammer, want voor Burgos-BH is dat best een groot ding, hoor. Een van onze sponsoren komt er namelijk vandaan.”

Bol op de voorgrond in het tenue voor 2019 – foto: Burgos-BH

En ondanks het moeilijke begin van 2019, heeft Bol vertrouwen in het team. “Wij zijn een kleine, bescheiden ploeg. Daar moet je realistisch in zijn. Vorig jaar was het buiten de vaste kern heel zwak qua renners. Dat is nu een stuk beter. Er zijn acht nieuwe jongens die het niveau in de breedte opkrikken. Met Manuel Peñalver en Matthew Gibson – die een rit won in de Tour de l’Avenir – kregen we er twee snelle, jonge jongens bij. Juist voor hen is dit een ideale ploeg. Je kunt hier rustig je carrière beginnen, zonder al te veel grote verwachtingen.”

Voor Bol kan het seizoen in ieder geval niet snel genoeg beginnen. “In principe begin ik in de Vuelta Ciclista a Murcia en de dag erna in de Clásica de Almeria. Daarna volgen de Tour du Haut Var, La Drôme Classic en de Classic de l’Ardèche in Frankrijk. Hopelijk kan ik daar in april de Ronde van het Baskenland aan toevoegen, alleen zijn we daarvoor wel afhankelijk van een wildcard. Maar ik wil me dit jaar wat meer richten op de kleinere rondjes in Spanje. Dan moet je denken aan de rondes van Aragón en Madrid, dat soort werk.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

kielabokki 25 januari 2019 om 08:31

Leuk artikel.

0
jvh93 25 januari 2019 om 08:41

Waar ik wel benieuwd naar ben is of Bol nog ambities heeft om nog hogerop te komen in zijn carriere of dat hij het nu wel prima vindt op dit niveau, Verder een leuk interview

0
west 25 januari 2019 om 09:59

Lekker het jaar rond in Spanje verblijven, kopman mogen spelen, koersen op maat voorgeschoteld krijgen, beetje pionieren in een groot wielerland… Ik zou het wel weten….

0
Scott Sunderland 25 januari 2019 om 10:31

Wat is hogerop hè

Ik denk niet dat hij veel heeft te zoeken bij een WT ploeg. Net als bijvoorbeeld een Minnaard trouwens. Dan zie je ze niet meer. Mogen ze een beetje aan kop sleuren en niet meer voor eigen kans gaan.

Dit is een ideale ploeg voor Bol sportief gezien. Financieel wellicht een ander verhaal.

0
Samlambeej 25 januari 2019 om 10:38

Wat zou "Jètsè" z'n roepnaam zijn binnen deze ploeg?

0
Martin Bergstra 25 januari 2019 om 11:21

Leuk interview inderdaad
Goede renner ook

0
Maillot à Pois 25 januari 2019 om 11:24

Goeie renner, leuke gast, leuk artikel.
En het moet inderdaad behoorlijk frustrerend zijn voor hem.

Maar “overtuigd dat het drie individuele gevallen zijn van hele domme jongens”?
Tja… ik wil helemaal niet insinueren dat dit georganiseerd gebruik is, maar drie gevallen in zo’n tijdsspanne geeft gewoon dat je doping nog steeds niet kunt wegzetten als een marginaal fenomeen van een paar dommeriken.

Dat “de tijden veranderd zijn” heb ik ook al héél erg vaak gehoord. Als dat werkelijk zo zou zijn, zou doping niet meer zo’n lastig onderwerp om te bespreken zijn.

0
Verweggistan 26 januari 2019 om 16:55

Ik denk niet dat het georganiseerd was, maar het is een ploeg die van CT (nauwelijks controle) naar PCT gaat (bloedpaspoort en regelmatige controles) en oude gewoontes zijn nu eenmaal lastig af te leren.

0
Baik-Baik 25 januari 2019 om 14:02

Een priester erbij halen om te praten over ethiek? Was Lance Armstrong bezet?

Verder viel Bol mij toch wat tegen in de Vuelta. Leek gespaard te worden tot de bergen, maar zat maar een enkele keer mee in de kopgroep.

0
Scott Sunderland 25 januari 2019 om 14:22

De reden was bekend. Hij had nauwelijks wedstrijdkilometers bij zijn Colombiaanse ploeg. Hij wisselde niet voor niets tijdens het seizoen van ploeg. Hij stond gewoon niet met een optimale voorbereiding aan de start.

0
Viktrodriguez 25 januari 2019 om 15:32

Correct, was vertrokken bij Manzana wegens een te beperkt Europees programma.

0
Wheely 25 januari 2019 om 14:20

Zijn Vuelta van twee jaar terug was natuurlijk uitzonderlijk voor een renner van zijn kaliber. Hopelijk kan hij dat niveau weer halen dit jaar.

0
ikbenprocycling 25 januari 2019 om 16:19

Bravo Jetse, misschien hoor je puur natuur wel hoger te ranken dan een stel andere renners.

Ik heb overigens voor het eerst het boek van Armstrong gelezen, it´s not about the bike. O.a. de volgende passage was opvallend in het licht van zijn tweede kans:

The night before brain surgery, I thought about death. I searched out my larger values, and I asked myself, if I was going to die, did I want to do it fighting and clawing or in peaceful surrender? What sort of character did I hope to show? Was I content with myself and what I had done with my life so far? I decided that I was essentially a good person, although I could have been better–but at the same time I understood that the cancer didn’t care.
I asked myself what I believed. I had never prayed a lot. I hoped hard, I wished hard, but I didn’t pray. I had developed a certain distrust of organized religion growing up, but I felt I had the capacity to be a spiritual person, and to hold some fervent beliefs. Quite simply, I believed I had a responsibility to be a good person, and that meant fair, honest, hardworking, and honorable. If I did that, if I was good to my family, true to my friends, if I gave back to my community or to some cause, if I wasn’t a liar, a cheat, or a thief, then I believed that should be enough.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone